ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Beginnen met karpervissen op de rivier – Deel 2

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

In het eerste deel van dit tweeluik gaf Thimon wat algemene uitleg over het riviervissen en enkele tips die beginnende riviervissers kunnen gebruiken bij het kiezen van hun stekken. In dit tweede deel gaat hij dieper op de materie in en lezen we zijn visie op de door hem gebruikte montages, rigs, aanpak, voerstrategieën, visveiligheid, het kiezen van de juiste stek én de (brute) beloningen die er voor de doorzetters in het verschiet liggen…


Ruige omstandigheden, ruig materiaal

Het zal je niet verbazen dat een riviervisser met ander materiaal aan de slag zal gaan dan een ‘putjesvisser’. De omstandigheden onder water zijn immers vaak een stuk zwaarder. Een eenvoudig voorbeeld: door een combinatie van stroming en de vele stenen op de bodem kan het gebeuren dat je lijn vast raakt. Om dit soort zaken zoveel mogelijk te voorkomen dien je een aantal materialen zeker in je uitrusting op te nemen.

PVA zakjes... enkel bij lage watertemperaturen en een beperkte activiteit van witvis.

PVA zakjes… enkel bij lage watertemperaturen en een beperkte activiteit van witvis.

Het begint bij je hengels: pak stokken vanaf 2,75 lbs. Ook benodigd: een paar sterke molens met nylon lijn van minimaal 35/00 met daaraan een dikke stuk voorslag van zeker 60/00 fluorcarbon of shock-leader. Qua haken is het aan te raden om een Wide Gape te pakken of een vergelijkbaar type haak. Belangrijk is dat de bocht zich goed vult met vlees en de haak vooraan in de bek prikt. Vergeet longshanks want als een karper in de stroming geblokt dient te worden komt er enorm veel druk op de haak en mag deze niet uitbuigen of gaan ‘wandelen’ in de bek (met een losser tot gevolg). Vandaar dat ik kies voor kortstelige haken.

Een rivierbeul als deze kan flink door de slip heen rossen. Zeker als de karper gebruik maakt van de stroming.

Een rivierbeul als deze kan flink door de slip heen rossen. Zeker als de karper gebruik maakt van de stroming!

Qua aas, loodgewichten en rigs zal ik een paar voorbeelden geven van hetgeen wat simpel maar doeltreffend is. Op onderstaande afbeelding zie je de rig die ik in veruit de meeste situaties gebruik. Deze is ruim 20 cm lang en gemaakt van 35lbs gecoat materiaal als bescherming tegen alle scherpe obstakels onder water.

De rig die ik in veruit de meeste gevallen in zet. De hair is wat langer dan wanneer in op putjes vis. Dit om witvis (iets) te omzeilen.

De rig die ik in veruit de meeste gevallen in zet. De hair is wat langer dan wanneer ik op putjes vis. Dit om witvis (zoveel mogelijk) te omzeilen.

Deze rig vis ik in combinatie met een wartellood systeem. Een stuk lood tussen de 140 en 200 gram volstaat in de meeste situaties om heel het zaakje op de juiste plek te houden. Het liefst gebruik ik een wartellood met een platte vorm of uitgevoerd met nopjes. Dit om ‘wandelen’ over de rivierbodem tegen te gaan. Mocht je om een of andere reden vast komen te zitten, dan is een wartellood het meest veilig voor de vis omdat deze zal lossen. Hierdoor is de kans groter dat je de karper ook daadwerkelijk op de kant krijgt.

Wat je misschien opvalt op deze foto is de super lange hair. Dit is een bewuste keuze om minder witvis te vangen. Een groot aantal brasems en windes zullen op deze manier niet de complete montage naar binnen kunnen werken, hierdoor heb je dus minder last van bijvangsten. De enige bijvangst die je hiermee niet uitbant zijn barbelen. Persoonlijk vind ik het geweldig om deze prachtige vissen te vangen. Maar goed, dat is ieder voor zich.

Een warterlood aan een leadclip geniet mijn voorkeur.

Een wartellood aan een leadclip geniet mijn voorkeur.

Door het gecoate, en dus iets stijvere, onderlijn materiaal zal de montage vaak netter terug op de bodem vallen als er witvis mee loopt te kloten. Een mooie uitgebalanceerde snowman tussen een voertapijt van grotere boilies (20 mm of groter) heeft het tot nu toe altijd goed gedaan. Klein aas gebruiken raad ik zeker af. Dat zou echt vragen zijn om problemen qua bijvangsten.

Daarnaast kan een opvallend (haak)aas het verschil maken! Een rivierkarper is eigenlijk altijd op zoek naar een makkelijke en snelle hap. Hoe eerder je hem dit kunt bieden, hoe eerder de aanbeet. Zeker op ondiepe stekken kies ik dan ook voor felle pop-ups.

Slim vissen

Op onderstaande foto is te zien hoe ik vanuit een ondiep gedeelte wat boilies bijvoer op een dieper gelegen talud. Naast mij staat een bankstick in het water met een steuntje er op gemonteerd. Dit steuntje heeft een speciale functie. Het talud waar de bankstick op staat ligt namelijk vol met stenen en puin. Dit is erg scherp waardoor de kans groot is dat er lijnbreuk ontstaat bij een run. Dit willen we natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Vandaar dat ik het steuntje laat functioneren als lijn geleider. De lijn loopt vanaf het lood strak naar het steuntje toe waarna de lijn vanaf het steuntje weer strak naar de rodpod gaat.

Soms hoef je niet ver uit de kant te vissen. Let ook op het V-steuntje om de lijn hoog te houden.

Soms hoef je niet ver uit de kant te vissen. Let ook op het V-steuntje om de lijn hoog te houden.

Wanneer ik een run krijg glijdt de lijn keurig netjes over het steuntje en heeft het nylon dus niets te lijden. Als ik de hengel na de run eenmaal vast heb loop ik rustig het water in en haal ik de lijn van het steuntje. Op deze manier wist ik op deze grillige stek een vangstpercentage van 100% te creëren. Oftewel; geen enkele vis verspeeld. Zo zie je maar dat je met een hele simpele oplossing erg efficiënt kunt vissen. Als je de foto verder goed bekijkt, dan zie je dat ik gericht en ‘compact’ bij de montage in de buurt voer. Dit heeft mij al veel vis opgeleverd.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1