Backpacken door Azië – Een uniek visavontuur voor Wietse van der Schee

Favoriet Favoriet
Backpacken door Azië – Een uniek visavontuur voor Wietse van der Schee

Wietse van der Schee is 1 van de boys van het DWFishingTeam en in een eerdere update zagen we hoe deze strijders Pilaar behoorlijk naar huis visten 😉 ! Wietse staat er deze keer echter helemaal alleen voor, hij bevindt zich namelijk op de andere kant van de wereldbol. Natuurlijk moet er gevist en gefilmd worden, check snel deze bizarre trip waar record na record sneuvelt!!! 


Er was slechts één ding dat ik miste

Nergens rekening mee hoeven houden, geweldige mensen leren kennen en niemand die ik miste.

Wietse aan het woord: De laatste drie maanden had ik de tijd van mijn leven: backpackend door Zuid Oost Azië genoot ik optimaal. Nergens rekening mee hoeven houden, geweldige mensen leren kennen en niemand die ik miste. Er was slechts één ding wat ik wel miste, vissen. Compagnons Tjitte en Daniel die wekelijks de dikste bakken eruit trokken en dit vervolgens op YouTube publiceerden. Wat is het voorjaar toch een heerlijke tijd om te vissen. Gierende beetverklikkers, hondenbrokken die worden opgeslurpt of dat opstekende pennetje. Wat heb ik daar een behoefte aan momenteel…

Dit ga je vanzelf wel missen als je ver van huis bent!

Lang heb ik lopen zoeken op internet waar dit kon. Dit was echter alleen in Zuid-Thailand mogelijk en dit kwam pas later in mijn trip. Ik kocht zelfs een hengel in Cambodja en ging een paar keer op stap. Helaas niet met het gewenste resultaat, maar nu is het eindelijk zo ver! Ik ruil Vietnam in voor Thailand en ga dan eindelijk vissen.

De perfecte start

Vanuit Bangkok arriveer ik in een klein dorpje en ga vanaf hier op zoek naar het meer. Wauw, wat een omgeving. Met het gehuurde scootertje rij ik dwars door de rijstvelden, palmbomen en lokale dorpjes. Ik spot lepelaars, ooievaars en andere prachtige vogels. Bij aankomst krijg ik wat instructies en ik gooi snel de hengels in; ik ben hongerig naar vis!

Ik ben hongerig…

… naar vis!

Al binnen een kwartier is het raak, dat is snel. Na een krachtig gevecht geeft de eerste vis zich gewonnen, een 25 kg Amazon redtail catfish. Heel vet! Wat een kleuren heeft deze vis, magisch! Snel wat bijvoeren, een fotootje en weer terug. Wat een start. Een uur later is het weer raak, opnieuw de pellet hengel.

Na een paar minuten concludeert de gids al, dit is een Siamese karper en een goede ook. Het drillen is heerlijk; de gevlochten braid in combinatie met de doorbuigende hengels en Shimano baitrunner laten me alles voelen.

Mijn spieren voel ik overal en ik krijg maar geen grip op de vis… hij bepaalt wat er gebeurt.

Ongekende power laat me vijftig minuten lang afzien. De moordende zon en het krachtspel doen mij drie maal een flinke waterslok nemen. Je moet wel in deze hitte! Mijn spieren voel ik overal en ik krijg maar geen grip op de vis… hij bepaalt wat er gebeurt. Ik heb niets te zeggen. Tergend langzaam tikt de spoel verder en de logge tikken op de top verraden dat het een flinke is. Na 45 minuten en een aantal keer de vis gezien te hebben concludeert de gids: dit kan wel eens een van de zwaarste van dit meer zijn! Voer de druk maar op, denk ik zo. Ik tril op mijn benen, deze wil ik niet verspelen. Mijn PB zal aan diggelen gaan…

Een nieuw PB!

120lbs! Dat is ruim 54 kg. Dat is drie maal mijn huidige PB. Wat een beer, wat een gigant, wat een mastodont. Mijn hoofd past drie keer in de zijne. Ik ben over the moon en moet even wachten voor ik de vis kan showen. Even bij komen. Gesloopt en wel; dit was het zwaarste dat ik ooit gedaan heb. Wat een workout!

Gedurende de dag maak ik vier voerstekjes, twee met vismeel pellets en twee met vis, makreel welteverstaan. Om de vis wissel ik van stek om zo genoeg rust op de stekken te creëren. De ene keer vis ik met een makreelkop, dan weer met staart of soms een hele makreel. Slechts één flinke haak, maatje 2 is voldoende om de monsters binnen te hengelen. De arapaima, aligator gar, snakehead, pacu en de redtailsoorten lusten maar wat graag een stukje vis. De pellethengel ligt voornamelijk op karper. Siamese en Indiase welteverstaan. Toch kan je hiermee ook Amazon redtail vangen, de alleseters.

De jacht naar Arapaima

Snel die hengel naar beneden! Arapaima! Hij gaat ademen aan het oppervlak…

De derde aanbeet is vernietigend, maargoed dat de rodpod verankerd staat en er snag ears worden gebruikt. Wat een power. De predator rig met makreelkop is te grazen genomen en schiet er onder de kant vandoor! Snel de top onder water voordat hij zich vast zwemt in de lelies. Al snel zie ik wat ongewoons aan de manier van drillen, er komen soms wat agressieve tikken op de top en zie de hoek van de lijn in het water veranderen. Snel die hengel naar beneden! Arapaima! Hij gaat ademen aan het oppervlak. Door de top onder water te duwen dwing je hem weer te zakken.

Het resultaat na de aanval van een arapaima!

Als je dit niet doet, dan zal hij gaan springen en verspeel je hem 100%. Gelukkig gaat dit goed en weet ik meerdere ontsnappingspogingen te vermijden. Hij lijkt uit gestreden en komt dicht onder de kant: nu of nooit. Gidsen Tom en Chi staan klaar om het beest te netten. Dit heeft hij in de gaten! Hij geeft een paar vernietigende staartslagen en ontdoet zich van de haak. #@¥%# pfff zonde, ik was zo dichtbij. Vanwege de knetterharde bek laat één op de drie arapaima’ s zich maar vangen. We hebben nog even gelukkig.

Revanche?

Ik vang nog meerdere siamese karpers en redtails. Niet zo groot als de vorige twee maar alsnog gigantisch. Het is een voorrecht om in zo’n omgeving een vis te mogen drillen. Wat is Thailand toch mooi!

Het begint te schemeren, vlak voor de kant zie ik een enorme arapaima aan het oppervlakte. Holy-shit! Ruim 2 meter geweld met een bek waar je bang van wordt. Snel spies ik een klein makreeltje op de predator rig en gooi ik hem in zijn zwemrichting. Binnen een minuut schreeuwt de Delkim het uit! Met bibberende handjes pak ik de hengel op, wetende wat er aan de andere kant van de lijn hangt. Een paar stevige staartslagen en je hoort de ‘plop‘. Dit bizarre geluid maakt de arapaima wanneer hij ademt aan het oppervlak en zich van de haak ontdoet. Balend als een stekker ruim ik mijn spullen op: het is 18.30 uur en de visdag zit erop. Morgen neem ik revanche… die arapaima wordt de mijne.

Nieuwe dag, nieuwe kansen

De start van de tweede dag is beduidend minder; het is warmer en windstil: de vis laat maar niets van zich horen. Ik probeer meerdere tactieken waaronder de predator hengel op het wijd vissen in plaats van onder de kant, maar niets lijkt te werken. Toch komt die verlossende run.

Het zal maar over je korstje schuiven…

Het is een uur of 11 en de eerste Siamese karper laat zich netten. Er volgen snel een paar andere alvorens het weer minder wordt. Ik vang de kleinste van een sessie: een Aziatische redtail. Deze catfish heeft twee keer zo lange baarddraden als de amazon. Slechts 6 kilo, maar wat een power kwam er uit dit beestje. Leuk, weer een soort erbij! Ik switch weer eens van pellet stek en krijg direct een aanbeet; die lag dus al te wachten. Een erg trage dril verraadt dat dit weer een goede vis is. Toch laat deze Siamees zich wel ‘snel’ scheppen: 95 lb schoon aan de haak, dat is toch 43 kg. Bam! In tegenstelling tot de vorige mega-siamees lukt het mij wel deze te liften; pfoe wat een gewicht. Zijn die jaren sportschool toch niet voor niets geweest.

De laatste kans

De klok tikt maar door, nog twee uur te gaan. Er moet iets gebeuren om nog één arapaima te haken. Ik besluit nog eens opnieuw in te werpen, want het is al een tijdje stil. Nog geen minuut later volgt de verlossende en vernietigde run; dit zou hem wel eens kunnen zijn. De vis zwemt snel naar de kant. Pff, redtail, denk ik bij mijzelf. Tot hij op een gegeven moment aan het oppervlak zijn rug laat zien. Holy-moly wat een waanzinnig beest. Zo groot als een flinke krokodil. Het spannendste moment uit mijn leven gaaf volgen… niet verliezen “Wiets, dit is je laatste kans denk ik bij mezelf”.

Ik tril op mijn benen en houd koste wat kost een goede spanning op de lijn. De vis komt meerdere malen onder de lelievelden en laat me het gehele meer zien. Ik merk de kracht afnemen: de gidsen gaan alvast het water in met de “het net”. Zover Is het nog lang niet; vier uiterst krachtige uitbarstingen volgen nog. De schemering doet zijn intrede. De vis komt naar de kant. Tom pakt de lijn en dirigeert hem naar het net. Het moment waar het vaak nog misgaat is als er geen demping meer is van de hengel en slip. Maar nee hoor, alsof het zo moest zijn zit het Amazone-monster in het net. Er schalt een vreugdekreet over het meer, wat een geluk!

Ik ben gesloopt, non-stop in de weer geweest: voer-dril-film-repeat.

Een kwartier voor het eindsignaal weet ik nog een meer dan degelijke 40+ redtail te vangen: wat een prachtig einde. De dagen zitten er op, ik ben gesloopt! Non-stop in de weer geweest, voer-dril-film-repeat. Dit ga ik niet snel vergeten… Zo’n omgeving, zulke vissen vangen, geweldige service, heerlijk weer en record na record verbreken. Het was #FANTASTISCH! Een echte aanrader.

Een geweldig moment uit het vissersleven van Wietse!

Ik ben weer helemaal in mijn sas! Met spierpijn van het drillen kan ik er weer even tegen aan. Nog één maandje reizen. Helaas, dan zit het er weer op en moet er weer dringend geld verdiend worden (alhoewel een zomer weekje vissen in Frankrijk altijd verleidelijk klinkt).

Volg ons op het DWFishingTeam YouTube kanaal voor meer gave video’s! Daar kunnen jullie onder andere de video checken waarin we Pilaar een visles gaven 😉

Groetjes!

Wietse van der Schee

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl