5 praktische tips voor het riviervissen – Erwin Schreurs

Riviervissen is en blijft een vak apart en het is met geen enkele andere visserij tevergelijken. Aan de slag gaan op het stromende water zonder goede voorbereiding is vragen om mislukkingen. Iemand die jaren ervaring heeft met het vissen op rivieren is Erwin Schreurs en met 5 praktischetips helpt hij ons op weg in dit artikel.


Erwin vertelt:Het moge duidelijk zijn dat de rivier een typewater naar mijn hart is. Het stromende, kolkende water, de prachtige omgeving en de rivierbuffels maken dit voor mij de meest uitdagende visserij die ik mezelf kan indenken. Met uitdagend bedoel ik dan ook cht uitdagend, want je gaat niet 1-2-3 een vis vangen opde enorme waterstelsels (waar we bij de meeste rivieren wel over kunnen spreken). Het vergt een goede voorbereiding, daarna volharding en een lang leerproces totdat het moment komt dat de puzzelstukjes ineen vallen en je de karper van je leven vangt!

Ik help jullie op weg met de volgende 5 tips. Let’s go!

Vissen op de rivieren is het mooiste dat er is, maar hoe begin je daar aan?

Tip 1 – Zwaar lood

Een kenmerk van de rivier zijn de enorme mastodonten van schepen die op enkele meters van de oever voorbij varen. Al deze schepen hebben een schroef waar je akelig van wordt en verzetten iedere seconden meer water dan jij drinkt na een heftigavondje stappen!

Voorbereiding is extreem belangrijk!

Zonder gekheid, een te licht loodje zal met zekerheid verplaatst worden met alle gevolgen van dien. Je haak zal in het vuil prikken dat zich door het water beweegt, denk bijvoorbeeld aan bladafval en plastic zakken. Daarnaast is het ook niet bevorderlijk voor de scherpte van je haak aangezien de bodem vaak bezaaid is met stenen. Mijn tip: Gebruik een grippa/tractor wartellood van 170 gram. Deze bevestig ik aan de Nash Heavy Duty Leadclips and Tailrubbers welke zijnverstevigd waardoor zekrachtige worpen met zware loden kunnen weerstaan. Met deze combinatie ben je verzekerd dat het lood goed gaat(en blijft) liggen, zelfs wanneer degrootse containerschepen passeren.

Tip 2 – ‘Rivierproof’hoofdlijn/leader/rig

Materiaalkeuze is bij riviervisserij minstens zobelangrijk dan bij welke andere vorm van karpervissen dan ook. Je komt in extreme situaties terecht waarbij het uiterste van je materiaal wordt gevraagd. Er is niets zo erg dan eindelijk een aanbeet krijgen en deze niet verzilveren door gebreken van je materiaal. Het meest kwetsbare en kritische is uiteraard je lijn. De hele rivier ligt vol met stenen, vlijmscherpe driehoeksmosseltjes, afval en andere obstakels waar je lijn door kan beschadigen.

In de extreemste gevallen gebruik ik zelfs 40lb Cling On voor mijn rigs.

Gebruik daarom schuurbestendige lijn en een degelijke voorslag. Ikzelf gebruik het liefst als hoofdlijn Nash D-Cam 43/100. Die is mooi soepel, zinkt goed en is goed schuurbestendig. Met deze hoofdlijnin combinatie met een een meter of tien 40lb Cling-On Leader heb je de kans op lijnbreuk geminimaliseerd. Het onderlijnmateriaal dat mij nog nooit in de steek heeft gelaten is Armourlink 35lb. Dit mooie zinkende materiaal is niet kapot te krijgen waardoorje zelfs de grootste karpers uit de rivier kan temmen. Mits je een haak gebruikt die al dit geweld aan kan natuurlijk. Vanwege de taaie lederachtige en meestal grote bekken gaat mijn voorkeur uit naar een grote sterke haak. Ik gebruik graag de grotere maten:maatje 4 en 5.

Vismaat Mark Pansar met een brute riviervis.

Tip 3 – Bankware

Laat je banksticks maar thuis jongens: geen mooie graskantjes aan de ruige rivier want de meeste stekken zijn opgebouwd uit keienof beton! Neem daarom een stevige rodpod mee waardoor je hengels zeker niet de plomp in getrokken worden door een van de snoeiharde runs. De karpers zijn nergens sterker dan opde rivier en voor je het weet kieptheel het zooitje voorover. Ik probeer altijd twee zware stenen voor de poten van de rodpod te plaatsen of de rodpod tussen de keien te klemmen zodat deze goed gezekerd is. Controleer ook steeds of je slip goed is afgesteld. Als deze per ongelijk nog dicht staat en je krijgt een run dan is het vragen om problemen…

De bouw van de vissen is subliem.

Dit zijn de ultieme beloningen van de rivier!

Tip 4 – Carp-care

Door de ruige omstandigheden en vele stenen die zich in en rond de rivier bevinden is het uiterst belangrijk om goed aan het welzijn van onze vriend karper te denken. Gebruik dan ook niet het platte onthaakmatje dat mooi weg valt op de foto’s, maar kies voor veiligheid en gebruik een diepe mat met opstaande randen. Neem deze ook niet te klein want je weet wat er op de rivier zwemt… Ontsmettingsmiddel Medi-Carp Kitis ook aan te raden aangezien riviervissen grotere kans hebben ombeschadigingen op lopen door de extreme omstandigheden.

Mooier worden ze niet!

Gebruikook een sterk landingsnet wat niet meteen kapot scheurt na aanraking met een steen en een flinke weighsling die je helemaal dicht kan ritsen, zodat de vis er nooit uit kan glijden. Je materiaal is nu zo visveilig mogelijk maar blijf uiteraard wel altijd je gezond verstand gebruiken en help waar nodig de minder ervaren vissers onder ons 😉

Tip 5 – Volharding!

De laatste tip is kort maar krachtig: “Thuis vang je ze zeker niet!” Riviervissen kan erg taai zijn en je zal zeker niet iedere sessie succesvol zijn. Neem de bagage uit vorige sessies mee naar de volgende en speel in op de situatie, dan komt vanzelf dat moment waar je het allemaal voor doet; het landen van een heuse rivierkarper!

Good luck!

Erwin Schreurs

Bekijk ook