5 tips & tricks dankzij snorkelen en duiken – Team Underfishing life

Als er binnen de karpervisserij iets leerzaam is, dan is het wel snorkelen en duiken. De jongens van Underfishing life, die jullie ongetwijfeld kennen, leggen met het gebruik van onderwatercamera’s bizarre beelden vast voor op hun Youtube en Instagram account. In deze update vertellen de boys wat hen opviel door verschillende jaargetijde heen en geven ze ons enkele unieke inzichten over de onderwaterwereld!


Hoe het allemaal begon

De mannen van Underfishing life aan het woord: Voordat we het onderwaterleven gingen filmen, waren we al lang bezig met duiken. Het begon met het uitzwemmen van lijnen en het omwoelen van de bodem, wat overigens erg goed werkte! Toen we dit interessanter begonnen te vinden, begonnen we met duiken. Hoewel we weinig karpers tegenkwamen, kwamen we toch op het idee om onder water te gaan filmen.

Inmiddels zijn de mannen meer onder de waterspiegel dan daarboven te vinden. 😉

Eerst zwemmend met een GoPro in de hand, en daarna met vaste camera’s. Het was een kwestie van bijvoeren, rigs neerleggen en dan wachten tot er vissen langs kwamen om te azen. Op een bepaalde manier heeft het filmen van azende vissen onze visserij ook veranderd. Het vangen van een vis die niet is vastgelegd op camera, geeft tegenwoordig al een stuk minder voldoening! 😉

Tip #1: Verschillend seizoen, verschillend gedrag

We hebben door de verschillende seizoenen heen geprobeerd bij te houden wat er ons opviel. We weten allemaal dat karpers zich rondom de paai op een bijzondere manier gedragen. Het kan helemaal los gaan, maar je kan ook tussen de vissen zitten zonder een piep te krijgen. We zagen meermaals dat er tientallen karpers voorbij zwommen en er maar heel af en toe een karper een klein hapje voer tot zich nam.

Doorheen de seizoenen gedragen karpers zich zichtbaar anders.

De vissen waren op dat moment drukker bezig met het achter elkaar aan zwemmen. Op andere wateren krijgen ze tijdens de paai wel aanbeten en een theorie daarbij is: hoe groter het bestand aan vis, hoe groter de kans dat de vissen niet allemaal tegelijk paaien, waardoor je dus sneller een aanbeet kan verwachten.

Tip #2: Bodemwier, een (no) go?!

In de zomer valt het op dat er mega snel witvis op een voerstek zit. Soms zien ze de witvis niet eens zwemmen tijdens het snorkelen of duiken, maar komen ze direct na het voeren wel op de voerplek. Ook valt het op dat er in de zomer vaak een grotere laag bodemwier ligt dan je denkt te zien op de dieptemeter of te voelen met het lood.

Vaak is het bodemwier in het echt nog een stuk dikker dan dat je kan zien op de dieptemeter of kan voelen met lood.

De beste manier om een bodem te verkennen is met je handen, want elke vierkante meter kan enorm verschillen qua structuur en hardheid, ook al lijkt het met de dieptemeter hetzelfde. In de video hieronder zie je bijvoorbeeld een laag alg op de bodem. Zou die laag op een dieptemeter ook zichtbaar zijn..?

Tip #3: De waarde van een pop-up

Als er een laag bodemwier staat, of er een zachte sliblaag is, dan loont het om een pop-up presentatie te gebruiken. Bodemaas kan namelijk sneller onvindbaar zijn, in tegenstelling tot pop-ups die mooi gepresenteerd staan bovenop het wier. Nog een tip voor bij het vissen met deze drijvende balletjes: voer niet bij! Een pop-up rig lijkt het beste tot zijn recht te komen wanneer een vis direct doorzwemt na het opnemen van het haakaas.

Een chod rigje zal zo goed als altijd mooi gepresenteerd op de bodem staan.

Op de onderwatercamera viel het op dat wanneer er voer om de pop-up heen ligt, het langer lijkt te duren voordat de karper de pop-up pakt en de kans op een goede prik ook vermindert.

Tip #4: Pas goed op je lijnligging

Pas bij grotewierbedden wel goed op met het neerleggen van je lijn. Deze ligt namelijk veel vaker niet recht of plat op de bodem dan je denkt! Vis je over een wierbed heen, dan kan het helpen om een toploodje te gebruiken vlak voordat je bij het wierbed komt. De laatste meters van de lijn liggen dan sneller plat, al lijkt zo’n strakke lijn niet altijd veel uit te maken.

Strakke lijnen schrikken de vissen soms wel degelijk af!

Tips #5: “In de winter moet je toch diep vissen?”

Er wordt vaak gezegd dat karpers in de winter op de diepste plekken van het water liggen, maar we zijn er inmiddels wel achter dat dat lang niet altijd het geval is. Al heeft het behoorlijk wat paarse lippen en rillingen van de kou gekost om daarachter te komen! Bij een watertemperatuur van vijf graden liggen de vissen veelal gegroepeerd, waardoor ze lastig zijn te vinden. In onderstaand filmpje zien jullie een perfect voorbeeld van een winterse hotspot!

Mocht je ze wel vinden, dan kan je daarentegen wel makkelijker meerdere vissen in kortere periodes vangen. Liggen er obstakels in het water, dan is dat vaak een goede hotspot voor in de winter! Dat hoeft echt niet op vijftien meter diepte te zijn, want we zien ze vaak genoeg volgas op vijf meter diepte liggen!

Obstakels zijn ook in de winter een ware karpermagneet.

Een voordeel van het vinden van gegroepeerde vissen op de camera, is dat je achter bijzondere ontdekkingen kan komen. Soms denken mensen namelijk dat een vis al jaren dood is omdat die lang niet is gevangen, maar het kan goed zijn dat de vissen gewoon nog leven alleen de dans telkens weten te ontspringen!

Deze vis verdween een jaartje of vijf van de radar. Totdat de boys haar gezond en wil in volle wintermodus zagen liggen.

Meer tips en tricks vind je in de Studio Talks met de mannen!

Succes dit najaar!

Team Underfishing life


Volg de boys zeker op Instagram voor meer content! Daarnaast check je in hun Studio Talks nog veel meer tips en tricks!

Vang meer karpers dankzij deze updates ⤵️
3 slimme trucjes om je (haak)aas attractiever te maken
Super tip: gebruik plastic haakaas op druk bevist water (video)
Last van lossers? Bekijk dan zeker deze rig video van Willem Kwinten

Karper entertainment op KWO ⤵️
8 weken vissen op Cassien, Mark Hofman deed het!
De 1000 Franse meren route van Mike Thille in ON THE MOVE
Wintervissen met Pilaar & Hofman in Slovenië

Bekijk ook