24 uur op een nieuw betaalwater; Carp Nijstad – Ruben en Alek

Favoriet Favoriet
24 uur op een nieuw betaalwater; Carp Nijstad – Ruben en Alek

Een nieuw betaalwater in Nederland; Carp Nijstad. Het water ligt in het noorden van het land en is 19 hectare groot. Vroeger was de diepe zandafgraving een surfplas, in 2019 zijn er zo’n 350 karpers uitgezet tussen de 3 en 14 kilo. Ruben en Alek visten hier een sessie van 24 uur, tijdens deze sessie werden zij gefilmd voor de promofilm. Ben jij ook benieuwd naar dit nieuwe betaalwater, lees dan zeker dit artikel en bekijk de video!


Ruben aan het woord: Carp Nijstad een nieuwe karperplas voor de fanatieke karpervisser. Zo’n 10 jaar geleden kwam ik hier zomers om te zwemmen. Samen met mijn vrienden gingen we heerlijk barbecueën en rondhangen rond deze put. We wisten toen al dat deze behoorlijk grote zandafgraving vele dieptes kende. Door het azuurblauwe water leek het net alsof je in een meer van Frankrijk zat te zwemmen. Zo mooi en zo kraakhelder!

Carp Nijstad bij een ondergaande zon, wat een plaatje!

Zoals elk water zijn visserslatijn kent, had de surfplas ( Carp Nijstad ) ook zijn ‘’visserslatijn’’ verhaal. Er gingen verhalen rond dat hier een mooi bestand aan dikke karpers moest zitten. Ik zelf had hier nog nooit op karper gevist maar ik kende een aantal vissers die dat wel deden. Ze hadden stuk voor stuk mooie verhalen van vangsten, maar echte foto’s kwamen er maar niet van. Ik dacht bij mezelf: willen ze mij ervan weerhouden dat ik hier zou gaan vissen of was het gewoon echt visserslatijn? Tot op de dag van vandaag zeggen ze dat er nog een heel mooi en oud bestand op zit. Wie zal het weten?

De aangelegde stekken op Carp Nijstad zien er zo uit.

Informatie over Nijstad

Carp Nijstad wordt beheerd door Harry Zomer. Samen met zijn vader hebben ze een mooie karperplas gecreëerd voor karpervissers die een dag of week willen vertoeven op een prachtig lap water. Er zitten voldoende karpers op dit water en geloof mij, stuk voor stuk zijn het pareltjes. Waar je eigenlijk voor zulke spiegels naar Frankrijk rijdt, kan je dit in het noorden van het land vangen. Karpers liggen nu nog op een relatief laag gewicht maar ik weet zeker dat dit over een jaar of twee ‘the place to be’ is om je 20+ kg vis te vangen.

Een prachtige spiegel van de uitzetting.

Op Carp Nijstad heb je verschillende opties om een stek te reserveren. Je hebt keuzes uit vijf stekken en elke stek heeft ruimte zat voor twee vissers. Je kan het reserveren voor een dag (24 uur), midweek of een volle week. Voor meer informatie klik je hier.

Surfplas wordt een betaalwater voor karpervissers

Toen ik hoorde dat de surfplas (Carp Nijstad) een betaalwater zou worden was ik er best sceptisch over. Betalen voor een water om te gaan vissen? NEE! Dat is wat er door mijn gedachten ging. Ik ben niet een type die op een betaalwater een week of weekend kan vertoeven, maar je kan het pas oordelen als je het zelf hebt ondervonden.


Alek aan het woord: Al een tijdje hoorde ik over Carp Nijstad. Al ben ik geen fan van betaalwateren was dit toch een heel ander verhaal. Pak hem beet, zo ongeveer plus minus tien jaar geleden was dit de plas waar wij als jongeren altijd gingen zwemmen en zonnebaden in de warme zomermaanden. De plas was toen der tijd een zandwinning en het had prachtig blauw water. Om hier jaren later te mogen vissen hoefde ik niet al te lang over na te denken wanneer ik werd gevraagd door mijn maat Ruben Roemah. Hij vertelde me dat we gefilmd gingen worden voor een promofilm van Carp Nijstad in samenwerking met FTB Line. Ik als cameraschuw persoon vond dit echter toch wel spannend om een keer mee te mogen maken. Mijn vingers jeukten en ik keek er naar uit!

Ik kon niet wachten om de hengels in te gooien.

Het was zo ver

Dinsdag 7 mei was het zo ver. Rond 16:30 kwamen we aan bij Carp Nijstad en werden we ontvangen door de coördinator Harry Zomer. Na een klein babbeltje met hem gemaakt te hebben kregen we de Carp Care spullen en een boot, onze sessie kon beginnen. Nou ja, beginnen… We moesten nog wel eerst wat shots schieten voor de promo film en na een uur of twee kon onze sessie dan toch echt beginnen! Al was het bekend terrein voor mij, qua visserij wist ik om precies te zijn bijna nul. Het bestand wat er al in zwom voor de uitzetterij was voor ons vrij onduidelijk maar ongetwijfeld dat hier al wel mooie bakken op zaten naast de uitgezette vissen. In 2019 werden 350 karpers spiegel/schub uitgezet. 80 van  3 tot 6 kg, 120 van 6 tot 10 kg en 150 van 10 tot 14 kg. Het 19 hectare tellende water met het diepste punt van 36 meter is een mooie uitdaging op zich.

Al snel zagen we wat karpers boven plonsen en was het aardig levendig.

Dus nieuw water met pas uitgezette karpers, hoe pak ik dit aan? Ik weet dat de vissen bij de kweker groot zijn gebracht op pellets dus lichtelijk bijvoeren met pellets was een no-brainer. Als haakaas verspreide ik toch mijn kansen in het begin. Ik koos voor een ‘Ronnie rig’, een ‘snowman’ en eentje met met een uitgebalanceerde pop-up. Al snel zagen we wat karpers boven plonsen en was het aardig levendig. Zonder enkele twijfel ruilde ik mijn hengel met tijgers in voor een zig-rig, al was het water wel een beetje troebel door de werkzaamheden rondom het water. Toch vond ik het nog wel een kansje waard, maar een aanbeet bleef uit. Ondertussen werd Barcelona weggetikt door Liverpool. Er spookte maar één ding door mijn hoofd: als deze sessie maar niet eindigt net als Barcelona, want er moesten karpers gevangen worden voor de promofilm!

Ruben met een van de mooie spiegels.

Het bleef lang stil en het vertrouwen om nog een vis te vangen ging langzaam verloren. Om 09:00 ging dan eindelijk een hengel! Een mooie run op de hengel van Ruben, het was dan toch raak toen hij ff op bezoek was bij mij. We stapten de boot in om de vis te drillen. Met als resultaat een prachtige spiegel! Was dit een gelukstreffer of het begin van wat moois?

Nog geen uur later ging mijn rechter hengel die ik net vervangen had.

Het vertrouwen ging in ieder geval van vrijwel nul naar 80. Ik ruilde mijn zig weer in voor een enkele bol, omdat Ruben hierop een aanbeet had. Als de vissen graag bollen willen dan kunnen ze dat krijgen ook. Ruben en ik visten run om run, dus de spanning bij mij was om te snijden. Nog geen uur later ging mijn rechter hengel die ik net vervangen had. Een twijfelachtige run en na een korte dril dacht ik vrijwel zeker van te zijn een brasem aan de haak te hebben, maar het bleek toch echt een karper te zijn. Waarschijnlijk zijn de vissen nog niet op hun volle kracht door de weersomstandigheden. Na wat foto’s te hebben genomen mocht dit knappe rakkertje weer terug.

Ook voor mij (Alek) een plaatje van een vis.

Met twee vissen in een zeer korte tijd na een halve dag geen aanbeten, was deze sessie toch zeker al geslaagd! Maar het leek of de karpers er wel zin in hadden. Niet veel later, zo tegen de middag, ging de hengel van Ruben er weer van door. Dat is mooi, want het was weer zijn beurt. Na een leuke dril schepte hij wederom een prachtige spiegel.

Deze wil ik over een paar jaar nog wel een keer vangen.

Helaas hadden we niet veel vistijd meer nu de vissen vol aan het azen waren, maar vlak voor het einde mocht ik toch echt weer. Wederom mijn rechter hengel op een FTB boillie! Heerlijke gevoel wanneer je om de vis vist en dan toch op je eigen hengels mag drillen! Wat een knap exemplaar is dit toch! De vissen die we vingen zaten tussen de 10-14kg en ik kan niet wachten om deze beauties weer te mogen vangen op een kilo of 20. Over een paar jaar, want of ik hier ooit terug kom spreekt voor zich. Al met al een sessie om niet te vergeten!

Als afsluiter nog een mooie spiegel weten te vangen.


Video

Tot slot is hier de promofilm van Carp Nijstad. In deze video vissen Ruben en Alek zo’n 24 uur op het nieuwe betaalwater.


Meer informatie vind je op de website van Carp Nijstad, ook voor boekingen en beschikbaarheid kun je op de site terecht. Op de Facebook-pagina vind je foto’s van de vangsten.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl