ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

10 (vis)gewoontes waar we allemaal over praten, maar niet altijd nastreven!

Favoriet Favoriet
10 (vis)gewoontes waar we allemaal over praten, maar niet altijd nastreven!

Jullie kennen het vast wel… Van die dingen die jij en je vismaat tegen elkaar zeggen tijdens het vissen, maar die er eigenlijk NOOIT van komen! Aan welke van de tien onderstaande uitspraken heb jij je al eens schuldig gemaakt?


Wij konden onszelf stiekem al terugvinden in deze lijst, zelfs al bij het eerste puntje… We zijn benieuwd of jullie dat ook hebben! Vaak zijn het zaken die we aan het begin van een nieuw visjaar op ons ‘to do’ lijstje plaatsen of van die voornemens waar je het iedere sessie over hebt, maar die er eigenlijk nooit van komen!

#1 Gezond eten aan de waterkant

“Dit jaar ga ik gezonder eten langs de waterkant!” Iets dat gegarandeerd al vaker op onze lijst met ‘voornemens voor het nieuwe jaar’ stond. Niet iedereen eet namelijk groenten aan de waterkant, al kan dat wel belangrijk zijn!

Een pizzaatje bestellen is natuurlijk veel makkelijker!

Gooi het roer eens om en ga voor die gezondere maaltijden. Het geeft je meer energie die je goed kunt gebruiken bij het speuren naar karpers! Wat dacht je bijvoorbeeld van een pasta of rijst met curry? Dit kan je perfect vooraf klaarmaken en dat scheelt weer gezeul weer tijd aan de waterkant 😉

#2 Moeilijk bereikbare stek kiezen

We vertrekken altijd met goede bedoelingen naar de waterkant. “Deze keer ga ik voor de moeilijk bereikbare stekken om daar een flink resultaat neer te zetten.” Uiteindelijk is deze stek toch ‘verder dan gedacht’ en kies je voor je oude gewoonte, de stek met parkeerplaats… 🙂

Door alles over te varen kom je vaak op stekken die zomaar eens onbevist kunnen zijn!

Geef het nu echt eens een kans en pomp je rubberboot een keertje vaker op of neem je trolley eens een keertje vaker mee. Je zal zien dat het een nieuwe wereld voor je kan openen!

#3 Verander van tactiek als het stil blijft

Een veelvoorkomende situatie onder ons karpervissers. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: als het een aantal opeenvolgende uren stil, kun je er goed aan doen om je tactiek om te gooien of te verkassen. Als er niets gebeurt, moet je iets laten gebeuren!

Verkassen is niet altijd fijn, maar vaak wel doeltreffend!

De beste vissers tonen vaak hun waarde door in zulke situaties voor de juiste keuze te gaan. Je zal niet de eerst zijn die binnen het halfuur glunderend staat te loeren in zijn net!

#4 Compact vissen

Met weinig materiaal op pad klinkt zo vreselijk mooi, totdat je in jouw garage staat en moet kiezen wat je thuis gaat laten. Uiteindelijk zitten er acht potjes pop-ups in je tas die je ‘misschien wel eens’ nodig kan hebben…

Compact vissen is heerlijk!

Als het erop aankomt zit je auto nog steeds even vol als anders en is de enige échte verandering jouw etenstas die je inruilt voor de lokale frietkraam 😉 Steek eens wat extra tijd in je voorbereiding en ga écht compact op pad!

#5 Wintersessie

“Dit jaar ga ik de winter doorvissen!” Een zinnetje dat door menig visser al is uitgekraamd. Als het er dan toch op aankomt kiezen we toch voor eerder voor de kerstmarkt met een aantal jenevertjes. Ook een prima keuze, maar je weet niet wat je mist!

De winter is voor echte doorzetters.

De winter kan juist super succesvol zijn. Er zijn weinig vissers en de vissen liggen vaak opgestapeld bij elkaar. Als je ze kan vinden, kan het zomaar eens een waanzinnige sessie worden. Pop-up rigs en korte sessies is vaak de sleutel tot wintersucces!

#6 Vroeg opstaan en activiteit opsporen

’s Ochtends is vaak een topperiode om te observeren. Je ziet het water ontwaken en de karpers laten zich graag zien. Een gouden tip is om voor het opkomen van de zon op te staan en je ogen goed de kost te geven.

Absoluut de gouden uurtjes!

Echter is het vaak niet vanzelfsprekend om vroeg je nest uit te komen. Bedchairs en slaapzakken worden tegenwoordig zo lekker gemaakt dat het haast net zoals thuis is. Doe het nou toch maar eens en merk zelf de resultaten!

#7 Haken vervangen

Misschien wel één van de meest herkenbare! “Die is nog scherp zat joh!” Dit hebben we al menig visser horen zeggen dat zullen er veel blijven doen, tot je plotseling die vis verspeelde die toch wel zwaar aanvoelde…

Haken moeten scherper dan scherp zijn!

Je kan eigenlijk niet voorzichtig genoeg zijn. Kijk na elke vangst je rig na en bij de minste twijfel: vervangen! Liever een haakje meer in de vuilnisbak, dan een vis verspelen.

#8 Die ene precisieworp…

Eentje waar wij onszelf stiekem ook wel in herkennen. Je maakt een mega strak PVA-zakje en vervolgens gooi je hem nét niet op de clip. Dramatisch! Het is rotweer en je hebt geen zin om heel het zooitje weer opnieuw te fixen dus je laat het er maar bij.

Ziet er echt baasachtig uit, maar het werpt vaak iets lastiger.

Als het zaakje verkeerd land, is ook gelijk je rig nat en loop je eigenlijk gewoon vissen mis door het tijdsverlies. Velen laten het dus toch liggen omdat het ‘ook wel goed is’, maar vaak kan die ene meter toch het verschil maken tussen vangen of blanken! Streven naar perfectie is belangrijk en helpt bovendien voor je vertrouwen. En jullie weten het: vertrouwen is het allerbeste aas! 😉

#9 Regelmatig voeren

Voeren is gewoon méga leuk. Een groot deel van de vissers gooien eerst hun hengels spot-on en gaan daarna voeren. Een ander deel gaat voorvoeren en tijdens de sessie zelf bijna niet meer strooien. Stuk voor stuk gemiste kansen!

Om het uur een handje voeren is iets dat je bijna niet meer ziet gebeuren.

Het wil vaak lonen om je stek lekker verspreid van voer te blijven voorzien. In plaats van in één keer er een paar kilo in te janken, kun je ook kiezen voor een subtielere aanpak. Om het uur een goed handje bollen over je stek kan de vissen doen activeren en bezighouden!

#10 Korte sessies

Beter drie uurtjes op de juiste plek, dan twee nachtjes op de foute. Een wijze uitspraak waar zeker waarheid in zit. Heb je een paar uurtjes tijd, dan is het altijd de moeite om te gaan. Lekker statisch stalken kan mega effectief zijn!

Even heerlijk in de natuur met weinig materiaal.

Hoe meer je aan het water zit, hoe meer je te weten komt. Lekker actief op zoek naar de vis en zo efficiënt mogelijk je tijd benutten, iets wat je niet altijd doet als je een hoop materiaal mee hebt. Zeker in deze tijd kun je de kroegen beter verruilen voor de waterkant 😉

De keuze is voor ons snel gemaakt…

Konden jullie je stiekem ook vinden in deze ‘gezegdes’? Wij in ieder geval wel! Hopelijk hebben we jullie wakker kunnen schudden en worden deze uitspraken ook eens écht nageleefd.

Succes!

KWO Redactie


Meer weten over veelgemaakte fouten? Check dan onze Community!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl