ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

BTW Revealed: Domaine de Brocard – Fisherman Holidays

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: Domaine de Brocard – Fisherman Holidays

Afgelopen zomer trok Marco Tetteroo naar het Franse land om op een tof betaalwater te vissen: Domaine de Brocard van Fisherman Holidays. Een avontuurlijke week volgde en in deze BTW Revealed vertelt Marco over zijn ervaringen!


Marco aan het woord: Afgelopen zomer kwam er een mailtje binnen met daarin het verzoek of het mij iets leek om een BTW Revealed te maken voor KWO. De keuze was vrij makkelijk en al snel koos ik Mauriepaire als bestemming. Ik hou namelijk enorm van dit soort wateren. De datum werd vastgelegd en de voorbereiding kon beginnen. Een aantal dagen voordat ik zou afreizen naar Mauriepaire kreeg ik een mailtje met daarin het bericht dat dit water volgend jaar niet meer in de bestemmingen van Fisherman Holidays zou zitten.

De plannen werden last-minute gewijzigd, maar de nieuwe bestemming was minstens even mooi!

Er moest een ander water worden gekozen en mij werd geadviseerd om het eens op Domaine de Brocard te gaan proberen. Zo gezegd, zo gedaan. De plannen werden omgegooid en mijn reis kende nu een ander eindpunt!

Het water

Domaine de Brocard bestaat uit drie vijvers. Het eerste meer is een langwerpig water en is ongeveer acht hectare groot. Het tweede is een soort kweekvijver en hier mag niet gevist worden. Mijn keuze viel op het derde meer, dat ongeveer dubbel zo groot is als het eerste.

Op het water waar ik aan de slag ging zwemmen karpers tot 30 kilo!

Dit water heeft acht ruime stekken die mooi verdeeld zijn. Beiden zijn voorzien van een kleibodem en een maximale diepte van twee meter. Op het water waar ik aan de slag ging, zwemmen karpers tot 30 kilo.

Marco kwam op een bosrijk domein terecht.

Ik kwam er vrij snel achter dat er ook dwergmeervallen zitten. Deze zijn er overigens wel allemaal afgevist in het latere najaar, dus na mijn bezoek. Tevens is er een klein eilandje dat met recht een hotspot genoemd mag worden! Verder mag je een waadpak gebruiken om je lijnen uit te lopen. Lijkt dit je niks, dan mag je ook gebruik maken van een voerboot.

Het eiland bleek een regelrechte hotspot te zijn.

Faciliteiten

De faciliteiten op het domein zijn zeker voldoende te noemen. Er is een sanitair blok met een wc en een douche. Er is warm water zodat je jezelf comfortabel kan wassen. Ook kan je er je accu’s en andere elektronische benodigdheden opladen.

Qua faciliteiten was alles naar wens.

Mijn ervaring

Na een vlot verlopen rit reed ik het zandpad van het Domaine de Brocard op. Wat mij meteen opviel was de rust die er hier heerste. Ik voelde me gelijk thuis en kreeg nog meer zin om mijn geluk hier te gaan beproeven. Eenmaal kennis gemaakt te hebben met Frank en de nodige uitleg gekregen te hebben, reed ik naar mijn toegewezen stek.

Er heerste een heerlijke rust op het domein. Precies wat je wil op je welverdiende vakantie!

Frank zei dat het een goed idee was om eerst op stek 11 te beginnen. Als later in de week de aanbeten afnamen, kon het lonen om nog naar stek 9 te verkassen. Eenmaal aangekomen op mijn stek viel het me op dat de stekken zeer ruim waren. Vanop iedere stek had je een goed overzicht over het water, waardoor je alles goed in de gaten kunt houden.

Marco startte op stek 11.

Tijdens het opzetten merkte ik al dat er wat graskarper in mijn sector zat en eerlijk gezegd zat ik hier niet echt op te wachten, dus vermeed ik de stekken waar de graskarpers zich ophielden. Gedurende de tijd dat ik mijn spullen aan het opzetten was, werd pas duidelijk hoe warm het wel niet was.

Deze extreme hitte maken de karpers eerder loom dan actief!

De thermometer van de auto gaf 33 graden aan (in de schaduw). Oeps, dat gaat een pittige week worden en dan bedoel ik niet alleen qua weer maar ook qua vangsten. Uit mijn eigen ervaringen is vaak gebleken dat deze extreme hitte de karpers eerder loom maken dan actief. Maar ja, niet geschoten is altijd mis! Ik besloot mijn uiterste best te gaan doen. 

De extreme hitte maakte het Marco niet makkelijker.

Verkennen

Nadat ik mijn spullen had opgezet werd het tijd om met de voerboot het water beter te leren kennen. Frank had mij al verteld waar ik de vissen kon verwachten en na een half uurtje te hebben rondgevaren was mij al het één en het ander duidelijk geworden. Snel werd er een plannetje gesmeed en de hengels in positie gebracht.

De plannetjes waren snel gesmeed, afwachten maar…

Ik maakte gebruik van een Gyro Rig doordat de bodem voorzien was van een dikke laag slib. Ik had weinig vertrouwen om met een wafter of bodemaas aan de slag te gaan. Het werd snel duidelijk dat er veel dwergmeervallen aanwezig waren. Het vissen met een gewone pop-up was onbegonnen werk.

Deze krengen zorgden voor Marco’s aangepaste tactiek.

Mijn keuze viel op een drijvend fakemaisje dat ik met behulp van een baitscrew op mijn haak bevestigde. Snel werden de hengels op de zorgvuldig uitgekozen stekken gepositioneerd en kon het wachten beginnen.

De aanwezigheid van dwergmeerval vergde een aangepaste tactiek.

Het bestand

De volgende ochtend werd ik gewekt door een volle fluiter op mijn rechterhengel die onder eigen kant lag. Na een korte dril was mijn eerste Brocard karper een feit! Een langgerekte schubkarper kon na het nemen van de nodige foto’s teruggezet worden. Snel de hengel weer op de juiste plek en extra genieten van een lekker bakkie koffie.

Een lekkere aftrapper voor Marco.

De zon kwam al snel achter de bomen vandaan waardoor het beslist weer een snikhete dag zou gaan worden. De dag verliep langzaam en samen met de hulp van de schaduw probeerde ik de hitte te vermijden. Zo bleef het de gehele week. Na twee dagen en drie karpers hield ik het voor gezien en verkaste naar stek 9. Op deze stek had ik zeer veel schaduw en was het veel beter uit te houden. Zo had ik iets meer zekerheid dat ik niet als een rode kreeft huiswaarts zou keren! 

Op stek 9 is meer schaduw te vinden. Ideaal in de warmere maanden.

Met behulp van mijn Monsterbait Boat had ik de spots van stek 11 in mijn GPS staan en kon ik deze vanaf stek 9 ook prima bevissen. De hengels werden snel weer op de juiste stekken gedropt en ik verwende mezelf met een uitgebreid avondeten.

Wat een heerlijke rust heerst er hier op dit domein!

Na weer een hete dag te hebben overleefd, was het toch goed toeven aan de waterkant. Wat een heerlijke rust heerst er hier op dit domein! Rond 23:30 dook ik mijn slaapzak in en binnen no-time verkeerde ik in dromenland.

Klaar om af te tetteren!

Toen de eerste zonnestralen op mijn tent schenen werd ik wild uit mijn diepe slaap gehaald door een gillende Siren. Niet veel later stond ik met een gierende slip en een kromme hengel in mijn handen. Wat zijn ze sterk hier…

Schubbenfestijn

Toen ik na een kwartiertje weer een schubbenflank zag, dacht ik bij mezelf: “Alwéér een schub joh!” Ach ja, niet piepen Marco, het is weer een prachtvis. Snel werden de nodige plaatjes geschoten en kon de schub ongedeerd weer teruggezet worden. Na deze vis bleef het angstvallig stil en wat ik ook probeerde, de aanbeten bleven uit. Het enige wat wel zijn werk deed, was de zon die stevig zijn zonnestralen op ons af bleef werpen.

Marco werd geteisterd door dit slag schubs, hij kon niet klagen.

Na deze vis bleef het angstvallig stil en wat ik ook probeerde, de aanbeten bleven uit. Het enige wat wel zijn werk deed, was de zon die stevig zijn zonnestralen op ons afwierp.

Het einde van de week kwam in zicht en met een ‘bitter sweet’ gevoel liet ik Brocard achter mij.

Al snel werd duidelijk dat het vangen van een vis zeer moeilijk zou gaan worden. Toch bleef ik het uiteraard proberen. Het einde van de week kwam in zicht en met een ‘bitter sweet’ gevoel liet ik Brocard achter mij.

Marco vertrok met een knagend gevoel, zijn wraak zal zoet zijn 😉

Ik ga hier zeker terugkomen! Al zal het zeker niet in de maand juli of augustus zijn. Het is dan in mijn ogen niet te doen met de afgelopen zomers in het achterhoofd.  

Eindconclusie

Faciliteiten: 7

De faciliteiten zijn standaard te noemen. Voor een karpervisser die komt om te vangen in plaats van iedere dag zijn haar te föhnen, is het prima te doen 😉 De douche en de toiletten zijn schoon en doen wat ze moeten doen. Ik ben ook heel eerlijk hierin: je hoeft ook geen 10 sterren toilet te hebben om je behoeftes te doen, toch? 

Visbestand: 8

Ook al heb ik niet enorm veel gevangen, het bestand is ronduit goed te noemen. Kom je in de juiste periode, dan kan je echt veel vis vangen. Een reeks van tussen de 30 en 40 vissen in een week is normaal te noemen. Dus als je echt van veel actie houdt dan is Brocard het water bij uitstek! Ook voor diegenen die grote karpers willen vangen is het een perfect water met vissen tot maar liefst 30 kilo. 

Het water herbergt een mooi bestand aan karpers.

Service: 8

Frank, die het water beheerd, is echt een top gast die je helpt waar dat nodig is. Zelf is hij er alleen overdag en komt hij elke dag een praatje te maken. Verder weet hij echt veel van het water af, dus je mag hem alles vragen! Hij zal er zeker voor zorgen dat je je vissessie met een succes zal eindigen. 

Stekken: 8

De stekken zijn ruim en voorzien van grind. Als je echt luxe wilt hebben dan kan je voor stek 9 en 10 kiezen. Deze liggen namelijk in het bos en bieden je zowel mooi gras als schaduw. Al met al zijn de stekken ronduit prima te noemen. 

Op de stekken kun je je set-up zorgeloos neerzetten.

Eindcijfer: 7

Zoals ik al eerder zei, hier ga ik zeker terugkomen en dan zal ik een uitgebreider verslag doen voor KWO. Het water ligt prachtig in de bossen en als je heel stil bent in het donker, hoor je de zwijnen en herten achter je tent het bos in sprinten. Ik moet jullie heel eerlijk bekennen, hier houd ik van! 😉 Brocard, we’ll meet again.

Omgeven door groen, hier houden we van!

Tot gauw!

Marco Tetteroo


Meer info over dit prachtige betaalwater vinden jullie op de site van Fisherman Holidays. Volg ze ook zeker op Facebook en Instagram voor de laatste nieuwtjes over hun betaalwateren!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl