ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

7 tips om dit najaar sneller de GROOTSTE karpers van jouw water te vangen!

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Het najaar is dé tijd om nog een keer flink uit te halen! Het is tevens een prima periode om gericht achter de grote karpers aan te gaan. Veel vissers vragen zich af:

Hoe vang ik de karpers uit de toplaag van het karperbestand op mijn najaarswater?

En dat is waar we het in deze update over gaan hebben. Zijn er zaken die je kunt afdwingen, of draait het puur om geluk? Zijn er dingen die we bijvoorbeeld met ons aas of strategie kunnen doen om succesvoller te zijn? Lees snel verder voor een aantal bruikbare tips die je zeker verder gaan helpen! 

Met onderstaande tips zijn dit soort taferelen niet geheel ondenkbaar! 😉


1. Karper zijn soms hartstikke ‘voorspelbaar’

Ga je jouw najaarsoffensief starten? Verdiep je dan vooraf in het gedrag van de grotere vissen. Vaak worden de ‘biggen’ jaar na jaar op dezelfde stekken (of in dezelfde sector) gevangen. Voer deze bewezen ‘big fish’ stekken aan. Karpers zijn immers gewoontedieren, zeker als het op vreten aan komt. Praat dus met vissers die het water al langer bevissen en zorg dat je een goed beeld krijgt waar je het beste uit kunt pakken. Moet je alles zelf uitzoeken? Start dan op de diepere stekken en kies voor de kant van het water waar de zuidwestenwind op staat. Reken maar dat daar karpers gaan azen in deze tijd van het jaar.

Start dan op de diepere stekken en kies voor de kant van het water waar de zuidwestenwind op staat.

Onze vriend Niels van Vooren weet maar al te goed hoe belangrijk het is om uit te pakken op stekken waar vaker topsessies zijn gedraaid in het najaar: de vissen komen er simpelweg graag!


2. Compacte voerstekken kunnen lonend zijn

Besef ook dat een grote vis meer moet eten dan een kleinere karper. Als je korte sessies vist zou je er dan ook voor kunnen kiezen om wat compacter bij te voeren. Dit zodat een grote vis de stek kan domineren/opeisen. Echter: begin niet METEEN te storten met emmers tegelijk. Wat wij vaak doen: een stek opbouwen met 2 voerbeurten. Telkens voer je 1 tot 1,5 kilo per hengel en na 2 voerdagen ga je vissen. Als je een nachtje maakt weet je vaak al een stuk meer en aan de hand van de vangsten kun je de tactiek bijschaven en de voerhoeveelheid ophogen of juist verminderen.

Afgelopen weekend nog was onze eigen Michiel succesvol dankzij het stevig bijvoeren van zo’n halve kilo aas op iedere rig!

De vraag die we vaak krijgen “hoe vis je dan op die stekken, voer je meteen bij of zeg je een single aasje neer?” Zelf zijn we, als we weten dat het loopt, fan van het nabootsen van de ‘voer-situatie’. Dat wil zeggen: na het uitleggen van de rig meteen een paar handen voer er op. Bijvoorbeeld 50 tot 75% van het totaal dat er gevoerd is in de dagen ervoor. Werd er 1 kilo per hengel voorgevoerd: ‘gooi’ dan gerust 500 tot 750 gram rond je rig! Zeker de grotere karpers zullen sneller geneigd zijn om op zo’n compacte hoop voer te gaan azen!

Iemand die de kracht van een langdurig aangevoerde voerplek maar al te goed kent is Cris Scheffer. Deze Belgische parel bezocht zijn mat na een campagne van enkele weken!


3. Feest in de tent met tijgernoten

Als je een stek hebt waar je vis vangt, probeer deze dan met regelmaat van voer te voorzien. Grote vissen wil je in de buurt van je (voer)stek houden. Heb je geen budget voor €10,- per kg boilies? Vermeng je boilies dan met grotere partikels. Tijgernoten zijn ideaal zo heeft onze eigen Mark een aantal najaartjes terug een unieke serie Nederlandse vissen gevangen dankzij een ‘tijgernotenbom’. We laten hem aan het woord:

Een Nederlandse najaarsvis die MH strikte dankzij een ‘tijgernoten bom’.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1