Actief vissen in de winter: in 4 stappen naar de ideale tactiek!

In de winter zijn de vissen minder actief op zoek naar voedsel en bewegen ze vaak nauwelijks. Met andere woorden: jij moet naar ze op zoek gaan! In deze update laten we je in vier stappen zien hoe je op een effectieve manier achter de vissen aan kunt jagen in de winter. Let’s go!


Waarom nachtjes kloppen als je ook in slechts twee uurtjes tijd succes kan boeken? In de winter is het zaak om de zogenaamde ‘holdings’ te vinden, waar de vissen zich graag ophouden. Het kan dus lonend zijn om meerdere stekjes actief af te vissen om je kansen op succes te vergroten. Benieuwd hoe je dat kunt doen? Lees dan snel verder!

Wintervissen: een charme op zich!

Stap #1: Voorbereidend werk

Voordat je op pad gaat is het belangrijk om je sessie goed voor te bereiden om je vangstkansen te vergroten. Kijk dus goed naar de weersvoorspelling en dan met name de luchtdruk (bijvoorbeeld via de app ‘Weather Pro’). Bij een dalende luchtdruk wordt de vis vaak actiever, maar in de winter kan ook een hogere luchtdruk verrassingen opleveren.

Als het zonnetje in de winter schijnt, is het altijd mogelijk om succes te boeken!

Een hogere luchtdruk gaat namelijk vaak gepaard met veel zon en zeker op ondiepere wateren zijn de vissen hier in de winter gevoelig voor. Het zonnetje kan ze nét dat beetje extra activeren waardoor je niet met lege handen naar huis hoef te gaan!

Stap #2: Meerdere stekjes aanvoeren

Een hele dag spenderen op dezelfde stek is in de winter vaak zonde. Als de vis er niet zit is de kans ook gering dat ze er later wel komen. Ze zwemmen immers nauwelijks! Zorg dus dat jij als visser actief blijft en het niet langer dan 1 – 2 uurtjes op een stek probeert. Voer liever meerdere stekjes aan om ze vervolgens één voor één af te vissen.

Wintervissen doe je het beste met weinig en subtiel aas!

Het is raadzaam om niet te veel te voeren. Doe dit dus met kleine boilies en vergeet ook bijvoorbeeld mais, hennep, boekweit of pellets niet. Ga vooral niet met 24 millimeters strooien! De vissen zullen waarschijnlijk maar mondjesmaat eten dus je moet voorkomen dat je ze verzadigt. Kies voor kleine beetjes attractief voer zodat de vissen bezig blijven tot jij je haakaas dropt.

Obstakels zijn vaak holding aera’s in de winter.

Goede stekken om voorzichtig aan te voeren zijn bijvoorbeeld afgestorven planten, obstakels, warmwaterlozingen, bruggen of verbredingen/vernauwingen van het water. Vergeet bovendien de zonkant van jouw viswater niet!

Zeker in de winterperiode weten de vissen de zon te waarderen

Stap #3: Vis attractief

In deze periode vis je vaak voor één aanbeet. Kies dus voor attractief haakaas zoals pop-ups, maden of snowmans. Een PVA zakje met klein of gekruimeld aas kan daarbij helpen om de vis naar je stek te lokken. Eenmaal op je stek kunnen ze jouw uber-aantrekkelijke haakaasje maar lastig weerstaan! 😉

Sneeuw en witte pop-ups, dat kan haast niet missen toch? Foto: Martin Post

Stap #4: Verdeel je tijd

Geef iedere aangevoerde stek maximaal twee uurtjes de tijd. In die tijd zou je een aanbeet moeten kunnen forceren als er vis in de zone zit. Zeker op kleinere wateren moet je na een relatief korte tijd op de vis kunnen stuiten!

Zelfs in de winter zijn dit soort beelden niet ondenkbaar… 😉

Door op deze manier te vissen kun je in korte tijd een realistisch beeld krijgen over hoe actief de vis op dat moment is. Wil het écht niet lukken, wacht dan een verandering qua temperatuur of luchtdruk af. In feite begin je dan dus weer bij stap 1!

Ga actief achter de ‘luie’ vissen aan!

Actief blijven

Een bijkomend voordeel van deze visserij is dat je veel bezig bent en je het minder snel koud krijgt. Jij gaat als het ware actief achter de slome vissen aan. Deze tactiek bezorgde talloze vissers al een flink aantal winterse topvangsten!

De winter is misschien we de mooiste tijd om aan de waterkant te vertoeven!

Wie weet is het wat voor jou, dus trek de stoute schoenen eens aan en ga erop uit! Iets moois weten te vangen? Laat het ons dan zeker weten!

Succes!

KWO Redactie


Meer tips over wintervisserij vind je op onze Community!

Bekijk ook