BREAKING: Topvis Lac du Der teruggezet in natuurlijke habitat na commotie op sociale media

Favoriet Favoriet
BREAKING: Topvis Lac du Der teruggezet in natuurlijke habitat na commotie op sociale media

Intro, geschreven op 30 april 2018, 10.00 uur:

Dat het gisteravond stormde in Europa zal niemand zijn ontgaan. In zowel Nederland, België en Frankrijk was er sprake van hevig noodweer met veel materiële schade als gevolg. Ook in het karperwereldje stormde het stevig (en nog steeds trouwens)! Rond de klok van 20 uur kwamen namelijk de eerste berichten binnen dat de topvis van het het 4800 hectare tellende Lac du Der was teruggevangen op een Frans betaalwater genaamd Etang du Bois. In dit artikel gaan we dieper in op deze verdrietige zaak die enkel maar verliezers kent.

Het fameuze Lac du Der; als sinds jaar en dag een Mekka voor karpervissers die van een uitdaging houden!


Update dinsdagmiddag 1 mei, 14.00 uur

Voor de voorafgaande ontwikkelingen: scroll verder naar beneden. Het meest actuele nieuws plaatsen we bovenaan de update. Tot onze vreugde kunnen we eindelijk positief nieuws met jullie delen! De grote vis van Du Der is terug in haar vertrouwde omgeving. Terug in het kraakheldere water van Lac du Der! Hoe dit is gegaan? Lees snel verder!

Vanochtend vroeg stond een groep vrijwilligers klaar om The Big Girl (zoals haar nieuwe bijnaam nu is) terug te zetten in Lac du Der!

Zondagavond en gisteren (maandag) werd dus duidelijk dat de grootste karper van openbaar water rondzwom op het mini-betaalwater Etang du Bois. Het toeval wil dat de vis gisteren gevangen werd op het betaalwater en is bewaard. Dit omdat de uitbater besefte dat hij maar 1 ding kon doen: de schub retourneren naar het water waar deze hoort. Vanochtend werd de vis opgehaald en daar zijn beelden van:

Aanwezig bij de uitzending waren onder andere Giovanni Vanhooren en Samir Arebi aanwezig. Veel filmmateriaal is er nog niet (de telefoon van Gio is in het water gevallen), maar de Instagram-story van Samir (Carplifer) hebben we hieronder voor jullie klaarstaan:

Al met al een goed einde van een droevige zaak. En meteen moeten we onszelf de vraag stellen: hoeveel andere karpers hebben dezelfde route bewandeld? Hoeveel topvissen en kleinere karpers zijn illegaal verkregen en zwemmen nu hun rondjes op kleine vijvertjes waar ze meermaals per jaar gevangen worden? Een antwoord op deze vraag heeft niemand, helaas.

‘Slepen met karpers’… Just DON’T do it!

Gelukkig doet de zaak van deze Lac du Der topvis veel stof opwaaien en zullen zowel watereigenaren, aanbieders van visreizen, maar ook de klanten: de bezoekers van betaalwateren, kritischer zijn en vaker zichzelf de vraag stellen:

Zoveel grote karper op zo weinig hectares… Is dat wel legaal gegaan?

Voor nu: iedereen bedankt voor het lezen / volgen van dit ongelooflijke verhaal. Hopelijk is het de laatste keer, maar we vrezen ervoor dat dit slechts het topje van de ijsberg is…


Update maandagavond 30 april, 22.00 uur

In dit geval is de reactie van de uitbaren van Etang du Bois. Deze reageerde aan het einde van de middag via de prive chat:

Hier verklaart de uitbater dat hij de vis te goeder trouw heeft gekocht van een viskweker. Dit zou natuurlijk kunnen, maar als het zo is gegaan dan is het zeer naïef van de uitbater om geen vraagtekens te stellen bij een karper van dit formaat. Immers: superschubs van dik over de 30 kilo… daar zijn er niet zoveel van.

Iets later op de avond kwam er via de Facebookpage van het water het volgende bericht naar buiten:

De uitbater heeft contact gezocht met de federatie van Lac du Der om het terugbrengen van Full Moon te bespreken. De federatie heeft aan de redactie laten weten dat dit contact is opgestart en de mogelijkheden in kaart worden gebracht. Al met al hopen we dat de karper zo spoedig mogelijk kan worden geretourneerd. Op Facebook gaat momenteel het gerucht rond dat de karper in kwestie vandaag (maandag) is gevangen. Maar of dat waar is hopen we morgen te kunnen bevestigen.

Stay tuned!


Hieronder lees je hoe de zaken er maandagochtend (30 april) voor stonden:

Van runwater tot hardcore bakkenwater

Door de jaren heen heeft Lac du Der flink wat grote karpers geproduceerd. Half de jaren ’90 was ‘Der’ een heus runwater waar je makkelijk een tiental karpers per sessie kon vangen (met grote aantallen dertigers en af en toe een veertiger). Nadat een aantal bekende Engelse karpervissers er een film opnamen was de naam van Lac du Der gevestigd en werd het (na Cassien) het tweede ‘karpermekka’ van Frankrijk.

Bert Rossum met een topvis uit 1991. Karpers van 30kg zwommen er niet, maar een sessie met één of meerdere veertigers was zeker mogelijk.

Vele karpervissers gingen letterlijk en figuurlijk ‘op hun bek’ op dit immense drinkwaterbassin voor Parijs.

Een gigantische sterfte zo’n 15 jaar geleden maakte een abrupt einde aan de sessies met grote aantallen vis. Du Der werd ‘taai’ en vele karpervissers gingen letterlijk en figuurlijk ‘op hun bek’ op dit immense drinkwaterbassin voor Parijs.

Veel Nederlandse karpervissers beproefden hun geluk op Du Der, slechts weinigen wisten échte sessies de boeken. Fabian Careman weet dit als geen ander: keihard heeft hij gebikkeld voor zijn vangsten op dit meer.

Doordat het overgrote deel van het bestand het loodje legde hadden de overgebleven karpers minder (voedsel)concurrentie en samen met de steeds verbeterende waterkwaliteit nam het aanbod van natuurlijk voedsel een vlucht. De karpers gedijden uiteraard prima en vanaf halverwege de jaren ’00 werden er weer regelmatig kleinschaligere karperuitzettingen gedaan. Vooral de schubkarpers die vanuit kuipjes in dit mega meer werden gedropt bleken potentiële recordkarpers.

Hoe bedoel je ‘potentie’… Wát een schub!

Vanaf 2012-2013 werden er zelfs weer regelmatig 30kg+ karpers gemeld op Du Der en vrijwel zonder uitzondering ging het om schubkarpers. In die jaren (tot en met 2015) was ‘Moby Dick’ de bekendste schub van het water. Een absoluut monster die op haar top maar liefst 38 kg klokte. Benieuwd naar de video? Klik dan HIER!

‘Moby Dick’, hier gevangen in het najaar van 2014 door Jenne de Koster.

In 2015 ging iedereen er dan ook vanuit dat Moby Dick de grootste karper was. Echter, dat was buitenom een zeer speciale schub gerekend. Onderstaande karper was al eens gevangen, ergens lager in de 30 kg en de foto hebben jullie wellicht wel eens voorbij zien komen:

Kaboemmm! De eerste keer dat de aanstormende topvis de internationale media haalde.

Toch bleven alle ogen gericht op Moby Dick, die schub kwam er immers regelmatig uit. Dat deze karper met ruim 5 kilo verschil (!) van de troon gestoten zou worden hadden zelfs de grootste Der-volgers niet verwacht. Want wat gebeurde er in oktober 2015..?

De mythische karper ‘Full Moon’

Tijdens een stormachtige oktobersessie wist een Nederlandse karpervisser namelijk een gigantische schubkarper te strikken. De visser zelf wilde de vangst hoogstwaarschijnlijk uit de media houden, maar toch lekte onderstaande foto’s uit. Twee pics van het scherm van een camera zorgde ervoor dat ‘het wereldje’ in brand stond. Iedereen sprak over de nieuwe topvis van Du Der van ruim 43 kg!

De platen van deze topvis maakten heel wat los…

Deze foto zal bij iedere visser tot de eeuwigheid in zijn of haar geheugen gegrift staan.

Doordat er maar weinig informatie was over de vangst kreeg de karper al snel een mythische status en trok het vele avonturiers naar de oevers van Du Der. De superschub kreeg de bijnaam ‘Full Moon’ en werd het nummer één target van vrijwel iedere carpist die zijn lijnen er nat maakte. Helaas voor al deze karpervissers werd de schub niet meer gevangen op Du Der (tenminste: niet meer in de media gebracht). Gisteravond dook de vis weer op in de media, echter…

Van 4800 naar 2 hectare…

Laten we teruggaan naar gisteravond. Een dolblije Engelse karpervisser ving half april de topvis van Etang du Bois en plaatste de foto op zijn Instagram pagina (die nu uit de lucht is overigens). Het gewicht: maar liefst 91 lbs (41,2 kg), een respectabele vangst maar er zijn wereldwijd niet zo heel veel schubkarpers van dit formaat en het duurde dan ook niet lang alvorens de karper werd herkend als Full Moon. Een bittere constatering en helaas bewijzen onderstaande foto’s het gelijk van de panikerende vissers op sociale media.

Een dolblije karpervisser met Full Moon. Waarschijnlijk niet wetende dat deze vis opgroeide op een water dat 2400 keer zo groot was…

De vis is hoogstwaarschijnlijk in 2016 op het water gezet en daarna meermaals gevangen.

Maar er zijn wereldwijd niet zo heel veel schubkarpers van dit formaat…

Na wat speurwerk bleek deze schub ook al in januari van 2017 te zijn gevangen op dit betaalwater door een bekende Belgische karpervisser. Hierdoor bleek vergelijken een peulenschil en was de match een feit.

Boven: de vangst op Du Der in 2015 en onder op Etang du Bois in januari 2017.

Op diverse punten blijkt de karpers een 100% match te zijn. Droevig maar waar!

Het nieuwe domein van Full Moon is een water van een Engelse eigenaar en gelegen op zo’n 30 km van Lac du Der. Met een krappe 2 hectare is het verreweg een water dat ook maar enige gelijkenis kent met het meer waar de superschub oorspronkelijk vandaan komt. Full Moon wordt op dit water vergezeld door meerdere andere grote karpers. De herkomst van die karpers is (nog) onduidelijk.

Etang du Bois staat bekend… 

…als een water met een hoog gemiddeld gewicht.

Officieel bericht: geen afvissing op Du Der

Vanochtend heeft de KWO redactie gebeld met de federatie die gaat over dit fantastische viswater (l’Union des Fédérations et Associations pour la Pêche et la Protection du Milieu Aquatique: UFAPPMA). Zij verzekerden ons dat er géén beroepsvisser is geweest die in 2015, 2016 of 2017 het recht had om karper weg te vangen. Karpervissers mogen dit al helemaal niet, dus het kan niet anders dan dat Full Moon illegaal is weggevangen. Of dit nu met een net of een hengel/rig is geweest… dát zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen.

Het kan niet anders dan dat Full Moon illegaal is weggevangen.

Lac du Der, een machtig water! Helaas is het haar absolute kroonjuweel verloren.

Contact met de watereigenaar: niet gelukt

KWO probeert al sinds gisteravond in contact te komen met de Engelse watereigenaar. Zowel via de telefoon, Facebook als Whatsapp wordt er geen gehoor gegeven aan ons verzoek om informatie. Dit in het kader van hoor- en wederhoor. Zodra er alsnog een reactie volgt van deze partij wordt dit artikel aangevuld.

Reactie reisagent: water uit portfolio

Een visreis boeken naar het water in kwestie kon sinds een aantal jaren via de Nederlandse firma Carping Adventures. KWO heeft vanochtend uitgebreid gesproken met eigenaar Marc Westenberg die aangaf enorm te zijn geschrokken van het nieuws. Direct heeft zijn bedrijf alle banden met Etang du Bois verbroken. Vissers die een reis naar deze bestemming hadden geboekt zullen ofwel hun geld terugkrijgen of een gepast alternatief aangeboden worden. Hieronder het statement van Carping Adventures welke vanochtend geplaatst is op hun Facebookpage.

Uit het gesprek met Marc Westenberg kwam naar voren dat de Engelstalige uitbater vanochtend wel Marc te woord wilde staan. Deze heeft verklaard niet te hebben geweten dat de karper van Lac du Der afkomstig was toen hij hem kocht. Of hij de karper via een officieel kanaal óf via een illegale weg heeft gekocht is nog onduidelijk. Of hij de waarheid spreekt of niet: het is een droevig verhaal waarbij er enkel maar verliezers zijn. Met als grootste verliezer: Full Moon zelf en alle honderden karpervissers die Du Der jaarlijks bevissen.

Het is een droevig verhaal waarbij er enkel maar verliezers zijn.

Veel vissers haken af bij zo’n stek. Hoeveel vissers haken er af nu de topvis er niet meer zwemt?

Dat Carping Adventures de banden met dit water verbreekt lijkt ons de enige juiste oplossing. Daarbij wil Marc nog vermelden dat de vis in kwestie nog niet op het water zwom toen de samenwerking werd gestart. Tevens is Carping Adventures niet op de hoogte gesteld van de uitzetting.

Echter, het is jammer dat zulke zaken anno 2018 nog voorkomen. Wateren met meerdere 30 kilo’s zouden extra onder het vergrootglas moeten liggen. Hiermee bedoelen we vooral: wat is de herkomst van deze exceptioneel grote karpers? Dit zou scherp in de gaten gehouden moeten worden door zowel de watereigenaar, de leverancier van de karpers alsmede de partij die visreizen verkoopt naar dergelijke wateren. Al blijft dit vermoedelijk een punt dat altijd een lastige kwestie zal blijven.

Een prachtige zestiger voor Henk Ranzijn, gevangen tijdens de WCM van 2016.

Juist in de tijd van sociale media zou iedereen moeten beseffen dat het overzetten van een karper van dit formaat altijd zal uitlekken. Of het nu gaat om een ‘transport’ van openbaar naar betaalwater of van openbaar naar openbaar water (wat helaas ook veelvuldig voorkomt): brandt je handen er niet aan!

Brandt je handen er niet aan!

Hoe nu verder?

Tsja, dat is een goede vraag. Heel eerlijk: zelf weten we dit ook niet zo goed. Eén en ander zal afhangen hoe de reactie is van de UFAPPMA (federatie). Of zij juridische stappen gaan ondernemen tegen de uitbater van Etang du Bois en hun superschub gaan ‘opeisen’. Wij kunnen alleen maar hopen dat dit niet doodbloedt en dat de vis ofwel teruggeplaatst kan worden óf dat de uitbater (en de partij die de vis verkocht aan de uitbater) keihard worden aangepakt!

Om af te sluiten: nog eenmaal een blik op Full Moon. Een karper waar ook de harten op de KWO redactie sneller van gaan kloppen. Sterker nog: in 3 pogingen om de vis te vangen is dat ons niet gelukt. Waarschijnlijk blijft het helaas bij 3 sessies…

Als er nieuws is omtrent Full Moon en de vervolgstappen zullen we dat in dit artikel vermelden.

Stay tuned!

Kwo redactie – Michiel Pilaar

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl