ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Blog: Ik Vertrek – Opnieuw beginnen aan de Lot – Joachim Stelma

Favoriet Favoriet
Blog: Ik Vertrek – Opnieuw beginnen aan de Lot – Joachim Stelma

Joachim Stelma gooit het roer om. Hij heeft zijn hart namelijk niet alleen verloren aan zijn vrouw Mellaney, maar ook het Franse land en vooral de rivier de Lot bleef aan hem trekken. Hij heeft dan ook samen met zijn chick de stoute schoenen aan getrokken en vertrekt naar de Zuid-Franse regio. Hoe hen dit vergaat, kunnen jullie lezen in zijn blog waarin hij regelmatig de voortgang met ons zal delen.


Joachim aan het woord: In mijn vorige stuk schreef ik over onze plannen van een bootverhuur en een trouwlocatie in Zuid-Frankrijk. In deze blog neem ik jullie mee naar alle voorbereidingen en ons (semi) leven aan de Franse Lot. Een soort ‘Ik vertrek’ dus, maar dan als blog. Jullie kunnen in de komende blogs veel mooie foto’s van even mooie vangsten van mij en mijn gasten verwachten, maar ook video’s en een uitgebreid verslag hoe we proberen alles voor elkaar te krijgen in de Franse cultuur. Maar we beginnen bij het begin.

Adembenemend mooi!

Het is 16 november 2017 als ik samen met mijn vrouw Mellaney bij de Kamer van Koophandel in Den Haag onze plannen definitief maak. LOT of Happiness en Lot of Carp zijn geboren! Het zijn twee totaal verschillende bedrijven. Beiden gevestigd in het schilderachtige departement Lot (vandaar ook de woordspeling inderdaad 🙂 ).

De woordspelingen lijken ons duidelijk. We houden wel van de Lot!

Een chateau van vrienden, waar wij zelf ook zijn getrouwd, is vanaf heden decor voor compleet georganiseerde en op en top verzorgde bruiloften. Veel stellen hebben de wens om in het buitenland te trouwen en waar kan dat nou romantischer dan in Zuid-Frankrijk? Mellaney en ik zorgen in La France voor een all-inclusive oplossing. Zelfs aan een weddingplanner is gedacht! Toen we de KVK uit kwamen lopen, spraken we de hoop op enkele aanvragen in 2018 uit. Niet veel later kwamen de eerste mails al binnen en inmiddels hebben we dus een aantal boekingen. Erg tof, maar dat zet flink wat druk op de ketel.

Nu zullen ook andere stellen de dag van hun leven gaan hebben op deze fantastische locatie. (Foto: RUUDC Fotografie)

Niet alleen de bruiloften vielen in de smaak bij onze doelgroepen. Ook Lot of Carp trekt gelukkig veel aandacht. Vandaar dat de eerste boot snel (maar zeer compleet) is afgemaakt en voor de eerste boekingen in het voorjaar ook naar Frankrijk moest worden verhuisd. Daarvoor moest wel eerst even een nieuwe auto worden aangeschaft, want zonder power en vierwielaandrijving is het op veel Franse trailerhellingen bij voorbaat al een kansloos verhaal.

Met de nieuwe auto is het trekken van zo’n aanhanger een makkie.

Vluchten voor de kou

Tijd dus om naar Frankrijk af te reizen om één en ander te regelen. Zo reisde ik eind februari in de voorjaarsvakantie af naar Prayssac. Samen met Bob (de bouwer van de boot) begon de reis aan de vooravond van de  ‘Siberische beer’ oftewel de horrorwinter die Nederland te wachten stond. De reis verliep, op een klapband van de trailer na, voorspoedig. Al deden we er wel een uur of vier langer over en konden we bij zo’n beetje elk tankstation de tank weer volgooien.

Ondersteunen van de visfederatie

De volgende ochtend was de ‘vakantie’ wel echt begonnen. We zaten heerlijk te ontbijten in het zonnetje op het balkon, terwijl ik foto’s van ‘bevroren ellende’ kreeg toegestuurd vanuit Nederland. Oké, ‘vakantie’ dus tussen aanhalingstekens want er moest wel gewerkt worden. Eerst even wat contacten leggen met de visfederatie van de Lot. Omdat ik met mijn bedrijf zorg voor extra hengeldruk wil ik wel wat terug doen. Dus heb ik voorgesteld om bijvoorbeeld uitzettingen te financieren. Het is geven en nemen en wat dat betreft kan ik op zo’n manier ook mijn spreekwoordelijke steentje bijdragen. De stukken waar we met Lot of Carp actief zijn bevatten veel karakteristieke (grote, hoog gebouwde) spiegels. Dat willen we natuurlijk ook graag zo houden. Inmiddels is er een afspraak met de president gemaakt in april, dus dat wordt vervolgd!

Een eerdere uitzetting op de Lot.

Proefvaart

In de dagen die volgden hebben we uiteraard de boot in het water gegooid. Je moet toch een proefvaart maken op de mooiste rivier van Frankrijk. Het was wel even spannend omdat het enorm hard stroomde! Levensgevaarlijk eigenlijk, maar we weten nu wel dat de motor alles aankan. Vanaf 1 april is de rivier bevaarbaar en kan het vissen wat mij betreft beginnen! Half april is de eerste boeking dus hopelijk kan ik vanaf dan jullie vermaken met een reeks mooie foto’s.

Toch even het water in voor een proefvaart. De vlag is inmiddels in de open haard beland. ?

Andere ontwikkelingen

Het varen en vissen op de Lot is, in mijn ogen, absoluut het mooiste avontuur wat een karpervisser kan meemaken. Echter is vooral het vissen op de rivier voor veel vissers nou niet bepaald een gevalletje ‘kat in ’t bakkie’. Om die reden heb ik voor mijn gasten een complete instructiegids geschreven waarin alles staat uitgelegd. Na een boeking stuur ik deze per post op, waardoor je je optimaal kunt voorbereiden. Hoe vaar je bijvoorbeeld met betonning? Hoe bedien je een sluis? Hoe kan je het beste vissen met stroming en waar moet je nog meer allemaal rekening mee houden? Steeds schieten me weer nieuwe dingen te binnen die voor mij als vanzelfsprekend zijn, maar toch handig zijn om van te voren te weten!

Het mooiste wat een karpervisser kan mee maken…..

in een prachtige omgeving!

Het tweede deel van de informatiemap ontvangen de gasten bij aanvang van de sessie. Hierin staan de zones waarin het beste gevist kan worden. Hierbij hebben we bewust gekozen voor stuwstukken die zeer indrukwekkend zijn, zowel qua natuur als visbestand. We schotelen onze gasten de allermooiste en beste stukken van de Lot voor. Het aandeel (zware) spiegelkarpers is groot en bergen en rotswanden maken het feest compleet.

De beste stekken en stukken worden zorgvuldig in kaart gebracht.

Ook zijn we in gesprek met een aantal campings en havens waar gedoucht kan worden en gasten eventueel kunnen eten. Op de boot is eten ook geen straf met een luxe kamado aan boord. We proberen alles zo comfortabel mogelijk aan te bieden. Het lijkt me erg leuk om karpervissers een mooie visvakantie te laten beleven.

Koken aan boord is geen straf met een keramische bbq.

Snel terug

Met Pasen gaan we weer terug naar Prayssac. Er staan nu zo’n 60 klapstoelen onder de veranda die samen met heel veel decoratie en andere benodigdheden naar het zuiden getransporteerd moeten worden. Daarna kan het visseizoen echt beginnen en hoop ik jullie in de volgende blog te kunnen trakteren op een paar mooie visfoto’s!

Een brute rivierkarper uit een eerder avontuur.

Mochten jullie benieuwd zijn naar mijn visserij op deze machtige rivier… Check dan zeker onderstaande video waarin jullie kunnen genieten van de schitterende avontuur alsmede enkele adembenemende karpers!

À bientôt!

Joachim Stelma

Joachim Stelma en Christian Ruit zijn mannen met een neusje voor mooie avonturen. Door de jaren heen hebben ze veel meegemaakt en in hun blog 'Pourcois pas' laten ze snippers van hun visserij zien.