ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Balkan 2.0 – Question & Answer

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Naar aanleiding van de film Balkan 2.0 kregen we flink wat vragen binnen van oplettende Community Members over zaken die hen opvielen, of waar er meer informatie over gewenst was. Tactiek, rigs, voer, stekkeuze en meer worden besproken in deze update. Om en om pakken Mark en Michiel een vraag aan.


" Jeff Duineveld: Jullie rigs ogen vrij basis. Het enige dat op valt vond ik het haakaas, jullie gebruiken geen volledig ronde boilies. Waarom is dat zo?"

Goed gezien Jeff, onze rigs zijn inderdaad super eenvoudig: gecoat 25 lbs onderlijnmateriaal waarvan de laatste 3 cm naar de haak toe zijn gestript. Als haak kiezen we eigenlijk al jaren voor een Nash Fang X haak. Bij klein aas (14 mm) is maat 8 favoriet. Bij kleinere aascombinaties (14 mm met een pop-upje of meerdere partikels op een hair, óf een ‘single’ 18 mm boilie) pakken we een maat 7.

rig-rigs-karpervissen-techniek

De rigs zijn eenvoudig, maar zeer degelijk.

De rigs in Balkan 2.0 waren beaasd met flinke combinaties (tot 24+18 mm of 2 x 18 mm). Hiervoor gebruikten we een maat 6. Een fijn detail van de Fang X haak is dat het oog niet nog eens extra naar binnen gebogen is. Hierdoor laat de haak zich uitstekend verlengen met een line-aligner. Zo kun je toch met een maat 6 (voor veel vissers een kleine haak) met groot aas vissen. De line-aligners zelf zijn van PB, de short uitvoering.

Al een aantal jaar de vaste keus op de 'standaard' onderlijn waarmee op voerstekken wordt gevist.

Al een aantal jaar de vaste keus op de ‘standaard’ onderlijn waarmee op voerstekken wordt gevist.

Overige details: We vinden het fijn als de hair tegenover de haakpunt de haaksteel ‘verlaat’. Op die plek plaatsen we een stukje 0,75 mm silicone tube op de haaksteel. De onderlijn bevestigen we met het lusje op een quick-change koppeling die direct aan de fluorcarbon voorslag is geknoopt. We gebruiken dus geen wartels!

Simpel maar effectief: een inline lood, een rubbertje, een quick-change direct aan de voorslag geknoopt en vervolgens een simpele onderlijn met een Nash Fang X haakje 8 met (in dit geval) een 14 mm boilie.

Simpel maar effectief: een inline lood, een rubbertje, een quick-change direct aan de voorslag geknoopt en vervolgens een simpele onderlijn met een Nash Fang X haakje 8 met (in dit geval) een 14 mm boilie.

Dan het tweede deel van je vraag: We gebruiken inderdaad graag ons zakmes om de haakaasjes bij te werken. Dit is iets wat eigenlijk door de jaren heen zo gegroeid is. Twee ronde boilies op een hair is, in onze ogen, minder een ‘hapklare brok’ dan een goed gestroomlijnde snowman waarbij het aas met de snijvlakken tegen elkaar zit.

pilaar-hofman-balkan-question-and-answer-00

Een 18 mm pop-up met een 24 mm bodembol. Door het drijfvermogen van de pop-up ‘zweeft’ deze combi snel de karperbek in.

Daarnaast snijden we ons aas eigenlijk altijd dusdanig bij dat het niet drijft. Wij vissen liever met lichtgewicht aas, dan met aas dat daadwerkelijk een aantal centimeter boven de bodem zweeft (chodrigs uitgezonderd). Door met een zakmes je drijvende aasje af te schaven kun je deze zeer secuur laten zweven.

" Michel Hulshof: Chod (standaard versie of hinged) en de Multirig etc. Zijn populair bij veel vissers. Desondanks lijken dit soort onderlijnen weinig/niet ingezet te worden door jullie, waarom niet?"

Dat klopt, de beviste stekken tijdens Balkan 2.0 lagen op dieptes tussen de 7 en 13 meter. Visuele prikkels vallen dan weg en omdat we niet instant visten en de karpers onder voedselconcurrentie aan het azen waren maken we in zo’n situatie gebruik van een zo goede basisrig met aas wat het hetzelfde is als we voeren. Nu hadden we geen enkele losser deze sessie en dat geeft dan weer veel vertrouwen in de gekozen aanpak.

Tijdens een late najaarstrip heeft de chod niet de voorkeur.

Tijdens een late najaarstrip heeft de chod niet de voorkeur.

Tijdens sessies in de zomer en in het voorjaar variëren we meer met rigs. Nu was het (simpel gezegd) niet nodig. Dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.

" Jeff Duineveld: Jullie flavouren jullie voerboilies ook, levert dit uiteindelijk meer vis op?"

Onze visserij tijdens een trip (zoals Balkan 2.0) draait puur op snelheid en korte vissessies op voerstekken. Het doel is: zo snel mogelijk karpers naar het aangeboden voedsel lokken en simpelweg zoveel mogelijk vangen.

balkan-aas-voeren-1

balkan-aas-voeren-2

Met gesoakt aas bereiken we dit doel sneller. Zeker omdat we stekjes (proberen) 2 tot 3 keer per dag aan te voeren. Extra attractief aas valt sneller op en zal, als het goed is, ook sneller opgevreten worden (ook door andere vissoorten). Meermaals per dag stekken aanvoeren is dan een pluspunt. Vaker voeren zorgt ook voor meer voedselconcurrentie onder water en dat zorgt er weer voor dat we meer aanbeten krijgen tijdens de korte sessies als we van stek naar stek ‘hoppen’. Of de soak ook daadwerkelijk meer vis oplevert..? Dat weet je nooit, wel een mooie om te testen in de nieuwe onderwater serie waar we binnenkort mee starten…

Een soak kan helpen om sneller actie uit te lokken.

Een soak kan helpen om sneller actie uit te lokken.

Binnenkort zullen we in een los artikel dieper ingaan op het soaken van aas: welke producten en welke technieken zijn er. Hier is toch wel winst mee te behalen denken we!

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1