Basics van Bodemaas – Bart van Bezouw – Deel 3

In het eerste deel van zijn drieluik heeft Korda’s Bart van Bezouw ons inzicht gegeven in aasgedrag en in het tweede deel over de verschillende materialen die je kunt gebruiken en de invloed die ze hebben. In dit laatste deel brengt hij de eerste twee delen bij elkaar en laat hij ons zien hoe je cht het verschil kunt maken aan de waterkant!


Bart aan het woord:Om uiteindelijk tot de beste vangende onderlijn te kunnen komen zullen we de zaken die in de vorige twee delen van deze reeks zijn aangehaald logisch moeten gaan combineren op basis van jouw vissituatie. Om je hierin op weg te helpen zal ik een tweetal voorbeelden geven van vissituaties en mijn gedachtespoor en keuzes die ik hierin maak.

De juiste rig op het juiste moment kan een snelle aanbeet als gevolg hebben!

Verspreid voeren

De eerste vissituatie betreft een hoog bezet karperwater waar behoorlijk veel gevist wordt en waar zich geen obstakels bevinden. Je vist instant een sessie van 24 uur. Op hengel n ga je verspreid voeren met losse boilies op een harde plaat op 40 meter uit de kant. Het aasgedrag wat hiermee waarschijnlijk tot stand gaat komen is het oppakken van een enkele boilie, waarna de vis door zal zwemmen naar de volgende.

Doordat je verspreid voert is de kans op voedselnijd kleiner.

Vanwege de hengeldruk zal dit naar verwachting wel met enige argwaan gebeuren. Doordat je verspreid voert zal de kans op voedselnijd kleiner zijn. Ik zou hierbij daarom starten met een onderlijn die aan de onderkant van de gemiddelde lengte zit. Niet te lang vanwege de hengeldruk en niet te kort omdat je wel verspreid voert. Een centimeter of 14 15 dus.

Deze rig is voor Bart het startpunt bij een sessie op een zwaarbevist water en een verspreid voeren tactiek.

Rechte punt

Ik zou starten met een haak met een rechte punt en een gemiddelde tot lange steel, omdat deze sneller prikt en er geen redenen zijn (zoals obstakels of rotsige bodem) om een haak met gebogen punt te gebruiken. Omdat ik niet met een hele korte rig vis dien ik met krimpkous de haakpunt licht af te schermen om te voorkomen dat de vis te diep gehaakt wordt. Scherm hem ook niet teveel af, want dan zal de haak pas te laat vlees pakken met een losser als gevolg.

Met krimpkous kun je de haakpunt afschermen om te diep gehaakte vissen te voorkomen.

De hair lengte is circa n centimeter tussen onderkant haak en bovenkant boilie. Dit is voldoende ruimte om de haak bewegingsvrijheid te geven, maar ook voldoende kort om te zorgen dat de haak wel mee naar binnen vliegt en dus kan prikken.

Hoe langer de onderlijn, hoe langer de hair. Dit geldt ook andersom!

Indien je merkt dat de vis te diep geprikt zit dan kan je de onderlijn inkorten. Je kan ook de krimpkous verder afbuigen of de hairlengte vergroten. In een situatie met hengeldruk zou ik echter als eerste de lengte van de onderlijn inkorten.

De buiging van krimpkous wordt afgestemd op de gebruikte haak en de lengte van de onderlijn.

Compact voeren

Op hengel twee vis je op een compacte stek onder de kant, waar je elke twee uur een hand met gebroken boilies en particles compact voert. Je creert hierin een situatie waar de vis op een compacte stek gaat azen en daarmee dus veel minder zal bewegen. Ik zou hier daarom starten met een korte onderlijn van circa 8 tot 10 centimeter. De haak die ik zou inzetten is een haak met middellange steel en een rechte punt. Op een korte onderlijn komt tijdens de dril meer druk te staan, omdat het lood zich dichterbij de haak bevindt.

Ik ben zelf geen fan van langstelige haken op (extreem) korte rigs.

Ik ben zelf daarom geen fan van langstelige haken op (extreem) korte rigs. We gaan die haak met middellange steel vervolgens wel verlengen met krimpkous. Hierdoor gedraagt hij zich qua inhaking als een langstelige haak, maar dan zonder de negatieve drileigenschappen.

Compact voeren zorgt voor ander aasgedrag, dus pas je onderlijn hierop aan!

De hairlengte dient nu wat korter te zijn aangezien we met een kortere rig vissen. Ik zou hier tussen de 0,5 en 0,7 centimeter aanhouden. Een langere hair kan ervoor zorgen dat het haakaas wordt opgezogen maar dat de haak buiten de bek van de vis blijft.

De hairlengte kan het verschil maken tussen haken en niet-haken!

Voedselnijd

Doordat je geregeld met kleine hoeveelheden compact bijvoert kan er in de loop van een sessie voedselnijd aan ontstaan. De vissen gaan immers met elkaar concurreren op de kleine stek. Dit zorgt voor aasgedrag waarbij de vis zich sneller beweegt. In een dergelijke situatie is de kans op een aanbeet dan ook zeer groot. Merk je nou dat de vis te ver voorin zit gehaakt, dan kan je de onderlijnlengte vergroten. Ondanks dat je compact voert zorgt de voedselnijd er namelijk voor dat de vis snel beweegt en daar past een iets langere onderlijn beter bij. Verlengen naar 12/13 centimeter zorgt dan vrijwel meteen weer voor perfect gehaakte vissen.

Je zou er toch niet aan moeten denken om vissen zoals deze te verspelen door een ondoordachte onderlijn?!

De best vangende onderlijn is in mijn ogen dus de onderlijn die door de visser zo is aangepast dat hij naadloos aansluit bij de situatie op dat moment. Doe er je voordeel mee!

Video

Tot slot raad ik jullie aan om de onderstaande video nog te bekijken, die ik in 2016 heb gemaakt. In de video laat ik zien hoe je je rig optimaliseert door gebruik te maken van krimpkous!

Tot de volgende blog!

Bart van Bezouw


Wil je meer weten over de materialen die Bart inzet in zijn eigen visserij? Bekijk dan de website van Korda en vergeet ook niet om de Facebookpagina te volgen om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

Bekijk ook