BTW Revealed: Etang de Vaise – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: Etang de Vaise – The Carp Specialist

Nieuw in het ruime assortiment van The Carp Specialist is Etang de Vaise. Dit water wordt beheerd door een kundige viskweker, dus met het bestand zit het wel goed! Jelmer Simmes (YouTube-baas TwinCarpNL) trok er samen met Daniel Tiedink op uit om de hoge verwachtingen aan de tand te voelen. Zijn bevindingen lees je hieronder!


Voordat Jelmer gaat vertellen over zijn ervaring, kunnen jullie alvast een video checken van zijn avontuur op Etang de Vaise, samen met Daniel Tiedink van het DWFishingTeam!

Jelmer aan het woord: Het 3,5 hectare grote Etang de Vaise is onlangs geopend voor karpervissers. De watereigenaar is een kundige viskweker en heeft dit bewezen door een uniek visbestand te realiseren op de plas. Mijn hart ging meteen een stuk sneller kloppen toen ik de foto’s van de schitterende vissen zag op de site van The Carp Specialist! De vismaat waarmee ik had afgesproken om de week te vissen bleek uiteindelijk helaas verhinderd. Ik twijfelde geen moment en belde direct Daniel Tiedink of hij zijn plaats kon overnemen. Zoals verwacht was dit binnen no-time geregeld. De sessie stond gepland, dus de eerste voorbereidingen konden worden getroffen!

Een bezoekje aan dit water stond vast!

Voorbereiding

De voorbereidingen waren eigenlijk erg simpel. Er werd een serie visveilige hit & run systemen in elkaar gezet en de onderlijnen moesten vers geknoopt worden aangezien het verplicht is om weerhaakloos en visveilig te vissen. Normaliter vis ik met micro weerhaken, maar ook dat is niet toegestaan op Etang du Vaise. Qua aas koos ik ervoor om enkel en alleen boilies en zoete maïs uit blik mee te nemen. Alle soorten werden door elkaar gemengd en de helft werd gehalveerd met het keukenmesje van mijn moeder 😉 Het halveren van mijn aas kan ik vrijwel nergens laten!

De eenvoudige aanpak van Jelmer bracht flink wat vissen op de mat!

Ontvangst en service

De ontvangst was erg aangenaam. De vriendelijke watereigenaar (Yoan) was ter plekke om ons na een voorspoedige rit te verwelkomen. De afstand vanaf Breda is ruim 700 kilometer. Doordat Daniel en ik op ongeveer de helft van de route een nachtje hadden gevist hoefden we deze afstand niet aan één stuk door te rijden. Dat scheelt een hoop!

Door een nachtje te vissen hoefden we de reis niet in één keer te maken.

De luxe safaritent waar we in verbleven zag er schoon uit en ons oog viel al snel op het uitgebreide assortiment aan partikels, soaks en pop-ups die bij het water aangeschaft kunnen worden. Ook de boot, die standaard bij de prijs is inbegrepen (zonder elektromotor), beviel prima. Mocht je weerhaakloze haken of visveilige systemen zijn vergeten: de watereigenaar weet het op te lossen. Er kan namelijk ook end-tackle gekocht worden bij Yoan!

Met de boot kun je het water in korte tijd goed leren kennen.

De safaritent

In de safaritent die aan het water staat is een WC en douche aanwezig. Met name de douche beviel super! Op het moment dat Daniel midden in de nacht een enorme meerval zijn vrijheid teruggaf, was hij erg blij dat er een douche op hem stond te wachten. Nadat Daniel voor het eerst de WC had bezocht begon hij verdacht hard te lachen. Hij vertelde mij dat ik het erg zwaar zou krijgen tijdens mijn eerste bezoek aan de WC. Hij zat namelijk behoorlijk krap en omdat ik een kop groter ben dan hem kon hij niet wachten tot ik er mijn behoefte moest doen. Uiteindelijk vond ik het zelf flink meevallen. Heel comfortabel was het niet, maar schoon en degelijk wel! 😉

Na het poseren met deze vis was Daniel behoorlijk blij dat hij een douche kon nemen!

Verder bestaat de safaritent uit een tweetal slaapkamers, een woonkamer en een mooi terras. Een tweepersoons bed zorgde voor een goede nachtrust bij Daniel. Overigens kon hij dat ook goed gebruiken, aangezien zijn energie level op de hoogste stand staat overdag! Ik sliep zelf in de andere slaapkamer. Hier bevinden zich twee éénpersoonsbedden en een ruime kledingkast. Ook het bed vond ik gezien mijn lengte aan de krappe kant. De slaapkamers en de woonkamer bevatten beide een elektrische verwarming voor de koudere maanden.

De safaritent is van alle gemakken voorzien!

Overal zijn stopcontacten te vinden, dus telefoons, camera’s, accu’s en ga zo maar door kunnen ter plekke worden opgeladen. Daarnaast is er een ruime koelkast en vriezer aanwezig, waar je je aas, eten en drinken in op kunt bergen. Ook alle keukengereedschappen, borden en bestek zijn in ruime hoeveelheden aanwezig. Op dit water wordt goed voor je gezorgd!

De luxe safaritent…

…en het toilet maken je verblijft een stuk aangenamer!

De stekken

De bereikbaarheid van het water is top. De auto kan voor de safaritent worden geparkeerd om de spullen uit te laden, en daarna kun je hem veilig parkeren op de parkeerplaats naast de safaritent.

Er is vrijwel geen wier aanwezig op het water. Enkel op de ondiepe zone van het water waren wat kleine algen te vinden. De bodem kent een structuur van zand, modder en grind, en er zijn tal van harde platen te vinden, maar ook extreem zachte stukken. In onze visweek hebben we geen obstakels kunnen ontdekken. Wel is het oppassen met de steile taluds tijdens het drillen vanaf de oever.

Het is even goed oppassen met de steile taluds, want vissen zoals deze wil je niet verspelen!

Het investeren van veel tijd in het onderzoeken van de bodemstructuur is een echte must. De stekken met interessante taluds en harde platen leverde ons verreweg de meeste vissen op!

Aanpak en vangsten

Aangezien het water nog niet lang is geopend zijn de vissen hier nog weinig gewend. Van dressuur is dus nog absoluut geen sprake, waardoor ik koos voor een vrij eenvoudige tactiek. Eerst werd de boot klaargemaakt om de gehele middag op het water te vertoeven om het water in kaart te brengen en mooie stekken te zoeken. Over het algemeen kent de ondiepe zone een erg zachte bodem, maar na een klein uurtje konden we toch een tweetal kleine plaatjes vinden waar de bodem beduidend harder was dan de overige vierkante meters.

Na een klein uurtje konden we een aantal interessante plekjes vinden.

De diepe hoek van het water is nog interessanter. Hier bevinden zich diverse harde platen, steile taluds en brede kuilen. Ook in deze hoek kozen we de twee meest interessante stekken om hier onze rigs te positioneren. We voerden relatief verspreid met de gedachte dat de karper dan in grotere aantallen tegelijk konden azen. Dit was helaas niet mogelijk in de ondiepe zone, omdat de harde stukken hier nog geen vierkante meter groot waren.

In de eerste nacht was het al flink raak voor Daniel!

De eerste nacht begon geweldig. Daniel ving een hoog gebouwde spiegelkarper, een brute schub en een monster van een meerval. Hij wilde deze gouden meerval enorm graag vangen en ik raadde hem aan om één van zijn hengels op het diepste punt van de plas te leggen, in combinatie met een lever en tonijn boilie. Dat hij dit bizar krachtige beest in de eerste nacht al ving hadden we allebei niet aan zien komen!

Wát een bijzondere vis!

Topweek

Na deze eerste dag liep het een aantal dagen een stuk rustiger. Overdag wisten we geen aanbeten te krijgen, ondanks dat we alles uit de kast hebben gehaald om hier verandering in te brengen. Toch vingen we vrijwel elke nacht wel één of meerdere karpers.

Vrijwel iedere nacht kwamen er wel één of meerdere vissen op de mat.

Naarmate de week vorderde leek de vis steeds losser te worden en met name in de laatste 48 uur vingen we flink door. De gewichten van de vissen waren bizar. Er kwam geen enkele karper op de mat die minder dan 15 kilo woog! Ook de schubbenpatronen van een aantal spiegels was adembenemend.

Wauw, vissen zoals deze zijn altijd bijzonder welkom!

Uiteindelijk hebben we geen enkele vis of aanbeet verspeeld, ondanks dat we met weerhaakloze haken moesten vissen. Tijdens het drillen hielden we nauwlettend in de gaten dat de druk relatief hoog moest blijven. Wanneer deze druk te laag is, kunnen de vissen de haak een stuk gemakkelijker kwijtraken! 

Ondanks de weerhaakloze haken hebben we geen enkele vis of aanbeet verspeeld!

Overall

Als ik Etang de Vaise in een cijfer zou moeten uitdrukken, dan krijgt het van mij een 8,5. Dit cijfer is opgebouwd uit een aantal subcijfers, die ik hieronder zal toelichten.

Service: 10

De service kan naar mijn mening niet beter. Alles was naar wens! Bij problemen is de watereigenaar altijd bereikbaar en hij komt ook regelmatig langs om te checken of alles naar wens is en om een gezellig praatje te maken. Ook de service met betrekking tot het leveren van end-tackle en aas voor is helemaal in orde.

Met de service is het op Etang de Vaise dik in orde!

Vangsten/bestand: 9

Het bestand is zeer uniek. Er zwemt vrijwel alleen maar zware vis op de plas: karpers onder de 15 kilo komen er weinig voor! Yoan is zelf een gepassioneerd viskweker, die als geen ander weet wat voor type vis interessant is voor de doorsnee karpervisser. Daarnaast zijn de vissen in topconditie en geheel onbeschadigd.

Met het bestand zit het wel goed: alle vissen zijn in topconditie!

Sanitair: 7,5

Het sanitair in de safaritent is prima in orde. De douche is erg relaxed en schoon. Helaas is de WC ietwat aan de kleine kant voor de wat langere visser.

Stekken: 7,5

De stekken zijn erg mooi aangelegd. Grote steenblokken met een laag grind zorgen voor een vlakke en verzorgde ondergrond. Een rodpod is daardoor wel een must op deze plas. Wij hadden hier geen rekening mee gehouden, dus moesten we onze banksticks voor het huisje in het zand prikken. Voor vier vissers vind ik het water aan de krappe kant. Daniel en ik konden namelijk met vier hengels het gehele water bevissen vanaf de safari tent. Dit is overigens ook te wijten aan de extreem lage waterstand op het moment dat wij er onze week visten.

De stekken zijn strak aangelegd!

Bereikbaarheid: 9

De bereikbaarheid is ook prima in orde! De navigatie stuurt je exact naar de plaats van bestemming zonder enige problemen. De auto kan voor de safaritent geparkeerd worden, waardoor het in- en uitladen van de materialen slechts een kleine moeite is.

Conclusie

Etang de Vaise is een sterke aanrader voor elke karpervisser die op zoek is naar luxe en de kans op zware karper. Ik zie het niet als een water voor een beginnende karpervisser. De bodemstructuur is namelijk erg variërend en het vereist behoorlijk wat moeite om de juiste stekken te vinden.

Met een dikke 8,5 voldoet dit water dubbel en dwars aan de verwachtingen!

Ik hou zelf meer van het onbekende en de uitdaging op de grote wateren of langgerekte kanalen, maar ik heb me zeker niet verveeld tijdens onze visweek!

Succes aan de waterkant!

Jelmer Simmes


Meer weten over Etang de Vaise of de andere wateren uit het aanbod van The Carp Specialist? Bezoek dan de website en vergeet ook niet om de Facebookpagina te volgen om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl