Aastip van Pilaar: combineer klein aas en krijg meer beet!

De afgelopen maanden heeft onze eigen Michiel Pilaar flink wat gexperimenteerd met klein aas. 12 mm boilies, tijgernoten, hennep, boekweit en (blik)mais bleken een gouden combinatie. Nieuwsgierig waarom MP aan het mixen is geslagen en benieuwd naar de resultaten? Lees dan snel verder!


Michiel aan het woord: Het leuke aan karpervissen is dat je nooit uitgeleerd bent. Mede doordat ik met veel verschillende vissers op pad ben leer ik nog altijd veel bij, ondanks dat ik al ruim 25 jaar op karper vis.

Een prima combi: tijgernoten, hennep, boekweit en 12 mm boilies.

In dit artikeltje wil ik jullie op het hart drukken om toch vaker met klein aas te gaan vissen en vooral (kleine) aassoorten te gaan mixen. Je zal zien: je krijgt meer actie! Ook witvis, jazeker, maar zker ook meer karpers. Hieronder leg ik uit waarom!

Voedselconcurrentie

Afgelopen maanden heb ik meermaals kunnen aanschouwen wat het verschil is in aasgedrag als je alleen boilies voert f een attractieve mix van klein aas. Hoe kleiner het aas, hoe sneller karper het accepteert als voedsel en hoe sneller er voedselconcurrentie uitbreekt op je stek.

In de nieuwste aflevering van de 12 Provincies Challenge laat vismaat Laus zien waarom blikmais nooit mag ontbreken in je vistas.

Bij verhoogde voedselconcurrentie willen de vissen elkaar te snel af zijn, zijn ze bang om zelf niet genoeg te krijgen, azen ze fanatieker en dus onvoorzichtiger. Allemaal factoren die ons, de visser, een hogere vangkans geven.

Allemaal factoren die ons, de visser, een hogere vangkans geven.

Sinds mijn sessies met Gio Lenglez in 2018 ben ik boekweit toe gaan voegen als ik een partikel mixje maakte van hennep en blikmais. Ik wilde er echter ook kleine boilies aan toevoegen, vandaar dat we afgelopen voorjaar de KWO Squid Special ook in 12mm zijn gaan maken.

Deze legende stak Michiel aan met het ‘boekweit virus’.

Bizarre observaties met Thijs Last

Half juli heb ik een waanzinnig leerzame sessie gevist met Thijs Last. Samen visten we op een betaalwater met een onderwatercamera op onze voerstek gericht. Al vrij snel bleek dat deze karpers lastig te strikken waren op boilies groter dan 15mm.

Topvisser Thijs Last weet maar al te goed dat karpers klein aas snel(ler) accepteren.

Sterker nog: de 20 en 25mm boilies werden compleet genegeerd. De partikels, gecrushte boilies en mini boilies werden keer op keer als eerste opgegeten door de vissen. Veelal verlieten ze daarna de voerstek, ondanks de aanwezigheid van de 20 en 25mm bollen. Dat gaf stof tot nadenken.

Uiteindelijk kregen we de meeste aanbeten op een 8mm aasje. In dit geval een roze plastic dumbell.

Telkens als we nieuw aas op de stek voerden keerden de karpers binnen 10 minuten terug. Echter: de voorkeur voor kleiner aas bleef de gehele sessie hetzelfde. Sindsdien heb ik met mezelf de afspraak gemaakt: “ik ga NOOIT meer van huis zonder klein aas”…

Creer voedselnijd, gebruik eens wat vaker klein aas.

Geen paniek, groot aas is niet afgeschreven!

Natuurlijk zijn 20, 25 en 30mm boilies prima aassoorten en 100% zeker dat je gemiddeld zwaardere vissen gaat vangen dan wanneer je 12 mm boilies gaat mixen met partikels en gebroken boilies. Door de jaren heen heb ik zoveel grote vissen gevangen met groot aas, dat ik niet anders kan concluderen!

Een zomerse Alpenkarper die gevangen werd op een voerstek van grote boilies.

Echter, als het niet goed loopt of wanneer je op gedresseerd water vist: probeer het eens. Trek die blikjes mais open, pak eens wat 10 of 12 mm boilies, kook hennep, boekweit en tijgernoten… Geloof me, je gaat meer vangen!

Een klein schubje die vanaf een stek kwam waar ongekende voedselnijd heerste doordat er continu klein aas werd bijgevoerd.

10% korting op partikels scoor je als KWO Member bij Baitworld en Visaasonline. 12mm KWO Squid Specials scoor je als Member met 20% korting in de KWO Shop.

Veel succes!

Michiel Pilaar

Bekijk ook