ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Between concrete and nature – Riviervissen in het najaar – Mandy Zupansic

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

“Regen, zuidwestenwind, oranje gekleurde bladeren en een rivier die wakker wordt. Dit zijn de tekenen dat het najaar zijn intrede heeft gedaan en de vissen gretig op zoek gaan naar voedsel. De kachel brandt weer op de hoogste stand en de warme kleding is ook al uit de kast. De nachten bereiken al een minimumtemperatuur van drie graden en de watertemperatuur is in twee nachten gezakt naar veertien graden. Tijd om te gaan slachten op de rivier!”

Aldus Mandy Zupansic. Samen met haar vriend Frans van Maanen zijn ze verslingerd aan het vissen op de rivier. Jaren geleden werd Mandy door Frans besmet met het ‘Maas virus’ en sinds het koppel samen ging vissen hebben ze honderden nachten op de Maas gevist. We laten Mandy (en Frans) aan het woord.

De Maas is een prachtige rivier, maar het vissen vereist wel enige kennis en voorbereiding!

Movietime

Mandy vertelt: In dit artikel willen Frans en ikzelf je een kijkje geven in onze riviervisserij op De Maas. Laten we echter beginnen met wat beelden van onze visserij van de afgelopen weken. Dit om jullie een indruk te geven in wat voor ruig en ‘betonnen’ landschap we soms opereren!

De 10 geboden

Voordat we starten met een avontuur wat we recent hebben meegemaakt wil ik jullie de 10 ‘gouden regels’ meegeven. Samen met Frans heb ik inmiddels flink wat ervaring opgedaan en ieder (na)jaar kwam het volgende weer boven water in onze aanpak:

  • Gebruik krimpkous rondom je haakaas, dit om de karpersnoepjes te beschermen tegen grondels en kreeften. Er is niets zo vervelend als ’s ochtends een lege hair binnendraaien!
  • Een goede, stevige haak in maat 2 of 4 is een MUST. De karpers op de rivier hebben harde en taaie lippen door het eten van mossels en kreeftachtigen.
  • Gebruik onderlijn materiaal van minimaal 35lb. Er ligt nogal wat troep op de bodem en daar wil je geen lijnbreuk door krijgen.
  • Zorg voor een goede en stevige nylon hoofdlijn van minimaal 45/00.
  • Gebruik voorslag! Dit is een absolute must op de rivier. Wij gebruiken een nylon voorslag van 60/00 of 70/00. Er liggen veel keien, stenen, auto’s, fietsen, mossels en andere obstakels in het water waar een vis graag langs afschuurt om zich zo te ontdoen van de lijn.

Bij riviervissen is het gebruik van (zeer) sterk materiaal aan te raden!

  • Probeer te variëren in aas. Wij gebruiken een zoete en een vismeel smaak door elkaar in verschillende diameters. 12mm, 16mm en 20mm.
  • Probeer iedere keer minimaal 24 uur te vissen op een stek. Dit om een volledige dag en nacht mee te pakken. Sommige stekken zijn namelijk echte dagstekken, terwijl er op andere plekken alleen ’s nachts vis te vangen valt. Overigens moeten we het in het najaar voornamelijk van de donkere uurtjes hebben!
  • Gebruik een goede onthaakmaat met opstaande randen om te voorkomen dat de vis er vanaf kan. Wij vissen op veel stekken waar we op het beton zitten, en dan wil je niet dat de vis op de grond ligt de spartelen.

Gebruik een goede onthaakmat met opstaande randen!

  • Ga je voorvoeren, doe dit dan in de avonduren. In het donker zijn de grondels minder actief dan overdag en blijft je aas langer liggen. Een grondel herken je door zijn zuignap op de buik. Hiermee kunnen ze zich aan de rivierwand vast zuigen of aan de bodem. Het is een ware plaag en een grote vorm van irritatie voor de karpervisser. Ze eten alles wat los en vast zit en helpen je voerstek zo om zeep. Overdag zijn ze zeer actief, waardoor je soms een lege hair binnen zult draaien.
  • Bouw een voerstek op als je hier de kans voor hebt!

Deze kleine rakkers, a.k.a. grondels, kunnen het leven van een visser behoorlijk verzieken!

Vijf nachten per week

Van tevoren plannen op welke stek ik aan de rivier ga vissen is lastig. Je weet maar nooit hoe hard het stroomt, of er een boot aangemeerd ligt en welke stekken bezet worden door andere karpervissers. Karpers op de rivier trekken rond en zwemmen heel wat kilometers op een dag. Om erachter te komen waar ze in welk jaargetijde uithangen moet je vele uren kloppen (of informatie met andere vissers moeten uitwisselen). Zo vertoeven Frans en ik soms vijf nachten per week aan de oevers van Moeder Maas om één van de vele mastodonten aan de haak te slaan. Regelmatig lukt dat aardig, maar er zijn ook tijden bij dat we wekenlang geen enkele aanbeet krijgen. Als de rivier stilstaat en dus niet stroomt, zijn de vangsten vaak erg slecht.

Deze stilstaande rivier mag wat Mandy betreft weer snel gaan stromen!

Nu is het najaar en komt de regen weer met grote hoeveelheden uit de lucht. De rivier begint langzaamaan te stromen en de vissen komen weer in beweging. Een vis die beweegt, verbruikt natuurlijk ook calorieën en moet dus eten! Elke dag rijden we naar de Maas om vijf à tien kilo te voeren. Dit doen we twee nachten achter elkaar en de derde nacht wordt er gevist. Sommige stekken worden echter ook instant bevist, zoals sluizen en barrages.

Er zijn allerlei obstakels te vinden aan/in de rivier waar prima instant gevist kan worden, mits dit verantwoord gebeurt natuurlijk!

Invloed van het weer

Het is september als Frans en ik de lange oevers van de Maas afrijden op zoek naar een geschikte stek. We kiezen voor een stek aan de bovenkant van een barrage. Een stek waar zeer veel gevist wordt. Frans bevist de linkerkant en ik de rechterkant. Drie hengels worden naar de overkant gevaren en eentje gaat rechts, onder eigen kant, tegen de drijvers. We hebben veel vertrouwen, want de weersomstandigheden zijn perfect. Hopen op een aanbeet!

De omstandigheden zijn goed… Fingers crossed voor een aanbeet!

Het weer heeft op de Maas geen grote invloed. Regen en harde wind zijn natuurlijk altijd goed, maar zelfs met een ijskoude noordoostenwind kun je je vissen vangen. Echter dien je dan wel een beetje rekening te houden met je stekkeuze. 😉

Het weer heeft op de Maas geen grote invloed.

Eerste aanbeet

Nog voordat het donker is knalt Frans zijn linkerhengel ervandoor en volgt een hevige dril. We hebben meteen in de gaten dat het om een goede vis gaat en onze vermoedens blijken te kloppen. Als ik op mijn buik ga liggen om te scheppen, krijg ik de karper met pijn en moeite in het net. De eerste vis is meteen een veertiger! Snel foto’s maken voordat het donker wordt en de hengel weer op zijn plek terugvaren. Een goede boot met dieptemeter is op sommige stekken cruciaal. Zo zie je ook wat er voor obstakels op de bodem liggen. Het uitvaren van je rig op dezelfde plek is trouwens goud waard. Zorg verder voor stevig materiaal dat tegen een stootje kan. Er gaan bij ons niet voor niets twee á drie schepnetten doorheen in een seizoen!

Hoppa, Mandy en Frans beginnen hun sessie goed!

Omdat we tegen de barrage aan zitten varen we de lijnen uit met mijn Gladiator voerboot, die windkracht vijf trotseert alsof het niets is. Als we met de rubberboot gaan uitvaren dan gaat de sluiswachter huilen en lopen we het risico om gecontroleerd te worden (met de kans dat we een boete krijgen). Midden in de nacht knalt mijn rechterhengel ervandoor en staan we beiden met een big smile naar mijn kromme hengel te kijken. Yes! De vissen liggen er en het loopt lekker door. Dit keer is het een schub uit het kleinere segment, maar ik ben er niet minder blij mee.

Ook vissen van kleiner formaat zijn meer dan welkom!

Het blijft maar doorlopen

Niet veel later schreeuwt ook mijn linkerhengel om aandacht. Helaas is het dit keer de kleinste karper in de Maas, want als hij één kilo haalt is het al veel. In de ochtend varen we alle hengels weer spot-on en kan het wachten weer beginnen. We hoeven niet lang te turen naar de hengeltoppen want dit keer is het Frans zijn rechterhengel die ervandoor gaat! Ook hij vangt nu een visje van rond de één kilo.

Dit keer is het Frans zijn rechterhengel die ervandoor gaat!

Een voerstek aanleggen op de Maas kan je goud opleveren, maar het kan je ook eieren leggen! Ligt er geen vis, of komt er geen vis langs? Dan is al je moeite voor niets geweest.

Een voerstek op de Maas kan een goed resultaat opleveren, maar soms lijkt het geen enkel nut te hebben.

Als we de hengel opnieuw hebben uitgevaren gaat Frans zijn linkerhengel er weer vandoor en is het mijn beurt om deze vis af te drillen. Deze Maasparel geeft zich niet zomaar gewonnen en laat zich van zijn sterkste kant zien. Wat een bouw heeft deze vis! Het blijft maar doorlopen en de ene na de andere vis komt op de kant. Met net geen dertig pond is deze vis de zesde vis die op de kant komt.

Alweer de zesde vis is een feit!

Pas je tactiek aan waar nodig

In de middag bespreken we onze tactieken en proberen we er het maximale uit te halen. Wederom worden de hengels opnieuw uitgevaren en gooien we er een aardige hoeveelheid voer bij, ongeveer één à anderhalve kilo bollen per hengel. Bollen bestaande uit 12mm, 14mm, 18mm, 20mm en 24mm. Laat ze maar zoeken naar hun eten, want we gaan het ze niet eenvoudig maken! Onze hengels liggen nog geen tien minuten in of er heeft zich weer een vis vergrepen aan onze snowman. Dit keer is Frans weer aan zet, en ook hij vangt dit keer één van de kleinste schubkarpertjes op de Maas. Ook dat hoort erbij helaas. Ooit weegt dit pareltje ook twintig kilo!

Iedere (kleine) vis groeit wellicht ooit uit tot een prachtbeest!

Ik zou je altijd aanbevelen om te variëren in je aas. Wij gebruiken verschillende soorten diameters en twee verschillende smaken, in dit geval een zoete en een vismeel bol. Laat de vissen maar zoeken naar hun eten en laat ze nietsvermoedend die haak mee naar binnen zuigen.

Laat de vissen maar zoeken naar hun eten!

Je kunt niet alles winnen

Als we de hengel terug op zijn plek varen gaat opeens mijn rechterhengel, die onder de kant ligt, er vandoor. Ik zet het op een lopen, want deze hengel ligt nog geen twee meter van een paal af. Gelukkig is de vis de goede kant op gezwommen en kan ik hem zonder problemen bij het obstakel weg houden. In mijn ooghoek zie ik Frans opeens naar zijn stokken rennen. We moeten beiden even lachen, want we hebben gewoon een dubbelrun op de Maas! Mijn vis kan ik zonder problemen het net in loodsen en net als ik Frans wil gaan helpen hoor ik een scheldkanonnade. Zijn vis is losgeschoten onder de kant, en het was nog een goede vis ook…

Mandy weet haar vis succesvol te landen! Helaas heeft Frans minder geluk…

Tijd voor een vette hap

Zo gaat dat nou eenmaal op de Maas. You win some, you lose some. Je weet nooit wat er allemaal op de bodem ligt. De vis weet altijd wel iets te liggen waar hij je lijn langs kapot kan schuren. Wat we wel zeker weten is dat de vissen vol op het voer liggen. We zitten nu op ongeveer twaalf vissen en er lijkt geen einde aan te komen! Rond 18:00 uur loop ik naar de Spar om frituurvet, kroketten, vissticks en andere snacks te halen want we sterven van de honger.

Als het eenmaal loopt is het hard werken en moet er ook aan jezelf worden gedacht! 😉

Nog geen uur na het eten is het weer bingo. Ik sta met een krakende hengel in mijn handen en dit keer lijkt het weer om een betere vis te gaan. Deze vis heeft echter andere plannen en probeert één van de gaten in te zwemmen die zich links onder de kant bevinden. Deze gaten worden gebruikt voor het opwekken van stroom en als de turbine aan staat zuigen ze alles op wat ze lief is. Ook jou, als je erin valt!

Houd je verstand erbij mensen! Vissen mag nooit voor je eigen veiligheid komen te staan.

Bakkentijd…

Vis je tegen een obstakel? Ga dan niet te ver bij je hengels vandaan zitten, want met een potdichte slip vissen is vragen om problemen. Op de Maas krijg je snoeiharde runs, zelfs als je slip zowat dicht staat!

Afijn, terug naar de sessie: er volgt weer een run! De dril duurt langer dan me lief is. Ik wil de vis zo snel mogelijk het net in krijgen, voordat hij of zij een geschikt obstakel vind om de lijn langs kapot te schuren. Nu zijn we hier wel tegen bewapend met 70/00 nylon voorslag, maar helaas gaat ook deze zonder pardon doormidden als de vissen een scherp obstakel weten te vinden. Na een dikke twintig minuten weten we de vis te netten en slaan we de handen ineen. Yes, het is weer een bak! Dit keer is het een spiegel en kan ik mijn geluk niet op.

Mandy’s dag kan al niet meer stuk na het vangen van deze puntgave vis!

Tijd om te gaan.

De laatste nacht blijft het angstvallig stil en gebeurt er helemaal niets. Rond de klok van 07:00 uur gaat er gelukkig toch nog een hengel af en vangt Frans weer een kleinere schub van rond de 11 kilo. Als we aan het ontbijt willen beginnen schiet mijn stok aan de overkant er nog een keer vandoor. De dril is zeer kort en de vis laat zich gewoon binnen draaien. Hangt er wel wat aan of is dit een brasem? Het is gelukkig geen brasem, want er hangt een karper aan en wederom weer een beste dertiger! Na het maken van foto’s is het tijd om op te ruimen en moeten we deze stek verlaten.

De meeste Maas karpers gaan er als een speer vandoor, maar deze vis deed het rustig aan.

Zo weet je dus nooit hoe het zal lopen op de rivier. Je kunt wekenlang blanken en zo kun je 21 vissen vangen op twee nachten tijd. Moeder Maas heeft niet altijd goed met je voor! 😉

Afromen of blanken?

Eind september rijden we opnieuw richting de Maas om onze voerstek af te romen. We hebben voor een stek gekozen waar we beiden nog nooit gevist hebben. Twee dagen lang hebben we tien kilo bollen per dag gevoerd. Op dag drie is het zover en staan we vol goede moed langs de rivier. Mijn rechterstok gaat naar een pilaar van de brug en mijn linkerstok gooi ik onderhands onder eigen kant. Frans vaart zijn stokken uit en positioneert zijn rechter tegen de muur en zijn andere in de vaargeul.

Vol goede moed staan we langs de rivier!

Ik heb een klein spinhengeltje bij me en ga proberen om een roofvis te vangen. Ik ben nog geen kwartier bezig of mijn rechterhengel schreeuwt ervandoor. Frans zet het op een sprinten en weet de vis weg te houden van de pilaar. Ik kom er achteraan en neem de hengel over. Als Frans de vis schept verbaast het ons beiden dat deze schub een bol naar binnen kan zuigen want zijn bek is behoorlijk misvormt. Misvormt, maar niet beschadigd. Ik pak mijn rig weer in met schuimpjes en geef hem opnieuw een zwieper. Hij ligt perfect! Nu maar hopen dat er nog meer karper rondhangt langs de pilaar.

Frans weet deze bijzondere vis te landen!

Pilaren zijn overigens een echte hotspot. Het talud dat er aan de zijkant loopt gebruiken de vissen als trekroute. Er blijft namelijk regelmatig een lekkere snack liggen aan de onderkant van dat talud. Let wel op bij een run, want een karper zal in negen van de tien gevallen achter het talud duiken. Zorg er dus voor dat je genoeg afstand houd van het talud!

Meervallen zijn een ware plaag

De vissen liggen vol op ons voer want binnen no-time gaat dezelfde hengel er weer vandoor. Een kleinere schub is de klos en mag meteen weer zwemmen. De avond verstrijkt zonder verder teken van leven, totdat ik opeens een snoeiharde aanbeet krijg. Bij het oppakken van de hengel voel ik de vis hevig met zijn kop schudden en gaat hij er telkens heel hard vandoor. Dit kan niets anders dan meerval zijn!

Mandy ligt er nog maar net in als ze weer bruut gewekt wordt door een schreeuwende run!

Een goede voorraad rigs is dus niet verkeerd als je op de Maas vist.

Als Frans onderaan de trap in het bootje zit om de meerval te onthaken schrik ik me de pleuris als ik hem boven zie komen. Mijn Pro Line bootje is twee meter lang, en ik kan je vertellen dat de meerval niet veel kleiner is! Mijn haak is bot en het aas is weg. Dat wordt opnieuw knopen en krimpen. Als je een meerval in zijn tandplaat haakt kun je er vanuit gaan dat je haak altijd bot is, of dat je haakpuntje naar buiten staat gebogen. Een goede voorraad rigs is dus niet verkeerd als je op de Maas vist. Wij doen op de rivier overigens niet moeilijk als het op rigs aan komt. Een simpele blow back rig met een 16/12mm snowman doet het perfect.

De één vindt deze vissen fantastisch, maar voor Mandy hoeft het niet!

Beton

Deze stek is een ‘betonnen’ stek. Begroeiing is hier schaars en de muur is verdomd hoog. Van rodpod tot aan de onderkant van de horizontale trap is ongeveer zes meter! Onderaan de trap ligt ons bootje die we gebruiken om mee uit te varen. Het scheppen van de vis doen we ook vanuit het bootje.

Het gebruik van een boot(je) is op dit soort stekken ten zeerste aan te raden!

Als de stok weer in ligt kruipen we lekker onze slaapzakken in en sluiten we onze oogjes met de hoop wat nachtrust te kunnen pakken. We liggen nog maar nauwelijks te slapen als de hengel tegen de pilaar er weer vandoor gaat. Dit keer is het een goeie vis en weet ik zonder problemen een hoge dertiger te landen. We hangen de vis weg uit de stroming en klappen er weer een bak voer op.

De hengel die tegen de pilaar aan lag bracht deze ronde schub op de kant!

Alweer een bak?

Rond 05:00 uur is het Frans zijn beurt, wanneer zijn rechterhengel tegen de muur ervandoor schiet. Als ik in het bootje zit en de vis boven zie komen roep ik dat het een goeie vis is. Een goeie vis? Het is een bak van een spiegel! Het is een oude bekende van Frans, hij heeft haar al vier keer eerder weten te verleiden. Met haar 24.4 kilo is het de zwaarste vis sinds lange tijd op de Maas. Na deze spiegel vangen we alleen nog wat meervallen en vroeg in de middag ruimen we weer op. Uiteraard klappen we er weer tien kilo voer op, zodat we een aantal dagen later weer terug kunnen komen.

Het is mooi geweest. Op naar het volgende avontuur!

Tot de volgende keer!

Mandy Zupansic

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook