BTW Revealed: Etang des Châteliers – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: Etang des Châteliers – The Carp Specialist

Afgelopen jaar reisde Bianca Venema samen met vismaat Ingmar af naar Etang des Châteliers van The Carp Specialist. Om dit prachtige water te bereiken moesten er flink wat kilometers gevreten worden, maar die waren het dubbel en dwars waard! Hoe de sessie verliep en wat Bianca van het water vond lees je in de BTW Revealed hieronder.


Bianca aan het woord: Reikhalzend keek ik uit naar deze sessie op betaalwater Etang des Châteliers in Midden-West Frankrijk. Via vele mediaweergaves van deze parel in het aanbod van The Carp Specialist was ik alvast onder de indruk geraakt van de prachtige grillige vormen en de ligging van dit adembenemende meer.

Etang des Chateliers herbergt een grote hoeveelheid prachtige karpers!

Etang des Châteliers heeft twee forse armen met prachtig kronkelende oevers, omgeven met levendige flora en fauna. Het water is in totaal een beste 24 hectare groot. De twee armen komen uit op een centraal deel, met een gemetselde dijk die enigszins doorloopt in het water. Dit is tevens het diepste deel van het water, met een maximaal gemeten diepte van zo’n 3.5 meter.

Bianca had lang uitgekeken naar deze vistrip!

Karperparadijs

De trotse eigenaren van Etang des Châteliers zijn het echtpaar Delphine en Jean-Paul. Dit jonge stel heeft het water gekocht om hun droom te realiseren. Ze hebben enorm veel geïnvesteerd en keihard gewerkt met bezieling, passie, kennis en kunde om het water zoveel mogelijk tot een waar karperparadijs te maken. De karpervisser die houdt van Franse avonturen met behoefte aan visruimte, indrukwekkende natuur en bezieling voor de sport komt hier dan ook volledig aan zijn of haar trekken.

Iedere sportvisser komt op dit water aan zijn of haar trekken!

Het water is eeuwenoud en de ligging is weergaloos. Het water ligt middenin een glooiend berglandschap, prachtig diverse bossen, kleurige weidevelden en sierlijk slingerende wegen. Het meer zelf heeft prachtige features die het oog voortdurend strelen. Denk hierbij aan omgevallen bomen op de oever, half afgezaagde boomstammen, een idyllische brug, boothuis en een typische Frans vormgegeven gerenoveerde romantische villa met oneindig uitzicht.

Het meer bevat een flink aantal fraaie features!

Welkom

Het is daadwerkelijk genieten om Etang des Châteliers aan te rijden. Eén dag heb ik erover gereden vanuit het oosten van het land, inclusief de stops onderweg. Aangezien ter plaatse een boot plus motor en accu’s gehuurd kan worden konden we onze spullen precies kwijt in onze ruime personenwagen. Het blijft passen en meten, maar alles wat we wilden meenemen kon mee. Ieder z’n eigen tent, hengels, tackle, stretcher enzovoort. De reis verliep voorspoedig en rond 13:00 kwamen Ingmar en ik aan. Direct bij aankomst werden we hartelijk verwelkomt met koek en koffie door Deplhine en Jean-Paul. Het voelt goed en het blijkt al snel dat de eigenaren waarde hechten aan betrokken contact met de gasten.

Bianca en Ingmar worden meteen verwelkomd door de schitterende natuur op dit water!

Via de Facebookpagina van Etang des Châteliers had ik via de chat gevraagd of er misschien vooraf stokbrood besteld mocht worden en dit lag er zowaar ook keurig klaar! Delphine vond dit zelfs een bijzonder goed idee en kon zich voorstellen dat een vers broodje na een lange reis vast heerlijk zou smaken. Dit geeft direct weer hoe hartelijk zij in het contact zijn. Ze spreken beiden prima Engels en hierdoor verloopt de communicatie mooi soepel. Delphine maakt meteen een Whatsapp groep aan om gedurende de week vangsten en info met elkaar te delen. Wat een slim idee om met de dan nog onbekende vissers aan het gehele water contact te kunnen maken!

Al snel kwamen de eerste vangsten voorbij in de Whatsapp groep!

Gezellig begin

Met enthousiasme delen ze direct alle informatie, inclusief tips en tricks over het water. Delphine geeft aan dat ze ons elke morgen vers brood en/of croissantjes komt brengen rond een uurtje of 10. Na ons komen Richard en Marninck Elich aan, vader en zoon, ook uit Nederland en zij schuiven gezellig bij aan de grote tafel die in het clubhuis staat. Marninck vist voor Northern Baits en ze hebben er duidelijk zin in! Samen aan de koffie en honderduit kletsen over karpervisser. Wat is er nou mooier dan zo’n begin van de week? Top!

Het clubhuis is ideaal om even gezellig bij te kletsen met je mede-vissers!

De stekken

Vooraf was mijn keuze gevallen op stek 1. Via de plattegrond leek het alsof de dijk vanaf zowel stek 1 en stek 11 bevist kon worden. In de praktijk is deze dijk alleen door stek 11 te bevissen. Voor stek 1 kun je kiezen uit het vissen vanaf twee verschillende stekken of samen op 1 stek. Elke stek aan Etang des Châteliers is ruim, beschut en biedt meer dan voldoende plaats aan twee grote bivvy’s.

Met de stekken op dit water is niets mis!

Gezien de bodemstructuur bij de stekken is het een advies om een rubberen hamer mee te nemen, zodat de haringen stevig vastgezet kunnen worden. De stekken zijn elk fraai aangelegd en liggen mooi verscholen tussen de bomen. Hierdoor krijg ik altijd direct een soort van carpy gevoel, het gevoel van ultieme outdoor beleving middenin de natuur. En dat mag dan een week lang!

Het vissen vanaf stek 1 gaf een heerlijk rustgevend gevoel!

Karpervisser is zoveel meer dan alleen vissen, althans zo voelt het dan voor mij. Etang des Châteliers lokt dit gevoel direct bij mij uit. Aan de waterkant scharrelen egels, salamandertjes en vliegen ijsvogeltjes gezellig rond. Je hoort spechten tegen de bomen tikken en je mag dagelijks genieten van een indrukwekkend fluitconcert van druk toeterende vogels.

Karpervissen is zoveel meer dan alleen vissen.

In het water zie je indrukwekkende rotspartijen die een veilige haven en mooie visplaats vormen voor de witte reigers en uiteraard een mooie voedselmuur vormen voor de karpers. Deze rotspartijen zijn ook mooie hotspots om tegenaan te vissen! Elke stek heeft ruim 2 of meer hectare aan visruimte en er is een gerenoveerde gite aan het water te huur. Deze is luxe afgewerkt en ingericht voor zes personen. Vanuit deze gite kan niet gevist worden, de dichtstbijzijnde stek is stek 1 op ongeveer 150 meter. Rondom het water zijn in totaal 9 stekken aangelegd.

De dronefoto van stek 1 laat het goed zien: op iedere stek zit je heerlijk tussen de begroeiing!

De sessie

Bij aankomst op de stek licht Jean-Paul zorgvuldig en gemotiveerd toe dat we vooral op zoek moeten gaan naar de overgangen tussen harde en zachte bodem en dat de vissen voornamelijk in het zachte deel worden gevangen. Hij adviseert verder om verspreid te voeren. Zowel het uitvaren met een voerboot of roeiboot is prima te doen. In het water is een gezonde hoeveelheid natuurlijk voedsel voor de karper aanwezig, zoals kreeftjes, mosselen en bloedworm. Hierdoor groeien de aanwezige karpers enorm en dat komt ons karpervissers niet verkeerd uit! Wel is het verstandig om je boilie tegen de kreeft te beschermen. Dit hoefde tijdens onze sessie overigens alleen bij de rigs die wat ondieper geplaatst werden.

Verspreid voeren is het advies!

Mijn aaskeuze voor deze sessie valt op Dynamite Baits White Chocolate/Coconut boilie en de Red Amo. In eerste instantie voer ik de stek alleen wat aan en kies ik de eerste nacht voor een goede nachtrust. We zijn afgelopen nacht om 02:00 vertrokken en hebben 12 uur in de auto gezeten. Laat de karper maar eerst eens fijn op het voer komen en vertrouwen krijgen! Al snel zie ik dat er op stek 11 aan de overkant enorm goed wordt gevangen. De wind staat vol op hun kant en de golven beuken mooi tegen de dijk aan.

De White Chocolate moest het gaan doen voor Bianca!

Vangsten in de groepsapp

Via de groepsapp maken we kennis met onze Belgische overburen Steve, Teddy en Bert en zien daar vrij snel al de vangstverhalen voorbij komen. Altijd mooi om te lezen wat er gevangen wordt en hiervan mee te mogen genieten. Ze vingen in hun eerste nacht maar liefst 11 karpers, hetgeen verder die week nog aangevuld zou worden tot een mooi totaal van 22 karpers vanaf stekken 1, 4 en 5. Een knap resultaat mannen!

Bert wist onder andere deze fraaie spiegel te vangen!

Zij hebben voor hun jaarlijkse karpersessie al voor de zesde keer op rij de keuze op Etang des Châteliers laten vallen en hun opgedane kennis van het water wordt hiermee ruimschoots en terecht via de vangsten beloond. Marninck en Richard kwamen vanaf stek 8 uit op een mooi totaal van vier karpers in de gewichten van 8, 13, 15, 16,5 kilo en wisten zowel spiegel- als schubkarpers te vangen.

Bianca en Ingmar waren niet de enigen die vis wisten te vangen.

Faciliteiten

De faciliteiten aan Etang des Châteliers zijn prima verzorgd. In het clubhuis zijn twee ruime vrieskisten en een grote koelkast aanwezig. Er is een watervoorziening en je hebt de mogelijkheid om de afwas te doen aan een keukenblokje. Binnen zijn voldoende oplaadpunten aangebracht en er is een kleine tackleshop ingericht waar tevens aas van eigen merk aangeschaft kan worden. Delphine verzorgt elke dag koffie en de liefhebber mag altijd aanschuiven voor een gezellig praatje. Bij dit clubgebouw zijn tevens een tweetal nieuwe douches aanwezig met een wastafel inclusief stopcontact. De ruimte is verwarmd en de beide douches werken met een druk/stop systeem.

De douchevoorzieningen op Etang des Chateliers zijn prima voor elkaar.

Achter de douches is in een aparte ruimte een WC aangelegd. Vanaf stek 8 tot aan het clubgebouw is het ongeveer 15 minuten lopen. Niet elke stek is met de auto bereikbaar en in dat geval worden alle visspullen door Delphine en Jean-Paul via een quad met aanhanger vlot naar de stek gebracht. Mocht je tijdens de week willen verkassen, dan kun je altijd op deze uitstekende service rekenen. Ze helpen zelfs mee om de spullen op de quad te pakken!

Niet iedere stek is met de auto te bereiken, maar ook daar is aan gedacht op dit prachtige complex!

Regels

De regels voor Etang des Châteliers zijn vergelijkbaar met de regels op de gemiddelde Franse betaalwateren. Maximaal drie hengels per visser, ontsmetting van de wonden is verplicht, maak gebruik van safety-rigs, onthaakmat frequent afspoelen, emmer water bij de hand houden, stek netjes houden en alhoewel open vuur verboden is, staat op elke stek een grote BBQ klaar met het nodige hout voorradig, om tijdens de wat koudere uurtjes veilig een gezellig kampvuurtje in te maken.

Op iedere stek vind je een plek om een vuurtje of een BBQ aan te steken.

In de BBQ is het logo van Etang des Châteliers uitgesneden en volgens Delphine is het maken van een foto hiervan inmiddels uitgegroeid tot een mooie traditie. We hebben meermaals gebruik gemaakt van deze BBQ en het Franse vlees smaakte perfect! Er mag verder enkel met kwaliteitsboilies op het water gevist worden. Het gebruik van particles is toegestaan, alleen het gebruik van pinda’s is verboden. Verder vond ik het mooi om in de regels te lezen dat alleen groene of camoukleurige bivy’s zijn toegestaan, wat op die manier zuiver recht doet aan de mooie natuurpracht om het water.

Het maken van een foto van het gloeiende logo is inmiddels traditie geworden!

Visbestand

Het visbestand is puik in orde. Op Etang des Châteliers zijn topvissen van 28 kilo schubkarper, 26 kilo spiegelkarper en een beest van een ghost schubkarper van net geen 26 kilo te vangen.

Een van de topvissen op Etang des Chateliers is deze fraaie ghost schubkarper!

Verder kun je een mooie dikke oranje koi vangen, waar een fles champagne op staat bij vangst, en een tweetal lederkarpers. Hiervan mocht ik er trouwens in deze sessie gelukkigerwijs ook eentje vangen! Hoewel ik al vele jaren op karper vis heb ik slechts enkele keren een volledige lederkarper mogen vangen, dus je begrijpt vast dat ik super blij was met deze zeldzame vangst.

Bianca was dolgelukkig…

…met deze fraaie lederkarper!

Tijdens de sessie vingen we vanaf stek 2 op mijn hengels in totaal 5 karpers in de gewichten 11 kilo lederkarper, 12 kilo schubkarper en 14 kilo, 18,5 en 19 kilo spiegelkarper en wist Ingmar vanaf stek 1 op zijn hengels in de laatste nacht gelukkig nog een fraaie 12,5 kilo spiegelkarper te strikken.

Bianca en Ingmar wisten samen een aantal fraaie vissen te vangen!

Ook deze brute spiegel kwam op bezoek.

De vissen zijn gezond, herstellen snel na vangst en geven stuk voor stuk prachtige drills. De aanbeten bestonden uit krachtige, volle fluiters. Altijd fijn om te horen! Een soepele, wat langere 25lb onderlijn, verzwaard met een loodje en voorzien van een line aligner, haakmaatje 5 en een 20mm White Chocolate/Coconut boilie met netprotection deed het werk. In feite was deze vrij simpele presentatie voldoende en is elke aanbeet ook verzilverd.

Ingmar wist in de laatste nacht nog een fraaie spiegel te vangen.

De score

De service op Etang des Châteliers geeft ik een dikke 10! In alles werd het ons en de medevissers bijzonder comfortabel gemaakt. Dagelijks vers stokbrood, op aanvraag werd zelfs vooraf stokbrood klaargelegd. Elke dag is Delphine en/of Jean-Paul aanwezig voor een kop koffie en het uitwisselen van sterke visverhalen. Het zijn beiden leuke en lieve mensen om te ontmoeten, mee in gesprek te zijn en het starten van een Whatsapp groep voorafgaande aan de sessie vind ik persoonlijk een geniaal en attent idee. Ter plaatse is een nette polyesterboot, accu’s en motor te huur. Er is aas en tackle te koop en mocht er onverhoopt iets niet zijn, dan zullen Delphine en Jean-Paul er alles aan doen om het mogelijk te maken. Topservice dus!

Zowel Jean-Paul…

…als Delphine doen er alles aan om je verblijf zo comfortabel mogelijk te maken!

Voor de vangsten en het kaperbestand geef ik een fraaie 8. De vangsten vielen in aantal misschien wat tegen, maar er was sprake van wisselende weersomstandigheden, windrichtingen en hoge luchtdruk. Wat dat betreft zat het weer die week niet mee. Anderzijds hebben Teddy, Steven en Bert de eerste nacht al 11 karpers mogen vangen, 20 in totaal en was hun grootste karper rond de 17 kilo.

Teddy, Steve en Berg begonnen hun sessie goed!

Op stek 10 viste een Frans koppel twee nachten en zij vingen drie karpers, waarvan de grootste maar liefst 21 kilo aantikte. Marninck en Richard hadden in totaal vier karpers gevangen, waarvan de grootste 16 kilo was. De week voordat wij aankwamen werden er door een koppel op stek 4 maar liefst 7 karpers boven de 20 kilo gevangen en in totaal 38 karpers. Dit geeft wel ongeveer een beeld welke actie er op dit water kan plaatsvinden!

Ook Marninck en zijn vader gingen niet met lege handen naar huis!

Sanitair en de stekken

Het sanitair ziet er prima uit en is nieuw. Er is een apart douchegedeelte met twee douches en een wastafel plus stopcontact. De ruimte is verwarmd en er is een apart toilet. De douches worden bediend via een start/stop knop. Vanaf stek 8 is het 15 minuten lopen naar het toilet en de vaartijd bedraagt naar mijn verwachting hetzelfde. De doucheruimte was prima toegankelijk en verzorgd. Het was echter niet brandschoon, waardoor ik het sanitair een ruimte voldoende geef, een 7.

Er is een apart toilet op dit water te vinden. Wel zo prettig!

De stekken zijn stuk voor stuk plaatjes. Ze liggen mooi verscholen tussen de bossen, zijn voldoende groot, goed toegankelijk en verhard. Er is duidelijk gedacht aan privacy en op elke stek is een vaste BBQ geplaatst die tevens als vuurkorf mag dienen. Er ligt zelfs hout naast en er is gratis hout te halen bij het clubgebouw. Enkele stekken, zoals stek 1, 10 en 11, zijn per auto te bereiken om je spullen in en uit te laden en de overige stekken zijn goed te bereiken per boot. Bovendien is er een unieke gite te boeken. Om deze redenen krijgen de stekken van mij een welverdiende 8.

De stekken krijgen een welverdiende 8!

De bereikbaarheid van Etang des Châteliers scoort ruim voldoende. De reisafstand is wat mij betreft in een dag te doen. De route is duidelijk omschreven op de site van The Carp Specialist en het aanrijden ervan is al een mooie belevenis op zich. Je geniet van prachtige uitzichten en mooie landschappen, en dat op slechts anderhalf uur rijden vanaf de kust. Verder ligt er een dorp met een grote supermarkt, McDonalds, pizzeria etc. op zo’n 15 minuten afstand. Voor de bereikbaarheid geef ik een 7.

Het is ongetwijfeld niet het betaalwater dat het dichtste bij Nederland ligt, maar dit water is de reis zeker waard!

Conclusie

Een sessie op het mooie Etang des Châteliers is een fantastische beleving. De ontvangst is hartelijk, het persoonlijke contact met Delphine en Jean-Paul is onvergetelijk en het karpervissen is een mooie uitdaging.

Fijne eigenaren, prima sanitair, mooie stekken en een puntgaaf bestand. Wat wil een karpervisser nog meer?!

Het karperbestand is mooi in balans, de omgeving is adembenemend, de stekken zijn top ingericht en er is voldoende water per visser. De faciliteiten zijn prima op orde en ook voor de niet-vissers biedt de omgeving voldoende toeristische uitstapjes.

Bianca is overtuigd: dit water is een bezoekje meer dan waard!

Het gemiddelde cijfer dat ik dit water geef komt uit op een 8. Een aanrader dus, en een ware parel in het grote aanbod van The Carp Specialist!

Vang ze!

Bianca Venema


Wil je meer weten over Etang des Châteliers of één van de vele andere betaalwateren van The Carp Specialist? Bekijk dan de website en vergeet ook niet om de Facebookpagina te volgen om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl