Temperatuur, voeren en de maan – Drie leerpunten uit de podcast van Lex Cuyten!

De afgelopen maanden verschenen er interessante podcasts op de KWO Community die vol zitten met tips en tricks over diverse topics. Onze redacteur Emiel Geerts luisterde aandachtig naar de podcast van Lex Cuyten en schreef drie leerpunten over temperatuur, extreem voeren en de maanstand!


Emiel aan het woord: Een bom van informatie, zo zou je de Podcast van Lex Cuyten het beste kunnen omschrijven. Een ‘grootwatervisser’ is een ras apart en zelf ben ik er ook door gebeten. Dat maakte deze podcast voor mij nóg interessanter. In deze update som ik mijn drie grootste leerpunten uit op uit de podcast, zodat ook andere grootwatervissers daarvan kunnen profiteren!

Lex is een grootwatervisser pur sang.

Leerpunt #1: Temperatuur

Lex houdt enorm veel rekening met de temperatuur. Hij vist niet extreem vaak, ongeveer 20 nachten per jaar. De nachten dat hij dan gaat zijn dan vaak gekozen op basis van de de temperatuur. Hij neemt het gemiddelde van de nacht -en dagtemperatuur en dat vergelijkt hij met de watertemperatuur. Is dit gemiddelde hoger dan de watertemperatuur, dan gaat hij kniediep vissen. Dit doet Lex ook in de nacht en dat is iets wat velen vissers niet zullen doen, denk ik.

Op extreem grote wateren kan dus makkelijk op kniediepte gevist worden.

De bovenste laag zal het snelst opwarmen en Lex heeft het gevoel dat de vissen hier heel snel op reageren. Velen zouden je voor gek verklaren als je jouw haakaas op kniediepte legt op een waterstelsel van tienduizenden hectaren, maar Lex kijkt daar heel anders tegenaan!

Op grote wateren zijn ondieptes mega interessant!

Leerpunt #2: Extreem voeren

Dit is altijd een puntje waar de meningen enorm over verdeeld zijn. Het is een feit dat grote wateren vaak garant staan voor grote scholen vissen. Qua voeren heeft elk water een ander perspectief. Voor de één is tien kilo voeren alledaags, voor de ander is dat bizar veel. Lex voert op de juiste momenten tientallen kilo’s. Als je logisch gaat nadenken en foto’s als hieronder ziet, is dat absoluut niet gek te noemen.

Tientallen kilo’s voer is niet eens vreemd als je zulke scholen bij elkaar ziet liggen.

Als er inderdaad scholen van tientallen vissen over je zone trekken moet je zorgen dat er genoeg voer ligt. Op die manier vergroot je de kans dat de vissen blijven hangen. Ga je voorzichtig en verspreid voeren, dan is de kans groot dat de vissen na een korte stop weer verder trekken. Vissen op je stek houden staat op dit soort wateren haast garant voor slapeloze nachten!

Voeren is een sleutel tot Lex’ grootwatersuccessen!

Lex zegt in de podcast: “Als je mij enkele jaren geleden vertelde dat je 50 kilo ging voorvoeren, had ik je voor gek verklaard. Mijn insteek daarin is totaal veranderd sinds ik ook door het ruime sop gebeten ben. Scholen van 100 vissen werken 50 kilo voer makkelijk weg, zeker als je daarbij de vaak grote populatie aan witvis en kreeften mee gaat rekenen.”

Zodra de vissen op de stek zitten is er vaak geen houden aan!

De mindset van velen zal op extreem grote wateren gepaard gaan met veel blanken. En inderdaad, het zal niet snel voorkomen dat je gelijk met je neus in de boter valt. Zeker niet op dit soort binnenzeeën! Lex sprak in de podcast over de ‘anderhalf uur’ regel: als een aangevoerde stek na anderhalf uur niets opbrengt, dan weet hij dat het waarschijnlijk niets gaat worden. Met andere woorden: verkassen!

Lex heeft inmiddels meer dan 25 jaar ervaring op deze grootwaterstelsels.

Leerpunt #3: Maanstand

Twee dagen voor de volle maan heeft de maan een dusdanig hoge aantrekkingskracht dat er een heel sterke eb -en vloedtij heerst. Er is dan geen ‘doodtij’ wat meestal de mindere periode is. In die twee dagen is het meestal altijd jackpot. De vis reageert hier hard op en is een stuk actiever dan anders.

Lex houdt de stand van de maan nauwkeurig in de gaten!

Dit geldt uiteraard enkel op specifieke watertypes met eb en vloed, zoals op Lex zijn thuiswater. Op (vele) andere wateren is dit dus niet van belang, maar ik vind het wel enorm interessant om eens mee te gaan experimenteren!

Een ongelofelijk brute riviervangst voor Lex.

Deze podcast overdonderde mij in ieder geval met een berg aan nuttige informatie. Wie weet kunnen jullie hier ook de vruchten van plukken als je op groot water aan de slag gaat.

Vang ze!

KWO Redactie


Luister de podcast van Lex HIER nog eens terug. Volg Lex ook zeker op Instagram en neem eens een kijkje op het YouTube kanaal van Cuyten Boilies voor meer vette content!

Bekijk ook