BTW Revealed: Etang de Mont – Remy van Os

Onze eigen Remy van Os a.k.a. Ossie, “de betaalwater specialist”, heeft een BTW Revealed geschreven over Etang de Mont. Vorig jaar viste hij ook al een sessie, maar dit jaar was het tijd voor een revanche! Lees hieronder zijn smaakvolle verhaal en bezoek de site van Fisherman Holidays voor meer informatie.


Remy aan het woord: In 2018 viste ik voor de eerste keer op Etang de Mont en deze sessie viste ik samen met Vincent Knecht. Echte grote vissen hebben we destijds niet gevangen en dat schreeuwde om een herkansing.

“Dit soort vissen zijn toch gewoon perfect?”

Vincent heb ik gelukkig deze keer thuis kunnen laten en ben ik zelf in mijn uppige-ik naar Frankrijk gecrost. Lees in deze link hoe het er de vorige keer aan toeging. Hieronder lees je het verslag van mijn nieuwe trip en of mijn leerpunten zijn vruchten afwierpen!

“Als een monnik alleen zocht ik troost in een overheerlijk monnikenbiertje.”

Etang de Mont

Zoals gezegd ben ik alleen naar Etang de Mont gegaan en dat kon ik allemaal op het laatste moment regelen omdat ik met niemand rekening hoefde te houden. Ik klopte op het allerlaatste moment aan bij Fisherman Holidays en er was gelukkig nog een plekje vrij. Dit keer zat ik op stek vier, dat is halverwege het water. Vorige keer visten we vanaf het eiland waar het water het ondiepst is.

“En dan kom je er halverwege achter dat je je fotocamera bent vergeten…?

Er zou die week nog een akelig pittig buitje vallen (bang voor onweer, weet je nog?) waardoor het waterniveau hoger was dan voorheen. Ik kon zo dieptes vinden van rond de 2,5 meter in plaats van 60 centimeter. Toch wel lekker, een beetje diepte. Stek vier is de stek die het dichtstbij het toiletgebouw ligt en dus de vriezers en koelkasten.

Ik had voeding, aas, een gevulde tacklebox en een jerrycan vol met water, dus de week kwam ik wel door!

Mijn lieve vriendinnetje had mijn maaltijden al klaargemaakt en ingevroren zodat ik ze alleen maar hoefde op te warmen, super lief! Wij karpervissers weten dat we hier bijna geen tijd voor hebben, want we zijn natuurlijk heel de dag superdruk bezig. Ik had voeding, aas, een gevulde tacklebox en een jerrycan vol met water, dus de week kwam ik wel door.

“Van dit soort luchten word ik vaak een beetje zenuwachtig, maar deze keer wist ik dat hij gelukkig zou wegtrekken!”

Leerpunten

Aan de slag dus! Ik ben een goede vier uur op het water geweest (met roeiboot inclusief dieptemeter) om interessante plekjes te vinden. Nadat ik dat gedaan had ben ik langs mijn buurtjes gegaan om te horen hoe het hun vergaan was de eerste dagen, ik kwam immers pas op maandag aan. Het sociale beest in mij kwam los en moest gestreeld worden en ik had direct vrienden voor het leven. Niet zo close als Drago en Dragan, maar er wel heel dicht tegenaan. De buren vingen alles strak tegen de overkant dus in mijn hoofd dacht ik al gelijk “juist n hengel strak tegen de overkant = kassa!”. Mijn tweede hengel legde ik in het diepste gedeelte en mijn derde op drie/vierde van het water. Zo viste ik op drie verschillende afstanden en dieptes en kon ik aftasten waar de vis zich in mijn sector bevond.

“Als je met deze dip in de luchtdruk en de fluiters bij de buren niks vangt, dan weet je dat je iets verkeerd doet.”

Gedurende de avond en nacht hoorde ik bij de buren links en rechts de fluiters rijkelijk vloeien maar mijn “KASSA” gedachte bleef uit. Ik had wederom de strijd verloren van de dwerg puta de madres (voor de jeugdige lezers betekent dit in het Spaans “klein rot dwergmeervalletje”). Op n of andere manier had ik ze alle drie in de buik gehaakt. Doordat ik mijn stek goed in kaart had gebracht had ik direct een back-up plan. Doordat ik al verse rigs had klaarliggen en ik ook nog eens vroeg wakker was heb ik direct alle lijnen opnieuw ingevaren. Niet veel later ving ik mijn eerste vis!

Niet veel later ving ik mijn eerste vis!

Dwergmeervallen en boilies

Ik wist van de vorige keer nog hoe ik de dwergmeervallen kon ontwijken door met tijgernoten te vissen, echter wilde ik deze keer toch ook met boilies aan de slag. In mijn Podcast zei ik dat ik eerder diverse diameters gebruik dan verschillende smaken boilies, daarom had ik 15, 20, 24 & zelfs 28mm KWO Specials meegenomen. Voordeel van deze bollen is dat er zowel zoet als vismeel (squid) in zit en je zo het beste van twee werelden combineert.

Genoeg variatie? Voor Remy in ieder geval wel!

Zoals je hieronder in de foto?s ziet heb ik baitprotectors over mijn aas heen gedaan. Het voelt toch vreemd om dit te gebruiken, alles moet zo attractief mogelijk en vervolgens sluit je de heleboel op in plastic…

Het is een beetje hetzelfde als een auditie doen bij Idols maar dan met een helm op.

Ik had het wel eens vaker geprobeerd maar had er weinig succes mee, ik moest even vertrouwen tanken. Het is een beetje hetzelfde als een auditie doen bij Idols maar dan met een helm op.

Plastic en boilies? Het vertrouwen moest bij Remy nog komen.
“Gebruik bij het stomen je boilienaald…”
“…want het dichtstbijzijnde brandwondencentrum is best een stukje karren!”

Zo, de boilies zijn gewrapt en de eerste aanbeten volgden. Het vertrouwen was weer terug en ik kon met een gerust hart mijn rigs inleggen voor de nacht. Zelfs mijn haakaasjes met wrap waren aangevreten, ongelooflijk wat een impact dit heeft op je visserij! Ik ga niet meer van huis zonder baitprotectors.

“Deze boilie was waarschijnlijk binnen een paar uur weggevreten!”

Tijgernoten

Uiteraard had ik ook gewoon tijgernoten meegenomen. Een behoorlijke baal bestaande uit diverse diameters en zwarte tijgers kookte ik aan de waterkant. Verser dan vers kan haast niet! Ik kook mijn tijgernoten altijd zonder toevoegingen en alleen in water. Waarom zou je de kracht van de smaak/geur van de tijgernoten weg halen? Je wil toch juist die specifieke geur en smaak van tijgernoten behouden?

Ik vis heel bewust met verschillende diameters boilies.

Waarom ben ik zo gefixeerd op verschillende diameters? Ik ben ervan overtuigd dat wanneer een karper keer op keer dezelfde diameter boilie naar binnen zuigt, hij exact dezelfde beweging en zuigkracht gebruikt (een soort dressuur?). Door met verschillende diameters te voeren is elke aasopname anders. Ik denk dat de karper daardoor eerder de fout in zal gaan als er bijvoorbeeld ineens een haak bij zit.

Een mix van diameters en aas moesten de vissen in de val laten lopen.

Door groter aas licht te maken hoop ik ze ook te foppen. Door tijgernoten uit te boren en er kurk in te stoppen lijkt het op het oog een flinke brok. In werkelijkheid blijven de tijgernoten op het gewicht van de haak op de bodem staan en is de gedachte van de aasopname alleen al genoeg om de haak naar binnen te slurpen.

Tijgernoten met kurk zijn een effectief aasje volgens Remy!
Boor twee tijgernoten een stukje uit…
…en plaats een kurken staafje er tussen.
Het is even werk, maar zeker het proberen waard!

Camera vergeten

Het is vast bij iedereen wel eens gebeurd dat je denkt dat je alles hebt meegenomen en dat je halverwege de tolweg toch even in je kofferklep kijkt of je je camera wel bij je hebt. Negatief, over! Man man man, wat kan ik daarvan balen zeg.

Ik heb zo hard zitten fluiten met die vis in mijn hand dat de buurman kwam kijken of het wel helemaal goed met mij ging.

Maar goed, niks aan te doen en we fixen dit gewoon. Ik heb ooit gehoord van een ?Whistlecam app?. Je hoeft maar te fluiten en hij maakt handsfree foto?s! Ik heb zo hard zitten fluiten met die vis in mijn hand dat de buurman kwam kijken of het wel helemaal goed met mij ging.

“Eigen schuld, dikke bult. Volgende keer extra opletten op wat ik meeneem!”

Doel bereikt?

Mijn eerste doel is altijd genieten van de tijd langs de waterkant en als je dan een vis vangt is het mooi meegenomen, dus dat doel is meer dan bereikt! Uiteindelijk wilde ik op Etang de Mont een 20 kilo vis te vangen en ook dat is zelfs gelukt. En nog wel een PR ook: ik ving namelijk mijn lelijkste 20 kilo aller tijden! 🙂

“Lelijke foto, lelijke vis, maar wel een knap ventje toch?”

Tijdens mijn verblijf op de Mont wist ik vijftien vissen te vangen, dit is voor mij best een fors aantal vissen. Heel eerlijk, ik vang over het algemeen niet zoveel vissen.

Tijdens mijn verblijf op de Mont wist ik een fors aantal vissen te landen.

Ik denk dat mijn succes komt doordat ik lang op het water heb gezocht naar goede stekjes, mijn haakaas uitgebalanceerd heb en vers aas aan de waterkant heb gemaakt. Kortom: ik heb er extra aandacht aan besteed en dat heeft zich uitbetaald in de aantallen. Ik kan je vertellen, dat voelt goed!

Een prima serie vangsten voor zo’n korte tijd. Petje af Remy!

Mijn advies voor Etang de Mont

Neem de tijd om je stek goed in kaart te brengen. Doordat ik daar extra aandacht aan had besteed leverde mij dit extra vis op. Over het algemeen is het bodemverloop op Etang de Mont niet heel spannend, maar juist dat kleine dipje in de bodem kan heel interessant zijn, vooral als de bodem redelijk vlak is. Zoek naar de geul in het midden. Als het water afgelaten wordt is deze goed zichtbaar!

“Het is een clich opmerking, maar goed materiaal is echt het halve werk.”

Tijgernoten en baitprotectors zijn essentieel. Je gaat geheid last krijgen van dwergmeerval en dat wil je echt niet. Je mag op Etang de Mont met drie hengels per persoon vissen, maar ik zou er serieus over nadenken om dit te reduceren tot vier per stek. Besluit je toch met meer dan vier hengels te vissen, dan zou ik twee hengels onder de eigen kant vissen zodat je minder lijndruk hebt.

De kans dat je een graskarper vangt is aanwezig en het zijn zeker geen kleintjes!

De kans dat je een graskarper vangt is aanwezig en de vissen die er zwemmen zijn geen kleintjes. Voor diegene die nog nooit een graskarper heeft gevangen, weet dan dat die zich voor de kant gedraagt als Jelle Kassies in een shotjes bar in Zwolle. Het is een behoorlijke aanslag op je materiaal, zowel voor je rig als je landingsnet. Het is dan ook geen gek idee om hem te scheppen met je recovery sling.

Een beste grasser voor Ossie!

Zorg ervoor dat je haakaas goed uitgebalanceerd is, dan kun je met een wat grotere diameters vissen. Ik heb zelfs met 28 millimeter als haakaas gevist! Schroom ook niet om te voeren. Zodra de vis op je aas ligt dan kun je er best een kilootje extra in kappen. Zo zorg je ervoor dat de vis op je aas blijft liggen en niet naar je buurman vertrekt! 😉

Veel plezier aan de waterkant en wie weet tot ziens.

Remy van Os


Wil jij ook vissen op Etang de Mont, klik dan hier voor meer informatie. Volg Remy ook zeker op Instagram en geef de FB pagina van Fisherman Holidays een like’je om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

Bekijk ook