ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

BTW Revealed: De Koperen Plas – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: De Koperen Plas – The Carp Specialist

Ricardo Koster spendeerde zijn welverdiende week vakantie op De Koperen Plas in Zwolle. Een tripje op deze unieke zandafgraving is te boeken via The Carp Specialist en in deze BTW Revealed deelt Ricardo zijn bevindingen met jullie!


Ricardo Koster aan het woord: Eind augustus besloot ik met mijn vriendin een weekje te relaxen aan De Koperen Plas in Zwolle. Even genieten van de eerste week van mijn vakantie! In deze BTW Revealed deel ik mijn ervaringen op deze schitterende plas.

Voorbereiding

Mijn voorbereiding voor de Koperen Plas bestaat voornamelijk uit het vis-technische gedeelte. Nathalie (mijn vriendin) zorgde voor de kleding, de tandenborstels, een stukje hygiëne en al het andere ‘niet-visgerelateerde’. Ik knoop eerst een paar extra leaders en rigs zodat ik direct kan starten bij aankomst 🙂

Een weekje genieten!

Op de plas mag je met leaders vissen maar wel in een veilige vorm. Dit wil zeggen een Helicopter systeem of een hit and run systeem. Het komt er in ieder geval op neer dat bij lijnbreuk de vis alleen met de rig achterblijft. Ik ga met klein aas aan de slag, mais, hennep en veertien millimeter Evolution Baits knikkers.

Aankomst

Het is maandag 24 augustus als ik mijn auto parkeer naast de Koperen hoogte. Saviël, de beheerder wacht ons op in het Paviljoen en als ik binnenstap word ik meteen vrolijk. Een prachtig clubhuis en het ziet er ook nog eens erg goed en verzorgd uit!

Ik geef Saviël een ‘corona elleboog’ in plaats van een hand en word verwelkomd met een heerlijk kopje koffie.

Mooie vangstfoto’s aan de wand, een groot aquarium met prachtige kleine karpers, een bar en een wand bekleed met end-tackle. Ik geef Saviël een ‘corona elleboog’ in plaats van een hand en word verwelkomd met een heerlijk kopje koffie. Uitgebreid wordt mijn stek besproken en aan de hand van de dieptekaart worden enkele hotspots aangegeven.

Ons onderkomen, de Screenhouse van Avid, paste makkelijk op de nette stek.

Ik krijg de dieptekaart op papier mee en ook via de mail als PDF waarbij ik kan inzoomen voor meer details van het bodemverloop. Top dus!

De stekken

Er zijn op het domein acht stekken waarvan stek drie niet bevist wordt. Ik kan perfect met mijn auto naar stek vier rijden, super handig. Alles is netjes langs het pad kort gemaaid, het is een verharde weg en zonder moeite is de stek toegankelijk met de auto. Super prettig natuurlijk dat de auto direct achter de tent geparkeerd kan en mag worden! 

Mega handig, je auto op je stek.

De stek is groot en dat is maar goed ook. Ik heb namelijk de Screenhouse RT van Avid Carp meegenomen en dat is een joekel van een tent! De stek is verder voorzien van een laag grind en bestaat uit een harde onderlaag waarbij de haringen goed verankerd zitten. Ik raad je wel aan om een rubberen hamer mee te nemen om de haringen erin te slaan, niet vergeten dus!

Een rubberen hamer kan handig zijn!

Op alle stekken staat een driepoot, een schepnet, een retainer sling en een schepnet klaar. Superhandig en geen natte stinkende bedoeling op de terugweg naar huis. Verder staan er twee stroompunten met in totaal vier stopcontacten op de stek en dat is echt pure luxe en een genot om te hebben tijdens de sessie. Ik maak er dan ook veelvuldig gebruik van door een haspel in de tent te plaatsen. 

Het sanitair

In het paviljoen zijn de douches en de toiletten te vinden. De douches zijn gescheiden door een plastic wand, zoals bij een zwembad, prima dus. De douches zijn lekker warm en de straal is prima. Alles is keurig en netjes verzorgd en hygiënisch. Buiten op het terrein zijn ook twee toiletten aanwezig.

Een fiets huren is een optie, zo kan je snel even douchen of naar de wc gaan!

Douchen kan tussen 11:00 en 13:00, dan is de beheerder aanwezig in het paviljoen. Deze tijden zijn van kracht zodat de beheerder niet constant hoeft te wachten op mensen die willen douchen. In de overige daguren zijn er voor de beheerder genoeg andere dingen te doen aan het water.

Het water

Het water is ruim acht hectare groot en bevat een gevarieerd en mooi bodemverloop van slechts één meter tot wel dik zeventien meter diepte. Vrij direct loopt het talud bij stek vier naar tien meter diepte. Een stuk verderop wordt het bodemverloop iets grilliger en kun je op een paar diverse bulten en taluds vissen die variëren tussen de vijf en zeven meter diepte.

De dieptemeter zit bij de boot inbegrepen.

De Koperen Plas heeft, net als vele andere diepe plassen, een spronglaag in het water zitten. Onder zo’n spronglaag zit geen tot weinig zuurstof en valt er voor de vis over het algemeen ook weinig eten te halen. Je kunt je voorstellen dat de vis dus liever niet onder die spronglaag komt en eronder vissen raad ik dan ook af. Op de dieptemeter die je bij de huurboot krijgt kun je deze spronglaag duidelijk waarnemen. Een spronglaag verplaatst zich tijdens het seizoen en in de koudere maanden is er geen spronglaag aanwezig. Dit is dus de reden dat je wat mij betreft kansloos bent zonder boot en zonder goede fishfinder.

Een krachtige elektromotor is ook inbegrepen, je kan dus prima gaan verkennen!

Bij de boot zit een goede en sterke elektromotor inbegrepen met accu. Wat mij betreft een echte aanrader om de boot er dus bij te nemen. Je kunt en mag op de Koperen Plas ook je eigen rubberboot meenemen!

De aanpak

Thuis heb ik een heleboel mais en hennep in een emmer gemixt met veertien millimeters Sweet Garlic RobinRed en de Smoked fish van Evolution Products. Bij aankomst bij de Koperen Plas heb ik hun pellets gekocht en deze hier doorheen gemixt. Via de fishfinder kwam ik erachter dat de spronglaag zich op zeven meter diepte bevond. Hierdoor was ik vanaf stek vier beperkt in mijn stek keuze en begon ik met twee hengels tussen de vijf en zes meter te vissen. Ik gebruikte mijn spodhengel om hier zo nu en dan wat voer bij te gooien. Mijn andere hengel viste ik met een single pop-up in de hoop op een snelle aanbeet.

Een single pop-up moest voor de een snelle aanbeet zorgen.

Als de nacht valt krijg ik een aanbeet op de single popup maar lost de haak na een dril van vijf minuten. Zonde en een revanche op een aanbeet duurt tot donderdag in de late middag. Ik heb wat meer ruimte omdat stek twee vrij is gekomen. Op de rand van stek twee maar net binnen stek vier ligt een fantastische bult van een ongeveer vijf meter diep. Tijdens de eerste dagen dacht ik dat de mensen op stek twee hierop visten. Hierdoor kon ik eigenlijk mijn stokken niet lekker kwijt in verband met de spronglaag. 

Een single pop-up op druk bevist water werkt bijna altijd goed.

Snel resultaat

Nadat ik de beruchte bult voorzie van een snowman en er een paar handjes Smoked Fish en Robin Red eromheen gooi, duurt het nog geen vijf minuten. Na een fantastische dril van zeker een kwartier komt er een dikke schim tevoorschijn. Een hoog gebouwde spiegel van net geen zeventien kilo mag eventjes op de foto en zo snel als ik kan leg ik de hengel terug op de bult.

Wat een fantastische eerste vangst!

De bult is lastig te vinden en deze plaat is denk ik slechts een metertje of vier breed. Een beetje teveel naar links of rechts en je ligt erbuiten en op het steile talud. De daling is vrij fors en je zit al snel tien meter diepte. Zorg dus voor plat lood en drop secuur op dit soort dieptes! Als ik de hengel weer terugleg op de bult duurt het wederom niet lang en is een mooi rond spiegeltje de klos. Snel maak ik wat foto’s met de zelfontspanner en probeer ik voor het donker is de hengel terug op haar plek te leggen.

Een plaatje, zowel de vis als de foto!

Als het inmiddels donker is biedt de volgende vis zich aan en krijg ik een heerlijke monotoon alarm uit de sounderbox te horen. Een spiegel van een kilo of tien heeft zich vergrepen aan de snowman presentatie en mag even kort poseren voor de foto.

Ook de derde vis komt al snel op de mat!

Na deze vangst blijft het stil en als ik wakker wordt op vrijdag ruimen we langzaam aan de spullen op. We moeten immers rond een uur of 11 de stek weer verlaten voor de volgende vissers.

Conclusie

De Koperen Plas is geen gemakkelijk water. Het is echt zoeken naar de juiste plekken en dieptes en dit zal per seizoen verschillen. Indien je op de juiste plek vist kun je mijn inziens best goed vis vangen. De spronglaag die aanwezig is maakt het water er niet makkelijker op maar je kunt er wel positief mee omgaan. Alle dieptes onder de spronglaag kun je vergeten en daar zal de vis over het algemeen niet azen. Op deze wijze blijft er een hoop water visloos, maar hierdoor kun je dus wel makkelijk de vis vinden!

Zeker geen water om ‘effe wat visjes te gaan vangen’!

In het late najaar, het vroege voorjaar en de winter is er geen spronglaag en heb je hier geen last van. Ik raad vissers die nieuw zijn met diepere wateren dit water eigenlijk ten zeerste aan. Je kunt hier onwijs veel leer uit trekken en de kans op een hele dikke vis van inmiddels 27 kilo en diverse andere vissen van dik in de 20 kilo is aanwezig!

Eindscore

Onze cijfers voor De Koperen Plas zijn zeer lovend:

  • Service: 9
  • Vangsten/bestand: 8
  • Sanitair: 9.5
  • Stekken: 8.5
  • Bereikbaarheid: 10

Gemiddeld komen we daarmee uit op een fraaie 9. Dik verdient wat ons betreft!

Lovende scores met dank aan Saviël!

Service

Wij hebben twee keer avondeten besteld bij Saviël en dat was echt fantastisch. Heerlijk vers bereid in het restaurant De Koperen Hoogte en een waar genot om tijdens het vissen te nuttigen. Ook het ontbijt hebben wij besteld en dat is toch écht wel fantastisch hoor. In de ochtend komt Saviël langs met zijn karretje om het persoonlijk even langs te brengen en doet hij gelijk even een gezellig praatje, TOP!

Dit is uiteraard écht een goddelijk maal tijdens een sessie.

Zoals ik al eerder zei zijn er twee stroompunten aanwezig op de stek met in totaal 4 stopcontacten. In de winter een kacheltje mee op stroom of in de zomer een airco voor in de tent is dus allemaal mogelijk. Verder kun je natuurlijk alles opladen wat je wilt opladen maar de mogelijkheden die je hiermee binnen handbereik hebt zijn natuurlijk fantastisch. Neem wel even een haspel mee van thuis om de stroom ook daadwerkelijk tot in de tent te krijgen. De stroomvoorziening staat ongeveer zeven meter bij je tent vandaan dus hou hier rekening mee.

Een stroompunt pal naast je stek: dat is wel heel relaxt!

Wat wij verder ook superfijn vonden was de rust op de stek. Je hebt geen tot nauwelijks last van andere vissers en het enige wat af en toe kon storen was het geluid van de rijksweg. De ijsvogeltjes vliegen op en af en de welbekende zwarte zwaan komt elke dag even haar gezicht showen om te kijken of er nog wat eten te halen valt. In ons geval mocht ze elke dag wel even een hapje komen halen en was dat soms best leuk tijdverdrijf. 

Meneer de zwaan kwam elke dag eventjes snacken.

Wij willen Saviël bedanken voor de fantastische midweek. We hebben er enorm van genoten en wat ons betreft is dit zeker voor herhaling vatbaar. De Koperen Plas heeft iets magisch en ik hoorde dat veel andere bezoekers maar al te graag jaarlijks terugkeren. Met een topvis van 27 kilo, twee vissen boven de 25 kilo en een vijftien tal vissen boven de 20 kilo is het natuurlijk ook nog eens super interessant om records te doen sneuvelen!

Wat een schoonheid!

Bedankt voor het lezen en Saviël, tot de volgende keer!

Tight lines!

Ricardo Koster


Volg Ricardo op Instagram voor meer van zijn avonturen. Neem een kijkje op de site van The Carp Specialist om hun gamma betaalwateren uit te pluizen!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl