ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

8 leerpunten uit de nieuwste Korda Masterclass – Team Korda

Afgelopen week lanceerde Korda alweer de achtste editie van de Masterclass, waarin Danny Fairbrass, Darrell Peck en Neil Spooner ons op drie hoofdstukken en ruim vier uur kijkplezier trakteren. Benieuwd wat je van de Masterclass kunt leren? In dit artikel somt Team Korda de acht belangrijkste leerpunten op!


Het Korda Team vertelt: De nieuwe Korda Masterclass 8 films zitten vol met leerpunten en uiteraard wil ik jullie deze niet onthouden. Ik som voor jullie mijn acht ‘eyeopeners’ op uit deze gloednieuwe videoreeks!

Wellicht komen de leerpunten van pas in jouw visserij!

Tip #1: Running leadclips

Bij het vissen op een stevige bodem komen leadclips zeer goed tot zijn recht. Hoewel ze zijn ontworpen om te worden gebruikt als een semi-vaste set-up, kan het een voordeel zijn om de wartel losser te vissen in de clip. De reden waarom je dit zeker zou moeten proberen ligt meer voor de hand dan je zou denken.

Dit voor vissen wil je natuurlijk niet mishaken!

Karpers hebben geen handen, daarom is schudden met hun kop hun eerste natuurlijke reactie wanneer ze geprikt worden. Hierdoor kan het gebeuren dat ze de haak als het ware uit hun bek schudden. Een set-up waarbij het lood wegschuift na de eerste prik maakt dit een stuk moeilijker voor de vissen.

Als het lood loskomt na de eerste prik kan de karper de haak haast niet meer kwijtraken!

Eenvoud

De manier waarop Danny zijn leadclips verandert in een running set-up kan niet eenvoudiger. Voor een semi-vaste set-up trek je de wartel gewoon in de body van de leadclip totdat je een klik hoort. Als je er een running set-up van wilt maken hoef je alleen met een tang wat druk uit te oefenen op het oog van de wartel. Door het oog in een ovale vorm te drukken, zul je merken dat ze niet meer goed inklikken.

Danny is een grote fan van dit systeem.

Als een karper met zijn kop schudt zal de wartel waaraan de onderlijn zit meteen vrijkomen en door de leadclip schuiven. De karper kan hierdoor niet het gewicht van het lood benutten om de haak kwijt te raken.

Bonustip (!) van Danny Fairbrass

Een extra tip die Danny in de Masterclass gaf is om het uiteinde van de hoofdlijnknoop die voor de wartel wordt gebruikt wat langer te houden. Dit uiteinde kan je dan mee in de clip schuiven. Tijdens het werpen en landen op de bodem wordt het uiteinde van de knoop mooi in de leadclip gestopt.

Een extra tip die je een goede indicatie geeft van wat er misgaat.

Als een karper het aas oppakt en het lood verplaatst zonder dat je het weet, steekt het uiteinde van de tag eruit als je binnenhaalt. Als dit een paar keer gebeurt, is het de moeite waard om wat rig-aanpassingen te maken om te voorkomen dat de karper er keer op keer mee wegkomt.

Tip #2: Strakke lijnen kunnen helpen

Een lijn die door het water snijdt moet n van de engste dingen zijn voor een karper. Dit is de reden waarom veel vissers vaker slappe of afgezonken lijnen zijn gaan gebruiken. Maar is het altijd het beste wat je kunt doen? Het vissen met een strakke lijn heeft ook zeker een aantal voordelen!

Danny is een voorstander van het gebruik van strakke lijnen.

Het eerste voordeel is de beetindicatie. Als je een strakke lijn vist tussen de punt van de hengel en je lood, weet je veel sneller wat er aan de hand is dan met een slappe lijn. Zeker in combinatie met een waker die de lijn vastgrijpt zoals de stow-bobbin. Zo registreer je veel meer! Zijn er vissen die aan het azen zijn en misschien wegkomen met je rig? Krijg je lijnzwemmers?

Voor Danny is het een tactiek die zich al meermaal heeft bewezen.

Als je denkt dat de vissen ermee wegkomen, kan een strakke lijn helpen. De extra weerstand van een strakke lijn, de slip van de molen en de spanning helpen flink bij het haken van een karper. Dat is zeker iets om in gedachten te houden wanneer je besluit jouw lijn na het werpen wel of niet aan te spannen!

Tip #3: Speel met je haakaas

Het is misschien al meerdere keren gezegd en vertoond. Maar hoeveel van ons doen het eigenlijk? Door meerdere hengels op dezelfde plek te vissen en te spelen met verschillende kleuren en smaken, kun je het meest effectieve haakaasje ontdekken.

Neil Spooner experimenteerde met verschillende aasjes op zijn spodmix.

Neil Spooner liet dit perfect zien op het Linear Complex waar hij veel sneller beten kreeg toen hij oranje aas over zijn spodmix viste. In de winter masterclass was het Danny’s overschakeling naar gele Fake Corn dat zijn vangstpercentage drastisch verbeterde.

Uiteindelijk bleek deze combi meer aanbeten op te leveren.

Tip #4: Negeer het ‘gele spul’ niet

Danny houdt absoluut van mas en dat is niet voor niets! Sinds de ontdekking van het gebruik van masals aas is dit verantwoordelijk geweest voor een berg gevangen karpers. Het is populair bij de Britsekarpervissersom toe te voegen aan hunspodmix, maar toch zie je bijna niemand hetgebruiken alshaakaas.

Danny houdt niet alleen van karpers zo te zien. 😉

Het is een super aantrekkelijk, goedkoop, gemakkelijk en bovendien een prima verteerbaar aasje. Als je sweetcorn tijdens de koudere maanden gebruikt, zou je normaal gesproken veel minder last hebben van witvis. Dus misschien moeten we als standaard maar eens een paar blikken in onze vistas gooien. 😉

In de winter heb je normaal gesproken minder last van witvis bij het gebruik van maïs.

Tip #5: Vergeet je zigs niet

Hoe vaak heb je achter je hengels gezeten terwijl de vis zich niet op de bodem bevond? Tijdens de zomermaanden zijn er tal van gelegenheden waarbij de karpers liever in de bovenlaag van het water liggen om te zonnen.

Wacht je tot de karpers naar de bodem gaan om te azen?

Ook de rest van het jaar zijn ze met grote regelmaat op half water te vinden. Wacht je tot de karpers naar de bodem gaan om te azen? Of volg je het advies dat Neil in zijn hoofdstuk geeft en ga je voor een gebruiksvriendelijke kant-en-klare zig rig?

Neill geeft een duidelijke uitleg over het gebruik van gebruiksvriendelijke zigs in zijn visserij.

Een kleine spoel met kant-en-klare zigs met een foampje zal niet veel ruimte innemen in je tas. Het kan je zomaar eens helpen om flink wat bonuskarpers te vangen als de rest zit te blanken…

Tip #6: Fluorcarbon overwegen

Velen van ons kiezen voor reguliere nylon hoofdlijnen. Om eerlijk te zijn komt dit deels omdat we dit gewoonweg gewend zijn. Als het mogelijk is, kiest Darrell echter altijd voor een 100% fluorcarbon hoofdlijn. Zijn favoriete Kontour-lijn heeft veel minder rek dan een nylon en dit stelt hem in staat om exact te voelen hoe en wanneer het lood de bodem raakt.

Als het kan, prefereert Darrell altijd fluorcarbon hoofdlijnen.

Fluorcarbon zinkt ook als een baksteen. Dit helpt enorm bij het afzinken van de lijn op de bodem en het uit de buurt houden van de vissen wanneer je dat wilt.

Voor Darrell pakte het gebruik van fluorcarbon in deze omstandigheden goed uit.

Als klap op de vuurpijl is de lijn ook moeilijker te beschadigen en dit geeft de duurzaamheid een boost. Het enige waar we bang voor waren was het werpen van afstanden, want het is taaier dan een normale mono.

Peck ging weer als een trein, zoals we van hem gewend zijn.

Na te hebben gehoord dat Pecky het heeft gebruikt voor afstanden tot 100 meter tijdens het vissen op zijn syndicaatmeer, zette hij ons aan het denken…

Tip #7: Vis je rigs over je voerstek

Je wil je rigs nooit voorbij jouw voerstek vissen. We zijn namelijk bijna allemaal voorzichtig wat betreft het lopen van lijnen over onze voerstek. De meeste van ons proberen dit altijd te vermijden, want vissen aan jouw kant van je aangevoerde zone is de meest gebruikte tactiek. Aan het einde van het hoofdstuk Autumn Masterclass zien we Danny vissen aan de andere kant van zijn voerplek.

Deze grote Duitse schub wist Danny achter zijn voerstek vandaan te plukken.

Door aan de andere kant te vissen, krijgt Danny een snellere beet omdat de vissen eerst worden geconfronteerd met het haakaas voordat ze de voerplek bereiken. Het werkte voor hem dus uitstekend!

Tip #8: Door de jaren heen

Al die jaren karpervissen en het runnen van een bedrijf als Korda hadden een effect kunnen hebben op de drive en motivatie van een visser. Toch is bij Danny zeker niet het geval. Je kunt duidelijk zien dat hij nog steeds van de sport houdt.

Mooi om te zien dat Danny na al die jaren nog steeds zeer fanatiek is.

Als visser heeft hij een grote passie voor het finetunen van zijn end-tackle. Daarnaast is hij voortdurend aan het denken over mogelijke verbeteringen en ontwikkelingen. Hij vindt het leuk om mensen te helpen door zijn kennis te delen en probleemoplossende producten te maken.

Danny is voortdurend bezig met het ontwikkelen van probleemoplossende producten.

Kortom, bekijk zeker deze films eens en wie weet kom jij nog een berg andere eyeopeners tegen die jou verder kunnen helpen. Veel kijkplezier!

Vang ze!

Team Korda


De gloednieuwe Masterclass #8 check je op het YouTube-kanaal van Korda. Volg de mannen ook op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

Bekijk ook