BTW Revealed – Bel Eaux-Belsaules – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed – Bel Eaux-Belsaules – The Carp Specialist

Op zo’n 4,5 rijden vanaf Breda ligt het schitterende complex van Bel Eaux van The Carp Specialist met meerdere wateren. Midden in de bossen van het Noord-Franse landschap ligt een drie hectare groot water genaamd Belsaules waar Wilco Gerrits en Bas van Zundert een sessie hebben gevist voor een BTW Revealed. Lees verder voor het avontuur en hun bevindingen maar bekijk zeker eerst de fraaie video van hun vistrip:


Wilco & Bas vertellen: Tijdens Carp Zwolle hebben we met Bas van Klaveren van The Carp Specialist bij elkaar gezeten, dit om te kijken wat de mogelijkheden waren voor een BTW Revealed. De keuze was snel gemaakt! Onze keuze viel op Bel Eaux-Belsaules! Bel Eaux is een domein van 80 hectare, in dit bosrijke gebied liggen verschillende (kweek)wateren, voor zowel witvis als karper. Wij gingen op Belsaules aan de slag. Een 3 hectare groot karper water dat je exclusief kunt boeken, waar je in alle rust je gang kunt gaan op de 3 aangelegde stekken.

Voorbereiding

Door vooraf een kijkje te nemen op de website van The Carp Specialist, hadden we al behoorlijk wat informatie gewonnen over Belsaules. Zo viel ons direct op dat het een obstakelrijk water is. De verse lelie velden, overhangende takken aan de bosrand en 3 kleine eilandjes maken een rubberboot dus een attribuut welke je extra karpers op gaat leveren (anders gezegd: je voorkomt het verspelen van vis)!

Op Belsaules mag je met maximaal 3 hengels vissen, maar volgens Bas en Wilco is dat meer dan genoeg om beet te krijgen.

De regels

In de reglementen van het water staan de volgende belangrijke regels:

  • Micro weerhaak is toegestaan.
  • Maak gebruik van vis-veilige systemen.
  • Bewaarzakken zijn niet toegestaan.
  • Maximaal 3 hengels p.p.

Nog zo’n pareltje van Belsaules!

Ontvangst & service

Het water ligt in het dorpje Le Chemin, de eigenaar Sébastien pikt je daar op bij de lokale kerk. Bij aankomst dien je Sébastien te bellen, het nummer staat in de reglementen van TCS! Samen met hem rijd je dan vervolgens naar het water, dat op ongeveer 1 kilometer afstand ligt.

Gedurende het verblijf is er een mogelijkheid tot extra service, zo kan je verse broodjes of stokbrood van de bakker bestellen, die Sébastien elke ochtend op de stek komt brengen. Naast brood is er ook aas en ander materiaal te koop. Deze spullen kan je contant bij Sébastien afrekenen. Een rubberboot is een must-have op het water, indien je die niet hebt is deze te huren op het complex.

In verband met de obstakels is een rubberboot erg nuttig!

Het sanitair

Halverwege het terrein staat een groot chalet. Het chalet is uitgerust met een keuken, waarin het mogelijk is om te koken. Er staat een koel-vriescombinatie en er is een oven aanwezig. De vriezer is wat aan de kleine kant, houd hier rekening mee als je met freezers wilt gaan vissen. Uiteraard is er ook de mogelijk om je spullen op te laden en een heerlijke douche te nemen. De WC’s zijn ook in het chalet te vinden.

Het chalet staat op een centraal gelegen plek op het terrein.

Naast de stroomvoorziening in het huisje is er op zo’n 10 meter van elke stek een stroompunt. Ideaal als je wat werk wilt verrichten op je laptop of even snel de accu’s wil opladen.

Ideaal zo’n stroomvoorziening bij je stek! 🙂

Voor een bovenaanzicht van het water en het complex raden we aan om onderstaand filmpje te kijken. Zeker in combinatie met de gave dronebeelden wil je waarschijnlijk direct in de auto springen om dit water te bezoeken 😉

De stekken

De stekken zijn goed onderhouden en zijn met grind aangelegd. Op de stekken is er ruimte genoeg om verspreid te vissen. Vanaf het schiereiland is het zelfs mogelijk om bijna het gehele meer te bevissen, mits andere vissers er geen last van hebben natuurlijk. Daar is wel wat creativiteit voor nodig. Een rubberboot met dieptemeter is dan een must, er ligt namelijk behoorlijk wat wier in het water en met de boot kan je goed de hardere plekjes zoeken.

De Aanpak

Onze tactiek was vooral het bewaren van de rust op en rond het water. Overdag zorgden we ervoor dat er geen lijndruk was. Aan het begin voerden we op de uitgezochte stekken zo’n 3/4 kilo per stek. Omdat we een rubberboot bij ons hadden met dieptemeter en prikstok waren de goede plekjes niet zo snel gevonden; al met al kostte het ons 1 hele visdag. Op de plekjes voerde we vooral boekweit, gecrushte boilies, pellets en sticks. Dit in de hoop dat de wat kleine vissen, witvis en aanwezige kreeften genoeg zouden hebben.

Dit in de hoop dat de wat kleine vissen, witvis en aanwezige kreeften genoeg zouden hebben.

Overdag rust op de stekken en voeren…

…zorgde voor actie in de nacht en ochtend!

De lijnen werden met behulp van de voerboot op de aangevoerde stekken gedropt, dit deden we met een flinke bak boilies. In de hoop dat de wat kleine vissen, witvis en aanwezige kreeften genoeg zouden hebben. De tactiek bleek goed te werken op Bel Saules, we wisten elke nacht vis te vangen en zodra de zon fel werd bleven de aanbeten uit. De meeste aanbeten kwamen dan ook vanaf 20:00 ’s avonds tot 08:00 in de ochtend.

Niet te versmaden!

Bestand & vangsten

Belsaules is geen bakkenwater, er zitten zo’n 170 vissen waarvan er 80 Koi’s zwemmen waar je letterlijk kippenvel van krijgt. De topvissen, één schub en spiegel schommelen rond de 23 kilo. Uiteraard wil iedereen de toppers wel op zijn mat leggen, daarom raden wij aan om anders te vissen dan de rest. Maak bijvoorbeeld gebruik van de Ronnie of Chod rig. Van de 24 vissen die wij hebben kunnen landen hebben we niet meer dan 1 keer met dezelfde presentatie gevist. Verschillende diameters en smaken hebben geholpen om het vertrouwen van de vis te krijgen in onze stekken.

Afwisselen in je presentatie loont!

Een andere tactiek waar we gebruik van maakten was: overdag niet vissen. Zo konden we kijken en observeren waar de vis zich ophield. De aanwezige eilandjes en lelievelden verraadden de vis al snel. Door de stekken overdag niet te bevissen hadden we daar goed zicht op. Zo zagen we tussen de lelievelden een dikke oranje Koi liggen, gespot met de polaroid bril. Door het bizarre schubben patroon was dit een echt target geworden!

Door het bizarre schubben patroon was dit een echt target geworden!

Aan het begin van de avond, toen de hengels weer in lagen, hadden we vooral last van witvis op de stek. Een kleine aanpassing door de hengel wat te verleggen had succes! Hij vertrok al snel en na een krachtige dril werd er een schub geland uit de toplaag van het bestand.

#UNIT

In de ochtend vertrok dezelfde hengel weer, al snel was het duidelijk dat dit onze targetvis was! Namelijk de Koi die we hadden gespot tussen de lelie’s. Dit was het juichen waard, en zelfs tijdens het fotograferen was er een grote glimlach en kippenvel bij ons beide, wát een vis!

Damnnn hoe bruut is deze Koi?

Alle gevangen vissen waren in prima conditie. Ondanks het warme weer gaven ze flinke strijd. Ze waren stuk voor stuk puntgaaf en onbeschadigd.

Genieten!

Conclusie

Service: 8,0
De service op het water is echt top! Sébastien helpt je waar nodig is en geeft tips.

Vangsten/bestand: 7,5
Het gemiddelde gewicht is wat aan de lage kant, vergeleken met de moeilijkheidsgraad van het water. Gelukkig gaat het goed met de groei van de vis.

Sanitair: 9,0
Het sanitair ziet er erg goed uit en is schoon! 🙂

Stekken: 8,5
De stekken zijn goed onderhouden en bieden voldoende ruimte.

Bereikbaarheid: 8,5
Het domein zelf is lastig te vinden. Vandaar ook het ‘meeting point’. De weg erna toe is goed begaanbaar, ook de afstanden vallen mee. Vanaf Breda is het ongeveer 4.5uur rijden.

Gemiddeld scoort het water een ruime 8,3!

Met 24 vissen hadden Bas en Wilco geen reden om te klagen!

We hebben echt een topweek gehad en hebben ondanks een temperatuur van boven de 25 graden goed gevangen. De rust in de omgeving is duidelijk aanwezig en door de mooie natuur is er veel te zien. We zouden best een keer terug gaan, maar dan een ander water op het domein Bel Eaux. Dit om ook de andere wateren op het domein beter te leren kennen.

We komen graag nog een keertje terug!

Bas van Zundert & Wilco Gerrits


Wil je meer weten over Bel Eaux-Belsaules of over de andere wateren van The Carp Specialist? Check dan de website en vergeet ook niet om de Facebookpagina te liken om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl