BTW Revealed: De Koperen Plas – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: De Koperen Plas – The Carp Specialist

Dichtbij Zwolle ligt een betaalwater dat bewijst dat je voor een prettig visverblijf ook in Nederland terecht kunt. De Koperen Plas van The Carp Specialist biedt ongekende luxe en een goede kans op mooie vissen. In deze BTW Revealed vertelt Thimon Dokter over zijn ervaringen op dit fraaie Nederlandse water. Benieuwd wat hij ervan vond? Je leest het hieronder!


Thimon aan het woord: Als geboren en getogen Zwollenaar was ik uiteraard bekend met het water langs de snelweg A28 tussen Zwolle en Groningen. Jarenlang reed ik over deze weg heen en weer voor zowel mijn werk als voor privé bezigheden. Tijdens het passeren van het water heb ik mij altijd afgevraagd “wat zou er rond zwemmen op deze bijzondere plas?” Het water was voorheen altijd in privé beheer en zo lang dat zo bleef zou ik nooit weten welke schatten het zou herbergen…

Na jarenlang voorbij dit water te hebben gereden kan Thimon er eindelijk zijn lijnen natmaken!

Een paar jaar geleden werd ineens bekend dat wat nu De Koperen Plas heet een betaalwater zou worden. Een water met inmiddels een prachtig visbestand en goede faciliteiten! Vandaag de dag is het water uitgegroeid tot een tof visdomein en kunnen de meeste karpervissers hier naar hartenlust vissen. Het uitzetbeleid is er trouwens ook dik in orde, want elk jaar worden er voorzichtig wat vissen toegevoegd aan het bestand. Zo wordt de karperpopulatie keurig in vorm gehouden en zwemmen er karpers van verschillende leeftijden met diverse gewichtsklassen rond.

Inmiddels zwemmen er een aantal prachtige 20kg+ karpers rond op dit water!

Prachtige spiegel- en schubkarpers bewonen dit unieke water! Ben je geïnteresseerd in dit unieke Nederlandse water? Check dan de website van The Carp Specialist: klik HIER. Als je wil weten wat ik van het water vond, lees dan hieronder verder!

Zo wordt de karperpopulatie keurig in vorm gehouden!

Feiten over De Koperen Plas

 • De Koperen Plas heeft een oppervlakte van ongeveer 8 hectare.
 • Er zijn acht bevisbare stekken op het water.
 • Het water heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Het is zeker geen runwater!
 • De topvis (spiegelkarper) woog bij zijn laatste vangst 25,7 kilo.
 • Het water herbergt een karper bestand van ongeveer 410 (getelde) karpers waarvan minstens twee vijftigers, negen bekende veertigers en een behoorlijk aantal vissen die tussen de vijftien en twintig kilo wegen.
 • Je spullen worden met de golfkar + aanhanger naar de stek gebracht en na je sessie weer opgehaald.
 • Ook je hond is welkom op De Koperen Plas.
 • Per week worden er maximaal 14 vissers toegelaten.
 • De afstand vanaf Breda is 168 km, vanaf Brussel (België) 268 km en vanaf Osnabrúck (Duitsland) 185 km.
 • Op De Koperen Plas is het mogelijk om maaltijden te bestellen. Zowel ontbijt, lunch als diner is mogelijk!

Laat je kookgerei gerust thuis! Op De Koperen Plas scoor je een heerlijke warme maaltijd aan de waterkant.

 • Op iedere stek is stroom en een grote picknicktafel aanwezig. Ook staat er een prullenbak voor je afval.
 • Op het domein van De Koperen Plas is een beveiligde parkeerplaats waar je auto gedurende de sessie veilig geparkeerd kan blijven staan.
 • Op iedere stek is een onthaakmat, weeg driepoot, weegzak en een landingsnet aanwezig. Deze spullen kun je dus thuis laten!
 • Op De Koperen Plas is het mogelijk om hele weken, een midweek of een weekend te reserveren. Uiteraard is niet-vissend gezelschap hierbij ook van harte welkom.
 • Het is mogelijk om een boot, elektromotor, dieptemeter en accu te huren.
 • Wil je een fiets huren? Geef het aan bij de beheerder en het wordt geregeld.
 • Op De Koperen Plas is het mogelijk in de winter te vissen met maar liefst 30% korting!
 • In februari 2018 heeft er een uitzetting plaatsgevonden op De Koperen Plas. Het bestand is aangevuld met maar liefst 63 prachtige karpers! Check het filmpje van de uitzetting hieronder:

https://youtu.be/ekemPXuGS1s

Drukte op het water

Ondanks dat De Koperen Plas nog niet zo heel lang bekend is vissen er inmiddels al aardig wat karpervissers met veel plezier. Een paar jaar geleden herbergde het water nog een kleiner en oud bestand met karpers. Prachtige exemplaren die het meer kennen als hun spreekwoordelijke broekzak. Anno 2018 zwemmen er op het water ongeveer 410 karpers rond.

Allemaal geleidelijk aan uitgezet, om zo een mooi bestand te creëren. Dat het gelukt is om een mooi bestand samen te stellen blijkt wel uit het aantal boekingen en prachtige vangsten van de laatste tijd! Zo kwam bijvoorbeeld de topvis van de plas er een paar maanden terug uit op een respectievelijk gewicht van ruim vijfentwintig kilo. Dat zegt genoeg over de potentie van de vissen op dit unieke water!

De nu al prachtige vissen van dit water hebben veel potentie om nóg groter te worden!

Op De Koperen Plas worden per week maximaal 14 vissers toegelaten. Dat betekent dat je altijd meer dan genoeg visruimte voor jezelf zult hebben. Het hoogseizoen op De Koperen Plas begint op 1 april en eindigt op 1 november. Als je buiten het hoogseizoen om wil vissen kan dat extra voordelig. Zowel voor een weekend, midweek of een complete week krijg je maar liefst 30% korting! De mogelijkheden om op dit water te vissen zijn er dus in ruime mate.

De mogelijkheden om op dit water te vissen zijn er in ruime mate.

Voorbereiding

Wanneer ik ga vissen op welk water dan ook, dan zorg ik er vooraf voor dat mijn materiaal in orde is. Zo knoop ik altijd flink wat verse rigjes, maak ik mijn voer in orde, zorg ik dat ik reservespullen op voorraad heb en check ik mijn materiaal nog eens extra op gebreken. Ik wil er altijd zeker van zijn dat alles perfect in orde is, ik laat niets aan het toeval over! Mocht er zich dan een onvoorziene situatie voordoen, dan ben ik daarop voorbereid. Zelf vind ik dat altijd wel erg prettig wanneer ik ga vissen. Deze voorbereiding doe ik zowel voor mijn Nederlandse als mijn Franse visserij. Ik wil in alle sessies het meeste eruit halen wat er in zit. Resultaat is voor mij persoonlijk waar het om draait!

Een goede voorbereiding is het halve werk volgens Thimon!

Vooraf zorg ik ook altijd dat ik weet wat de dieptes op het betreffende water zijn en wat ik qua bodemverloop kan verwachten. Al deze belangrijke informatie had ik vooraf al ingewonnen bij Saviél, onder het genot van een bakje koffie. Ik woon dichtbij het water waardoor ik in de gelegenheid ben om regelmatig even te gaan buurten. Dit gaf mij ook de gelegenheid om de actuele omstandigheden en vangsten in mijn logboek op te slaan en te analyseren. Mocht je gedurende je sessie iets vergeten zijn, dan kan je altijd een beroep doen op de service van Saviél. Aas is ter plekke verkrijgbaar en mocht je end-tackle of iets anders belangrijks nodig hebben dan kan je bij Zunnebeld in Zwolle terecht. Adres: Van Karnebeekstraat 73 in Zwolle!

Aas is ter plekke verkrijgbaar en mocht je end-tackle nodig hebben dan kun je in Zwolle terecht!

Ook Mark Hofman bezocht De Koperen Plas al eens, en niet zonder succes!

Dieptekaart

Een groot voordeel van De Koperen Plas is dat er ook een dieptekaart beschikbaar is van het water. Door op deze kaart te kijken kan je makkelijk en snel bruikbare informatie vergaren die je in je vissessie goed kunt gebruiken. Allemaal zaken waarmee je de kans op het vangen van die ene mooie vis kunt vergroten! Deze dieptekaart krijg je bij aankomst op het water aangereikt door Saviél, inclusief een stukje deskundig advies. Top service! Op deze kaart zijn ook meteen alle voorzieningen meegenomen. Zo is alles overzichtelijk tijdens je verblijf aan het water.

Een dieptekaart als deze geeft je in één oogopslag een hoop informatie over het water.

Ontvangst en service

Wanneer je aankomt op De Koperen Plas zul je vriendelijk en enthousiast verwelkomt worden door beheerder Saviél. Er staat altijd een bakje koffie klaar en Saviél zal je met alle plezier wegwijs maken op het water.

Bij aankomst stap je meteen de gezellige kroeg in 😉

Hij kan je alles vertellen over de faciliteiten, de visserij, de services en de reglementen. Mocht je meer vragen hebben dan staat hij altijd voor je klaar. Precies wat je nodig hebt voor een prettig verblijf!

Als je op De Koperen Plas verblijft staat Saviél altijd voor je klaar!

Services op De Koperen Plas

Als visser kun je op De Koperen Plas gebruik maken van allerlei extra services. Check het lijstje hieronder:

 • Roeiboot verhuur inclusief dieptemeter, elektromotor en accu: €50,- per weekend of midweek en €75,- per week.
 • Het huren van een fiets kost €5,- per dag.
 • Kant en klare tijgernoten, twee liter voor €10,-.
 • Kant en klare partikelmix, twee liter voor €10,- en tien liter voor €35,-.
 • Aaspakket ‘De Koperen Plas Special’ (tien kilo 20 mm vismeelboilies, potje pop-ups en dip €85,-.
 • Ontbijt: broodje met jam, broodje belegen kaas, broodje achterham, gekookt eitje en een kopje koffie of thee.
 • Lunch: broodje gezond, croissantje kaas, broodje achterham, blikje frisdrank naar keuze en een kopje koffie of thee.
 • Diner: heerlijke dagschotel van een dagelijks wisselend menu.

Het diner varieert per dag en valt volgens Thimon zeker niet tegen!

Zoals je ziet wordt er op De Koperen Plas keurig voor je gezorgd en zul je niks te kort komen. Voor de prijzen en mogelijkheden van het ontbijt, de lunch en het diner kun je op de website van The Carp Specialist kijken. Geef minimaal een week voor je aankomst een eventuele aasbestelling door. Deze zal voor je klaar staan zodra je bij het water aankomt!

Wat is er lekkerder dan wakker worden met een heerlijk ontbijtje?

Het sanitair

Het sanitair op De Koperen Plas is prima verzorgd. Tijdens je verblijf kun je gebruik maken van een zeer ruime en verwarmde douchecabine die voorzien van alle gemakken. Denk hierbij aan een kapstok om je kleding op te hangen, een bankje voor je schoenen, een spiegel voor je uiterlijke vertoning en een stopcontact om eventueel een scheerapparaat of ander elektrisch apparaat op aan te sluiten.

Even scheren of je haar föhnen? Het kan allemaal!

Aan alles is gedacht om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Precies waar De Koperen Plas voor staat! Vraag wel even aan Saviél wanneer de douches beschikbaar zijn.

Het sanitair op De Koperen Plas…

…scoort een dikke voldoende!

De stekken

De stekken op het water zijn werkelijk van alle gemakken voorzien. Zo heeft elke stek een ‘grindbak’ waar je alle ruimte hebt om je tent op te zetten. Het grote voordeel van deze grindbakken is dat het water bij slecht weer altijd tussen de stenen weg zal lopen en dat je tent dus nooit vies wordt bij slecht weer. Ideaal! Overigens is het niet toegestaan om je tent buiten de grindbak op te zetten.

De stekken op De Koperen Plas zijn keurig in orde!

Op iedere stek ook staat een picknickbank waar je heerlijk aan kunt eten of gewoon wat spullen op neer kunt zetten. Ook staat er op elke stek een prullenbak waar je het afval in kunt deponeren. Voor de mensen mensen die aan hun smartphone of ander elektrisch apparaat zijn gehecht is er goed nieuws: iedere stek is namelijk voorzien van twee stroomkastjes! In ieder kastje zitten twee stopcontacten.

Elektrische apparaten opladen doe je eenvoudig op je stek. Ook handig voor bijvoorbeeld de accu van je voerboot!

Zoals ik hierboven al noemde is op iedere stek is een onthaakmat, weegzak, weeg driepoot en landingsnet aanwezig. Deze spullen zitten bij de prijs van je visvakantie inbegrepen en worden beschikbaar gesteld door De Koperen Plas. Het is verplicht om deze spullen te gebruiken en het is daarbij verboden om zelf de genoemde spullen mee te nemen. Dit om het risico met kruisbesmetting en eventuele ziektes te voorkomen. Het voordeel is dat het je een bult sjouwen scheelt en dat je de stank van een schepnet of onthaakmat uit je auto kunt houden. Aan alles is gedacht bij De Koperen Plas om je sessie tot een zo groot mogelijk succes te brengen!

Om besmetting te voorkomen krijg je op De Koperen Plas een schepnet, onthaakmat en een driepoot. Dat scheelt weer zeulen!

Mijn ervaring

Zoveel vissers, zoveel verschillende stijlen van vissen. Persoonlijk vind ik het altijd erg moeilijk om te vertellen wat ik nu precies heb gedaan om mijn vissen te vangen. Elke karpervisser heeft zo zijn eigen gebruiken en manieren om aanbeten te forceren. Maar goed, er zijn wel een aantal dingen die ik vrijwel altijd hetzelfde doe in mijn sessies op alle wateren. Zo vind ik het bijvoorbeeld erg belangrijk dat ik uiterste rust houd op mijn stek. Voorzichtig lopen, bewegen en zorgen dat ik zo min mogelijk laat merken dat ik aanwezig ben is iets waar ik altijd veel rekening mee houd. Persoonlijk vis ik daarnaast ook erg graag met klein aas, de laatste jaren kies ik altijd voor de ‘Kriver’ boilie van het boiliemerk CG Baits. Dit merk heeft alles in huis dat ik graag gebruik en daarom is het mijn eerste keuze. Super kwaliteit voor een eerlijke prijs!

Rust op de stek houden heeft Thimon al veel vissen opgelevert, ook op De Koperen Plas!

Hoewel ik dus zelf graag klein aas inzet weet ik dat lang niet elke karpervisser dit waardeert in verband met de nodige witvis die daarbij kan komen kijken. Zo zijn er nog tal van dingen die ik toepas in mijn visserij waar misschien niet iedereen het mee eens zal zijn. Iets wat ongetwijfeld veel andere vissers ook doen is het rondvaren met een voerboot met dieptemeter. Ik wil altijd graag weten op welke dieptes ik vis en op welke bodemstructuur. Dit geeft mij een goed inzicht in wat ik aan het doen ben ik pas hier mijn systemen en aas ook op aan. Zoveel mogelijk perfectioneren, zeg ik maar.

Het perfectioneren van zijn onderlijnen en systemen brengen vaak het gewenste resultaat!

Resultaten

Zelf heb ik op stek 7, stek 4 en stek 1 gevist op De Koperen Plas. Dit heb ik expres gedaan om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van het water. Aan de hand van de informatie die ik op deze manier verzamel pas ik mijn visserij aan. In mijn sessies op het water heb ik een aantal prachtige karpers mogen vangen. De gewichten van de vissen weet ik niet, omdat gewichten voor mij persoonlijk geen rol spelen. Ik vis om zoveel mogelijk beet te krijgen en te genieten van wat ik doe. Natuurlijk vang ook ik graag een grote vis, de kers op de taart is immers altijd leuk!

Eerlijk is eerlijk: de grotere exemplaren zijn bij Thimon ook meer dan welkom!

Op De Koperen Plas viste ik ook een gezellige sessie met niemand minder dan Jeroen Albers. Deze vakman liet in de nacht die we samen visten even zien wat hij waard is. Maar liefst negen karpers zagen de binnenkant van onze landingsnetten. Jullie kunnen begrijpen dat we helemaal gesloopt maar zeer tevreden waren 🙂

Jeroen Albers liet even zien hoe het moet!

Overall

Als ik De Koperen Plas een cijfer zou moeten geven dan zou dat een keurige 8,3 zijn. Dit cijfer is gebaseerd op de onderstaande ervaringen.

 • Service: 9,5

De service van Saviél vind ik persoonlijk super. Hij doet echt zijn best om je verblijf zo comfortabel mogelijk te maken en beantwoord alle vragen die je hebt. Zijn er problemen of speciale wensen, dan kun je ook bij Saviél terecht. De ontvangst vond ik ook top. Een rondleiding en uitleg over het water zitten allemaal bij de prijs in. Keurig in orde!

 • Vangsten / bestand: 8

De vissen die ik heb gevangen tijdens mijn sessies zagen er allemaal keurig uit. Gezond, netjes op gewicht en onbeschadigd. Ze zijn sterk aan de hengel en zorgen voor spectaculaire drils. Er zit voor de toekomst een mooie potentie in het bestand, dus ook over een aantal jaren kun je nog goed terecht op De Koperen Plas!

Er zit meer dan genoeg potentie in het huidige bestand!

 • Sanitair: 8

Het sanitair is keurig voor elkaar. Het enige nadeel vond ik dat je niet dag en nacht bij de douches kunt.

 • Stekken: 8

De stekken op het water zijn keurig in orde en werkelijk van alle gemakken voorzien. Persoonlijk ben ik alleen niet zo’n fan van grind. Ik heb liever een ‘oldskool’ grasveldje dat wat minder geluid veroorzaakt en mij het echte vissersgevoel geeft. Verder heb ik niets op de stekken aan te merken en daarom geef ik dit onderdeel een keurige 8!

Zoals ik hierboven al noemde komt het eindcijfer uit op een hele nette 8,3. Absoluut een aanrader!

Het eindcijfer komt uit op een hele nette 8,3!

Bereikbaarheid

De Koperen Plas ligt vrijwel meteen gelegen aan de snelweg A28 nabij Zwolle. Als je vanuit Utrecht komt dan neem je afslag 22 Nieuwleusen/Lichtmis. Na het nemen van de afslag kom je bij stoplichten uit. Hier ga je linksaf waarna je onder de snelweg doorkomt. Bij de volgende stoplichten sla je wederom linksaf, waarna je meteen rechtsaf slaat het terrein van De Koperen Plas op. Komt je uit de richting van Groningen dan neem je ook afslag 22 Nieuwleusen/Lichtmis. Na het nemen van de afslag sla je linksaf, waarna je bij de stoplichten arriveert en recht voor je de toren ziet staan. Je steekt rechtdoor over en slaat vervolgens rechtsaf het terrein van De Koperen Plas op. Als je bij het water arriveert zie je aan je linkerhand een zeer ruimte parkeerplaats waar je veilig kunt parkeren.

Dankzij de hoge toren is De Koperen Plas niet te missen!

Wil je gaan vissen op dit water? Lees dan ruim voor vertrek het reglement nauwkeurig door. Zoals op ieder betaalwater kent ook De Koperen Plas een aantal regels waar de beheerders de vissers aan zullen houden. Klik HIER voor her volledige reglement.

Conclusie

De Koperen Plas is een betaalwater in Nederland met een unieke service. Ik heb erg genoten van mijn verblijf! Het comfort en de gemakken die het water te bieden heeft zijn eindeloos: stroom op de stek, fietsen huren, goede toiletten en douches, schepnet, onthaakmat, weegspullen, botenhuur + motor en het feit dat er eten en drinken op de stek geserveerd kan worden maakte het voor mij een fijne ervaring.

Voor de karpervisser die houdt van een beetje luxe en een uitdagende visserij is dit water zeer geschikt!

Voor de karpervissers die graag in Nederland vertoeven op een uniek en goed verzorgd betaalwater is De Koperen Plas zeer zeker een aanrader. Je zult er absoluut geen spijt van krijgen!

Ook ’s nachts heb je een prachtig uitzicht op De Koperen Plas. Foto: Peter Vlasveld.

Mocht je er heen gaan: veel succes!

Thimon Dokter


Ben je geïnteresseerd in het vissen op De Koperen Plas? Check dan de website van The Carp Specialist en volg ook de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl