4 Chod tips van Michiel Pilaar voor een (extra) succesvolle voorjaarsvisserij

Het voorjaar is inmiddels in volle gang en na een lange break kunnen ook de Belgische vissers (eindelijk) weer naar de waterkant! Op veel wateren zal de paai binnen 2 tot 6 weken plaatsvinden en vrijwel overal is de vis goed in beweging.

Op sommige wateren zal het niet lang meer duren voor de vissen zich verzamelen voor de paai…

Zwemmende vis biedt kansen, want als jij een attractief en/of opvallend aasje in de buurt van de karper weet te droppen: dan is de kans op een aanbeet groot! Een chod-rig is het uitgelezen wapen in deze periode en in dit korte artikeltje geeft Michiel Pilaar enkele nuttige tips om succesvoller te zijn met de chod!

Handen omhoog als je fan bent van de chod! 😉

1. Maak de chods niet te lang en gebruik stijf materiaal

Michiel aan het woord: Vooral bij goedkopere kant-en-klare chods zie ik vaak dat het gebruikte onderlijnmateriaal te soepel is. Deze rigs worden geknoopt in Aziatische fabrieken en sommige fabrikanten gebruiken gewoon nylon van bijvoorbeeld 45/00. Dit is niet stijf genoeg terwijl stijf materiaal nodig is om de rig ‘in positie’ te houden en zo te zorgen dat de haak netjes in de onderlip prikt.

Niet te lang en gemaakt van stijf materiaal: zo vist MP zijn chods het liefste!

Waar ik overigens ook op let: dat de chods niet te lang zijn! Tussen de 3 tot 4,5 cm (vanaf de wartel tot de haak) is voor mij de ideale lengte. Overigens knoop ik mijn chods zelf en als onderlijnmateriaal gebruik ik de Mouthtrap van Korda (25lbs 53/00 variant). Hoe langer ik de chods maakte hoe meer lossers ik kreeg!

2. Stem je haakmaat af op het formaat van je aas, maarrrr ga niet te klein

Vroeger vond ik dat “een kleine haak altijd beter was”. Daar ben ik wel van teruggekomen en ik gebruik dan ook gewoon haakmaat 4 en 6 op mijn chod-rigs. Als ik een 18 of 20mm pop-up gebruik pak ik een maatje 4 en ga ik kleiner dan 18mm: dan is het altijd een maat 6. Ook als ik met een 10-12mm pop-upje vis.

Pilaar met zijn grootste vis op de chod: een monsterspiegel van 29 kilo uit zijn gezinstrip op Bled!

Haakmaatje 8 en 10 zul je dus niet terugvinden in mijn tacklebox. Ik had die wel, maar ik krijg simpelweg vrijwel geen lossers als ik haakmaatje 6 (of 4) gebruik. Dan is de keuze makkelijk 🙂

Met een haakmaatje 4 of 6 voorkomt Pilaar lossers en weet hij volop succes te boeken!

3. Gebruik geen overdreven zwaar lood

Zelf gebruik ik graag lood van slechts 50-70 gram. Liever 50 dan 70 zelfs! De chod vis ik namelijk vaak op (grond)wier en ik wil dat het zaakje niet onnodig ver het wier/bodem ingetrokken wordt. De 4oz+ loden blijven bij mij dus in de vistas. Overigens positioneer ik mijn chod meestal zo’n 25-30 centimeter vanaf mijn lood. Enkel als ik op dikker wier vis wil ik mijn chod wel eens wat verder van het lood af schuiven.

Hoe zwaarder je lood, hoe dieper het in het wier wegzakt en dat wil je voorkomen!

4. Zorg voor een voedselprikkel: combineer de chod met wat hennep/boekweit

De afgelopen jaren was het toch wel de trend om je chodrig te vissen als ‘single’, dus enkel en alleen de rig. Bijvoeren was niet nodig… Althans: dat werd gepredikt in de magazines en online. Zelf heb ik toch wel ervaren dat een chod gevist op een bedje donkere partikels heel goed werkt.

Een bedje van partikels en een chod rig: een droomcombinatie!

Tegenwoordig gebruik ik een mix van 50% hennep en 50% boekweit in combinatie met een 14mm pop-up. Of ik perse MEER vang… dat weet ik niet, maar ik krijg wél vaak beet dus ook hier is het vertrouwen sky-high. Ik denk toch dat een karper in het voorjaar een voedselprikkel krijgt van zo’n voerbak, PVA zakje of voerschep met hennep/boekweit en vervolgens al snel het pop-upje naar binnen zuigt…

Door de hennep/boekweit krijgt de karper al snel een voedselprikkel.

Veel voordelen!

Al met al is de chodvisserij een hele fijne bezigheid: je kunt gewoon je rigs gooien en bent dus binnen no-time ergens anders aan het vissen. Naast dit mobiele voordeel zal je merken dat je jouw montage NOOIT in de knoop gooit en ook kun je vissen op grondwier (waar een gewoon loodsysteem met een ‘normale’ rig al snel minder zal presteren).

Ga jij voor een chod of blijf je bij een simpele bodemrig?

Daarnaast is het voor mij wel gebleken dat een chod op slechte dagen (dus niet als je favoriete voetbalclub (weer) verliest, maar als je weinig vangt) voor onverwachte successen kan zorgen. Meer dan eens was de chod een #blanksaver 😉

Kortom, probeer het eens de komende weken!

Michiel Pilaar

Bekijk ook