5 tips om met een klein budget naar Frankrijk te gaan

Vissen in Frankrijk, welke karpervisser wil dat nou niet? Het land biedt enorm veel mooie wateren, zowel betaald als onbetaald. Echter is het vissen in het buitenland vaak alles behalve goedkoop. In dit artikel geven we jullie een aantal tips hoe je met een klein budget tch naar Frankrijk kunt gaan!


Tip 1:Kies een water dat past in je budget

En van de meest voor de hand liggende keuzes die je kunt maken is betaald versus onbetaald. Hiermee bedoelen we de keuze om naar een betaalwater of naar een openbaar water te gaan. Bij een betaalwater moet jegeld betalen om te morgen vissen. De prijzen van betaalwateren verschillen enorm. Wateren als Gigantica kosten al snel een paar honderd euro voor een week, terwijl er ook genoeg betaalwateren zijn voor ?200,- of zelfs minder per week. Kies dan ook een betaalwater die matcht met de dikte van je portemonnee 😉

Het bevissen van Gigantica is niet goedkoop, maar het karperbestand, de service n de inbegrepen maaltijden maken het wl tot een populaire bestemming.

Kies je voor een openbaar water, dan zul je naast de reguliere vergunning, geen geldbedrag neer hoeven te leggen om te kunnen vissen. Op het eerste gezicht klinkt dit natuurlijk een stuk aantrekkelijker dan een betaalwater, maar een openbaar water is niet per definitie altijd goedkoop.

Maar een openbaar water is niet per definitie altijd goedkoop.

Dat zit zo: bij een betaalwater zit je vast aan n water, omdat je voor dat water hebt betaald. Op dat water weet je zeker dat er (ruim) voldoende vis zwemt om een goede visweek te hebben. Bij een openbaar water zijn er veel meer onzekerheden: “zijn de gewenste stekken vrij, hoe is het visbestand, ben ik (en mijn spullen) er veilig?”. Door deze onzekerheid is de kans groter dat je moet verkassen, wat extra kosten met zich meebrengt zoals brandstof en extra aas. Denk maar aan de Pilaar en Hofman films, waar zelden alles van een leien dakje gaat…

mark-hofman-verkassen

MH en MP weten als geen ander hoe het is om vaak te verkassen!

Tot slot van de waterkeuze is het type water belangrijk, zowel betaald als onbetaald. Kies je voor een enorm stuwmeer, een reusachtige rivier of een groot betaalwater, dan zul je doorgaansveel aas nodig hebben wat de visserij niet bepaald goedkoop maakt. Kies je echter voor een kleiner water of bijvoorbeeld een water met veel wier waar je kleine schone plekjes bevist, dan kun je met kleine hoeveelheden voer een zeer goed resultaat behalen. Het is dus zeker niet altijd nodig om enorme bergen voer mee te slepen!

Bij het bevissen van een klein schoon plekje tussen het wier is een klein beetje aas vaak al voldoende!

Tip 2:Wees slim met het gebruik van voer

Zoals bij de vorige tip al werd omschreven, heb je niet op alle wateren grote bergen voer nodig om succesvol te zijn. Kleine hoeveelheden voer kunnen net zoveel vis opleveren als grote hoeveelheden. Daarnaast kun je ook nadenken over het type voer dat je inzet. Boilies zijn een voor de hand liggende keuze, maar vaak zijn deze best prijzig.Een goed alternatief zijn tijgernoten. Deze noten zijn voor de meeste vissen onweerstaanbaar en zijn een stuk gunstiger geprijsd. Een voorbeeld: bij Baitworld heb je 10 kilo kant en klare tijgernoten al voor ?24,50. Dat is maar ?2,45 per kilo, zie voor die prijs maar eens boilies te krijgen!

Deze rakkers zijn een stuk goedkoper dan boilies, zeker bij een flink aantal kilo’s!

Verder kun je andere partikels zoals hennep, mais, duivenvoer of boekweit ook relatief goedkoop scoren. Het scheelt nog meer geld als je ze ‘droog’ inkoopt, en dus zelf gaat koken. Dit kun je uiteraard ook aan de waterkant doen in Frankrijk, waardoor je voer geen kans krijgt om te bederven en kakelvers is! Let er wel op dat je het droge voer voldoende lang weekt en kookt.

Let er wel op dat je het droge voer voldoende lang weekt en kookt.

Tip 3: Kies het voordeligstevervoer

Hoewel Frankrijk zeker niet aan de andere kant van de wereld ligt moet er vaak toch een redelijk stukje snelweg gevreten worden voordat de bestemming wordt bereikt. Het is verstandig om met een beperkt budget iets noordelijker te blijven in Frankrijk, dat scheelt een hoop kilometers ten opzichte van het zuiden! Vanuit Utrecht zit je met minder dan 300 kilometer al in Frankrijk, terwijl het ‘echte’ zuiden pas bereikt wordt bij 900-1000 kilometer.

" Vanuit Utrecht zit je met minder dan 300 kilometer al in Frankrijk, terwijl het ‘echte’ zuiden pas bereikt wordt bij 900-1000 kilometer."

Verder is het slim om met zo min mogelijk voertuigen te reizen. Past het niet in n auto, neem dan liever een aanhanger of een dakkoffer mee. Naast benzine scheelt dat (in Frankrijk) ook tol. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de tolwegen te vermijden. In een artikel van Jordy op ’t Hof omschrijft hij dat 800 kilometer tolweg gelijk stond aan 720 kilometer binnendoor. De reistijd was daarbij exact hetzelfde en hij bespaarde ongeveer ?34,- tol per enkele reis. Daarnaast is de brandstofin kleine dorpjes doorgaans goedkoper dan direct aan de snelweg. Dubbel voordeel dus!

Een tip van Jordy: vermijd tolwegen en haal je brandstof in kleine dorpjes. Dit kan een hoop geld besparen!

Tip 4: Voordelig boodschappen doen

Een trip naar het buitenland wordt vaak gezien als een vakantie. Bij een vakantie horen natuurlijk de nodige versnaperingen zoals chips, bier en andere lekkernijen. Echterzijn deze boodschapjesniet bepaald goedkoop! Het is overdreven om als een kluizenaar op water en brood te leven tijdens je vistrip,maar met een beetje slim inkopen kun je voor weinig geld een heleboel goede maaltijden fixen.

pasta-combi

De pasta even koken en daarna de pasta saus toevoegen en roeren. Eenvoudig, snel en voedzaam!

Zo is het bij langere trips slim omgrotere verpakkingen te kopen. Een kilo pasta is bijvoorbeeld een goede basis voor zeker twee tot drie avondmaaltijden. Samen met een pot pastasaus toverje binnen no time een stevige maaltijd op tafel (of op schoot). Denk daarnaast ook aan frisdrank en bier. Het is natuurlijk heerlijk om dagelijks een stuk of 8 biertjes per persoon op te drinken, maar dan lopen de kosten ook snel op! Matig dus je alcohol- en frisdrankgebruik en drink wat vaker water of bijvoorbeeld thee en koffie. Dit maakt voor een dag geen wereld van verschil, maar als aan het einde van de week de balans wordt opgemaakt zalhet je verbazen hoeveel het scheelt!

Een bakkie koffie is een stuk goedkoper dan bier!

Tip 5: Ganiet alleen op stap

Wellicht de meest eenvoudige maar zeker ook de meest doeltreffende tip: ga niet alleen vissen! Als je met meerdere personen gaat kunnen kosten zoals het vervoer en het aas worden gedeeld. Dit scheelt het meeste geld: de totale kosten kunnen immers door tween (of zelf meer) worden gedeeld waardoor het een stuk aantrekkelijker kan worden. Hierdoor kan die dure Frankrijk trip ineenstch binnen handbereik liggen!

Samen vissen is niet alleen praktisch, het is ook gezellig!


Hopelijk kunnen jullie iets met deze tips en kan het idee van een mooie Franse vistrip omgetoverd worden tot de realiteit. Helemaal gratis zal een trip naar het Franse landniet snel worden, maar het is een investering diezich (hopelijk) terugbetaald in een mooi visavontuur met een aantal heerlijke Franse bakken!

KWO Redactie -Pim Groot Nibbelink

Bekijk ook