Word KWO member

Boilies: Parels voor de Zwijnen?

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Iemand de KWO Community Members regelmatig voorziet van nuttige dosis ‘brainfood’ is onze Limburgse vriend Ed Cremers. Zonder uitzondering zetten zijn artikelen ons aan het denken over het gedrag van de karpers en hoe wij hier als vissers (succesvol) op kunnen inspelen. In dit stuk draait hij de rollen om kijkt hij vanuit de ogen van de karper naar al die bolletjes die wij massaal in zijn habitat deponeren…


Ik vind vissen uitermate fascinerend, misschien wel de wonderlijkste dieren van allemaal. Ja, je kunt stellen dat ik er iets mee heb. Ze lijken zo´n beetje de eenvoudigste schepsels, maar zijn dat allesbehalve. Vissen vertonen geraffineerd en ingewikkeld gedrag, kunnen in sommige opzichten even goed redeneren, onthouden en leren als zoogdieren. Ze herkennen elkaar en hanteren strategieën waarmee ze manipuleren, misleiden en verzoenen. Over vissen zou je een soap als ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ kunnen scriptschrijven.

Over vissen zou je een soap als ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ kunnen scriptschrijven.

Op feestjes kan ik me storen aan types die – als ze vernemen dat ik hengel – zich laatdunkend over vissen uitlaten. Deze hooghartigheid lijkt voornamelijk te worden geboren uit het idee dat vissen het moeten stellen zonder intelligentie. Dat ze tot de domsten der soorten behoren. Wij mensen zijn superieur, menen ze, want wij zijn door intelligentie opgewaardeerd.

In de opinie van vele niet-vissers zijn het maar domme dieren. Wij karpervissers weten echter wel beter!

Concurrentiestrijd

Als intelligentie is bedoeld als instrument om te overleven, dan beschikken we over een overschot aan slimheid. Ons denkvermogen kan immers beduidend moeilijkere vragen aan dan ´Waar kan ik eten vinden?´, ‘Hoe kan ik prooi vangen?’, ‘Hoe kan ik me beschutten tegen regen en kou?’. Het zijn per slot van rekening zo´n beetje de basale vragen die een karpervisser op sessie eveneens bezighouden. Als dit de allerlastigste vraagstukken zijn die ons brein als overlevingsinstrument ooit heeft moeten oplossen, waarom kunnen we dan iPhones uitvinden, raketten naar Mars zenden en kernreacties opwekken?

Volgens sommige evolutiebiologen heeft onze intelligentie zich vooral gevormd tijdens een wedloop die zich binnen onze soort heeft voltrokken. Wie miljoenen jaren geleden intelligenter was dan anderen, kon misleiden, overtuigen en domineren. Zij met meer denkvermogen hadden daardoor betere overlevingskansen. Via deze wedloop ontwikkelde de mens zijn intelligentie meer en meer. Onze slimheid schittert daarom als we het gedrag van anderen willen manipuleren, bedrog moeten doorzien en ons ertegen willen wapenen. Onze slimheid blijft echter in zijn prestaties achter als we de wereld om ons heen willen begrijpen.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook