BTW Revealed: Busters Lake – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: Busters Lake – The Carp Specialist

Op Franse complex van Lac de Viennay ligt ‘Busters Lake‘, één van de vele wateren uit het assortiment van The Carp Specialist. Afgelopen winter trok Bianca Venema naar de omgeving van Parthenay om een bezoekje te brengen aan dit bijzondere complex. In deze KWO Betaalwater Revealed deelt ze haar bevindingen!


Bianca aan het woord: Busters Lake maakt samen met Alberts Lake en nog een tweetal meren deel uit van het schitterende Lac de Viennay; een domein van in totaal zo’n 23 hectare groot bestaande uit vier meren. Twee van deze meren zijn geopend voor de karpervisserij en dat zijn dus Alberts Lake en Busters lake. Beide wateren zijn online 24/7 het hele jaar door te boeken via The Carp Specialist.

Busters Lake ziet er bijzonder fraai uit!

Voorbereiding

Voordat ik naar een karperwater ga check ik altijd de site van The Carp Specialist. Op deze overigens onlangs prachtig vernieuwde website staat alle informatie die je als karpervisser nodig hebt om zorgeloos op visvakantie te gaan. Er wordt uitgebreid aangegeven welke regels er op het water gelden, welk bestand aan karpers je ongeveer mag verwachten inclusief het gewicht van de recordkarper, hoe de stekken zijn verdeeld, of er boten zijn toegestaan en welke faciliteiten er wel en niet op het water aanwezig zijn.

Eén ding is zeker op Busters Lake…

…het sanitair is dik op orde!

Verder wordt de moeilijkheidsgraad in visserij getoond en aangegeven of er extra’s bijgeboekt kunnen worden zoals een maaltijdservice, aas dat ter plaatse te koop is, de huur van een boot of fishfinder en welk soort visvakantie je qua beleving mag verwachten. Het aanbod is onderverdeeld in een big fish vakantie, vriendenvakantie of uitermate geschikt voor gezinnen.

Via de website van TCS lees je onder andere over de faciliteiten op het water, zoals in dit geval een gave ‘carpy’ lodge!

Via de reviews krijg ik altijd een goed beeld van hoe het water door collega-karpervissers ervaren werd en hoe de vangsten zijn geweest. Soms delen vissers hun tips en trucs op de site en op die manier kun je bij het inpakken al bepaalde haakmaten of onderlijnen extra meenemen. Erg handig dus!

Via de reviews krijg ik altijd een goed beeld van het water.

Het water

Busters Lake staat bij The Carp Specialist aangegeven als een makkelijk water. Het meerrecord staat op een mooie spiegelkarper van maar liefst 24,5 kilogram. Het water is in totaal drie hectare groot en telt vier stekken voor maximaal vier vissers. Hierdoor krijg je meteen het gevoel alsof je exclusief op een privéwater vist met enorm veel privacy, rust en ruimte. Parkeren is op elke stek mogelijk. Roeiboten en voerboten zijn toegestaan, honden zijn welkom en er is weinig tot geen wiergroei aanwezig op het water. Bij aankomst valt mij direct de aparte kleur van het water op. Dit geeft een bijzondere sfeer. De helblauwe kleur van het water komt door de ondergrond van klei en gravel. In het water is een eiland aanwezig en dit geeft direct al een carpy gevoel!

Busters Lake ziet er heerlijk ‘carpy’ uit!

Ontvangst

Bij aankomst aan het water was het even zoeken naar de ingang. Deze bestaat uit een wit hek met een rood bord en is direct gelegen aan de doorgaande weg richting het plaatsje Viennay. Het water wordt sinds 2006 trots beheerd door Gerard en Adam; twee Engelse karpervissers met ruime kennis van karpers en waterbeheer. Beide heren had ik ontmoet op de stand van The Carp Specialist tijdens Carp Zwolle dit jaar en dat voelde direct hartelijk. Ze gaven me de code van het toegangshek zodat ik de aanrijtijd van de visweek zelf kon bepalen. Het was immers winter en in die periode werd er nauwelijks tot niet gevist op de wateren. Via WhatsApp onderhielden we contact of alles goed was gegaan. Niet snel daarna kwam Gerard zelf aan en hij nam direct twee heerlijke verse Franse stokbroden voor ons mee.

Na een hartelijk ontvangst kan het vissen beginnen!

De ontvangst is uiterst hartelijk. Gerard is een fijn persoon waarmee ik direct een klik voelde. Hij is belangstellend en geeft allerlei informatie over het water, de karpers, vangsten en hotspots. Uit zijn verhaal blijkt dat hij van wanten weet en deskundig is op het gebied van karpervissen. Hij staat je graag met raad en daad bij en helpt waar hij kan. Bijvoorbeeld toen mijn camper vast was gelopen… Geen probleem: Gerard pakt zijn vierwieldrive en met een dik touw trok hij me los. Elke dag komt Gerard ’s morgens langs met een vers broodje en een leuk gesprek. Top geregeld dus!

De ontvangst is uiterst hartelijk!

Faciliteiten

Op het midden van het complex is een gezellige lodge in Engelse stijl geplaatst. In de lodge bevinden zich twee toiletten, twee douches, een keukenblok, watervoorziening, een zes pits gasoventoestel, flatscreen, magnetron, waterkoker, ruime tafel met veel stoelen, koelkast, vriezer en oplaadpunten voor accu’s. De lodge voelt qua sfeer gezellig aan en ik kan me voorstellen dat je deze plek als social gebruikt, bijvoorbeeld wanneer je het water afhuurt met vrienden. Het gasstel kan dan gebruikt worden om maaltijden te bereiden en samen een hapje te eten, om vervolgens de sterke verhalen over de visvangsten van de dag met elkaar te delen. Bij de lodge is een ruime parkeerplaats aangelegd en je kijkt mooi over Alberts Lake uit. Het gehele domein Lac de Viennay is lopend of per fiets goed te doen.

De lodge is een gezellige plek om bijvoorbeeld samen te eten of om sterke verhalen uit te wisselen! 😉

Stekkeuze

Voor onze sessie op Busters Lake kozen we voor stek vijf, aangezien deze centraal aan het water gelegen is en we deze stek samen ruim konden delen. Normaal gesproken wordt er op Busters Lake bij aanvang van de sessie geloot om een stek. Aangezien wij de enige vissers waren was deze loting nu niet aan de orde en konden we kiezen.

Stek vijf is lekker ruim en biedt genoeg plaats voor twee vissers.

Vismaat Kenny viste naar rechts en ik naar links. Het beloofde een taaie sessie te worden, aangezien de watertemperatuur rond de zes graden lag en er net sprake was geweest van een koude periode plus een sterk draaiende wind, zeg maar gerust stormachtig! De vissessie start ik altijd met uitgebreid bodemonderzoek via in dit geval de fishfinder op de voerboot. Kenny en ik legde beiden onze voerboot in en het zoekwerk kon beginnen. Uit deze bodemverkenning bleek direct dat de bodem een interessant feest van verloop en structuur bevat. Er zijn allerlei geultjes, randjes en taluds in het water aanwezig, en ook het eiland heeft mooie features waar de karper zich lekker kan uitleven. De bodem kenmerkt zich verder door zachte en harde (grind)delen.

De bodemverloop op Busters Lake is behoorlijk interessant!

De stek zelf en elke andere stek op Busters Lake beschikt over een ruime afvalbak, is volledig met grind afgewerkt en er loopt een verhard pad naar elke stek toe. Er staan twee houten bankjes en een tafel. Het uitzicht op het water is vanaf elke stek perfect en een genot op zich.

Er is volop ruimte op de stekken van Busters Lake!

De sessie

We visten ieders met drie hengels. Kenny had aan de linkerkant van het water enkele mooie spots gevonden vlak voor een talud en koos ervoor om te vissen met een snowman presentatie op een multi-rig. Deze presentatie had de visweek ervoor op Alberts Lake ook mooie successen opgeleverd en vandaar zijn logische keuze. We visten dieper dan we in het voorjaar en de zomer zouden doen, gezien de watertemperatuur en de tips van Gerard dat de vissen zich op die diepte zouden ophouden in deze tijd van het jaar.

De stekkeuze werd mede gebaseerd op het advies van Gerard.

Gezien de spots die ik aan mijn kant had gevonden en de bodemstructuur daar koos ik voor het vissen met een fluor pop-up aan een 360 rig, een rig met twee pop-up maïsjes en een hengel met een single 20mm The Source boilie. We voerden de spots bij met Grubby Groundbait van Dynamite Baits, verrijkt met maden, tijgernoten en extra hennep. Deze voerstrategie had op Alberts Lake ook succes opgeleverd! Karpers hebben in deze tijd van het jaar -februari- feitelijk geen voedsel nodig om te overleven. Het aanbieden van lekkere kleine snacks zoals maden en tijgernoten wil ze nog wel eens verleiden tot een aanbeet. De vangsten bleven ondanks ons goede gedrag echter uit…

In de winter is kwalitatief hoogwaardig aas een absolute must!

Winterse omstandigheden

Het weer was ook wel vreemd voor de tijd van het jaar. De ene dag was het enorm warm, vooral voor februari, met een gevoelstemperatuur van 18 graden en ’s nachts vroor het daarentegen weer flink. Hierdoor werd de karper heen en weer getrokken tussen de bovenste en onderste waterlaag. De wind draaide bovendien continu en dit zorgde ervoor dat de vis eigenlijk wat onbeweeglijk ging hangen. Wat we ook deden: de eerste nachten blankten we hard. Balen! Vissen tijdens de winter is toch altijd afwachten wat het brengt. Aangezien echter de sessie op Alberts Lake de week ervoor zo gaaf was verlopen qua vangsten, was dit wel een zware dobber om mee te dealen zo. We probeerden van alles: van ziggen tot klein/groot aas, van maden tot maïs, boilies in allerlei formaten, smaken en presentaties. Het mocht helaas niet baten.

De nachten op Busters Lake waren behoorlijk frisjes!

Toen we nét echt alle hoop hadden verloren ging de laatste avond toch de hengel van Kenny er met een fijne run vandoor. Aangezien we vis om vis drillen en het deze keer mijn beurt was mocht ik aan de bak. Achteraf gezien had ik daar vet geluk mee, want het was ook de enige vis die we vingen die week. Niet leuk voor Kenny, maar gelukkig vatte hij het sportief op en kon hij tevreden terugkijken op een aantal vette bakken die hij de week ervoor op Alberts Lake het net had laten zien.

De enige vangst van de week verdient natuurlijk de nodige liefde!

Regels

Op Lac de Viennay – Busters Lake gelden strikte reglementen om de natuur, het visbestand en medevissers te respecteren. De tijd van aankomst is 12.00 uur strikt en tijd van vertrek is 10.00 uur. Maximaal drie hengels per visser en het gebruik van bewaarzakken zijn verboden. Ontsmetting van de wonden is verplicht en gebruik van leadcore is verboden. Geen bent-hook rigs en gebruik van weerhaakloze haken of haken met micro-barb zijn verplicht.

Net als op ieder betaalwater zijn er de nodige regels op Busters Lake.

Hiermee zijn de regels vergelijkbaar met de meeste betaalwateren. Altijd fijn dat er duidelijkheid bestaat over wat je kan doen om de visvriendelijkheid te bevorderen!

Pareltjes zoals deze wil je natuurlijk mooi houden, vandaar de regelgeving op dit water.

Ligging

De ligging van Busters Lake is dichtbij voorzieningen zoals een bakkerij in het plaatsje Viennay en de grotere supermarkten, McDonalds en vele andere winkels in het nabij gelegen stadje Partenay. De route naar het water is vrij eenvoudig, maar op de doorgaande weg is het wel even zoeken naar het toegangshek. Ter hoogte van het hek bevindt zich aan de overkant een kleine parkeerplaats die je als ijkpunt kan nemen zodat je weet dat hier tegenover het toegangshek is gelegen en je op deze parkeerplaats snel je auto kan parkeren om het hek rustig op te maken met de code die je van Gerard ontvangt.

De route naar het water is vrij eenvoudig!

Op de site van The Carp Specialist vind je verder handige adressen van fijne restaurants, medische zorg, dierenarts en hengelsportzaak die zich allemaal in de buurt van Busters Lake bevinden.

In de buurt van het domein zijn alle nodige winkels te vinden.

Review

Op Buster Lake is de ontvangst en het verblijf fantastisch te noemen. Dagelijks komt Gerard langs met vers brood en maakt alle tijd voor een hartelijk praatje. Gerard en Adam zijn fijne gastheren die precies weten wat je als karpervisser prettig vindt tijdens je sessie. Het clubhuis ziet er tof uit en is gezellig ingericht als soort van karpervissersclubhuis, inclusief dartbord en flatscreen! Het water is exclusief af te huren en ik kan me goed voorstellen dat je dan gezellig met elkaar in deze lodge gaat eten en de ervaringen van de dag uitwisselt met elkaar. Precies daarvoor is de logde ook ingericht, met een ruim 6-pits fornuis om maaltijden klaar te maken en een handig keukenblok. De faciliteiten zijn top: goede douches, schone toiletten, koelkasten, vrieskisten, stromend drinkbaar water en stroom.

De lodge is echt van alle gemakken voorzien!

Verzorging

Het domein als geheel en het water wordt keurig verzorgd. Het is duidelijk dat Gerard en Adam er alles aan doen om de wateren van Lac de Viennay kundig te beheren en hun eigen bio verantwoorde methodes hebben gevonden om bijvoorbeeld blauwalg te voorkomen op het water. Ze beschikken beiden over ruime kennis en ervaring op het gebied van karpers en karpervissen. Dat straalt er gewoon vanaf!

Gerard en Adam doen er alles aan om het domein kundig te beheren!

Ze zijn zuinig op hun beschubte kroost. De karpers zijn gechipt zodat ze precies weten wat ze in hun water hebben liggen. De twee andere meren van het domein Lac de Viennay dienen als kweekvijvers en worden dagelijks in de gaten gehouden. Al met al is Lac de Viennay als geheel en zijn Alberts Lake en Busters Lake als beide boekbare wateren pareltjes op zich die zich stuk voor stuk ideaal lenen voor zowel een combinatie van beide in een vakantie van twee weken, als gezinsvakantie, vriendenvakantie, lekker alleen op pad of samen met je vismaat. Kenny en ik hebben twee geweldige weken gehad op het domein en elke dag was een genot om er te zijn.

Bianca en Kenny hebben zich geen dag verveeld op Busters Lake!

Service

De service van Busters Lake verdient een dikke 8.5! Gerard komt elke dag op gezette tijd langs met een vers broodje en maakt tijd voor een gezellig praatje. Hij staat je van harte met raad een daad bij en zal er alles aan doen om jouw verblijf daar onvergetelijk te maken. Hij hielp mij hartelijk en zonder enkel probleem om mijn vastgelopen camper uit het diepe gras te trekken en is zodoende continu bereikbaar voor hulp en advies.

De service scoort een dikke 8.5!

Karperbestand

De vangsten en het karperbestand van Busters Lake krijgt een mooie 8! Hoewel we slechts één karper vingen op Busters Lake is duidelijk geworden dat de karpers als kleine prinsjes en prinsesje verzorgd worden. De foto’s van vangsten van dit water spreken voor zich wat dit betreft. De vangsten op het naast gelegen Alberts Lake lieten ons verder de week ervoor een tiental mooie dikke vissen zien die goed en stevig in het slijm zitten, dus dat is tip top voor elkaar daar!

De karpers op het domein van Lac de Viennay zien er supergezond uit!

Faciliteiten

De faciliteiten zijn ook goed voor elkaar. Het sanitair werkt perfect, is schoon, ruim en toegankelijk. Er zijn voldoende douches, toiletten, stroompunten, koelkasten en vrieskisten aanwezig. Er is zelfs nog meer gedaan om de faciliteiten top te verzorgen, zoals de lodge die gezellig en carpy is ingericht als een soort clubhuis voor karpervissers. Leuke aankleding en zelfs afgetopt met luxe dartboard en flatscreen TV. Hiermee komt het cijfer voor het sanitair ook op een fraaie 8.

Het sanitair is tiptop in orde!

Stekken

De stekken zijn allemaal keurig aangelegd met grind, de meeste stekken voldoende ruim en het leuke is dat er een keuze is tussen mooie ruime stekken waar je heel je setup op kwijt kan maar er ook kleine carpy stalking achtige stekken zijn voor de karpervissers die hun karpers graag op meer korte afstand en in volledige rust besluipen. De stekken hebben een afvalbak die geregeld door Gerard geleegd worden en sommige zijn voorzien van een houten bankje. Allemaal tip top in orde en goed bereikbaar met de auto. Persoonlijk vind ik het een mooi voordeel dat de auto op de stek kan blijven staan. De stekken krijgen van mij ook het cijfer 8.

De stekken zijn lekker ruim opgezet.

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid van Busters Lake is prima in orde. De routebeschrijving is duidelijk aangegeven op de site van The Carp Specialist via Google Maps en er zijn winkels en voldoende andere nuttige adressen in de nabije omgeving aanwezig. Het toegangshek was echter best lastig te vinden voor mij, en later vernam ik dat ook andere vissers dit hadden ervaren. Klein verbeterpuntje dus wat dit betreft, maar toch een keurige 7.5 voor de bereikbaarheid.

Overall

Het gemiddelde cijfer voor Busters Lake komt hiermee op een dikke vette 8.

Busters Lake is een prachtig water om te zien. Het heeft een aparte waterkleur, toffe carpy achtige uitstraling met kanten die gesierd worden door overhangende takken, een mooi eiland, nette karperstekken, keurig karperbestand en staat genoteerd als makkelijk water qua moeilijkheidsgraad. De ontvangst en het gehele verblijf is enorm aangenaam dankzij het werk, de tijd en energie die Gerard en Adam erin steken.

Busters Lake is een fantastisch water voor een toffe visvakantie!

Ideaal om dit water te combineren met Alberts Lake voor een langere visvakantie of juist mooi exclusief af te huren voor een vrienden- of gezins/familie visvakantie. Vanuit deze veelzijdigheid leent het zich ook om lekker alleen of samen met een vismaat gaan. Actie is bijna gegarandeerd en ik ben er zeker van dat je een mooie tijd gaat hebben daar.

Als je vragen hebt stuur gerust een berichtje via onze socials op Facebook of Instagram.

Veel plezier en vang ze!

Bianca Venema


Meer weten van het Franse domein Lac de Viennay of een boeking plaatsen? Bezoek dan de website van The Carp Specialist, en vergeet ook niet om de Facebookpagina te volgen om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl