BTW Revealed: Domaine de Bouxier – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: Domaine de Bouxier – The Carp Specialist

In deze gloednieuwe BTW Revealed vertelt niemand minder dan Thimon Dokter over zijn ervaring op het Franse ‘Domaine de Bouxier‘ van The Carp Specialist. In het vroege voorjaar stond Thimon aan de oevers van dit prachtige water en met een watertemperatuur van slechts tien graden zou het niet gemakkelijk worden. Hieronder lees je hoe de sessie verliep!


Thimon aan het woord: In 2017 kwam ik voor het eerst in aanraking met Domaine De Bouxier. Op Carp Zwolle werkte ik op de stand van The Carp Specialist en bekeek ik samen met een collega de foto’s van dit bijzondere water. Zijn ervaringen op dit water trokken meteen mijn aandacht. Sterke vissen, spectaculaire drils en prachtige exemplaren op de onthaakmat! Naast al dat moois een omgeving met prachtige natuur, waarvan je innerlijke accu weer vollaadt. Die factoren bevallen mij wel! Rust en ruimte zijn de ingrediënten die mij persoonlijk aanspreken voor een mooie visvakantie.

Rust en ruimte: daar houdt Thimon wel van!

Nog een prettig ding aan Bouxier is dat het water niet makkelijk is en je moet werken om een mooie vangst te boeken. Precies wat ik het liefste doe! Ik ben geen fan van de zogeheten ‘runwateren’. Als je dan na hard werken een paar prachtige en grote karpers vangt is het voor mij geslaagd, daar zit voor mij de voldoening van mijn visserij.

Wat heb ik er zin in!

Na iets meer dan een jaar wachten en er naartoe leven is het dan zover. Mijn auto staat volgepakt klaar om vrijdagnacht te vertrekken naar het Franse land. Wat heb ik er zin in! Na ongeveer negen uurtjes rijden en in de auto nog een uurtje te hebben geslapen op een parkeerplaats arriveer ik ’s morgens vroeg in een dorpje vlak voor Bouxier bij de supermarkt.

Thimon had nog geen idee wat hem te wachten stond!

Ik haal even een lekker broodje en wat drinken om bij te komen van de lange rit. Ik neem meteen boodschappen mee voor de eerste paar dagen zodat ik voorlopig niet meer van het terrein af hoef te gaan. Na een rondje door de supermarkt rij ik op mijn gemak de laatste paar kilometers en arriveer ik niet veel later op Domaine De Bouxier.

Bij aankomst aan het water word ik aangenaam verrast!

Eerste indruk

Bij aankomst word ik aangenaam verast. Het valt meteen op dat het water ruim en groot oogt. Vanaf de lodge heb je een mooi uitzicht over het meer. Wanneer ik de beheerder Leticia even later ontmoet wordt mij verteld dat er de afgelopen week matig tot slecht gevangen is. Het water is nog koud voor de tijd van het jaar en de watertemperatuur zit op ongeveer 10 graden. De vissen hadden nog maar weinig zin om fanatiek te azen! Het heeft de laatste dagen ook veel geregend en hard gewaaid. Geen beste factoren voor een goede sessie in april. Na alle verhalen te hebben aangehoord en een rondleiding langs alle faciliteiten te hebben gehad besluit ik te vertrekken naar mijn stek.

Vanaf de lodge gezien heb je een mooi uitzicht over het water!

Stek vijf, die heerlijk achteraf ligt gelegen is voor de aankomende week mijn ‘thuis’. Daar aangekomen pak ik even lekker mijn rust en zet ik een bakje koffie. Ik begin eerst maar eens een tijdje het water te observeren en kom ondertussen een beetje bij van de reis. Na een poosje turen over het water wordt mij al direct een hoop duidelijk…

Spullen uitladen en een bakje koffie vanaf de prachtige steiger. Een waardevol moment, zo bleek achteraf…

Stek vijf

Als ik aankom op de stek word ik aangenaam verast door de ruimte en alle luxe. Mijn stek bevat een steiger die van alle gemakken is voorzien en zit heerlijk verscholen zit tussen het groen. Echt veel groen is er dit voorjaar overigens nog niet te zien, maar een prettig gevoel geeft het wel. Als visser ben ik best op mijn privacy gesteld en een beetje achteraf zitten kan altijd zeer waarderen. Het begint dus gelijk al goed!

Het begint al gelijk goed!

Ondertussen geniet ik nog steeds van mijn bakje koffie en kijk ik rustig om me heen en over het water. Het valt me op dat er weinig tot geen beweging te bekennen is. Voor mij een teken dat de karpers heel goed weten dat er een stekwissel gaande is en dus meteen op scherp staan. Het water staat immers onder constante hengeldruk en de karpers weten daar maar al te goed mee om te gaan. Betaalwater karpers zijn heel anders geconditioneerd dan karpers van openbaar water of bijvoorbeeld een rivier. Bij aankomst op een betaalwater dien je hier dus al rekening mee houden!

Reglement

Voor het complete reglement van Domaine de Bouxier verwijs ik je graag naar de website van The Carp Specialist. Hier lees je alle details en belangrijke dingen die je moet weten voor je sessie op dit water.

Net als bij ieder ander betaalwater gelden er op Bouxier de nodige regels.

Hieronder kun je alvast de meest belangrijke regels doorlezen:

 • Nachtvissen is toegestaan;
 • Vissen met maximaal vier hengels is toegestaan;
 • De auto mag op je stek geparkeerd blijven staan;
 • Voor elke stek staan markers ter betekenis van de afstand tot waar je mag vissen. Hou je aan deze afstand en hou rekening met je medevissers!
 • Een boot is verplicht op Bouxier;
 • Voerboten zijn toegestaan mits je daarmee je medevissers niet hindert;
 • Het is verboden drank of drugs overmatig te gebruiken;
 • Wanneer je het terrein verlaat voor boodschappen of andere doeleinden, sluit dan netjes het hek af. Iedereen wil graag veilig vissen!
 • Zelfgemaakte partikels zoals tijgernoten, hennep etc. zijn toegestaan op Bouxier, maar bij aankomst wordt eerst de kwaliteit streng gecontroleerd!
 • Zwemmen is niet toegestaan;
 • Boilies met conserveringsmiddelen zijn verboden. Er mag enkel gevist worden met freezerbaits of boilies zonder enkele vorm van conservering;
 • Hou je stek netjes en zorg ervoor dat alles in goede staat blijft;
 • Het is verboden om je behoefte in de natuur te doen! Daar zijn de faciliteiten voor.

Drukte op Domaine de Bouxier

Op Bouxier wordt heel het jaar door fanatiek op karper gevist. De karpers staan dus onder een flinke mate van lijndruk. Doorgaans zijn de meeste stekken wel bezet, wat betekent dat de karpers enige vorm van dressuur kennen. Je zult op dit water dus zeker moeten werken voor je vis en afwijkend vissen kan daarbij zeker lonen. Denk bijvoorbeeld aan het vissen met minder hengels of afwijkend aas gebruiken.

Met deze plattegrond kun je alvast een idee krijgen van het water en de verschillende stekken.

Zelf heb ik totaal geen hinder ervaren van mijn medevissers op het water. Ik kon in alle rust mijn gang gaan en dat beviel me heel goed! Op het open water zijn markers neergezet waaraan je kunt zien tot waar je op elke stek mag vissen. Op deze manier is het voor iedereen duidelijk waar je kunt vissen en kan je nooit bij elkaar in de lijnen vissen. Ideaal wat mij betreft! In de winterperiode wordt Bouxier verhuurd aan roofvissers vanwege het goede snoekbestand. Heel het jaar door is er dus lijndruk op het water.

Het hele jaar door is er lijndruk op Bouxier!

Feiten over het water

Hieronder heb ik een kleine opsomming gemaakt van een aantal feiten van het water:

 • Het water heeft een moeilijkheidsgraad 3. Het is niet een heel moeilijk, maar ook zeker geen gemakkelijk water. Er dient gewerkt te worden voor elke vis!
 • De topvis is een spiegelkarper van 27,5 kilo.
 • Bouxier laat wekelijks maximaal 14 vissers toe.
 • Er is een slaapaccommodatie aanwezig.
 • Je hond is welkom op Bouxier.
 • Voerboten zijn toegestaan, mits je daarmee je medevissers niet hindert!
 • Roeiboten zijn toegestaan op Bouxier, maar blijf wel binnen je steklimiet.
 • De auto mag op de stek geparkeerd blijven staan.
 • Je kunt op Bouxier ter plaatse geen gebruik maken van maaltijdservice etc.
 • Bouxier heeft een grootte van 21 hectare.
 • Bouxier heeft in totaal 7 stekken.
 • Op alle stekken op Bouxier is een blokhut aanwezig + 2 tafels en 2 stoelen.

Op iedere stek is er meer dan genoeg ruimte om te vissen!

 • Het overmatig gebruik van drank en of drugs is ten strengste verboden! Bij constatering hiervan wordt je zonder pardon van het terrein verwijderd, zonder compensaties.
 • Met Leticia is goed te communiceren. Ze spreekt goed Engels!
 • Bouxier is 706 km rijden vanaf Breda en vanaf Brussel 635 km.
 • Op Bouxier zwemt: spiegelkarper, schubkarper, meerval, steur en je kunt de aanwezigheid van dwergmeerval verwachten.
 • Houd rekening met de aanwezigheid van veel obstakels op Bouxier. Stem hier je visserij op af en hou er rekening mee. Er zijn zowel boven als onder veel takken en er is in de zomermaanden kans op redelijk wat wier

Voorbereiding

Zoals voorafgaand aan elke sessie die ik doe tref ik de nodige voorbereidingen. Vooraf zorg ik altijd dat ik informatie heb over de laatste vangsten, de weersomstandigheden, het aas waarmee de meeste vissers gevist hebben en bijvoorbeeld wat de dieptes zijn op de stek waar ik ga vissen. Mijn materiaal en manier van vissen stem ik hierop af. Vooraf zorg ik ook altijd dat ik genoeg materiaal bij me heb. Zo kan ik op elke situatie inspelen en kom ik nooit voor een vervelende verassing te staan. Mocht ik van aanpak willen veranderen, dan heb ik daar altijd de juiste spullen voor bij me. Liever mee verlegen dan on verlegen zeg ik altijd!

Verse en scherpe rigs, een zeer belangrijk onderdeel in Thimon’s visserij!

Aas is ook een zeer belangrijk onderdeel in mijn visserij. Wedden op één paard doe ik nooit en dus zorg ik er altijd voor dat ik meerdere aassoorten bij me heb zodat ik verschillende dingen kan inzetten. Op Bouxier had ik deze keer de boilies bij me van Mistral baits. Dit Engelse merk maakt fantastische kwaliteit aas (en nee, ik word niet gesponsord) waarmee je voornamelijk op betaalwateren goed kunt vangen. Kwaliteitsaas is namelijk super belangrijk op hard beviste wateren. Ik heb gevist met de ‘Rosehip isotonic’ boilies. Deze boilies zijn gemaakt op basis van rozebottel. De dwergmeerval heeft een enorme hekel aan deze smaak en zal dus van je boilies afblijven. Voor wateren als Bouxier waar een flink bestand dwergmeerval zwemt is dit de ideale oplossing!

Op Bouxier dien je rekening te houden met dwergmeerval!

Ontvangst en service

Bij aankomst worden alle vissers vriendelijk en gastvrij ontvangen door Leticia, de vrouwelijke beheerder van Bouxier. Iedereen krijgt een rondleiding langs de faciliteiten en uitleg over de regels van het water. Persoonlijk vind ik dit een zeer goede zaak. Zo is het voor iedereen duidelijk en overzichtelijk wat wel en wat niet mag en waar alle voorzieningen zich bevinden. Vooral het reglement van de wateren vind ik een belangrijk punt voor de beheerders om nadrukkelijk bespreekbaar te maken met de vissers en de medegasten. Helaas gaat dat nog steeds te vaak fout op meerdere betaalwateren. Door dit reglement goed door te spreken met de vissers en de gasten kun je gedurende de week een hoop ellende en gedoe voorkomen!

Bij aankomst op Bouxier proef je meteen de Franse sfeer!

Bij aankomst deelt de beheerder ook zogeheten ‘catch reports’ uit. Hierop kun je nauwkeurig noteren wat de vangsten zijn en op welk gewicht je de vissen hebt gevangen.  Verder staat in datzelfde document informatie zoals het reglement, waar je een supermarkt kunt vinden en andere belangrijke voorzieningen waar je gebruik van kunt maken. Op deze manier heb je als visser altijd de belangrijkste informatie bij de hand. Ook voor noodgevallen staan er belangrijke telefoonnummers vermeld. Keurig voor elkaar op Bouxier!

Bij aankomst krijg je meteen een handige gids met tips en het regelement.

Dat hebben ze prima voor elkaar op Bouxier!

Ben je na alle voorbereidingen toch nog iets vergeten? Geen nood! Op Bouxier is een grote kast aanwezig met meerdere soorten boilies, pop-ups en particles. Zo kun je er altijd op vertrouwen dat je genoeg aas voorhanden hebt om je sessie mee uit te vissen. Een prettig gevoel, mocht het ineens storm lopen op je stek!

Een tekort aan aas zal je hier niet snel overkomen!

Faciliteiten

Op Bouxier zijn de faciliteiten goed voor elkaar. Er staan drie koel-vries combinaties en een grote vriezer waar je aas of je eigen boodschappen in kunt bewaren. De faciliteiten zijn dag en nacht open zodat iedereen altijd bij zijn of haar spullen kan. Iedere visser heeft zo meer dan genoeg ruimte om zowel zijn aas als zijn boodschappen op te bergen. Vooral in de warmere periodes van het jaar is dit prettig.

Een koud biertje is hier geen probleem 😉

Oplaadpunten

In de lodge vind je ook laders voor bootaccu’s en meerdere stopcontacten. Zo is er altijd genoeg gelegenheid om accu’s, telefoons of andere apparatuur op te laden. Toch wel erg prettig als je kunt rekenen op een aantal volle accu’s in een succesvolle sessie!

Na al dat drillen en uitvaren is het wel zo prettig als de accu even kan worden bijgeladen!

Het sanitair

Persoonlijk vind ik het sanitair op Bouxier vrij basic. De douches hangen best laag aan de muur, wat ervoor zorgt dat mensen zoals ik (1,88) een beetje krom onder de douche moeten staan. Verder zijn er geen afgesloten douchecabines waardoor kleding dat in de buurt hangt nog wel eens nat gespetterd wil worden. Nu is dat voor die paar keer per week douchen niet zo’n groot probleem, maar erg praktisch is het niet. De vloertegels in de douche zijn inmiddels ook wel aan vervanging toe. Verder is er in de douche genoeg ruimte en kun je je kleding aan de deur ophangen of op het krukje leggen.

Het sanitair op Bouxier is prima…

…maar ook niet meer dan dat.

In de hal heb je de beschikking over twee wastafels en een spiegel. Je uiterlijke vertoning voor de foto’s is immers ook niet onbelangrijk! 😉 In de hal vind je ook een aanrecht met kranen en wastafels, speciaal ingericht voor het doen van de afwas. Persoonlijk vind ik dit erg prettig. Dit bespaart een hoop etensresten en rommel rondom je tent. Wel zo fijn tegen ongedierte.

Er zijn speciale ruimtes ingericht voor de afwas.

De stekken

De stekken op Bouxier zijn stuk voor stuk in één woord fantastisch! Je hebt op iedere stek de beschikking over een zeer ruime steiger met daarop een blokhut gebouwd. Over de steiger is goed nagedacht, aangezien deze ruim 40 cm boven de grond staat en daardoor nooit in het water staat. Een ander voordeel is dat er veel ongedierte onder de steiger en de blokhut blijft. Dit scheelt aanzienlijk aan ongedierte tussen je spullen. De blokhut is uitgerust met een bankje, een tafel en twee stoelen. Super relaxt om in te zitten of aan te eten! Het bankje is ideaal om wat spulletjes op te zetten of om even op te relaxen. Aan de zijkant van de blokhut zijn twee grote luiken gemaakt die je open kunt doen om even de boel te laten luchten of voor iets meer licht.

Dit is nog eens vissen in stijl!

Aan de voorkant is een gordijn gemaakt voor als het regent of waait ’s nachts. Zo blijven je spullen mooi droog en zit je lekker beschut. Je stoel en je tent kun je dus gerust thuis laten. Scheelt een berg sjouwen en een hoop gewicht in de auto. Persoonlijk vind ik dit een erg groot voordeel! Wanneer het slecht weer is zit je op deze stek ook altijd met droge voeten, maar kijk vooral met regen wel even uit voor gladde steigerplanken! Je zult niet de eerste zijn die bij een aanbeet het water in glijdt of lelijk ten val komt. De steigers zouden ze kunnen verbeteren door anti-slip matten op de planken te maken. Dan zijn ze zelfs met slecht weer of met eventueel nachtvorst goed beloopbaar.

De steigers behoren ook tot de luxe op Bouxier. Let er wel op dat ze glad kunnen zijn als ze nat zijn!

Terug naar de sessie

Een blokhut met bijbehorende steiger midden in de prachtige Franse natuur. Wat wil een rustzoekende karpervisser nog meer eigenlijk? Ik kon het me op dat moment niet bedenken en genoot met volle teugen van een heerlijke sessie. Aangezien ik best wel op mijn privacy ben gesteld zat ik hier heerlijk en kon ik genieten van de rust waar ik naar zocht.

Vissen vanaf je eigen privésteiger: wat wil je als karpervisser nog meer?

Voorop de steiger had ik meer dan genoeg ruimte om mijn hengels neer te zetten en mijn stretcher kwijt te kunnen. Aangezien het lekker weer was heb ik bijna de hele week naast mijn hengels geslapen. ’s Morgens bij het eerste licht is het dan prachtig om over het water te kijken! Het mooiste ervan was nog dat de meeste aanbeten ’s morgens vroeg kwamen, bij het eerste ochtendlicht. Meerdere voordelen bracht dat met zich mee. Bij een aanbeet was ik snel bij mijn hengels en kon ik eventueel snel in de boot stappen. Ideaal voor het veilig afdrillen van een vis! Verder sliep ik bijna de hele week heerlijk in de buitenlucht en ik kan je vertellen… Dat doet een mens goed!

Ik sliep bijna de hele week in de buitenlucht. Dat doet een mens goed!

Mijn aanpak op Domaine de Bouxier

Grotendeels bedenk ik altijd mijn aanpak al thuis. ‘Huiswerk’ maken vind ik één van de belangrijkste dingen voorafgaand aan mijn sessies. Op school had ik er een enorme hekel aan, maar voor mijn karpersessies doe ik het graag!  Als ik op een water ben aangekomen begin ik altijd eerst een tijdje met observeren zodat ik een goed beeld krijg van wat zich op het moment op het water afspeelt. Wijkt dat erg af van mijn bedachte strategie, dan pas ik het gewoon aan. Op deze manier probeer ik altijd gelijk zo goed mogelijk te beginnen. Met een ondoordachte strategie beginnen die niet werkt kun je namelijk ook het water verstoren!

De grote ‘olievlek’ in het water laat duidelijk zien dat Thimon gebruik maakt van olie in zijn voer.

Als ik begin aan een betaalwater sessie vis ik ook altijd eerst maar met twee hengels of zelfs met één. Op deze manier creëer ik een soort lijnvrije zone binnen de stek waar de vissen zich veilig voelen. Karpers trekken nu eenmaal graag naar zones waar ze rustig even kunnen rondhangen. Aangezien in april het water rond de 10 graden was besloot ik te beginnen met een vrij attractieve manier van vissen. Bovenstaande foto laat dat ook goed zien, omdat je rondom de voerboot op het water een ‘olievlek’ ziet. Een mix van groundbait, hennep en tonijn in zonnebloem olie is een mooi voertje om rondom een fluo pop-upje te voeren. Voor deze tijd van het jaar een zeer effectieve methode om bij nieuwsgierige vissen die nog maar slecht willen azen een aanbeet uit te lokken.

Een zeer effectieve methode om bij slecht azende vissen een aanbeet uit te lokken!

Goede start

Op zaterdagmiddag na aankomst drink ik heerlijk relaxt een bakje koffie. Mijn spullen staan inmiddels geïnstalleerd op de stek en ondertussen bedenk ik waar ik mijn eerste twee hengels ga plaatsen. De eerste drie nachten ga ik sowieso maar met twee hengels aan de slag. Ik wil graag zo min mogelijk lijndruk creëren en de vissen een vertrouwd gevoel meegeven. Ik besluit mijn hengels ‘kort’ te houden en vis dan ook de eerste nacht met twee hengels vrij dichtbij. Al snel na het inleggen van de hengels is het alweer bijna avond. De schemer begint in te zetten en ik moet zelfs nog eten. Na het inleggen van de hengels geniet ik in alle rust van mijn avondeten en het uitzicht over het meer. Het bevalt mij hier wel!

Het is prima vol te houden op dit mooie water!

Na een lange nacht word ik wakker in een oase van rust. Vannacht is het stil gebleven, wat ik eigenlijk helemaal niet zo erg vind. Ik heb even heerlijk kunnen slapen en mezelf opgeladen voor de komende week. Het zal vast niet visloos blijven! De rest van de dag en avond blijft het stil en vlak voor de avond valt leg ik mijn twee hengels opnieuw in. De volgende ochtend word ik wakker gemaakt door een aanbeet. De Delkim geeft een paar piepen en de lijn loopt langzaam strak. Bij het oppakken van de hengel is het duidelijk dat een goede vis zich gemeld heeft en na een behoorlijke dril kan ik een mooie spiegelkarper scheppen. De weegklok geeft 20,2 kilo aan. Meteen een eerste veertiger, wat een geweldige start van de sessie!

De eerste vis is meteen een veertiger, wat een start!

Goed gevoel

’s Middags ga ik even boodschappen doen en geniet ik ondertussen van de prachtige natuur rondom het domein van Bouxier. Als ik terugkom maak ik mijn hengels weer klaar en leg ik alles voorzichtig terug op zijn plek. Ergens heb ik ineens veel vertrouwen gekregen voor de rest van de sessie. Het weer zit lekker mee en ik zie ook steeds meer beweging op het water. De rest van de dag blijft het wederom rustig en na een hele middag observeren geniet ik bij de avondschemering van mijn avondeten en een lekker biertje. De rust op Bouxier is fantastisch! Er is niks of niemand waardoor je wordt gestoord. Ook de nacht verloopt stilletje, maar in het vroege ochtendlicht vertrekt er weer een hengel. Wanneer ik begin aan de dril is het erg koud en mistig. Een heldere nacht maakt plaats voor een heerlijk ochtendzonnetje als ik eenmaal de vis op de onthaakmat heb liggen. Een leuke spiegel van 12,5 kilo mag ik noteren in mijn logboek!

Hoppa, nummero twee is ook in de pocket!

De rest van de dag blijft het stilletjes met erg warm weer. De heldere nacht heeft plaatsgemaakt voor een brandende zon en even lijkt het erop dat de onderwaterwereld dat ook heeft meegekregen. Zelfs de avond en de daarop volgende nacht verlopen zonder actie! Als ik ’s morgens wakker word door het licht, om een uur of zes, is er nog steeds geen actie geweest. Ik besluit eerst maar eens een lekker bakje koffie te zetten en te genieten van de rust die ik hier heb. Terwijl ik koffie inschenk besluit een vis dat hij het er niet mee eens is en er loopt weer een hengel af. Een megasterke vis laat duidelijk merken dat hij de weg weet en zwemt hard op de overhangende bomen af links van mijn stek. Snel spring ik de boot in en ga ik achter de vis aan. Na een hoop takken kapot trekken en de lijn achter de obstakels bevrijd te hebben lukt het mij om een prachtige spiegel van 19,1 kilo te vangen. Een juweel van een vis is voor eventjes de mijne!

Het kostte even wat moeite, maar uiteindelijk zit de vis in het net!

Nat pak

Nadat ik de mooie spiegel heb teruggezet ga ik even lekker op mijn stretcher liggen. Ik geniet van het kijken naar de foto’s van de gevangen vissen tot nu toe. Ook die hengel ligt weer keurig op zijn plaats en met vertrouwen vis ik rustig verder. De rust duurt echter niet lang, want tien minuten later loopt diezelfde hengel weer af. Wederom een vis die voor de obstakels kiest en vanuit het open water in een streep naar de kant komt zwemmen op de takken af. Ik ben onder de indruk, maar blijf ondertussen geconcentreerd met de dril bezig. Rustig dirigeer ik de vis bij de takken vandaan en even later kan ik de vis bijna scheppen. Ik besluit uit de boot te stappen en met vaste grond onder mijn voeten verder te drillen.

Wederom is het een flinke bak van 19 kilo!

Even later sta ik zeiknat op de kant. Ik moest een klein stukje zwemmen, maar na een vermoeide dril heb ik een spiegel van ruim negentien kilo in het schepnet. Job well done! Na een setje droge kleding aangetrokken te hebben zet ik de vis op de foto. Wat een prachtig exemplaar! Na het vangen van wederom een geweldig mooie spiegel besluit ik even mijn hengels er uit te draaien. Ik ga even lekker douchen om mezelf op te frissen na het zwemavontuur en daarna even boodschappen halen. De stek is dan even vrij van lijndruk en in de tussentijd kan ik even goed voor mezelf zorgen. Het is immers erg belangrijk om in goede conditie te blijven tijdens een sessie met meerdere vissen!

Het is belangrijk om in conditie te blijven!

Dappere strijder

Wanneer ik ’s middags na het boodschappen doen terugkom op Bouxier is het heerlijk weer. Ik geniet van de rust en het natuurschoon om me heen en maak ondertussen voor de komende nacht mijn hengels weer in orde. Vlak voordat het donker wordt vaar ik mijn hengels weer netjes uit op de juiste plek. Gelukkig blijft het ’s nachts weer heerlijk stil waardoor ik lekker kan slapen. Bij het eerste ochtendlicht is het vervolgens weer bingo. Er volgt weer een aanbeet met een flinke dril als gevolg. Met veel geduld en stuurwerk wordt ook deze vis veilig in het net geloodst. En jawel… Ook deze vis is wederom ruim in de negentien kilo. Wat een gemiddelde!

Eén ding is zeker: het getal 19 is Thimon goed gezind deze sessie!

Diezelfde middag loopt er compleet onverwachts, in de brandend hete zon, weer een hengel af. De vis komt op een moment dat ik mijn hengels net even wou binnendraaien voor een paar uurtjes rust. De vis weet zich verbazingwekkend genoeg midden op het water vast te zwemmen. Ik pak de boot en vaar rustig naar de vis toe om te kijken wat het obstakel is. Aangekomen bij de vis zie ik dat hij zich heeft vast gezwommen om de marker. Net alsof hij het wist…. Na wat geklungel weet ik de vis los te krijgen en zwemt hij in open water. Een tijdje later weet ik de vis te scheppen. Bizar sterk is hij echter wel, met zijn krappe negen kilo! Een dappere strijder zullen we maar zeggen.

De 1 blijft dit keer uit het gewicht, maar de dril was er niet minder om!

Geen schubje verkeerd

Na de dappere spiegel van negen kilo draai ik mijn hengels eruit en kies ik bewust voor een paar uurtjes rust en ruimte op de stek. Even een paar uur geen lijnen in het water pakt voor mij persoonlijk vaak bijzonder goed uit. Op betaalwateren werkt het spelletje soms totaal anders dan je zou verwachten. Mij is immers wel  bekend dat hoe minder lijndruk er is, hoe meer kans je maakt op de betere vissen. Het vissen met slappe lijnen kan daar ook enorm bij helpen. Zelfs op de grotere afstanden (hoe onnatuurlijk dat ook voelt) kun je dat gerust doen. Inmiddels is de avond alweer gevallen en vaar ik mijn hengels weer uit voor de nacht. Wederom verloopt de nacht stilletjes waarna ik ’s morgens bij het eerste ochtendlicht weer een aanbeet krijg. Een werkelijk prachtige schubkarper van 17,3 kilo is de volgende buit. Wat een vis! Geen schubje verkeerd…

Na al dat spiegelgeweld is deze schub een welkome afwisseling.

Na het fotomoment met de prachtige schub vaar ik mijn hengel weer uit. Dit keer op een andere plek dan waar de hengel eerst lag. Op deze manier heb ik weer een nieuwe situatie gecreëerd en wekt het bij de vissen minder snel argwaan op. Na het inleggen van de rig vaart mijn voerboot weer naar de kant. Ik pak de boot uit het water en zet deze weer terug in de blokhut. Als ik de boot neerzet klinken er een paar piepen uit de Delkim. Ik loop even naar de hengel terug om te kijken wat er aan de hand is als de paar piepen ineens al overgaan in een harde run.

De paar piepen gaan ineens al over in een harde run!

Magische getal

Snel pak ik de hengel op en spring ik in de boot om achter de vis aan te gaan. De vis weet bijzonder goed diep te blijven en doet er alles aan om te ontkomen. Bijna aan het einde van de dril doet deze krachtpatser nog een ultieme poging om onder een hek door te zwemmen (links van stek 5) en wat ik ook doe, het lukt de vis ook nog. Met wat kunst- en vliegwerk weet ik de hengel snel onder het hek door te krijgen en achter het hek verder te drillen. Uiteindelijk vang ik de vis alsnog en klokt deze enorm lange spiegel maar liefst 108 cm en 19,2 kilo. Het getal 19 is mij deze sessie bijzonder gezind!

Door zijn lengte lijkt deze spiegel haast nog groter dan hij al is. Wát een vis!

Op vrijdagmiddag arriveert mijn goede vriend en vismaat Ivo Nijboer op Bouxier. Hij komt de laatste nacht gezellig meevissen, waarna we morgen samen vertrekken naar Livardiere voor nog een heerlijke week vissen. ’s Avonds ben ik eventjes naar de faciliteiten toe om te douchen als ik na het douchen ineens in de verte Ivo met de boot op het water zie. Ik weet genoeg en ga snel weer terug naar de stek. Daar aangekomen heeft Ivo een mooie spiegel afgedrild en in het net zitten. Samen maken we de foto’s en genieten we van het moment.

Een mooie spiegel van ruim zestien kilo als resultaat. Super om die momenten samen met goede vrienden te kunnen delen!

Op de allerlaatste vroege zaterdagochtend lopen er vlak voor het inpakken toch nog twee hengels af, wat de sessie tot een bijzonder geslaagde maakt. Twee mooie spiegelkarpers kunnen we nog op de foto knippen en zeer tevreden kijk ik vervolgens terug op een mooie week met lekker weer en mooie vissen. Heerlijke natuur om me heen en al het andere moois wat Bouxier te bieden heeft. Het was een mooie sessie om op terug te kijken!

Al met al…

…kijkt Thimon terug op een geslaagde sessie!

Overall

Als ik Domaine De Bouxier in cijfers zou moeten uitdrukken dan krijgt het van mij gemiddeld een 7,8. Hieronder licht ik dit cijfer toe.

Service: 9

De service op Domaine de Bouxier vind ik bijzonder goed. Leticia (de beheerder) komt elke dag langs om een praatje te maken. Daarbij vraagt ze of alles naar wens is en of ze eventueel nog dingen kan regelen. Ook kun je elke dag eventueel lege accu’s of andere spullen meegeven die opgeladen moeten worden. Prima geregeld!

De service is prima geregeld!

Vangsten / Bestand: 9

De vissen op Domaine De Bouxier zijn stuk voor stuk plaatjes. De vissen zien er gezond uit en zorgen voor een prachtige dril. Ze zijn fit en beresterk. Ik heb geen enkele vis gevangen met beschadigingen of een kapotte bek. De dwergmeerval is wel een puntje van aandacht. Gelukkig heb ik er geen last van gehad, omdat ik in het vroege voorjaar heb gevist met een watertemperatuur van rond de 10 graden. Voor vissers die in de warmere periode gaan kan het een serieus probleem vormen. Hou er rekening mee in je aaskeuze! (Mistral baits Rosehip isotonic is een aanrader! De dwergmeerval laat ze liggen.

Het bestand op Bouxier krijgt van Thimon maar liefst een 9!

Sanitair: 6

Het sanitair op Domaine De Bouxier vind ik matig. Het is schoon en goed verzorgd, maar daarmee is het gezegd. Ik vind de douches matig omdat er bijvoorbeeld geen afgesloten cabine is en de douchekoppen nogal laag aan de muur zijn gemaakt. Voor de gemiddelde Fransman prima, maar voor de langere (met name Nederlandse) vissers onder ons niet heel prettig douchen. Wanneer je staat te douchen spetter je ook de kleding die aan de kapstok hangt nat. Dat is niet echt heel handig! Simpele douchecabines zouden een prima oplossing zijn.

Stekken: 7,5

De stekken op Domaine De Bouxier zijn stuk voor stuk prachtig aangelegd. Echt, mijn complimenten daarvoor! Elke stek heeft een luxe blokhut tot zijn beschikking en in iedere blokhut staan twee tafels en twee stoelen. Super handig om van alles op te zetten of om te gebruiken bij het koken. De steigers zouden verbeterd kunnen worden met een bevestigingspunt voor de boot. Nu zat er namelijk niets om de boot aan vast te maken. Een nuttig verbeterpunt denk ik! Verder kunnen de steigers verder verbeterd worden met iets van anti-slip matjes. Met regen of koud weer is het nu best gevaarlijk. De planken van de steigers worden namelijk behoorlijk glad.

Bereikbaarheid: 7,5

Domaine de Bouxier is prima bereikbaar. Vanaf de D298 sla je rechtsaf en na een klein stukje arriveer je eenvoudig aan het hek van het water. Het kan haast niet missen! Wanneer je door het hek bent gereden arriveer je niet veel later aan het prachtige meer van Bouxier.

Conclusie

Al met al heb ik een erg fijne vakantie gehad en heb ik genoten van mijn verblijf op Bouxier. Vriendelijk personeel, verzorgde stekken, prima faciliteiten en het is lekker rustig aan en rondom het water. Voor de rustzoekende visser zeker een aanrader!

De rustzoekende visser kan zijn hart ophalen bij dit fraaie water.

Ik heb me persoonlijk prima vermaakt en mijn volgende sessie staat zelfs alweer gepland. Ik kom zeker nog vaker terug om nog meer mooie vissen te vangen en te genieten van al het moois dat Bouxier te bieden heeft!

Tot de volgende keer!

Thimon Dokter


Wil je meer weten over Domain de Bouxier of over de andere wateren uit het assortiment van The Carp Specialist? Bezoek dan de website en vergeet ook zeker niet om de Facebookpagina te volgen om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl