ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Aastips in de winter: deze drie aassoorten zijn een must-have voor de wintermaanden!

Favoriet Favoriet
Aastips in de winter: deze drie aassoorten zijn een must-have voor de wintermaanden!

De wintermaanden zijn absoluut niet de eenvoudigste maanden om met een goed resultaat huiswaarts te keren. De vis aast een stuk minder, dus daar moet je slim op inspelen. In deze update halen we drie assoorten aan die het verschil kunnen maken in de koudere periode van het jaar!


De winter is een periode waarin veel karpervissers hun foedralen in de garage gooien. Ze komen er pas uit wanneer de eerste warme zonnestralen weer een feit zijn, maar dat is zeker niet nodig! In de winter is er ook prima karper te vangen, alleen zul je jezelf een beetje moeten aanpassen…

Ook in de koudere periodes van het jaar is er nog vis te vangen!

Met aanpassen bedoelen we vooral op het gebied van aaskeuze. De vis is een stuk passiever en dat heeft ook te maken met hun spijsverteringsstelsel. Dit werkt in de winter namelijk een stuk langzamer, waardoor voedsel minder gemakkelijk wordt verteerd. Makkelijk is het dus niet, maar de volgende tips kunnen jullie zeker helpen!

Tip #1: Vissen met maden

Maden hebben de laatste jaren al ontzettend vaak brokken gemaakt. Veel mensen negeren het omdat het “witvisgevoelig” is of omdat ze niet goed weten hoe ze ermee moeten vissen. De successen (check bijvoorbeeld deze video met madenvisser Treffers en Pilaar) zijn echter haast niet meer te tellen en mensen die het niet proberen missen dus écht een kans!

Ook Pilaar was sceptisch over het vissen met maden, maar is inmiddels helemaal om!

Buiten het feit dat maden extreem natuurlijk aas zijn, is zowat elke karper er verzot op. Perfect te vergelijken met bijvoorbeeld wormen, brood en maïs. Veel vissen zijn er gewoonweg mee groot geworden! Het andere grote voordeel is dat maden echte instant attractors zijn.

Attractie ten top! Dit kunnen onze gevinde vrienden toch niet links laten liggen?

In onderstaande video knopen de boys van Korda drie perfecte madenrigs voor jullie. Haal er je voordeel uit en geef het eens een kans!

Tip #2: Fake Food

Omdat de vissen sowieso een stuk passiever zijn, is het dus raadzaam om goed attractief te vissen. Een fake maïskorrel -of dumbell kan in deze fase fantastisch werken! Door hun zwevende effect worden ze heel makkelijk naar binnen gezogen. Bovendien prikkelt een opvallend kleurtje vaak ook de nieuwsgierigheid van de karper.

Onder andere Thijs Last vist heel succesvol met fake food!

Je kan ze ook laten weken in je eigen gekozen liquid. Hierdoor zijn ze niet alleen visueel aantrekkelijk, maar geven ze ook geur af. Een win-win situatie dus! Geef het zeker eens een kans deze winter.

Thijs zweert bij plastic haakaas: zijn resultaten liegen er niet om!

Tip #3: Klein aas

Zoals eerder vermeld verloopt de spijsvertering in de winter een stuk trager en moet je hier rekening mee houden. Het is dus niet aan te raden om er gelijk een berg 24mm boilies in te knallen. Wat wél enorm goed kan werken zijn PVA-zakjes maken met gecrushte boilies of pellets. Als haakaas gebruik je dan bijvoorbeeld een mini-boilie van 10 of 12mm.

Een PVA-zakje met klein aas erin kan wonderen doen.

Een zakje vol kleine aasdeeltjes kan zomaar eens een trigger zijn om de karpers mondjesmaat te laten azen. Let wel op dat je in een zakje zoals hierboven, geen 20 millimeter aan je hair knoopt. Dan is het effect van het klein aas eigenlijk nutteloos. Doordat ze de pellets zonder enige moeite binnen kunnen slurpen, is de 20 millimeter dan plots ‘andere koek’. Voer je met klein aas, vis dan ook met klein aas!

Wees niet bang om eens te kiezen voor een twaalf millimeter aasje!

Het is echt een manier om te vissen voor één aanbeet. Maar die ene aanbeet kan zomaar eens je winter doen slagen!

Succes de komende periode!

KWO Redactie


Meer informatie over de wintervisserij vind je op onze Community!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl