ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

BTW Revealed: Etang du Vaulaurent van Fisherman Holidays

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: Etang du Vaulaurent van Fisherman Holidays

Etang du Vaulaurent is een bijzonder water. Monniken kozen het water ooit om er vis te kweken want de locatie is perfect: een prachtige vallei waar verschillende waterstroompjes samenkomen in een schitterende plas. Dit zorgt voor een continue stroom van vers water en een kerngezond visbestand! In dit artikel neemt Remy van Os ons mee op zijn avontuur aan dit prachtige water van Fisherman Holidays!


De rook op de Coolsingel van het Feyenoordkampioenschap is net weggetrokken wanneer ik mijn auto vol trap om te vertrekken richting Frankrijk. In die week zou ook Ajax geschiedenis kunnen schrijven door de Europa League te winnen. De, voor mij, belangrijkere vraag is echter of mijn vismaat Pepijn van de Peppel en ik geschiedenis kunnen schrijven aan de oevers van een prachtig Frans water!

FH-Vaulaurent-1

Een erfenis van de monniken uit de 15de eeuw.

Feiten over Vaulaurent

In departement Bretagne ligt het water Etang du Vaulaurent van Fisherman Holidays. Als je op de wereldkaart kijkt ligt deze plas een stuk westelijker dan Londen. Geen paniek, we hanteren gewoon dezelfde tijd als in Nederland! Op de website van Fisherman Holidays wordt gesproken over het ontstaan van het water in de 18e eeuw. De watereigenaar, Michel, spreekt over een periode van ongeveer 300 jaar eerder. Het water werd gebruikt om vissen te kweken zodat de plaatselijke bevolking gevoed kon worden. Inmiddels zijn we een kleine 600 jaar verder en het meer bestaat nog steeds. Het is weliswaar wat groter geworden en de vissen worden ook niet meer opgegeten. 😉

Het water bevat een kerngezond bestand met enkele fraaie spiegels als kroonjuwelen!

Om dan maar gelijk verder te gaan met een van de negatieve puntjes (er zijn er maar twee) van dit artikel, er moet tol betaald worden. Wij konden onderweg tien keer een tolpoortje uitschelden en uiteindelijk koste dit geintje ons €55,-. Opzich nog redelijk te overzien voor een reis van 880km vanaf Utrecht. In het dorpje Carentoir zit een grote supermarkt waar je boodschappen kunt doen. Dit is op ongeveer 10 minuutjes rijden van het water.

Met 12 hectare water en 8 stekken in de ‘Golden Valley’ heeft watereigenaar Michel goud in handen!

Het bestand

Door de vorm van het water is het erg lastig om het water af te netten. Het precieze aantal vissen is dan ook niet bekend maar een schatting doet vermoeden dat er tussen de 550 en 600 karpers zwemmen. De topvis is een spiegelkarper van 28,8kg en deze vis is een aantal dagen voor onze komst gevangen op stek vier. Michel schat dat er ongeveer 30 vissen boven de 25 kilo zwemmen. Het draait bij mijn visserij overigens niet om de gewichten van de vissen. In het clubhuis hangen foto’s van gevangen karpers die de 15kg niet halen maar die hoger op mijn lijstje staan dan een kale spiegel van 20kg. Maar goed, ieder zijn eigen ding!

FH-Vaulaurent-24

Ons plannetje voor dit water leek te werken!

Tijdens ons verblijf hebben we een 8-tal brasems gevangen en met de aanwezigheid van deze boefjes dien je toch wel rekening te houden. Er zijn leefnetten beschikbaar gesteld om de gevangen brasem in te doen. Deze worden vervolgens ergens anders uitgezet of verkocht. Zo houden ze het aantal brasems op peil en beheersbaar. Op een paar grote rotsen na kom je niet heel veel speciaals tegen op de bodem. Op stek acht bijvoorbeeld loopt het vlak af naar 2,6 meter diep waarvan je zeker de eerste 30 meter gewoon kunt lopen. Je voelt tijdens het lopen in het water dat de bodem redelijk hard is en je maar weinig wegzakt. Hoe dichter je bij de lelies komt, hoe zachter de bodem.

FH-Vaulaurent-6

Kijken, voelen en luisteren levert een schat aan informatie op! Pepijn checkt hier de bodem op hardheid.

Voorbereiding

Bij het bekijken van de beschrijving op de website van Fisherman Holidays viel mij op dat iemand een kleine review had geschreven over dit water. Marc Goosens had al eerder op deze locatie gevist en zijn bevindingen opgeschreven. Ik heb Marc op Facebook toegevoegd en heb hem eens stevig aan de tand gevoeld. Ik wilde echt niet dat hij alle geheimen van Vaulaurent prijs zou geven hoor, dat zelf ontdekken vind ik zelf veel te leuk!

FH-Vaulaurent-12

Info als dit is zeer waardevol. Nogmaals bedankt Marc!

De standaard vragen zoals wier, brasems, rivierkreeften, bodemstructuur en zijn vangsten passeerden de revue. Toch mooi om te ervaren dat er nog steeds collega vissers zijn die elkaar proberen te helpen! Nu ik een klein beetje een idee had van het water kon ik met Pepijn om de tafel om een plannetje te maken.

 Toch mooi om te ervaren dat er nog steeds collega vissers zijn die elkaar proberen te helpen!

FH-Vaulaurent-9

Ook mede-visser Graham was welwillend om wat info door te schepen, hij was namelijk zeer gecharmeerd van de vriendin van Marc!

Ontvangst en service

Pepijn en ik kwamen op zondag aan in verband met verplichtingen in Nederland. Michel verwelkomde ons gelijk toen we aankwamen op het terrein. Hij verontschuldigde zich dat hij alleen maar Frans sprak wat voor ons geen probleem was. Wij zijn namelijk allebei met een 9 geslaagd voor ons eindexamen HAVO Frans (ahem…). Bij een aankomst op zaterdag heeft Michel de plaatselijke timmerman (Sebastian) als tolk in dienst genomen om iedereen te verwelkomen en de regels door te spreken. Wel zo handig als je bijvoorbeeld alleen maar de taal van de liefde spreekt! Sebastian komt doordeweeks ook langs of is telefonisch bereikbaar mocht je er echt niet uitkomen.

FH-Vaulaurent-25

Een overzicht van de grenzen van je stek, die helaas niet altijd even strak aangehouden werden.

Op het terrein bevinden zich een aantal blokhutjes. Het blokhutje dat het meest centraal gelegen is (Club house) is tevens de blokhut waar de koelkasten, vriezers, keukentje met magnetron en de oplaadpunten zich bevinden. Er is meer dan genoeg ruimte om je boodschappen en freezers koud te houden. Als je in de buurt van deze blokhut blijft heb je zelfs een redelijk goede wifi verbinding! Echter kunnen we vanaf 1 juli in heel Europa met onze eigen internetbundel streamen, dus is de wifi waarschijnlijk overbodig. Maar, mocht je je gevangen PR naar onze website willen sturen om nog nét de KWO-boulevard van deze week te halen, dan hoef je geen onnodige MB’s op te maken 😉

FH-Vaulaurent-23

Hier laat Michel zelf even ziet hoe het moet!

Foodpackage en aas

Om de vissers van alle gemakken te voorzien wordt er ook een ‘foodpackage’ aangeboden. Een week lang elke ochtend ontbijt en iedere avond diner wordt geserveerd voor €140,- per persoon. Je kunt er ook voor kiezen om 1 losse dag een ontbijt en diner te nemen, dan kost dat €20,- per persoon. Enkel een diner voor €17,- vind ik persoonlijk wat duur maar je kan maar geen zin hebben om te koken!

FH-Vaulaurent-7

Steak en Chips op dinsdag, waarom niet?

Etang du Vaulaurent is sinds kort in zee gegaan met een nieuwe boilie leverancier. Urban Baits is nu verkrijgbaar via Michel en zal verkocht worden voor €12,- per kilo. Granen zijn ook te koop, die komen rechtstreeks van de kweker. De kweker gebruikt deze granen om de karpers van klein grut tot verkoopbare maatjes karper te laten uitgroeien.

FH-Vaulaurent-10

Kwaliteit aas en partikels die ze al kennen…

FH-Vaulaurent-11-

…vanaf dat ze guppy waren!

Het sanitair

In het gebouw aan de linkerkant van het terrein bevinden zich de wc’s en de douches, die er overigens zeer netjes bijstaan. Tijdens ons verblijf hebben we Michel niet kunnen betrappen op slecht schoongemaakt sanitair. De douches en wc’s zijn nog geen 10 meter verwijderd van het clubhuis. Hoe relaxed is dat? Je maat gaat even douchen en jij kunt even face timen met je chick thuis!

Stekken

Waar ik eerder een negatief puntje (tol, dat zal altijd negatief blijven) aanhaalde benadruk ik nu even een van de vele positieve aspecten van Vaulaurent. Op stek één en twee beschik je over een chalet die van alle gemakken is voorzien. Een ander bijkomend voordeel is het gebruik van een roeiboot (boot is aanwezig op de stek). Alleen vanaf deze twee stekken mag je gebruik maken van een roeiboot, op de rest van de stekken ben je aangewezen op je voerboot.

FH-Vaulaurent-3

Op stekken één en twee staat een luxe chalet!

Koelkast met vriesvak, magnetron, elektra, warm water, twee bedden en een boot voor de deur! #IHEV

Stek drie en vier zijn te bereiken met de auto, maar na het uitpakken moet deze wel op de parkeerplaats neergezet worden.

Klein en (zeker) niet fijn!

Dan nu het tweede negatieve puntje van het artikel en tevens het enige negatieve over Etang du Vaulaurent en het is toch wel even iets om bij stil te staan. Het is trouwens een probleem waar wij vissers regelmatig tegenaan lopen en iets dat desastreuze gevolgen kan hebben.

Op stek vijf werden we overlopen door teken, Deze kleine beestjes kunnen je leven een behoorlijk negatieve twist bezorgen in de vorm van de ziekte van Lyme. Hier is op KWO al een keer een artikel over geschreven, klik hier om dat artikel te lezen en te voorkomen dat je gebeten wordt! Het was een gedeelte op de stek waar veel varens en gras groeide en door deze zone te vermijden of een waadpak aan te trekken was het wel te doen. Overigens zal je enkel in het late voorjaar en in de zomerperiode last hebben van deze beestjes.

FH-Vaulaurent-13

Na 5 minuten zaten er al drie teken op mijn been!

Zo, weer terug naar de mooie dingen van het vissen. De stekken op Vaulaurent zijn stuk voor stuk zeer ruim opgezet. Alle stekken hebben een moment van de dag schaduw, je zit dus nergens een hele dag in de zon. Stekken vijf, zes, zeven en acht liggen aan de andere kant van het water vanwaar het Clubhuis is gelegen. Je kunt die stekken bereiken via de openbare weg. De stekken zijn afgesloten middels een hek, je kunt er dus niet zomaar oplopen. Stek vijf ligt zelfs nog een stuk verder in de noordhoek van het water. Op deze vier stekken kun je je auto nagenoeg op de stek parkeren. Op elke stek is een soort betonnen plaat aanwezig die gebruikt kan worden om je BBQ op te zetten. Het is overigens niet de bedoeling om hier met je auto tegenaan te rijden!

FH-Vaulaurent-26

MH zou trots op me zijn! #crash #bbq #shithappens

Onze aanpak

Na aankomst hebben we ruim de tijd genomen om stek acht uit te peilen. Dit hebben we zowel met een waadpak en een stok als met de voerboot gedaan. De bodem vertoonde niet echt veel bijzonderheden waarna we de tips van Michel opvolgde door bij de markers te vissen. De markers zijn geplaatst in het midden van het water en dit schijnt ook een trekroute te zijn. Aan de rechterkant van de stek vissen we met twee hengels tegen de overhangende takken aan waar het ongeveer 1,2m diep is bij een vrij harde bodem. De eerste avond hebben we weinig maar verspreid gevoerd, de dagen erna voeren we steeds compacter en vissen net buiten de voerstek. Dit levert ons twee vissen op in twee dagen.

FH-Vaulaurent-20

Het is de tweede avond kassa voor Pepijn!

Tijdens de eerste drie dagen hebben we ook stek vijf in kaart gebracht en aangevoerd. We zagen er aardig wat vis springen. Ook deze stek hebben we verspreid aangevoerd. De eerste drie dagen hebben we daar niet gevist om zo een ‘safe-zone’ te creëren. De vierde dag moesten we daar de vruchten van plukken! Onze gedachten klopten precies en we wisten zeven aanbeten te forceren. We visten strak tegen de lelievelden aan en het was dus zaak om dichtbij de hengels te blijven om het verspelen van vis zoveel mogelijk te voorkomen.

FH-Vaulaurent-21

Hoe blij kan je soms zijn met het vangen van een vis?!

Om onze kansen te verspreiden visten we met drie verschillende onderlijnen en een chodrig. We hebben elke vis op een andere rig gevangen dus ik kan niet echt een aanbeveling doen wat het beste werkt. Verder hebben we de onderlijnen vrij basic gehouden met hier en daar een kleine aanpassing. Met een kleine aanpassing bedoel ik een iets langere/kortere hair of een line aligner in plaats van shrink tube.

FH-Vaulaurent-27

Doe Leffe normaal man!

We gebruikten boilies van één merk, zowel vismeel als zoet door elkaar heen. In diameter varieerden we met bijvoeren, zo ging er zowel 15mm als 20mm te water maar meestal kozen we voor een 20 mm bol als haakaas. In onze vangsten hebben we geen verschil gemerkt welke soort het beter deed. De tip van Michel was om wél met kwaliteit aas te vissen. “Kwaliteit boven kwantiteit!”

" Kwaliteit boven kwantiteit!"

Vangsten

Na vijf dagen vissen bleef de teller hangen op een handvol vissen. In de hele week zijn er ongeveer 30 vissen gevangen. Het was te verwachten dat de stekken met lelies de meeste vissen op zouden leveren. De meeste vissen lagen lekker te zonnebaden tussen deze lelies. De Engelsen die stek drie en vier bevisten hadden het beste resultaat met 21 vissen. Deze vaste klanten wisten precies hoe ze hier moesten vissen en daar werden ze rijkelijk voor beloond!

FH-Vaulaurent-28

Fisherman Holidays heeft er wat mij betreft weer een super locatie bij!

Om dit artikel af te sluiten wil ik toch nog even wat zeggen. Ik heb aan dit water zo’n goed gevoel over gehouden maar ik weet niet precies waar dit vandaan komt. We hebben niet super gevangen maar dat was op de een of andere manier ook niet eens erg. Alles klopt gewoon op dit water en ik ben hier nog zeker niet uitgevist. Ik denk dat Pepijn en ik binnenkort weer die 880 km zuidwaarts blaffen! 😉

FH-Vaulaurent-200

Ik MOET hier nog een keer vissen!

Meer informatie over Etang du Vaulaurent kun je terugvinden op de website Fisherman Holidays. Mocht je het water bezoeken: doe Michel de groetjes namens Pep & Ossie. Veel succes en visplezier gewenst, maar dat komt wel goed!

Cheers!

Remy van Os

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl