ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

12 struintips waardoor je meer gaat vangen

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Eén van de belangrijkste zaken om succesvol te zijn als struinend visser is door je statische set-up in de kast te laten op de momenten dat je effectiever zou kunnen vissen met een andere aanpak. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer tips waardoor je effectief en productief met je vistijd kunt omgaan. Los van het vele vangen is het toch eigenlijk gewoon de meest spannende en uitdagende manier op met je visserij bezig te zijn! Check de tips die ik voor je heb opgesomd en haal er uit wat voor jou van belang kan zijn!

Volgens Jordy is struinend vissen de meest uitdagende manier om achter de karpers aan te gaan!


1. De grootste of de mooiste

Eén van de grootste voordelen van het struinend vissen op karper is dat je de karper zeer selectief kunnen benaderen. Kortom: ga niet voor de eerste de beste vis die je ziet liggen. Als er één vis zit is de kans groot dat er in de buurt nog meer vissen zitten. Bekijk voorzichtig of er niet een vis tussen ligt die het vangen net wat meer waard is! Immers krijg je soms maar één keer in het seizoen de kans om een bepaalde vis tegen te komen. Zorg ervoor dat je die dan vangt, voordat deze weer verdwijnt!

Kies je de schub…

…of de rijen die even verderop misschien wel ligt te zonnen?

In mijn visserij betekent dit dat ik liever de schub laat liggen voor een spiegel of rijen, ook al is de schub groter. Het kan ook betekenen dat die tien in een dozijn schub niet veel verderop vergezeld wordt met een schub van ongekend formaat. Kies dus niet te snel, want de vis die je haakt of spooked zorgt er zeker voor dat de andere vissen in dat gebied op scherp staan of zich de komende uren en soms zelfs dagen niet meer laten zien.

Als je kunt kiezen, kies dan de vis van jouw voorkeur!

2. Ga niet weg zonder bril

Ja, een klassieke tip, maar ik zie nog steeds veel mensen in het water turen met ogen die zo dichtgeknepen zijn als een chinees die op een zuur snoepje heeft zitten kauwen. Echt mensen, investeer niet in een bril, maar investeer in meer kans op het vangen van karper! Een goede, polariserende bril hoeft niet eens veel geld te kosten. Je gaat er echt zo ongekend veel meer vis en activiteit door zien!

Met een goede bril zie je dieper!

Het contrast is fenomenaal, waardoor er meer rust is aan je ogen. Al scannend langs de waterkant weet ik dan ook bijzonder snel iedere afwijking op en onder water te detecteren. Zonder bril… Nou ja, laat maar!

Ik gebruikte de Grey Blue X Bloc en de Switch Wraps in de kleur brown van Fortis.

3. Wees mobiel

Kies voor lichte materialen en ga dus niet struinen met je 13ft en big pit molen. Investeer in materiaal dat past binnen deze visserij. Denk daarbij aan een compacte rugtas met wat klein materiaal zoals een zakje haken, loodje, aas en een fles water. Hoeveel meer heb je nodig? Ohja, een schepnet met een tweedelige steel kan ook handig zijn. Samen met een korte hengel kun je dit zonder problemen in de auto laten liggen! Zo kun je iedere kans pakken als je toevallig ergens langs een groepje vissen komt.

Heerlijk struinen in eigen land!

Persoonlijk kies ik voor een onthaakmat die je kunt oprollen en kunt vasthaken aan je rugtas. Zo hou ik mijn handen vrij om bij het zien van een vis direct aan te kunnen leggen en de vis zo min mogelijk de kans te geven om afwijkingen in trilling of beweging te detecteren. Ohja, het schepnet rol ik op rond de steel. Ik loop zelden tot nooit met een opgezet schepnet langs het water! Geloof me, de vissen zijn niet achterlijk. Ondanks jarenlange ervaring blijf ik mij verbazen dat vissen mijn aanwezigheid soms zo snel kunnen doorhebben.

Kies voor compacte materialen, zoals een oprolbare onthaakmat.

4. Kies de juiste hengel

Ik gebruik vier verschillende hengels. Twee uitvoeringen van 9 of 10ft en twee uitvoeringen van 12 ft. Maar waarom? Dat zal ik je uitleggen. Ik gebruik hengels van 9 of 10 ft voor het oppervlaktevissen vanaf bruggetjes, om dicht onder de kant de vis makkelijker te kunnen aanleggen en omdat ik dicht genoeg langs de kant wil kunnen staan om alles te kunnen blijven zien. De 12ft gebruik ik als ik op wat ruimer water vis, wanneer ik een broodkorst verder wil kunnen wegzetten.

Kies voor een korte hengel!

De 9ft blijft mijn eerste keuze bij het struinen. Als voorbeeld: er ligt een vis strak onder de eigen kant, dan kun met een 9ft hengel dichtbij genoeg blijven zodat je de vis kunt zien en het aas beter kan aanleggen. Sta je hier met een 12ft float hengel, dan sta je veel te ver van de vis af om dit enigszins goed te kunnen doen. Dit heeft mij 100% zeker regelmatig een vis gekost! De 9 of 10ft zijn ook ideaal voor het statisch stalken, daar kom ik zo op terug. Leuke term trouwens hè? Jaren terug kwam de term in mij op door mijn aanpak en gooide ik hem in een artikel erin. Nu lees je het overal terug als een soort nieuwe manier van karpervissen! #trendsetter ?

De 9ft blijft mijn eerste keuze bij het struinen.

5. Kies de juiste hoofdlijn

Over dit onderwerp heb ik ooit een bak kritiek gekregen van een paar overgekwalificeerde karpervissers met een ego dat groter was dan de karpers die hun tijdlijn kleurde. Zei hij dat nu echt… Jup! En I don’t care… Ik gebruik namelijk naast nylon ook een gevlochten hoofdlijn voor het struinen. Met drie struinmolens en zes verschillende spoelen kan ik dan ook snel wisselen. Ik gebruik een nylon lijn voor het vissen op open water en een gevlochten hoofdlijn voor het vissen rondom plompenbladeren, obstakels en in wierbedden. Stekken waar je met nylon soms bijna kansloos bent! Het voordeel van de gevlochten lijn is dat deze tijdens het drillen langs de lelies en waterplanten snijd, waardoor de kans om de vis te landen bijna 100% groter is.

Op een stek als dit hoef je het met nylon niet te proberen!

In het begin zette ik nog een stukje nylon aan de gevlochten lijn uit angst voor schade aan de vis, maar dat doe ik inmiddels al jaren niet meer. Ik heb nooit, maar dan ook echt nog nooit schade kunnen ontdekken aan de bek, de vin of het lijf van een gevangen karper. Laat je dus niet gek maken door karpervissers die zijn afgestudeerd in de toets ‘wijsheid’. Ervaar het zelf en doe er je voordeel mee!

Laat je niet gek maken door karpervissers die zijn afgestudeerd in de toets ‘wijsheid’!

6. Vermijd schaduw en reflectie

Ken je dat…? Dat wanneer je een vis spot deze zich plotseling laat afzakken naar de bodem, terwijl deze er waarschijnlijk al langere tijd lag te zonnen? Let er dan eens op of je schaduw door de stand van de zon niet al over de vis kan zijn heengegaan. Soms kan de kleinste verandering in lichtinval ervoor zorgen dat een vis het hazenpad kiest. Ik heb ervaren dat de schaduw van een hengeltop een vis al kan triggeren om zich te laten afzakken! Wat ik ook heb ervaren is dat een hengel die mooi glimmend is gelakt door de zon schuin omlaag kan weerkaatsen naar het water en een vis kan alarmeren dat er iets niet ‘in de haak’ is.

Vissen die zich in de bovenste waterlagen bevinden kunnen eenvoudig opgeschrikt worden!

Ik kwam achter deze twee dingen door eens goed te letten op wat er gebeurde nadat ik gespotte vissen schaduw liet zien van mijzelf of van de hengeltop. Mijn conclusie was duidelijk… Vermijd dit ten allen tijde! Dit laatste geldt natuurlijk ook voor de reflectie van de zon. Mijn advies: pak een schuurpapiertje en schuur je hengel een beetje op.

Een zonnetje tijdens het vissen is vaak niet verkeer. Pas echter wel op voor schaduw of weerspiegeling!

7. Stealth

Wanneer je een vis, een grote vis of een groep vissen hebt gespot raak je in een bepaalde vorm van extase. Geloof mij, ik ook, en we willen allemaal zo snel mogelijk die lijn in het water!

We willen allemaal zo snel mogelijk die lijn in het water!

Het is echter wel van belang om je aanpak een beetje ‘stealth’ te houden. Ga dan ook niet snel en lomp te werk, maar neem even diep adem en behoud je rust. Snelle bewegingen veroorzaken trilling en de karper ziet wellicht ook al afwijkingen boven het wateroppervlak. Blijf zo laag mogelijk en benader iedere kans op het vangen van een karper alsof het je enige kans is van de dag! P.S.: vergeet niet om even goed rond te kijken, want misschien zwemt of hangt er even verderop een nog veel mooiere vis rond die het vangen meer dan waard is!

Wees super stil als je gaat struinen! Beweeg langzaam en vloeiend, zonder trilling te veroorzaken.

8. Pas aanpak aan op de situatie

Wees niet alleen mobiel, maar pas jezelf ook aan op de situatie. Wat ik daarmee bedoel is dat veel karpervissers alleen gaan struinen op zonovergoten dagen en dagen dat de vis zich laat zien. Bewolkte warme dagen zijn echter minstens net zo goed! Je zult alleen soms iets anders te werk moeten gaan. Van selectief vissen op warme dagen doe ik op bewolkte dagen juist het tegenovergestelde. Ik maak met voornamelijk brood en in mindere gevallen soms met hondenbrokken diverse voerplekjes en wacht tot ik ergens activiteit bespeur. Soms gaan ze los op alle plekken tegelijk! En geloof mij, op warme/benauwde bewolkte dagen gaan ze een stuk beter los dan tijdens een blauwe hemel.

Op bewolkte dagen gaan ze vaker dan eens helemaal los!

Een andere optie is om de oppervlaktehengels even in de auto te laten en de beetmelders te pakken om statisch te gaan struinen. Een chodrig of ronnie rig doen het super bij deze aanpak! Soms is een gewoon bodemaasje met partikels ook killing. Maximaal een uur per stekje even de hengels nabij de vissen werpen en afwachten. Voeren doe ik niet of zelden. Wil je meer weten of statisch stalken, check dan ook even het artikel dat ik enkele seizoenen terug hier over heb geschreven.

Statisch stalken. IHEV!

9. Kies de juiste haak

Ga voor een haak waar jij vertrouwen in hebt en kies daarna voor de haak die je de minste lossers oplevert. Ik gebruik voor brood een haak die men niet snel zou kiezen. Ik werd in het geheim geïnformeerd over de haakeigenschappen van deze Raptorpoot. Fenomenaal goed zoals de Kurv Shank haakt! Ik vis ‘m in maat 6 en soms een 4. Vis je met brokken of andere kleine floaters, kies dan voor een kleinere haak in de maten 8 of 10. Als ik je dan toch nog iets zou mogen adviseren, kijk dan ook eens naar de Mixa van Korda.

Fenomenaal goed zoals de Kurv Shank haakt!

Ondanks ik in deze haken een torenhoog vertrouwen heb, mis ik ook nog wel eens een vis. Gooi niet direct je zak haken weg. It’s all part of the game! Zoek het in het formaat van je aas, het moment van aanslaan en de wijze waarop je dit doet. Met name de hoek is van belang of je haak kan prikken of dat je deze naar buiten trekt.

Het kurv shank model haak. Een beetje vreemd, maar verdacht goed voor het oppervlaktevissen!

10. Sla niet te snel aan

Hierboven schreef ik al dat ik ook nog wel eens een vis mis. Maar hoe komt dit nu? Vaak komt het simpelweg omdat we (te) snel willen aanslaan. Het aas zit voorin de bek, de bek is nog niet geheel gesloten en wij zijn al aan die hengel aan het rukken. Beter is om te zien hoe de vis jouw aasje pak en dan te tellen 1…2… BAM! Soms moet dit sneller, bijvoorbeeld wanneer ik vis met Surface Baits van Dynamite of een hondenbrokje. Dan sla ik al aan na één seconde, omdat de haak los in de bek zweeft en niet in het aas zit, zoals bij een stukje broodkorst.

Sla niet te snel aan. 1…2…BAM!

11. Verruim je visgebied

Kijk eens verder dan je eigen woonplaats. Stap in de auto, neem een fiets mee en gebruik Google Maps. Veel mensen struinen dichtbij huis. Ff snel en vaak maar kort. Ik stap in de auto en ben soms de hele dag weg. Zo kom ik op plaatsen waar ik nog nooit ben geweest!

Zoek de oppervlaktevisserij niet altijd dicht bij huis. Het kan lonen om een stukje te fietsen/rijden!

Zo reed ik eens naar Nieuwkoop via een polderweggetje en spotte ik in een zijslootje van een kanaaltje een aantal vissen. Zoals ik al zei heb ik één hengel, een zak brokjes en oppervlakteaasjes standaard in de auto liggen. Na het vangen van een tweetal vissen reed ik verder naar de plaats van bestemming. Je snapt dat ze op z’n minst dachten dat ik een dagje douchen had overgeslagen!

Het struinend vissen is op z’n zachts gezegd extreem spannend!

12. Stroop it all the way

Ik heb het al eens eerder beschreven, maar neem eens een flesje stroop mee! Het brood dat ik insmeerde met een klein beetje stroop heeft mij vissen opgeleverd die al het andere aas keer op keer negeerde. Ze zeggen wel eens als vliegen op stront… Nou, dan is het als een karper op stroop. Ze kunnen het niet laten liggen!

Wat stront is voor vliegen is stroop voor de karper. Use it!

Hopelijk heb je iets gehad aan de bovenstaande tips en kun je er voordeel uit halen. Ik kan iedereen aanraden om het struinend vissen op karper eens te proberen. Het is een spannende en actieve manier van vissen die niet snel gaat vervelen. Zeker in deze (warme) periode kan het lonend zijn! En vergeet niet, de zon is niet per sé noodzakelijk om actief achter de vissen aan te gaan 😉

Veel plezier met het struinen!

Jordy Op ’t Hof

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1