ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

7 tips om monstersessies op een betaalwater af te dwingen – Michel Poels

Favoriet Favoriet
7 tips om monstersessies op een betaalwater af te dwingen – Michel Poels

Betaalwateren zijn vandaag de dag haast niet meer weg te denken uit onze karperwereld en worden druk bezocht. Succes is daarom niet altijd gegarandeerd, maar met de zeven tips die Michel in dit artikel deelt wordt jouw kans op een ware monstersessie een flink stuk groter!


Michel Poels aan het woord: Betaalwateren hebben een charme en daar vallen steeds meer mensen voor. Het is niet voor niets dat bijna alle betaalwateren vandaag de dag drukker en drukker bevist worden. De monstersessies zijn tegenwoordig niet meer zeldzaam en in deze update ga ik zeven tips aanhalen die zo’n sessie tot stand kunnen brengen!

Veel vissen vangen is gewoon heel erg leuk!

Tip #1: Stekkeuze

Elke stek levert vis op, dat is een feit. Maar de éne stek is echt de andere niet! Er zijn altijd stekken die gemiddeld over een jaar meer vis opleveren dan andere. Gewoon omdat ze geografisch gezien een betere positie hebben. Denk alleen al aan het aantal zonuren, overwegende windrichting, diepte en eventuele obstakels. 

Sommige stekken zijn nu éénmaal beter dan andere.

Wat ook hard meespeelt, is het jaargetijde. Zorg ervoor dat je bij het kiezen van je stek hier rekening mee houdt. De boekingsagent weet hier vaak wel raad mee. Met de juiste locatie op het juiste moment ben je al halfweg!  

Tip #2: Voeren en het visbestand

Het visbestand is echt een hot item, je betaalt er het geld ook voor. Je mag daarom best wel kritisch rondkijken bij de keuze van je betaalwater. Monstersessies zul je vrijwel alleen boeken op wateren met een groot bestand. 

Topsessies zijn enkel mogelijk op wateren met een groot bestand.

Op dergelijke wateren moet je niet schrikken om 50 tot 100 kilo boilies mee te nemen. Eens de vissen op je voer losgaan is het JACKPOT! Dan is het een kwestie van blijven onderhouden. De kans is zelfs groot dat je uiteindelijk nog aas te kort hebt.  

Als de vis op je voer belandt, heb je echt veel aas nodig!

Tip #3: Watervogels omzeilen

Op vele commerciële wateren zijn er echt een pak watervogels aanwezig. Als je niet oppast, eten ze meer van je aas dan de karpers zelf! Het voeren van boilies met een werppijp werkt bijvoorbeeld vaak als een magneet op meeuwen. Soms kun je natuurlijk niet anders, omdat je op sommige wateren geen (voer)boot mag gebruiken. 

Vaak kunnen deze donders ook heel wat roet in het eten gooien.

Op zo’n water kun je echt harken door overdag met een spomb boilies bij te voeren. Als de helderheid van het water dat toelaat. Tien spombs met tien boilies per gevangen vis volstaat meestal al. Dit is echt een wereld van verschil tegenover bijvoorbeeld enkel in het donker je stekken aan te voeren. Kortom, een gouden tip om je voerstek draaiende te houden.  

Een spomb kan een mooie uitkomst bieden als (voer)boten verboden zijn.

Tip #4: Toplood is niet heilig

Vaak zie ik vissers kopiëren wat ze op hun thuiswater doen. Toplood is daarbij een item dat wel eens te snel als heilig wordt beschouwd. Op drukbezette wateren zijn karpers best schuw voor lijnen. Niet alleen je laatste meter is belangrijk, als karpers in jouw zone rondtrekken en ze komen daarbij veel lijnen tegen, dan zal er onraad gesignaleerd worden. Bekijk dus altijd het diepteverloop van aan de kant tot op je stek, probeer zo de juiste keuze te maken om je lijn slap, strak, slap met toplood of strak met toplood te leggen. 

Een slap lijntje is vaak nog effectiever dan een toploodje.

Durf ook echt te overwegen om met twee hengels te vissen in plaats van met vier hengels per visser. Wees nu eerlijk, wanneer heb je al eens meegemaakt dat alle vier de hengels blijven aflopen? Dat is echt uitzonderlijk! Je kan beter een beaasde hengel klaar hebben staan om die direct in te leggen als er een vis in je net zit!  

Twee hengels is vaak meer dan genoeg!

Zo kun je direct na een run naar de hotspot terugkeren. Soms moet het razendsnel gaan om het uiterste eruit te halen!  

Tip #5: Bankrunner

Karpervissen is topsport, ook daar heb je voordeel aan iemand die je helpt bij het behalen van je resultaten. Als je een niet-visser kan meenemen en die kunt inzetten als bankrunner ontstaat er veel meer tijd en focus om jouw monstersessie waar te maken. Denk dan aan boodschappen doen, koken, biertjes koud zetten, assistentie bij landen en fotograferen. Kortom iemand die je bij staat en zorgt dat je harder door kan gaan.

Een bankrunner kan van grote waarde zijn, hierdoor kan jij je focus vol op het vissen leggen.

Sommige betaalwateren bieden ook maaltijdservice aan, dit kan ook een sleutel zijn om zonder bankrunner meer focus te creëren voor je monstersessie. Als je meer focus hebt dan anderen, zul je de code sneller kraken. Je bent dan degene aan het sanitaire blok die kan vertellen aan anderen over de goede vangsten.  

Een koud biertje kan wel smaken tijdens jouw ‘vakantie’.

Tip #6: Organisatie

Als je veel wil vangen moet jouw basecamp een geoliede machine zijn. Hiermee bedoel ik dat alles zo snel mogelijk moet gaan als het moment daar is. Meer dan één schepnet en onthaakmat per visser is voor mij bijvoorbeeld een standaard geworden. Molens bomvol met nieuwe lijn, een hoop reserve tackle, een arsenaal aan voer zodat je echt kan gaan graaien en niets je nog tegen kan houden. Jij bent de hulk die los moet gaan! ;-). Daar is materiaal en organisatie voor nodig.  

Michel’s Ciweld Carptrailer zorgt voor de nodige organisatie.

Om die organisatie uiterst efficiënt en optimaal te maken, heb ik een multifunctionele trailer ontwikkeld voor karpervissen, de Ciweld Carptrailer. Dit is het hart van mijn geoliede basecamp en zorgt voor goede vangsten, een geweldig intense ervaring en echt meer comfort dan ooit tevoren. Als je hard gaat, heb je nood aan extra comfort om hard te kunnen blijven gaan! 

Michel houdt ervan om aantallen te maken op betaalwateren.

Tip #7: Positieve mindset

Ook al zit het tegen, blijf ALTIJD positief en helder denken, blijf zoeken tot je het water kraakt. Climax zou immers niet bestaan als er geen tegenslagen zijn! Soms is de enige keuze verkassen… Durf dan ook vooraf na te denken over een plan B en plan C op hetzelfde water.  

Meerdere plannen maken zorgt uiteindelijk vaak voor beloning!

Als je deze tips volgt, ben je in staat monstersessies te boeken van meer dan 100 stuks op een weeksessie, mits het bestand het uiteraard toelaat. Doe er je voordeel mee! 

Veel succes!

Michel Poels


Neem zeker eens een kijkje op zijn website van Ciweld Carptrailers! Wie weet biedt het een mooie uitkomst voor jou!

Kennis = macht = meer vangen ⤵️
Zo start je jouw vistrip op een betaalwater
Video: zo knoop je zelf (heel eenvoudig) een chod rig
Maden madness – René Treffers op pad met 25 liter maden

3 karperfilms die je gezien moet hebben ⤵️
Pilaar z’n eerste 30kg schubkarper – 86 min. kijkplezier
Maden madness – René Treffers op pad met 25 liter maden
Pilaar & Hofman roadtrippen door Duitsland, Kroatië & Slovenië

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl