ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

BTW Revealed 2.0: Grands Prés – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed 2.0: Grands Prés – The Carp Specialist

Een BTW Revealed 2.0? Jazeker! Grands Prés is al eens eerder gereviewed, maar door de vele veranderingen op het water is een vernieuwde BTW-R niet misplaatst. Dit keer vertelt Bianca Venema over haar ervaringen op dit water.

Er is flink wat veranderd op Grands Prés sinds de laatste BTW Revealed!

Video

Voordat je het artikel gaat lezen kun je de video die Bianca maakte tijdens haar sessie alvast bekijken. Je ziet ‘m hieronder!

Review

Bianca aan het woord: La Carriere des Grands Prés zoals dit karperwater -exclusief door The Carp Specialist aangeboden aan de karpervissers in de Benelux, Duitsland en de UK – voluit heet, is fraai gesitueerd in de Franse Champagne-regio. De reisafstand naar dit water van Nederland is goed te overzien, op slechts een 400 km’s van Breda en mooi aan te reizen via een interessante autoroute dwars door de Belgische Ardennen. Grands Prés is ca. 15 hectare groot en deze sessie in september dit jaar is de tweede keer dat ik er geboekt hebt.

Dit 15 hectare grote betaalwater heeft Bianca’s hart veroverd!

In oktober 2016 viste ik daar vanaf stek 11 en met succes! In een week ving ik een mooi aantal karpers, had er dagelijks spannende actie en mocht toen puntgave topvissen van onder andere 24 en 26 kilogram bijschrijven. De vissessie van een week destijds beviel me enorm goed en ik bewaar er mooie herinneringen aan.

Bianca heeft goede herinneringen overgehouden aan haar vorige bezoekje aan Grands Prés.

Vooral de carpy features van het water; overhangende takken, eilanden en diversiteit in bodemstructuur en -dieptes, spreken mij erg aan. Verder zijn de stekken er lekker ruim en schoon opgezet, heerste er een fijne sfeer en was zowel het vissen met een baitboat als roeiboot succesvol. Met de World Carp Classic binnen enkele weken voor de deur leek mij Grands Prés daarom ook een ideaal water om lekker te trainen voor deze karperviswedstrijd en ik besloot om stek 1 te boeken.

De verschillende features op dit water spreken Bianca enorm aan.

La Carriere des Grands Prés

Oftewel Grands Prés, is een karperwater dat in het verleden als grindafgraving werd gebruikt. Het water is al decennia’s in het bezit van de voorname familie Thiolière en sinds een aantal jaren geopend voor de karpervisserij. Het complex is inclusief oever en bosrand ongeveer 33 hectare groot en volledig omheind. Het meer biedt vele interessante mogelijkheden voor de karpervisserij, zoals eilanden, geulen, bodemverschillen, taluds, overhangende takken en aantrekkelijke verschillen in dieptes en bodemstructuur. Mij spreken dit soort ‘carpy’ features in een karperwater altijd enorm aan. Ik hou ervan om de stek uitgebreid te verkennen en er kenmerkende hotspots te vinden!

Over een ‘carpy’ uitstraling gesproken!

De diepte van Grands Prés varieert tussen de 50 centimeter en 3.5 meter op het diepste deel van het water (afhankelijk van de waterstand). De bodem heeft alles in zich om de karper van goede natuurlijke voeding te voorzien: van diepe slijk tot lichte modder en harde kiezelplaten. Het water heeft veel weg van openbare wateren. Denk aan de aanwezigheid van meerval, graskarper, brasem, steur, kreeft en witvis. De meerval en brasem wordt al enige tijd actief afgevangen, dus deze populatie zal door de tijd heen afnemen, maar mij spreekt het vissen in ruige wateren met een brede vispopulatie wel aan. Tijdens de sessie in 2016 kan ik mij nog een fantastische dril herinneren met een bak van een meerval die gierend door de slip trokt. Dat heeft toch wel wat, zo’n bijvangst!

Het bestand op Grands Prés is enorm gevarieerd.

Voorbereiding

Ter voorbereiding op deze sessie raadpleegde ik zoals voor elke sessie altijd even de website van The Carp Specialist voor de actuele stand van zaken ten aanzien van bijvoorbeeld een wierupdate, waterstanden, KarperKlets artikelen en reviews van karpervissers die mij voorgingen. Op die manier kan je vast een gedegen beeld vormen van de actuele situatie van het water dat van invloed kan zijn op je plan van aanpak en vistactiek. Bovendien geven de karpervissers in de reviews van The Carp Specialist meestal goede tips mee om de kans op het vangen zoveel mogelijk te vergroten.

Met een goede voorbereiding is de kans op een mooie sessie een stuk groter!

Dit is trouwens iets wat mij enorm aanspreekt aan het vissen op een betaalwateren. Men deelt over het algemeen graag de vangsten en tips per betaalwater met elkaar, zelfs heel specifiek en uitgebreid informatie over stekken, bodem, soort aas, montages en rigs. Niet van dat geheime. Elkaar juist een mooie en succesvolle sessie gunnen. Een echte aanvulling voor onze hobby en mooi voor de sport. Ik ervaar dit als een verrijking ten opzichte van het vissen op openbare wateren, waar stekkenpezen aan de orde van de dag kan zijn en vangsten en de vistechnieken veelal angstvallig stiekem worden gehouden.

Informatie over techniek en tactiek op dit soort wateren zijn natuurlijk meer dan welkom!

Bijvangsten

Uit de website van The Carp Specialist is op te maken dat het vangen van brasem is afgenomen ten opzichte van 2016 maar er wel geregeld meerval en graskarper gehaakt wordt. Bovendien kan kreeft aanwezig zijn op de stek, dus de boilies moeten tegen deze lieve rode vriendjes even goed beschermd worden met baitgaas. De bijvangsten van meerval en graskarper vind ik prima, maar ik houd deze in aantal graag beheersbaar dus ik kies ervoor om de Monster Tigernut boilie van Dynamite Baits mee te nemen plus de crushed Monster tijgernoten en Frenzied Hennep om de stek attractief mee te maken. Deze particles worden in de Jar bereid, dus zijn vers en vrij van conserveermiddelen.

Het juiste voer en aas…
…is natuurlijk enorm belangrijk!

Verder neem ik The Source mee als vismeelboilie, inclusief de Marine Halibut Pellets zodat ik meerval en steur kan vangen als ik dat wil. De maïs en mixed particles laat ik achterwege zodat het lokken c.q. vangen van graskarper enigszins binnen de perken blijft. Verder neem ik de Black Boat 270 met een Deeper Pro sonar erop mee. Zo heb ik lekker veel ruimte in de boot en kan ik de bodemverlopen en -structuren via de sonar goed in kaart brengen. De baitboat gaat ook mee om de rigs uit te varen als er wat meer rust op de stek nodig blijkt om de vangkans te vergroten.

De Black Boat is perfect om een weekje vanaf te vissen!

Aankomst

Bij aankomst valt mij direct het verzorgde karakter van het water op. Er loopt een verharde gravelweg rechtstreeks naar Grands Prés en om het water zelf is de weg volledig verhard en goed te berijden. Aangezien ik de eerste ben op het complex maak ik direct een aantal foto’s van de stekken. Deze zien er allemaal ruim, schoon, verhard en netjes uit. De stekken ademen stuk voor stuk karpervissen uit en in het viswater is overal wel iets te ontdekken wat een hotspot voor karpers kan zijn. Per stek is keurig een prullenbak geplaatst met een nieuwe grote vuilniszak erin, dus beheerder Richard heeft alles al keurig op tijd paraat gemaakt voor de nieuwe gasten deze week.

De faciliteiten zijn op iedere stek dik in orde.

Verder is per stek een handige kaart met telefoonnummers en korte samenvatting van de regels opgehangen, zodat je deze eenvoudig terug kan vinden als je het tijdens je visweek nodig hebt. Richard is nog niet aanwezig in de lodge, dus we mogen zelf naar onze stekken rijden.

Op iedere stek is er voldoende ruimte.

Op de stek is er voldoende ruimte voor één of meerdere bivvies. Zelf ben ik met de buscamper en vanaf stek 1 kan ik direct 220v stroom aan mijn camper leggen. Wat een luxe! Dit kan niet op elk water en ik tel hardop mijn zegeningen. Hoe ouder je wordt, hoe meer comfort toch een rol speelt tijdens het karpervissen. Dat geldt absoluut voor mij. Ja… vroeger dacht ik daar ook heel anders over en moest het allemaal in een toffe compacte ‘carpy’ style zijn, maar het kunnen staan in een ruime bivvy of camper en de faciliteiten dichtbij hebben is toch wel erg aangenaam tijdens de karpervisweek! Het is allemaal mogelijk op Grands Prés. De stek oogt fris en de karper springt al volop, dus ik heb er zin in en bouw de stek vlot op.

Voor Bianca is het heerlijk vertoeven op stek 1!

Gezelligheid

Het waterpeil is wat aan de lage kant, maar hoog genoeg om lekker te vissen. Het enige nadeel is dat het in de boot komen vanaf de stek even een handigheid vergt, vooral omdat ik eerst alleen vis, maar het gaat prima. Verder doet mijn nieuwe elektromotor het helaas niet. Gelukkig leent beheerder Richard mij behulpzaam zijn motor en accu en al snel vaar ik met de Black Boat op het water, op zoek naar mooie plekjes.

De behulpzame beheerder op Grands Prés helpt je graag uit de brand!

Ik geniet volop van de zon die heerlijk over het water schijnt en zorgt voor een mooie schittering. Met dank aan Richard!

Wat een heerlijke sfeer hangt er op dit water!

Op stek 11 zie ik twee Duitse karpervissers Markus en Rob hun stek ook opbouwen via twee VW Transporters, die ze met de luifel naar elkaar toe opstellen. Dat is gaaf! Op die manier creëren ze een ruimte onder de luifels die van heerlijke schaduw en gezelligheid is voorzien. Net als ik hebben ze een hond bij zich, die zich er prima vermaakt. Op stek 10 vissen Daan en Tanja, die er zin in hebben. Vooral Tanja geniet enorm van het prettige zomerweer en lacht breeduit! Daan is ook al eerder op Grands Prės geweest en voor hem is het een water waar hij nu met plezier naar terug komt. Overigens kan je een kort foto sessie verslag van Daan en Tante hier zien

Daan wist onder andere deze flinke spiegel te vangen!

Op de stekken 5 en 6 zitten Ben Muller en zijn vrienden, dus stekken 4 en 13 zijn vrij. Over het algemeen houd Richard tijdens de visweek (waar mogelijk) enkele stekken vrij, zodat iedereen lekker veel visruimte heeft en zijn eigen ding kan doen. Iedereen heeft er zin in en na het inleggen van de hengels kan het wachten op de eerste aanbeet beginnen!

De eerste aanbeet zou uiteindelijk niet lang op zich laten wachten!

De sessie

Het wachten duurt niet lang, want al snel is er actie op het water! Ik kan niet direct zien waar het is, maar er klinkt een beetmelder vrolijk luid fluitend over het meer. “Das een mooi begin” denk ik hardop. “Lekker zeg! De vis is er blijkbaar klaar voor!”

Al snel is er actie op het water!

De eerste nacht heb ik ook twee puntgave schubkarpers aan de haak en pak ik een graskarper. Meteen mooie actie dus! De drils zijn gaaf en vooral de graskarper bezorgt me natte billen doordat ik snel in de boot moest springen om de dril zo visvriendelijk mogelijk te laten verlopen. Geen enkel probleem, ik geniet van de mooie sport die deze vis levert met alle kracht dat hij in zijn lange torpedo-lijf heeft!

Al snel gaat het los op het water!

Aan de overkant zie en hoor ik ook al actie dus naar mijn inschatting hebben Daan en Tanja ook vis. Dat is mooi! De volgende dag maak ik samen met mijn hond Bodhi even een rondje om het water om te horen hoe de vangsten zijn geweest. Bijna iedereen zit in de vis, Daan heeft zelfs een 22 kilo+ spiegel gevangen dus is erg goed bezig! Ben Muller vangt een graskarper terwijl ik met hem sta te praten, dus volop actie en blije gezichten rondom Grands Prés en daar gaat het om. Genieten!

Ben Muller met een graskarper!

Sisser

Richard komt om de dag op elke stek even een bezoekje brengen om te informeren naar de vangsten en waar nodig wat hotspots toe te lichten of raad en daad te geven. Hij is zelf geen karpervisser, maar zijn kennis is in vergelijking tot 2016 behoorlijk vooruit gegaan. Mooi om te zien en te horen!

Om de dag komt Richard je van voorzien van het nodige advies.

Na de tweede nacht waarin ik wederom een karper en een meerval gehaakt heb, blijven de vangsten wat uit. Er schijnt gedurende de derde of vierde nacht een auto te zijn verongelukt in de buurt van het water dat die nacht voor de nodige ophef heeft gezorgd. Ik heb er niets van gehoord en ben kennelijk overal doorheen geslapen. Gelukkig hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan en alles loopt af met een sisser.

Gelukkig hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan!

Uitzonderlijke spot

Inmiddels is Lizette ook aangekomen op het water. In verband met haar werk kon zij niet direct aanhaken en samen bedenken we een nieuwe strategie na wat observatie van onze stek. We ontdekken dat de vis zich waarschijnlijk dichterbij ophoudt dan we dachten namelijk… Namlijk onder de eigen kant! Deze spot blijkt een goede keuze en de Hit N Run pop-ups van Dynamite Baits blijken ook hier onweerstaanbaar voor de karpers.

De spot blijkt een goede keuze!

In één nacht vang ik er vijf en twee in de laatste nacht, inclusief een dubbelrun in de ochtend. De normale hotspots zorgden dus wel voor wat vis, maar deze spot blijkt een uitzonderlijke. De overige stekken vangen allemaal ook vis of vis bij dus iedereen kan die week terug kijken op een succesvolle sessie.

Al met al…
…een zeer geslaagde sessie!

Het enige nadeel was dat vanwege het droge weer stek 5 en vooral stek 6 wat last had van het opstuivende gravel dat door de vrachtwagens op de weg erachter werd vervoerd. Richard loste dit echter keurig op door stek 4 door hen in gebruik te laten nemen inclusief gratis gebruik van de roeiboot. Dat is nog eens service!

Op iedere stek is een roeiboot te huur!

Faciliteiten

Op het terrein dicht achter stek 1 is een keurige lodge gevestigd waar zich een oplaadpunt, niet drinkbaar watervoorziening, douche, wastafel, WC, keukentje en eettafel bevindt. Ik geniet van de warme douche daar, maar ik hoor ook dat er tijdens de week iets mis was met de gasvoorziening, waardoor er ook even geen warm water was. Dit werd door Richard direct opgelost. Op de stek worden accu’s gehaald, opgeladen en op de stek terug gebracht door Richard en/of zijn zus dus dat zit wel goed.

Vlakbij stek 1 ligt een keurige lodge.

Verder komt er dagelijks een bakker op het terrein met de auto en is de keuze uit brood reuze. Super vers en erg lekker! Op vrijdag tenslotte is er pizza dag! Richard neemt de bestelling op en brengt pizza’s rond op de stek. Dit is echt een aanrader, want de pizza’s smaken overheerlijk!  Mocht je tijdens de visweek boodschappen willen doen dan zijn supermarkten in de buurt net als de bakker, slagerij en overige winkels goed bereikbaar.

Vrijdag pizzadag: een absolute aanrader!

De faciliteiten krijgen van mij al met al een ruime voldoende 7.

Ruim voldoende

De douche functioneert naar wens, is lekker warm en prima in gebruik. De hygiëne vond ik ook voldoende; bij aankomst was alles mooi schoongemaakt en geventileerd. Tijdens de visweek was er even een probleem met de gasvoorziening en dus was er geen warm water maar dit werd snel en vakkundig door Richard opgelost. WC/wastafel zijn prima in orde en in het keukentje is voldoende materiaal aanwezig, zoals een gasfornuis en oven. Richard laadt zelf de accu’s op die hij terug brengt op de stek dus dat is ook puik geregeld.

Het sanitair was prima op orde!

De logde biedt verder ruimte om bijvoorbeeld bij exclusieve afhuur met een groep samen te eten of een prijsuitreiking te doen na een viswedstrijd, die ook geregeld op dit water worden gehouden.

De lodge is geschikt voor allerlei doeleinden…
…zo kun je er bijvoorbeeld ook dingen wassen!

Stekken

De stekken zijn stuk voor stuk mooi gesitueerd, ruim, verhard en bieden veel privacy. Er is voldoende ruimte voor meerdere bivvies, dus je kan je kapperspullen er ruimschoots kwijt. De auto mag de hele week bij de stek worden geparkeerd. Elke stek is via een goede verharde weg toegankelijk. Er is voldoende visruimte, vooral als bepaalde stekken vrij worden gelaten. Echter; ook als het water is volgeboekt dan is de visruimte duidelijk en aangegeven op de kaart waar de grenzen liggen. Elke stek heeft eigen mooie carpy features en tijdens de week dat ik er was had elke stek vis.

De stekken zijn stuk voor stuk prachtig om te zien en om vanaf te vissen!

Mocht je veel gebruik maken van de faciliteiten, dan is stek 1 en 11 het dichtstbijzijnde, maar zou je via het meenemen van een fietsje ook vanaf de andere stekken de faciliteiten prima kunnen bereiken. In de week dat ik er was werd dit met de auto gedaan, maar per fiets is rustiger en net zo makkelijk. Elke stek heeft voldoende ruimte voor één of meer roeiboten en we hebben geen last gehad van ongedierte aangezien er keurig met het vuilnis wordt omgegaan.

De stekken zijn ruim genoeg om je eigen ding te kunnen doen.

De stekken krijgen van mij een dikke 9!

Elke stek is verhard, biedt voldoende ruimte aan meerdere bivvies, auto’s en zijn keurig verzorgd. Elke stek heeft keurig een eigen prullenbak en op elke stek zijn regels en telefoonnummers opgeschreven. Er staan bovendien twee tuinstoelen en en tafel klaar voor gebruik en er is meer dan voldoende ruimte om al je kapperspullen uitgebreid te stallen. De situering van de stekken is ook in orde met voldoende privacy, visruimte en een gave carpy look en feel.

Op iedere stek staat een prullenbak en is een overzicht van de regels te vinden.

Bestand

Het visbestand wordt geschat op zo’n 500 karpers, met daarbij talrijke 20 en 25 kilo+ karpers, die bovendien een mooie groei doormaken. Momenteel weegt de recordkarper zo’n 31 kilo; een mooi breedgebouwde spiegelkarper. Hoewel het grootste gedeelte van de zware vissen spiegelkarpers betreft, zwemmen er ook flink wat zware schubkarpers rond. Naast het aanwezige karperbestand zwemmen er ook steuren en meervallen rond; de visserij is dus zeer afwisselend! In november 2016 zijn 39 jonge schub- en spiegelkarpers tussen de 5 en 10 kilo uitgezet om het unieke visbestand van het water ook voor de toekomst te waarborgen. Ook zijn er (kleine) graskarpers uitgezet om de wiergroei op het water tegen te gaan.

Het bestand op Grands Prés is super!

In de winter van 2017/2018 heeft een visuitzetting van zo’n 80 kleinere karpers (tot 14 kilo) en 85 graskarpers plaatsgevonden om het bestand verder aan te vullen. In de winter van 2018/2019 heeft de eigenaar opnieuw een visuitzetting gedaan: ditmaal veertien karpers tussen de 10 en 13,5 kilo en twee kleinere exemplaren van 7,5 kilo en 9 kilo.

Aan zware exemplaren geen gebrek! 😉

Het karperbestand van Grands Prés past volledig bij wat ik verwacht van een big-fish karperwater. Om deze reden krijgt het bestand een mooie 8! Er zwemt een 30 kilo+ karper rond – toch redelijk zeldzaam- en diverse fraaie 25 kilo+ en 20 kilo+ buffels zijn er goed te vangen. Oké, er is kans op bijvangsten als graskarper, meerval en steur, maar je kan hier je eigen visserij prima op afstemmen om dit waar mogelijk te voorkomen.

Het karperbestand past bij wat je verwacht van een big-fish karperwater!

Regels en service

De regels zijn vergelijkbaar met andere betaalwateren en niet uitzonderlijk van aard. Maximaal vier hengels per visser, hetgeen wel een voordeel is ten opzichte van de meeste wateren waar drie hengels maximaal zijn toegestaan. Gevlochten hoofdlijnen zijn verboden, gebruik van leadcore is verboden, ontsmetting van de wonde is verplicht, onthaakmatten zijn verplicht en dienen voldoende groot en dik te zijn. Bewaarzaken zijn verboden en geen haken groter dan maat één. Een eigen roeiboot mag, maar die kan je ook ter plaatse huren. Zoals overal in Frankrijk is het dragen van een reddingsvest verplicht. Honden zijn toegestaan. Tijd van aankomst is 12.00 uur en tijd van vertrek is 10.00 uur.

De bekken van de vissen zijn puntgaaf en dat willen we graag zo houden!

De service is precies wat je nodig heb; ter plaatse zijn boten te huur, particles en pellets te koop, brood kan dagelijks bezorgd worden en vrijdag is pizzadag met overheerlijke pizza’s naar keuze. Kortom: tip top voor elkaar!

De service is precies wat je nodig hebt!

De service en regels krijgen van mij een 8 en is absoluut goed te noemen. Qua regels is het vissen met vier hengels toegestaan dus dat is meer dan gemiddeld. Er is met roei- en baitboat te vissen dus lekker flexibel. Richard staat met raad en daad voor je klaar en zal er alles aan doen wat in zijn mogelijkheid ligt om je behulpzaam te zijn. Mijn elektromotor deed het niet en hij zorgde keurig voor vervanging inclusief accu en het laden ervan. Verder is dagelijks vers brood dat door de bakker gebracht wordt wel erg luxe en vrijdag pizzadag absoluut een aanrader!

De service en regels krijgen van Bianca een dikke 8!

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid van Grand Prés is perfect vanuit de Benelux, maar ook voor karpervissers uit Duitsland en de UK goed bereisbaar. De ligging en omgeving is absoluut gunstig met diverse winkels in de buurt zoals een bakker, die overigens  het water dagelijks bezoekt, supermarkten, slagers, dierenarts en winkel als Decathlon waar je tackle kunt aanschaffen mocht je iets vergeten zijn. Tolkosten zijn bovendien gering en onderweg is het eventueel mogelijk om goedkoper te tanken in Luxemburg.

Grand Prés is goed bereikbaar vanuit de Benelux, maar ook vanuit Duitsland en Engeland.

De bereikbaarheid en omgeving van het water krijgt van mij een mooie 8.

Conclusie

Grands Prés is gewoonweg één van mijn favoriete wateren in het gamma van The Carp Specialist. De carpy uitstraling, ligging van het water, karperbestand, eilanden, kommetjes, kanaaltje, features boven en onder water en algehele sfeer gaat mijn hart echt naar uit. Ik hou ervan en zal er zeker terugkomen!

Grands Prés is niet voor niets één van Bianca’s favoriete betaalwateren!

Het wierprobleem is opgelost door kundig beheer van Richard en het wiervrij vissen zal vele karpervissers aanspreken. Voor actuele informatie over de wierstand op Grands Prés klik hier.

Ik kan Grands Prés van harte aanbevelen!

Grands Prés kan ik van harte aanbevelen voor karpervissers die hun visserij ervaren en kundig af weten te stemmen op hun targets. Indien je veel visactie wenst en een bijvangst niet schuwt dan kan je er je hart ophalen, maar als je gericht op karper wilt vissen is het goed te doen om je visserij er selectief op af te stemmen.

Zoek je nog een leuk betaalwater om te bevissen, kijk dan zeker eens naar Grands Prés!

Totaalcijfer Grands Prés: 8

Mocht je plannen hebben om naar dit karperwater af te reizen, stuur mij dan gerust een berichtje voor meer informatie. Veel visplezier en mooie vangsten gewenst!

Bianca Venema


Meer weten over dit toffe betaalwater? Check dan de website van The Carp Specialist en volg ook de Facebookpage om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl