ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Bakken in de stadsjungle – Riviervissen met Rudy Lemmens

Favoriet Favoriet
Bakken in de stadsjungle – Riviervissen met Rudy Lemmens

Als er iemand is die dikke bakken weet te vangen is dat Rudy Lemmens wel. In 2018 is Rudy op zoek gegaan naar een nieuw stuk op de rivier, en niet zomaar een stuk… Hij ging namelijk het stadsleven ontdekken. Volg hem op dit gave avontuur!


Rudy Lemmens vertelt: Zoals jullie weten houd ik wel van karpervissen op de rivier! Het mooie eraan is dat er om de zoveel kilometer weer een totaal nieuwe wereld voor je open gaat, met soms weer een heel nieuw bestand aan karpers en compleet andere (type) stekken. Je moet in die gevallen dan ook weer helemaal opnieuw beginnen!  In 2018 besloot ik nieuwe gronden te gaan ontdekken dus kwam ik terecht op een stuk rivier waar ik nog nooit geweest was.

In 2018 besloot ik om op een nieuw stuk van de rivier te gaan vissen.

Een nieuwe ontdekking

Als Limburger heb ik al veel ervaring met het vissen op de Grensmaas, maar waar ik nu toch aangekomen was… Ik had totaal géén idee waar ik moest beginnen, dus dan maar een paar instant sessies op verschillende stuwvakken om een klein beetje idee van het bestand te krijgen.

De mooie natuur had plaats gemaakt voor een grote betonnen bak, welkom in het stadsleven zullen we maar zeggen. Het is niet echt mijn ding, hopelijk maken de vangsten een hoop goed!

We begonnen op een stuk te voeren waar we in het verleden al een aantal vissen zijn gevangen in de hoop dat er nu ook vis zal zitten. Na enige dagen gevoerd te hebben kwamen we aan op de stek. We dachten dat we een rustige stek hadden uitgekozen, maar dit bleek al snel niet waar. Bij aankomst stonden er al drie tenten… Lekker dan, daar gaat ons najaarsplan! We hadden het het stiekem kunnen verwachten aangezien het weekend was, mooi weer en een makkelijk te bereiken stek. We besloten om de drukbezette stek met rust te laten, want zoveel vissers op een rij daar ben ik (vaak net als de vissen) niet voor gemaakt.

Lekker dan, daar gaat ons najaarsplan!

Op zoek naar de perfecte stek

Het werd tijd dat we op zoek gingen naar een nieuwe stek. Nadat de boot was opgeblazen begonnen we aan onze zoektocht. We bleven zoeken naar nieuwe hotspots en uiteindelijk kwamen we midden in de stad terecht. Een brug met een klein eilandje moest het gaan doen. Aan de kant die makkelijk te bereiken was zou je immers tot aan je onderbroek geript worden door het ‘tuig’ dat ’s nachts rondspookt in de stad. De zwervers en junks die er niet voor terugdeinzen om je even neer te steken om je tas met vreten te stelen.

Toch houd ik ondanks de praatjes van mensen “om ergens anders te zitten,” stug vast aan mijn eigen plan. Ik was namelijk van mening dat dit de perfecte plek was voor mijn najaarsplan, omdat de meeste mensen hier weg blijven door de zware criminaliteit. Je moest immers niet denken dat je hier rustig zat, want over de brug liepen de meest bizarre figuren. Toch is er iets dat me trok aan dit stuk.

Opbouwen van een back-up stek

Zoals altijd werd er een back-up stek opgebouwd, voor het geval de andere stek niet zou lopen of het te druk werd. Maar wonder boven wonder bleven de vissers uit de buurt en kon ik mijn eigen ding doen, wat de burger al goede moed gaf. De stek was moeilijk te bereiken en de ruimte was ook beperkt. De twee stekken werden dagelijks grof aangevoerd met af en toe een aantal rustdagen ertussen. De tijgernoten, hennep en boilies werden verspreid gevoerd, maar toch vroeg ik me stiekem af of dit niet te veel van het goede was. Het idee was om genoeg voer te water te laten zodat de vis bleef hangen op dit stuk van het water. Normaal zou dit in de stad niet kunnen door de vele vissers die zomaar je stek innemen.

Een dikke schub die van de voerstek afkwam .

De eerste sessie

We begonnen met een weeksessie op de eerste stek. De beperkte ruimte zorgde af en toe wel voor flink wat chaos. Van spullen tot zelf in het water belanden met een kromme hengel. Maarrr als er dan een DIKKE veertiger in het net ligt, maakt dat alles weer goed. Na twee goede dagen met een aantal mooie vissen begonnen de runs te minderen. Mijn vismaat en ik besloten om de eerste stek van wat extra voer te voorzien en te verkassen. Aangekomen op deze back-up stek was er een waar festijn van springende brasems, die tussendoor verstoord werd door een dikke plons. “Yes, we zitten op goud” zei ik tegen m’n vismaat.

Maarrr als er dan een DIKKE veertiger in het net ligt, maakt dat alles weer goed.

De hengels op deze stek lagen nog geen kwartier in toen de rust werd verstoord door een volle fluiter, de kop is eraf! Een kleine spiegel was het eerste slachtoffer, maar wát was ik blij met deze vis. De tijd en moeite die we erin staken werd dus goed beloond, dat beloofde nog wat voor de rest van de sessie!

Trek je meervallen aan op de stek dan kan je beter gaan verkassen, want die vreten zo je hele stek leeg. Maar deze sessie hadden we geluk, want ook de back-up stek liep als een trein. Een brute schub van 27.8 kg was deze sessie de kers op de taart. Ongelooflijk hoe perfect het najaarsplan heeft uitgepakt. Het werd tijd om naar huis te gaan nadat we de stekken voorzien hadden van een flinke hoeveelheid voer.

Rudy met een dikke schub: mochten er zulke bakken langskomen, dan zou het alle moeite meer dan waard zijn…

Bij thuiskomst werden de grote zakken met tijgernoten en hennep gelijk in de week gezet om deze vervolgens te koken. Ik besloot om een aantal dagen zwaar te voeren gevolgd door een dag rust. Dit zorgde bij mij voor maximaal vertrouwen voor de volgende sessie. Er zou een zuidwestenwind aankomen en ik wachtte de perfecte dag af. Niet lang daarna kwam die dag! Zoals bijna altijd kwam ik weer laat aan in het donker en voordat ik de spullen in de boot had geladen, regende het alweer pijpenstelen. De tweede sessie was begonnen…

Karpers als deze houden wel van een goed onderhouden voerstek…

Opnieuw een bak?

Zeiknat kwam ik aan op de stek, maar het boeide me werkelijk waar geen ene klote. Snel zette ik mij shelter op en stak de kachel aan. Dit was hét moment van het seizoen, ik voelde het aan alles. Stijf van de zenuwen vaarde ik de hengels uit. Toen ik even voor de stek dobberde wist ik niet wat ik zag. Overal waar ik keek zag ik zieke aasplakkaten! Vol spanning ging ik de nacht in, welke maar weinig slaapuren opleverde. Het werd een totale chaos met zelfs meerdere dubbelruns. Maar dat was niet alles, want terwijl ik ’s ochtends rustig een goede vis aan het drillen was gierde mijn andere twee beetmelders op de kant het tegelijk uit. De ene na de andere BAK meldde zich.

Deze schub was één van de bakken die zich tijdens de tweede sessie meldde.

Laat in de middag viel het stil en besloot ik de hengels binnen te draaien en de stek te voorzien van flink wat voer. Het was tijd om even bij te slapen. Terwijl ik sliep dwaalde de gedachte om te verkassen naar een andere stek rond in mij hoofd. Toch besloot ik om te blijven zitten op deze stek, wat achteraf een slechte keuze bleek. Pas ’s ochtends werd ik gewekt door een terugzakker. Ik pakte de hengel snel op en begon te drillen. Het resultaat was een mooie kleinere spiegel.

Het kunnen niet altijd veertigers zijn 😉

Nadat de vis was teruggezet vaarde ik snel weer mijn hengel uit in de hoop dat die weer afliep. En ja hoor, een uur later ging diezelfde hengel er vandoor. Na een heus gevecht vanuit de boot wist de vis zich meerdere malen vast te zwemmen. Door snel te handelen kreeg ik de lijn gelukkig steeds los. Bij het zien van een eerste schim van de vis begon ik gelijk te trillen op me benen, en na enkele spannende vluchtpogingen wist ik het net te schuiven onder een magische spiegel van zeker 25+ kg. Terug bij de kant was ik zo blij als een kind. Wat een sessie was dit!

Dit is de magische spiegel van 25kg +

Wat een BAK!

De weken na deze nachten waren ook zeer succesvol. Sessies waar ik eerst alleen maar van kon dromen. Het vissen op de rivier en op het kanaal kan erg lastig zijn, maar met de juiste keuzes op het juiste moment kan het je de mooiste momenten van je leven bezorgen. In 2019 ga ik de samenwerking aan met Carpelicious, dus dat is een mooi begin van het jaar met oog op een aantal mooie sessies.

Het was een najaar om te onthouden…

Hopelijk weer tot snel!

Rudy Lemmens


Meer weten en zien van deze strijder? Volg hem dan op Facebook en Instagram!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl