ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Aaskeuze in de zomer – Tips van Mark Hofman!

Favoriet Favoriet
Aaskeuze in de zomer – Tips van Mark Hofman!

De zomer staat voor de deur, dus hoog tijd om te gaan knallen! De karpers zijn in deze periode lekker actief en kunnen wel wat extra energie gebruiken. Er is een breed scala aan karperaas beschikbaar, maar welke soort kun je het beste gebruiken? Mark Hofman helpt jullie een handje door in deze update een aantal waardevolle tips te geven over zijn aaskeuze in de zomer. Doe er je voordeel mee!


Mark Hofman aan het woord: Waar in het voorjaar pop-ups vaak de “sleutel tot succes” zijn, gebruik ik deze nauwelijks tijdens de warmere maanden. Geef mij dan maar een goed bodemaasje om de vissen te verleiden. De vissen zijn immers goed wakker, hebben gepaaid en moeten daarom goed eten om weer genoeg energie en eiwitten binnen te krijgen. Voor mij dus het punt om groter aas en/of meer voer te gaan gebruiken!

In de zomerperiode worden de pop-ups ingeruild voor een bodemaasje.

Diameters en smaak

De vijf kilo zakken met Squid of Krill specials komen tevoorschijn en worden direct in de auto gegooid. Vaak in 20 millimeter en misschien nog wel vaker in 24. Deze formaten passen goed in mijn visserij op groot water én grote vissen ;-). De specials combineren instant attractiviteit met een goede voedingswaarde. De vissen kunnen er in principe van blijven eten, want er zit genoeg energie in.

Mark zet in de zomerperiode graag de wat grotere diameters in.

Voeren

Ik hou ervan om in deze periode goed te voeren. Vaak voer ik maar enkele dagen voor, zeg twee á drie dagen. Als het even kan probeer ik dan twee keer per dag te voeren. Afhankelijk van het witvisbestand, kreeften en meerval durf ik best enkele kilo’s per dag te voeren. Het zal je verbazen hoe snel een school brasems je voerplek leeg kunnen eten. Langere voercampagnes passen niet echt in mijn visserij, omdat ik meestal trips maak van enkele dagen. Het resultaat moet dus snel komen!

Niet alleen karpers zijn verantwoordelijk voor het opvreten van je boilies… Houd hier dus rekening mee!

Mixen van smaken

Ik vind het fijn om de Squid en Krill boilies te mixen, het mixen doe ik al jaren. Op die manier spreek je waarschijnlijk meer vissen aan en kun je ook variëren qua haakaas. Over haakaas gesproken: dit is weer DE periode dat de snowmans tevoorschijn komen. Vaak een 24 millimeter boilie met een 15 millimeter pop-up erop. Zeker nu we de krill pop-ups in een neutrale kleur hebben pak ik deze graag voor de snowmans.

Mark kiest vaak voor een minder opvallende snowman, zodat ook de voorzichtige vissen kunnen worden verleid.

Extra attractie

Stel je gaat op dieper water vissen in deze periode (vijf meter plus), dan kan het interessant zijn om bijvoorbeeld met liquids aan de slag te gaan. Je kunt dan goed een verticale attractie door heel de waterkolom creëren. In normale taal: liquids die naar het oppervlakte lekken kunnen de karpers naar beneden lokken. Ik weet niet of ik een mega fan ben van oliën zoals bijvoorbeeld een zalmolie. Dit heb ik met wisselend resultaat gebruikt in het verleden. Ik weet wel dat ik nu een fan ben van Krill Hydrolisaat, zeker als je dit met water aanmengt en daar wat krillmeel of squid extract overheen gooit. Dan krijgt je echt een mooie wasemende mix.

Met liquids creëer je een verticale attractie door heel de waterkolom.
Spuit dit over je boilies heen en voeg eventueel nog wat boiliekruim toe, karpers zijn er dol op!

Je kunt je boilies natuurlijk ook mixen met halibut pellets. Deze jongens zijn ook mega attractief (wellicht wel door de olie) en bevatten een goede voedingswaarde. Je moet alleen niet raar staan te kijken als je op eens een monster van een meerval haakt! 😉

Tijgernoten

Vaker mix ik mijn boilies met tijgernoten. Dit helpt namelijk ook mee voor je portemonnee. Een zak van 20 kilo noten is al snel 40 kilo aas om mee te vissen en te voeren. Kook de tijgers minimaal 50 minuten en laat ze dan een dag of twee staan in een emmer. De heerlijk slijmige drap waar ze dan in zitten, is super attractief én de vissen kunnen niet genoeg krijgen van de nootjes. Ik gebruik tijgers graag in de warme maanden op wateren waar ik niet te veel last hebt van witvis. Je kunt ze namelijk op veel verschillende manieren vissen…

Tijgernoten en boilies… Mark combineert deze graag in de zomer!

Tot slot, alle dieren in de onderwaterwereld zijn actiever als het water warm is. Witvis, kreeften, meervallen, etc… Check dus goed of je haakaas alle aanvallen van dit gespuis kan weerstaan. Niks zo zuur om met een lege hair te vissen. Een plastic wrap of een hard hookbait kan een wereld van verschil maken de komende maanden!

Succes deze zomer!

Mark Hofman


Ben je nieuwsgierig geworden naar de KWO Specials, klik dan hier! Daar vind je alle informatie over deze attractieve boilies.


3 aas & rig video’s bomvol TIPS ⤵️
Lossers voorkomen, zo doe je dat!
Zo knoop je zelf (heel eenvoudig) een chod rig
3 slimme trucjes om je (haak)aas attractiever te maken

3 KWO series die je gezien moet hebben ⤵️
8 weken vissen op Cassien, Mark Hofman deed het!
Pilaar & Ossie On Tour door Frankrijk, Slovenië & Oostenrijk
3 uur lang AVONTUUR met Pilaar & Hofman in de Vlot Experience

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl