ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Beginnen met karpervissen op de rivier – Deel 1

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Riviervissen is ‘hot’. Steeds meer karpervissers kijken vol verlangen naar de diverse wildwaterstromen die ons landschap doorbreken. Wie kent het niet: je rijdt met de auto over een brug en automatisch gaat je hoofd naar rechts om te kijken naar de kronkelende rivier. “Wat zou hier zwemmen?” Echter, het bevissen van een rivier is niet eenvoudig en vergt niet alleen veel doorzettingsvermogen, maar ook kennis. Immers: kennis is macht en je hoeft het wiel natuurlijk niet helemaal zelf uit te vinden…

Thimon Dokter vist al een aantal jaar met veel passie en plezier op de rivieren in Nederland. Vooral De IJssel heeft een bijzonder plekje in zijn hart. Over zijn visserij op deze rivier publiceerde hij al een aantal artikelen en we hebben Thimon gevraagd of hij voor de KWO Community een ‘samenvatting’ wilde schrijven die beginnende riviervissers kunnen gebruiken als leidraad bij hun eerste stappen op het stromende water. Het resultaat van zijn inspanningen is dit tweeluik en in het eerste deel neemt Thimon jullie, na een korte introductie, mee naar de diverse seizoenen en de zaken waar je op dient te letten.


Riviervissen in Nederland

Nederland is het land van het vele water. Rivieren, kanalen, slootjes, plassen en park vijvers. De variëteit is eindeloos. Je kunt eigenlijk niet links of rechts kijken of je ziet wel ergens water. Voor mij als karpervisser natuurlijk een gouden plek. Want waar kan je een hobby als karpervissen nu beter uitoefenen dan hier?

Ook is Nederland het land van de watersnoodramp in 1953, iets wat vooral oudere Nederlanders nog met zich meedragen. Tegenwoordig hoeven we minder te vrezen: Nederland bezit een hoop goede waterschappen en andere instanties die de waterstanden (en alle bijkomende zaken) in beheer hebben. Dat is maar goed ook want ons kikkerlandje is immers maar klein en staat anders binnen no-time onder water!

Opties genoeg voor de avonturier. Echter: de rivieren verdienen een gedegen aanpak, anders is de kans op succes beperkt.

Opties genoeg voor de avonturier. Echter: de rivieren verdienen een gedegen aanpak, anders is de kans op succes beperkt.

Wanneer je in Nederland van het Noorden naar het Zuiden rijdt passeer je een aantal hele mooie rivieren. Dat grote, stromende water waar je vaak eindeloos naar kunt blijven staren. De kriebels slaan van binnen toe, maar toch weerhoud de angst je ervan om er aan de slag te gaan. Angst omdat het groot, breed en eigenlijk ook heel mysterieus is.

Bijvangsten kunnen een probleem vormen, grote schepen kunnen en kwelling zijn en het is sowieso de vraag waar je moet beginnen op zo’n slok water. Zeker als onervaren visser zal het riviervissen niet echt aantrekkelijk overkomen. Als beginnende karpervisser starten we daarom ook vaak eerst op de putjes en cultuurwateren. Daar hebben we als nieuweling een soort van zekerheid. We weten wat er aan karper zwemt en vaak hebben vismaatjes het complete bestand op hun telefoon staan.

Voldoening en avontuur, dat is waar Thimon naar zoekt in zijn visserij.

Voldoening en avontuur, dat is waar Thimon naar zoekt in zijn visserij.

Eigenlijk zijn we op de putjes net zo bezig als onze collega vissers in Engeland. Noem het maar gerust ‘target visserij’. Alles komt voorbij op dit soort wateren en deze manier van vissen leert ons ontzettend veel. Het kan dan ook een opstapje zijn naar het grote openbare water. Ik wil wel even zeggen dat ik veel respect heb voor deze manier van vissen, maar tegenwoordig is het niet mijn ding meer. Ik heb leren vissen op de putjes en vijvers en tegenwoordig kies ik steeds vaker voor de uitdagingen die de rivieren mij bieden.

Thimon-Dokter-succesvol-riviervissen-6

De IJssel… de rivier waar Thimon zich het riviervissen eigen heeft gemaakt.

Het onbekende en mysterieuze van de rivier is voor mij het mooiste wat er is. Een totaal andere en soms harde visserij. Maar ik haal daar persoonlijk de meeste voldoening uit. De rust en de ruimte die ik daar ervaar werkt voor mij als een magneet. Ik moet steeds weer terug! De afgelopen jaren heb ik veel uurtjes geklopt aan de oevers van de rivier en regelmatig ging ik op mijn bek. Echter, ik zie dit niet als falen maar als leren! Ik hoop jullie in dit tweeluik een aantal tips & tricks mee te kunnen geven die mij enorm hebben geholpen in mijn ontwikkeling als riviervisser.

Verschillende seizoenen op de rivier

Net als op ieder ander water dien je rekening te houden met het seizoen waarin je vist. Er zijn wel degelijk grote verschillen te bemerken in bepaalde stekken op de rivier. In dit eerste deel ga ik alle 4 de seizoenen behandelen. Laten we starten met de periode waar we nu de laatste trekjes van ervaren: de winter!

December t/m maart

Het bevissen van de rivier in hartje winter is niet mijn favoriete bezigheid. Vaak zijn de karpers tot diep in november vangbaar en krijgen de riviervissers het in december écht lastig. De visserij op de rivier bij watertemperaturen lager dan 7-8 graden is keihard. Grote successen heb ik dan ook niet kunnen boeken in de maanden december en januari. De hoofdreden: de karpers zijn lastig te lokaliseren en dan wordt een rivier van tientallen kilometers toch wel een erg groot jachtterrein!

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook