Word KWO member

Alpengoud

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

De meest memorabele jaren uit het vissersleven van Mark en Michiel waren toch wel de jaren 2009 en 2010. De Alpen waren zo goed als maagdelijk en de jongens hoefden deze speeltuin enkel te delen met een paar Franse locals. Het verhaal over deze periode heeft ook in Woord van Zwijgen II gestaan en speciaal voor de KWO Community Members hebben we het verhaal opgescharreld van de externe harde schijf. Veel leesplezier!

Alpen-karpervissen-pilaar-hofman-1


Michiel vertelt: Eind maart 2010, de orders komen in een rap tempo binnen op de zaak. ‘Crisis’? Niet op het werk. Wél in mijn hoofd, want de laatste uren voor het paasweekend werk ik me door een grote stapel orders. Dit alles om maar op tijd weg te kunnen richting Geneve.
Als ik iets over 18.00 uur wegblaf richting de Alpen met een auto die tot de nok toe volgeladen is, glijdt alle stress van de laatste dagen van me af. Een verse cd van Linkin Park zorgt dat de tijd en de kilometers voorbij vliegen.

De telefoons van 'vroeger'. En dit is nog maar 6 jaar geleden!

De telefoons van ‘vroeger’. En dit is nog maar 6 jaar geleden!

Rond de klok van middernacht trek ik aan de lopende band blikjes Red-Bull open en stipt om 03.30 uur arriveer ik in het pikkedonker aan de waterkant. Zwijgend staar ik over het fraaie meertje terwijl mijn adem wolkt in de koude nacht. Ik graai mijn mobiel uit mijn broekzak en bel vismaat Mark.

‘Local Boy’

Michiel vertelt: Mijn partner in crime zal ook deze sessie de meest fanatieke karpervisser van Zwitserland zijn: Mark Hofman. Jaren geleden zaten we als broekies al samen in Frankrijk en werd de basis voor een hechte vriend- schap gelegd. Tijdens gezamenlijke sessies zijn de motto’s over het algemeen simpel: “gas met die zooi en uit- rusten is voor mietjes”.
Hofman is in Geneve gaan werken voor het grote mod- econcern Repeat. Dat er rond deze fraaie stad vele waanzinnige karpergronden te ontdekken zijn, had hij al snel door en week in week uit hoorde ik zijn avon- turen aan.
In 2008 hebben we de handen ineen geslagen en sinds- dien fungeren we als een goed geolied team waarbij het zelfs voorkomt dat ik in Nederland achter de pc zit met Google Earth open om Mark via afgelegen paden naar een water te coachen.

De mooiste wateren worden door Mark bezocht.

De mooiste wateren worden door Mark bezocht.

Vele wateren heeft Mark bezocht en vele karpers zagen de binnenkant van zijn landingsnet. Vorig najaar kwamen de eerste grote vissen in ons net en daar moest natuurlijk een vervolg op komen…

Paaskou

Het duurt even voordat Mark opneemt en een krak- erige stem aan me vraagt: “Je staat aan Cavia zeker? Allright, ik kom je oppikken met de boot”. De simpele reden dat we dit water ‘Lac du Cavia’ hebben genoemd is dat als je het acht hectare kleine water op Google Earth bekijkt het op een cavia lijkt.

Als we naar de stek varen wanen we ons op een aangevroren Rainbow Lake: de lucht is vochtig en dauw- druppels vriezen overal aan vast. Mark en ik verwachten niet veel van de komende vier nachten maar onder het mom ‘wie niet waagt is een prutser’ gaan we er met goede moed tegenaan. Eerst maar eens een paar uurtjes bijslapen. Héérlijk!

Lac du Cavia, één van de moeilijkste wateren uit de Alpenstreek.

Lac du Cavia, één van de moeilijkste wateren uit de Alpenstreek.

Deze rakkers zwemmen er genoeg: monster zeelten.

Deze rakkers zwemmen er genoeg: monster zeelten.

De winter van 2009 op 2010 is koud en lang bij ons in Nederland en België. Hier in de Alpen is het niet anders; akelig koude nachten en watertemperaturen van rond de zes graden, daar zullen we het mee moeten doen. We hebben slechts een paar kilo kleine boilies bij ons en samen met wat hennep en lokvoer gaan we proberen de vissen te verleiden. Nu is het vangen van karpers niet het hoofddoel, we willen voornamelijk veel leren over de wateren zodat we de komende sessies exact weten waar we mee bezig zijn.

Helder en vol obstakels.

Helder en vol obstakels.

Naast Lac du Cavia staan er twee nachten op Lac le Etui Penién in de planning. Etui Penién is een prachtig water waar een zwembadachtige blauwe gloed over heen hangt. In het bosrijke stuk natuur hangt een bijzondere sfeer. Alsof er ieder moment een kudde indianen door het woud heen kan denderen. Dit water heeft onze numero uno prioriteit de komende sessies. Volgens onze Zwitserse bron bevat dit water een ‘ziekelijk’ bestand aan superkarpers. De geruchten vertellen dat er in dit blauwe meer een lange spiegelkarper zwemt met schubben zo groot als ananasschijven op haar flank… Voordat Mark aankwam op Cavia is hij eerst op Etui Penién geweest om een tweetal stekken aan te voeren.

Helaas een blank, op naar Eti Penien!

Helaas een blank, op naar Etui Penien!

Na een korte nachtrust zien we de zon het landschap ontdooien. We laten de boot leeglopen en trappen alle zooi in onze auto’s. Het landschap is hier ruig en de Jeep van Hofman is beter geschikt om dit terrein te temmen. Mijn Caddy blijft achter en met de kachel op ‘sam- bal’ denderen we het merencomplex van Cavia door. Op een gegeven moment duikt de neus van de auto in een put in de weg en horen we van alles schrapen en kraken onder de auto. We kijken elkaar aan en vermoeden dat we wederom iets NDK (Naar De Kloten) hebben geholpen. Een blik naar de onderzijde van de stalen ros bevestigt dat de bodemplaat is afgebroken aan de bumperzijde en nu als een grote schep in de grond steekt. Fijn, dat hebben wij weer. “Ziekelijke gast, blaf die motorkap eens open, dan kunnen we de bodemplaat wellicht vast zetten.” Maar helaas: Mark heeft slechts gevraagd hoe het klepje voor de benzinetank werkt toen hij afgelopen winter met een glimlach bij de dealer was. Met geen mogelijkheid krijgen we de kap ontgrendeld.

Ach, er is wat vaker wat mis met de auto...

Ach, er is wat vaker wat mis met de auto…

Een touw of tape heeft hij ook niet dus lopen we terug naar mijn VW Caddy voor hét redmiddel dat in iedere auto van een karpervisser niet mag ontbreken: ducktape. We plakken ‘gewoon’ de bodemplaat weer tegen het chassis aan en rijden voorzichtig de verharde weg op.

Lokals

Op Etui Penién zitten vier lokale vissers en als we een praatje met ze maken, loopt er zowaar een hengel af. De eerst run van het jaar! De opwinding is zowel bij ons als bij de locals enorm en we worden getrakteerd op een gestuntel waarvan we het idee krijgen dat de vis vast zit. Pas na een aantal minuten is dit bij de locals doorgedrongen en stappen ze in hun speelgoedboot om de vis los te peuteren. Dit lukt zowaar en even later gaan alle vier de mannen allemaal met dezelfde twintigponder op de foto, prachtig! Dit geeft ons moed en als we na het voeren terugkachelen naar Cavia fantaseren we over hoe mooi het wellicht kan worden.

Voeren, sinds jaar en dag de basis van onze visserij.

Voeren, sinds jaar en dag de basis van onze visserij.

Terug op Cavia worden de boten op het meer gegooid en in het middagzonnetje laten we ons over de plas driften. Met de dieptemeter en het heldere zicht speuren we de kanten af op zoek naar plaatsen waar we de rigs goed kunnen wegleggen. Het water heeft een bizar bodemprofiel en dat maakt het water ook zo cool. Het is geen ABC karpervissen en dit water wordt al jaren ste- vig bevist. Door de geringe oppervlakte en het feit dat een boot is toegestaan zijn de karpers bekend met lijnen die door het water ‘snijden’.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook