Word KWO member

6 tips om de kans op knopen te verminderen!

Favoriet Favoriet

Een in de knoop geraakte montage binnen draaien… Hoe vervelend is dat? Buiten het feit dat het ontzettend irritant is, wil je natuurlijk ook niet dat je montage verkeerd op de bodem ligt waardoor je minder effectief ligt te vissen. Om die reden hebben wij hieronder 6 tips opgesteld die ervoor zorgen dat de kans op knopen gooien tijdens het werpen een stuk kleiner wordt!


TIP 1: MAAK GEBRUIK VAN PVA PRODUCTEN!

Polyvinylalcohol, beter bekend als PVA, is een perfect product om de kans op knopen tijdens het ingooien te reduceren. Buiten het feit dat je met PVA producten extra attractief aan het vissen bent, zorgen ze er ook voor dat het bijna onmogelijk wordt dat je haak om je hoofdlijn of lood heen kan slaan tijdens het ingooien.

" Een perfect product om de kans op knopen tijdens het ingooien te reduceren. "

PVA is in vele soorten en maten verkrijgbaar. Om de kans op knopen te verminderen zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een ouderwetse stringer, maar ook PVA-foam of kleine zakjes gevuld met bijvoorbeeld wat boiliekruim, pellets of ander klein voer helpen enorm tegen het reduceren van knopen. Tevens ben je er altijd zeker van dat je haakpunt schoon op de bodem valt, omdat deze bedekt is. Zwevend vuil zoals bladafval of wier- en plantenresten zal dus geen schijn van kans hebben!

Foam, Mesh en Stringers… Allemaal reduceren ze het gooien van knopen aanzienlijk! Klik voor meer tips op de afbeelding en lees het artikel.


TIP 2: MAAK GEBRUIK VAN GECOAT, STIJF ONDERLIJNMATERIAAL

Door de soepele onderlijnmaterialen uit je tacklebox te vervangen door gecoat en/of stijf materiaal, zul je automatisch minder knopen gaan gooien. Hoe stijver de onderlijn namelijk is, hoe moeilijker het is om in de knoop te raken. Naast gecoat onderlijnmateriaal zijn producten als fluorcarbon natuurlijk ook perfect om een dergelijke rig te knopen!

Gecoate en stijve onderlijnmaterialen zullen tijdens de worp mooi gestrekt blijven en zo moeilijk in de knoop raken.


TIP 3: GEBRUIK EEN ANTI-TANGLE SLEEVE

Anti-tangle sleeves zijn natuurlijk een perfect product om het gooien van knopen te verminderen. De functie van anti-tangle sleeve is eigenlijk vrij simpel: deze drukt de onderlijn weg van het lood. Wees er dus zeker van dat je altijd een dergelijke sleeve op je onderlijn schuift!

" Deze drukt de onderlijn weg van het lood. "

Een anti-tangle sleeve heeft als eigenschap dat deze de onderlijn wegduwt van het lood.

Als extra tip kunnen wij meegeven dat het maken van een grote lus het effect van de anti-tangle sleeve versterkt. Het dubbele gedeelte (gecoat of stijf) onderlijnmateriaal kan namelijk moeilijk om het lood heen slaan. Door dus een grote lus te maken verleng je als het ware de anti-tangle sleeve.

Het dubbele stuk (gecoat) onderlijnmateriaal bij de anti-tangle sleeve is extra stijf en zal zeer zeldzaam in de knoop raken.


TIP 4: VIS MET GROOT HAAKAAS

Hoe kleiner je haakaas is, des te meer kans het heeft om in de knoop te raken tijdens de worp. Neem als voorbeeld kleine 10mm boilies. Deze zijn enorm attractief en kunnen dressuurdoorbrekend werken, maar ze zijn erg licht en zo kunnen ze tijdens de vlucht op eenvoudige wijze rond de haak slaan. Door dus gebruik te maken van een groter, zwaarder haakaas vliegt je rig beter door de lucht en zal je montage minder snel in de knoop raken.

Groter haakaas zoals 20mm boilies zijn zwaarder en zo kunnen ze moeilijk in de knoop raken tijdens de worp.


TIP 5: MAAK GEBRUIK VAN EEN LEADER OF TUBE

Vis jij zonder leader of tube en gooi je vaak knopen? Dan raden wij zeker aan om de volgende keer wél een (leadcore)leader of tube te gebruiken. Buiten het feit dat je laatste meter hierdoor strak tegen de bodem aan ligt en dit zorgt voor een extra stukje schuurbestendigheid, zorgt het er ook voor dat je montage mooi en geleidelijk door de lucht heen vliegt. Tevens voorkomt de leader of tube dat je rig boven het lood om de hoofdlijn heen kan slaan. Het is daarbij wél van belang dat je rig altijd korter is dan de (leadcore)leader of tube, want anders heeft dit natuurlijk geen zin!

" Het is daarbij wél van belang dat je rig altijd korter is dan de (leadcore)leader of tube. "

Zorg er altijd voor dat de lengte van de tube of leader langer is dan je rig.


TIP 6: GOOI OP DE LIJNCLIP

Tot slot helpt het gooien op de lijnclip in combinatie met het aan een strakke lijn laten afzinken van je lood ook aanzienlijk tegen het gooien van ‘tangles’. Op het moment dat je gooit op de lijnclip zal het lood namelijk afremmen en niet abrupt in het water terecht komen. Als je hier bovenop ook nog eens je lood aan een gestrekte lijn laat afzinken, dan ben je er bijna zeker van dat je gehele montage netjes op de bodem terecht komt.

Door te gooien op de lijnclip zal je montage tijdens de vlucht afremmen en relatief rustig in het water terecht komen.


Heb jij naar aanleiding van dit artikel nog vragen, of wil je graag een ander onderwerp uitgebreid behandeld hebben? Stuur dan een berichtje naar onze Facebookpagina of stuur een mailtje naar redactie@karperwereld.nl. Succes! ?

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook