BTW Revealed: Etang de Mont – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: Etang de Mont – The Carp Specialist

Middenin het prachtige departement Allier in Frankrijk ligt het betaalwater Etang de Mont van The Carp Specialist. Uniek aan het water is de grote aanvoer van vers water, met als groot voordeel dat het zuurstofgehalte in het meer constant is. Dit zorgt voor zeer gezond water voor een optimale groei van de vissen. Remy van Os ging er heen, samen met zijn mattie Vincent, en schreef deze BTW Revealed over de trip.


Ossie aan het woord: De afgelopen twee jaar stonden voor mij in het teken van veranderingen. Zo heb ik vorig jaar oktober een ongelooflijk leuke meid leren kennen en daar woon ik nu mee samen in ons nieuwe huis. Daarnaast heb ik in 2018 een sessie op een nieuw water gevist met Pilaar en ik ben weer eens op een betaalwater geweest. Over dat laatste zal ik jullie in dit artikel meer over vertellen.

Welkom op Etang de Mont!

Na een video van, Bas van Klaveren van The Carp Specialist, raakte ik geënthousiasmeerd over een betaalwater waar ik voorheen altijd overheen scrolde. Dit had waarschijnlijk te maken met het feit dat ik geen fan ben van wateren waar dwergmeervalletjes zwemmen. In deze video vertelde Bas dat deze ettertjes, ruim twaalf ton aan totaalgewicht, tot het verleden behoren. Bas begint zijn video op een stek waar ik toch stiekem een beetje verliefd op ben geworden.

Ik liet deze video aan mijn vismaat zien en na het verstrijken van een aantal weekjes stond ik zelf op die stek.

Dit wil je natuurlijk niet zien, gelukkig hebben we nog een baal tijgernoten kunnen halen.

Feiten over Etang de Mont

In departement Allier, midden Frankrijk, ligt het betreffende water Etang de Mont. Het meer is ongeveer één kilometer land en 200 meter breed. Zoals veel paylakes in Frankrijk werd het water eerder  gebruikt voor de kweek van karpers. De reis is goed te doen. Vanaf Utrecht gerekend is het net geen 800 kilometer karren en onderweg betaal je zo’n €30,- aan tol voor een enkele reis.  Voordat je overigens bij het water aankomt rij je langs een levensgrote supermarkt, dus kun je eerst nog even verse Franse boodschappen doen voordat je gaat installeren.

Als je haar maar goed zit joh ;).

Sinds enkele tijd heeft een welvarende familie besloten dit stukje van het landgoed te delen met The Carp Specialist. Om het beste voor klanten te creëren is er flink geïnvesteerd in het water. Er zijn aan de put negen stekken aangelegd en er is een uitgebreide selectie geweest van karpers die zijn aangekocht.

Nu nog aan de kleine onschuldige kant maar over een paar jaar een beer met pr-potentie. Ik bedoel de vis natuurlijk!

Op elke van de negen stekken staat een grote tent die voorzien is van twee eenpersoonsbedden, een kast voor het opbergen van je spullen en een picknicktafel met stoelen. Ook als het langere tijd regent kun je hier goed vertoeven.

Alleen je slaapzak mee…

…de rest staat er al.

Het bestand

Op Etang de Mont zwemmen ongeveer 900 karpers, veruit het merendeel bestaat uit spiegelkarpers. Graskarpers en Koi’s zwemmen er ook maar wij hebben geen van tweeën weten te strikken.

Er zwemmen werkelijk schitterende koi’s rond op Etang de Mont!

Het gemiddeld gewicht van de karpers is de laatste periode wel behoorlijk gekelderd, omdat er een uitzetting van jonge karpers is geweest. De vissen zijn door de waterbeheerder zorgvuldig uitgekozen om in de toekomst een uitgebalanceerd bestand te hebben. Waar spiegels vooral de overhand hadden tracht men dit met de uitzettingen van schubs gelijk te trekken. Met het oog op de toekomst is dit een zeer positieve ontwikkeling.

En af en toe kwam er een kleine schubbemans voorbij.

Voorbereiding

Zoals gezegd heb ik het filmpje van Bas bekeken en naar aanleiding daarvan samen met Vincent een plannetje gemaakt. Maar hey, wat las ik twee dagen voor vertrek in de ‘KarperKlets’ op de website van The Carp Specialist? De dwergmeerval waren terug! Uiteraard direct een paar paniek appjes eruit gestuurd en ons plannetje aangepast.

Bedankt heren…

…anders hadden we een taaie uitdaging gehad.

De mix van 15,20 en 26 mm bollen in zoete en vis variatie was zeker een goed plan, maar met oog op de aanwezige dwergmeervallen toch maar een flinke emmer tijgers mee. Deze zijn te hard voor de terreurvisjes dus onmisbaar op zulke meren.

Wat rigs betreft gebruik ik bijna altijd dezelfde onderlijnen. Op de video was goed te zien dat er geen heftige onregelmatigheden op de bodem waren dus een standaard onderlijn is wat dat betreft prima. Tussen de 15 & 18 cm lang haakmaatje 6 en ongeveer een cm tussen de haakbocht en het aas. Ik heb mezelf al teveel in de val laten lokken door moeilijke combinaties met wartels, elastieken bungy rigs etc. Als ik zie hoe Pilaar en Hofman vissen dan hou ik me ook lekker bij de basis en als dat niet werkt ga ik goochelen.

De goochelaar en schele Vincent, Alias Simon Smetvrees :-P.

Ontvangst en service 

Oké, dit was geen goed begin… Ergens in mijn achterhoofd weet ik dat wij Nederlanders over het algemeen overal op tijd komen. Wij hebben niet echt een mañana cultuurtje. Maar goed we zijn in Frankrijk he? Bij aankomst op het water was er dan ook helemaal niemand te bekennen. We hebben even gewacht en zijn vervolgens maar naar onze stek gegaan om alles uit te pakken. Wat bleek later, de gastvrouw regelt zowel het ontvangst van Etang de Mont als dat van Domain de Bouxier. Dit is ook een water wat je kunt boeken bij The Carp Specialist. Zij regelde eerst de aankomst van Claudia Darga op het andere water, en uiteraard begreep ik die keuze volledig.

Zij regelde eerst de aankomst van Claudia Darga op het andere water, uiteraard begreep ik die keuze volledig.

Jaja beste KWO’ers, gastvrouw (!!!) Letitia kwam gelukkig niet veel later na onze aankomst om ons van harte welkom te heten. De verwarring die bij ons ontstond bij aankomst heeft ze dubbel en dwars goedgemaakt met een duidelijke uitleg en een zeer nette folder met alle regels en nuttige informatie.

Niet de goedkoopste…

…maar de enige in de buurt.

Na dag 3 waren we al bijna door al onze tijgernoten heen, Letitia had nog een kleine 2 kilo tijgernoten en dat was zeker niet genoeg. Ze tipte ons dat er op 25 kilometer rijden een viswinkel was waar we genoeg tijgers konden kopen. Omdat ze zich een beetje schuldig voelde dat ze nog maar weinig tijgernoten had heeft ze geregeld dat wij een grote pan en brander konden gebruiken om alsnog 35 kilo tijgers te koken.

Uiteindelijk de redding van de sessie!

Het sanitair

Bij het woord sanitair gebouw denk je misschien niet meteen aan een portacabin. Maar, eenmaal binnenin deze portacabin, werd mij duidelijk dat dit geen gewone is waar je normaal de schilders in ziet zitten op een bouwterrein. Het sanitair en de keuken voor de klanten is samengevoegd tot een luxe ‘karperkeet’.

De karperkeet!

Drie koelkasten voor de boodschappen en een grote vrieskist voor het aas is meer dan genoeg om alles koud te houden voor ALLE klanten van het water. Het is vaak genoeg gebeurd dat er nergens plek meer is, sta je dan met je voorraad freezerbaits. De keet bevat twee douchecabines en twee toiletten.

Verse croissantjes of broodjes elke dag, neem ze mee na het douchen!

Stekken

Als ik terugkijk op andere sessies op betaalwateren is dit toch wel veruit de mooiste stek waar ik ooit gevist heb. Ik kan me niet voorstellen dat ik snel weer op zo’n ruime stek kom te zitten.

Het water herbergt 9 stekken.

Wij bevisten stek 8 & 9, waarvan 9 de eilandstek is. Helemaal aan het einde en ondiepe stuk van het water, waar ongeveer tussen de 40 en 80 cm water staat. Zoals ik hierboven al beschreef herbergt dit water een hoop kleine vis het was dan ook prachtig om te zien dat deze vis zich massaal aan de oppervlakte toonde. Op elke stek is een grote tent geplaatst en voorzien van twee eenpersoonsbedden.

Bij het schrijven van dit artikel en het zien van de foto’s wil ik eigenlijk direct terug!

Onze aanpak

Na aankomst hebben we uitgebreid de tijd genomen om onze stek uit te peilen. Iets waar je altijd de tijd voor moet nemen want het levert je zoveel info op. Zowel met de dieptemeter als met de roeiboot. Je kunt overigens een boot inclusief elektromotor ter plekke huren. Scheelt weer een hoop ruimte in de auto.

Zoals Kevin Nash zegt: Locatie, Locatie, Locatie! Goede kont trouwens 😉

Voordat het donker werd hebben we op grote afstand, ongeveer 225 meter, een strook gevoerd over de gehele breedte van het water. Twee hengels hebben we zo’n vijftien meter voor de voerstrook gepositioneerd. Alvorens de vis op onze stek aan zou komen zijn ze dus over een behoorlijke strook voer heen gezwommen. Doordat de vis kan azen zonder lijnen tegen te komen, wordt het vertrouwen gewekt en zullen ze gulziger azen. Het attractieve haakaasje zal nu sneller gepakt worden. Dit alles heb ik van Michiel afgekeken in Slovenië en het werkt verdikkeme ook nog.

Plannetje werkt!

Vangsten

Over het aantal vissen wat we in onze week gevangen hebben valt niet te klagen, echter bleef het gemiddelde gewicht behoorlijk laag. Met vijftien vissen van nog geen zes kilo vind ik dat toch wel tegenvallen. Natuurlijk hebben we geprobeerd om met groter aas te vissen, langere hair/rig etc. Helaas mocht dat niet baten de kleine vis was denk ik gewoon te gretig…

Tot 15kg en bijna 30 stuks, wij waren tevreden.

De grootste karper die we in een week vingen woog vijftien kilo. Op de diepere stekken op het water werden wel dikkere vissen gevangen. Waar wij nagenoeg alle aanbeten s’nachts kregen deed onze Duitse collega het beter dan wij. S’morgens om 07:00 uur de wekker en om 09:00 uur de eerste aanbeet. Vervolgens haalde deze beste man s’avonds om 20:00 uur zijn hengels in. Zoals we in Rotterdam zouden zeggen:

Hij nam een neut en gaf zijn vrouw een veeg en dook vroeg onder de klamme lappen.

Met vier vissen per dag en een gemiddeld gewicht van boven de vijftien kilo was hij zeker de spekkoper van het water. Stek 1 is in deze periode veruit de beste stek van Etang de Mont, het schijnt dat je hem al jaren van tevoren moet boeken.

Gratulieren Iris und Armin!

Als ik terugkijk op onze sessie is dit qua aantallen een goede sessie geweest. Toch ga ik in de herkansing om het gemiddelde gewicht omhoog te schroeven. Mogelijk dat ik dit combineer met Domain de Bouxier. Mijn algehele indruk van dit water is echt top.

Tot snel 😉

De cijfers

Service: 8

Na een begrijpelijke valse start is de service gewoon top. Roeiboot te huur, broodjes worden gebracht, de mogelijkheid om nog tijgernoten te koken en elke dag even komen buurten om te checken of alles naar wens is.

Bij stek 9 kan je wel een bootje gebruiken 😉

Vangsten/ Bestand: 8

Met bijna 30 vissen in een week was dit een van mijn productiefste sessies ooit op een betaalwater. I know, ik vang meestal niet zo veel op een betaalwater, daarom was dit juist heel tof om een keer wat aantallen te tikken. Qua gewicht viel het bij ons een beetje tegen maar als je dan de vangsten van onze Duitse vriend Armin ziet dan weet je dat het zit het wel snor zit met het bestand aan grote vis.

Snor zat het zeker bij Armin!

Sanitair:  8.5

Een portacabin die ingericht is als douche en wc-unit, is gewoon prima. Een van de beste douches tot nu toe op een betaalwater. Wat vooral heel belangrijk is is dat het elke dag schoon was!

Het was er altijd schoon!

Stekken: 9

Een grote tent op je stek is echt een meerwaarde. Omdat je allemaal naast elkaar zit heb je wel het idee dat je niet veel ruimte hebt maar als je dan weer uitrekent over hoeveel vierkante meter je beschikking hebt dan is dat best prima. Tip: boek twee stekken naast elkaar, vooral 8 & 9. De stekken zijn goed onderhouden en bijna alle obstakels zijn verwijderd.

De stekken waren perfect!

Bereikbaarheid: 7.5

Rij vooral niet als alle schapen via Parijs, is nergens voor nodig. Plan je route en het scheelt je zeker 45 minuten ergernis op de peripherique. Ongeveer 800 kilometer rijden is te doen en € 60 tol voor een retour is gemiddeld.

" Rij vooral niet als alle schapen via Parijs, is nergens voor nodig. "

Met een cijfer van 8,2 vertegenwoordigt dit mijn gevoel over dit water. Ik zou dit water absoluut nog een keer bezoeken en ik zou het ook aanbevelen aan onze KWO members en vrienden.

Groetjes Remy & Vincent Knecht.

Tight lines,

Remy van Os aka OSSIE


Wil je meer weten over Etang de Mont of over de andere wateren van The Carp Specialist? Check dan de website en vergeet ook niet om de Instagram en de Facebookpagina te liken om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl