Word KWO member

4 creatieve manieren om pop-ups in te zetten

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Pop-ups zijn tegenwoordig weinig origineel meer te noemen en nagenoeg iedere visser heeft wel eens gebruik gemaakt van deze drijvende aasjes. Echter, tegenwoordig zijn de vissen ook niet gek en kan er na verloop van tijd dressuur ontstaan op bepaalde pop-up montages. Een goede reden om jullie vier tips te geven hoe je pop-ups nét iets anders in kan zetten dan je collega’s. Doe er je voordeel mee!

Pop-ups zijn er in allerlei soorten, vormen, maten en smaken. Maar hoe kun je je deze rakkers creatief presenteren?


Pop-ups zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt variëren met de diameter, de kleur, de smaak, de vorm en er zijn zelfs plastic varianten van een pop-up te verkrijgen. Toch kan het lastig zijn om je te onderscheiden van andere vissers, zeker op drukbeviste wateren! Je kunt er rustig van uit gaan dat je niet de eerste visser bent die met een pop-up aan de slag gaat en ook zeker niet de laatste.

Je kunt er rustig van uit gaan dat je niet de eerste visser bent die met een pop-up aan de slag gaat!

Daarnaast trappen veel vissen ook niet meer in een iets minder ronde variant zoals een dumbell, en zul je flink achter je oren moeten krabben om een unieke aanpak te verzinnen. Hopelijk helpen de onderstaande tips je op weg!

Je kunt er op de meeste wateren rustig van uit gaan dat je niet de eerste bent die een pop-up rig presenteert! Toch zijn er een aantal manieren waarop je pop-ups nét wat anders in kunt zetten.

1. Wiertip: een hele ‘hoog’ geviste Chod

Van een Chod zul je vast al eens gehoord hebben en de term ‘Naked Chod’ zal ook bekend zijn. “Weinig unieks aan”, hoor ik je denken. Toch kun je een Chod ook op een creatieve manier inzetten. Probeer hem bijvoorbeeld eens met een lichte aanpak. Vis een naked chod (dus zonder leader) met een heel licht loodje (maximaal 40 tot 50 gram) op 1 tot zelfs 1,5 meter van je lood bij veel wiergroei. Met deze montage kun je letterlijk OP het wier vissen, wat ideaal kan zijn als je op plantenvelden vist waarbij je het loodje vanuit de boot kunt laten zakken tussen het wier. Belangrijk is dat je de lijn daarna niet teveel op spanning brengt. Check deze video om te zien hoe Mark Hofman zijn Chod in elkaar zet!

Met deze montage kun je letterlijk OP het wier vissen!

Een chod kun je op 20 centimeter vanaf je lood vissen, maar ook op 2 meter!

Tussen en boven het wier voelen de vissen zich vaak veilig en ze zullen bovenop het wier ook ongetwijfeld weinig worden belaagd door je mede-vissers. Hierdoor is dit een zeer geschikte en creatieve manier om je pop-up in te zetten. Mocht je twijfelen aan deze montage, lees dan DIT artikel van de gebroeders Boesten. Door hun Chod’s op 2,5 meter vanaf het loodje te positioneren lagen ze bovenop het wier te vissen en werd de ene na de andere vis geland. En dat terwijl er al een week lang niets gevangen werd op het betreffende water! Een goede tip voor het late voorjaar en de zomerperiode!

gebroeders-boesten-frankrijk-7

17 karpers vangen in 24 uur met een chodrig bovenop het wier? De gebroeders Boesten deden het!

Een goede tip voor het late voorjaar en de zomerperiode!

2. Boven de bodem

Met ‘boven de bodem’ bedoelen we ongeveer als een zig. Een zig vis je echter vaak op halfwater of kort onder het wateroppervlak. Dit is een soortgelijke methode, alleen vis je niet vlak onder het wateroppervlak, maar juist vlak boven de bodem. Denk hierbij aan 10 tot 50 centimeter boven de bodem. Je kunt dan bijvoorbeeld met een redelijk zwaar stuk lood vissen en als onderlijn pak je een 10 tot 50 centimeter lange ‘rig’ waar je een pop-up aan knoopt.

Zig rigs als deze zijn inmiddels wel bekend. Maar probeer het ook eens kort boven de bodem!

Op onderwaterbeelden zoals bij de Korda Underwater Carp Fishing films zie je de karpers vaak op ongeveer 30 tot 50 centimeter van de bodem hangen. Deze vissen lijken niet altijd even zin hebben om te azen, maar toch zijn ze in sommige gevallen wel te verleiden. Ga maar na: als je niet enorm veel zin hebt om te eten maar iemand houdt een dropje voor je neus, is de kans vrij groot dat je ‘m toch op eet! 😉 Uiteraard zal deze methode niet voor ieder water op gaan, maar zeker op zwaar beviste wateren of tijdens het stalken zou je de methode kunnen proberen.

Een korte versie van de zig die je vlak boven de bodem vist. Niet bepaald gebruikelijk, maar juist daarom kan het je succes opleveren!

Let overigens goed op of het drijvende element (je pop-up of je foampje) dat je bij het ziggen gebruikt genoeg drijfvermogen heeft. Hoe langer de lijn (vanaf het lood), hoe meer drijfvermogen het aasje moet hebben. De lijn heeft immers vaak ook gewicht. Het is dan ook een aanrader om speciale ziglijn te gebruiken, deze zijn minder zwaar.

3. Oppervlakte

Nog een tip voor de warmere periode: een pop-up is namelijk een zeer geschikt haakaasje om in te zetten bij het oppervlakte vissen. Bij (honden)brokken en brood zul je merken dat ze vrij snel water opnemen en dan op het gewicht van de haak langzaam gaan zinken. Hierdoor wijkt je haakaas af van de rest van de brokken/brood en kan het zijn dat de karper jouw haakaas niet vertrouwt. Met een pop-up zal je dat niet snel gebeuren. Een pop-up heeft namelijk veel meer drijfvermogen en zal dus niet snel zinken op het gewicht van je haak.

Een pop-up heeft namelijk veel meer drijfvermogen en zal dus niet snel zinken op het gewicht van je haak.

Als je met bijvoorbeeld hondenbrokken vist is het wel aan te raden om voor een pop-up te kiezen met ongeveer dezelfde kleur als de brokken. Je kunt de pop-up ook nog iets bijwerken met een mes of een schaartje om de vorm gelijk aan een brok te krijgen.

Het kan lonen om de pop-up die je gebruikt te trimmen om hem minder op te laten vallen tussen de andere brokken.

Uiteraard kun je een pop-up ook inzetten zonder er bij te voeren, bijvoorbeeld tijdens een korte stalksessie. Denk wel goed na over de kleur. Een felle pop-up lijkt voor ons logischerwijs meer op te vallen, maar als een vis vanuit het diepe (donkere) water naar de oppervlakte loert, kan het zijn dat een donker aasje meer opvalt tegen de heldere lucht dan bijvoorbeeld een witte of gele pop-up.

Bij dit soort taferelen kan de oppervlaktevisserij lonend zijn! Pic credit: Oli Davies.

4. Wafters

Wafters worden lang niet zoveel ingezet als een pop-up en je zou haast kunnen spreken van een ‘vergeten’ aasje. Wat een wafter zo uniek maakt is dat je rig feitelijk gewichtsloos wordt gemaakt. Een karper kan een normale boilie die op de bodem ligt eenvoudig oppakken. Echter kan het zijn dat een karper (te) snel weerstand voelt als hij jouw haakaasje oppakt en daardoor op tijd de haak weer uitspuugt. Door een wafter te gebruiken vliegt je haakaas net zo eenvoudig de bek van de vis in als een normale boilie!

Door een wafter te gebruiken vliegt je haakaas net zo eenvoudig de bek van de vis in als een normale boilie!

Een Wafter maakt je rig nagenoeg gewichtsloos waardoor een aasopname veel gemakkelijk verloopt.

Een ander groot voordeel van het langzaam zinken van dit aasje is dat het zelfs op eventueel bladafval, een dun laagje wier of andere vormen van troep perfect presenteerbaar is. Hierdoor vergroot je de dus kans dat je met een goede aaspresentatie aan het vissen bent. Ook kun je door gebruik te maken van stijf onderlijnmateriaal een rig maken die na het inwerpen of na een mislukte aasopname goed reset. Het onderlijnmateriaal zal een licht haakaasje namelijk veel makkelijker van het lood wegdrukken!

Een wafter rig hoeft niet moeilijk te zijn! Soepel onderlijnmateriaal in combinatie met een crank haak zijn al voldoende.

Bonustip: zwaar gesoakt plastic aas, single gevist!

Naast de tips met pop-ups willen we jullie als laatste nog een bonustip geven, namelijk het single vissen met gesoakt plastic aas. Plastic aas kan zijn een nepmaisje, maar ook bijvoorbeeld een dumbell. Dit plastic aas doe je in een los bakje met dip en vervolgens laat je het enkele weken staan. Hierdoor krijg je een plastic aasje dat enorm veel geur- en smaakstoffen loslaat zodra het in het water ligt.

cc-moore-sweet-dip-step-6

Door het plastic aas meerdere weken te laten staan zullen de liquids er flink in trekken.

Vaak wordt plastic aas gevist in combinatie met een boilie of bij een voerplek. Door juist helemaal single te vissen presenteer je een aasje dat mogelijk niet wordt herkend door de karpers en dus sneller wordt opgenomen. Een ware killer bij de instant visserij, zeker op dressuurwater! Kortom, doe eens gek en vis met 2 gesoakte nep-maisjes op een handje hennep. Zeker een killer voor het naderende voorjaar! De karpers zullen het lastig vinden om deze combi te negeren! 😉

Kortom, doe eens gek en vis met 2 gesoakte nep-maisjes op een handje hennep.


Hopelijk hebben jullie wat inspiratie op kunnen doen uit de bovenstaande tips. Heb je zelf nog een goede suggestie voor een creatieve pop-up presentatie? Drop ze in de comments hieronder of op de Community Facebook!

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook