BTW Revealed: Etang Rys – Fisherman Holidays

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: Etang Rys – Fisherman Holidays

Afgelopen voorjaar bezocht David Vandevelde, wellicht beter bekend onder de naam ‘The Carping Couple‘, Etang Rys van Fisherman Holidays. In amper vier dagen tijd moest David een oordeel vellen over dit water en zoals gewoonlijk stelt hij ons niet teleur. Lees hieronder hoe zijn sessie verliep en wat hij van het water en de faciliteiten vond. Bekijk nu eerst het filmpje van zijn trip:


David Vandevelde aan het woord: Als ik dit schrijf is de zomer inmiddels van start gegaan en is de paai op elk water afgelopen. De hengeldruk is overal weer een beetje afgenomen na een intens voorjaar. Eindelijk een ‘rust periode’ voor de vissen. Voor mij is dat niet anders, aangezien ik een heel gaaf voorjaar achter de rug heb en heel wat mooie dingen heb mogen beleven aan de waterkant.

Ik heb een gaaf voorjaar achter de rug waarin ik veel dingen heb mogen beleven!

Na acht uurtjes bollen met de auto kwam ik aan bij één van die mooie voorjaarsavonturen: een driedaagse trip naar het adembenemende Etang Rys waar ik ook deels de Advanta fieldtest heb gedaan. Op zich niet totaal anders dan een ander water, maar het domein waarin het gelegen is maakt dit water heel speciaal. Buiten de totale rust en –je zou bijna denken- ongerepte natuur heeft Rys nog heel wat meer in z’n mars. Daarom deel ik met heel veel plezier mijn ervaring tijdens m’n verblijf aan dit betaalwater, dat via Fisherman Holidays kan worden geboekt.

Op Etang Rys kun je er ook voor kiezen om in de luxe hut te verblijven!

Het meer en de omgeving

Zoals ik net al zei ligt het water van acht hectare groot midden in het idyllische jachtdomein Saint Augustin van maar liefst 1000 hectare. Rys heeft op het domein zelfs nog een broertje of zusje (het is zoals je het zelf wilt bekijken) genaamd Etang Neuf dat een halve kilometer verder ligt en aan dezelfde eigenaar toebehoort. Het meer telt slechts vier stekken die met maximaal zeven vissers bezet mogen worden. Zo heeft iedereen toch een aardige plas water om z’n ding te doen! De stekken zelf zijn allemaal nieuw aangelegd met grind en houten balken zodanig dat je spullen netjes staan.

Het meer telt slechts vier stekken, zodat iedereen de ruimte heeft om z’n ding te doen.

Stek één en twee

Stek één is een mooie tweepersoons stek waar een hele grote en luxe jachthut boven het water is gemaakt. De stek zelf ligt een twintigtal meter naast de hut, met de bedoeling dat er niet vanaf het terras zou gevist worden. Hoe dan ook is dat onmogelijk door de glazen wanden op het terras en het hoogteverschil met het water. Denk hier dus over na voordat je gaat boeken! Op deze stek hoef je helemaal niet ver te vissen, al is er wel mogelijkheid om naar de verre bosrand te vissen.

De stekken op Etang Rys zijn heerlijk ruim en worden netjes onderhouden.

Stek twee is een éénpersoons stek die je de mogelijkheid geeft om naar de boskant en naar het diepe gedeelte aan het sluis te vissen. Daar is de diepte tussen de drie en drie en een half meter tijdens de winterperiode. Naar mijn gevoel een holding area in het late najaar, waar je zeker het verschil kan maken.

Plekken als dit kunnen het verschil maken!

Stek drie en vier

Stek drie is een tweepersoons stek waar je ook naar het sluis kan vissen én naar het eiland. Het is centraal gelegen en dus minder onderhevig aan windrichting en trekroute van de vis. De enorme aantrekkingskracht van een eiland geldt hier ook. Neem dat maar van me aan!

Stek drie is een ruime, centraal gelegen stek.

Stek vier is ook een tweepersoons stek. De afstand tot het eiland dat voor je ligt is een 50-tal meter, maar dat is niet minder interessant. Toen ik er was zag je de vis continu rondjes rond het eiland maken. Met de juiste tactiek kun je hier hele mooie resultaten boeken! Verder naar links is er de mogelijkheid om in de heel ondiepe staart (één tot anderhalve meter) van het water te vissen. Het is wel een hele eind ver, maar je kan er zonder probleem naartoe wandelen om je lijn daar te droppen. Zolang je maar oppast voor de wilde zwijnen!

In de omgeving van Etang Rys loopt veel wild.

Jachtdomein = wild. De eigenaar kon er geen getal op plakken hoeveel stukken roodwild (edelherten) en wilde zwijnen binnen het domein lopen, maar het zijn er VEEL. Zo goed als elke ochtend stond ik op met knorrende wilde zwijnen achter de tent of nieuwsgierige herten op amper 20 meter van de bivvy. Alleen dat al maakt een sessie naar dit water de moeite waard.

Nagenoeg elke ochtend stonden er wilde zwijnen of herten dichtbij de tent!

Visbestand

Omdat het pas dit jaar mogelijk is om er te vissen heeft de eigenaar het meer laten afnetten om een goed idee te krijgen van het bestand. Ook werden de kleine vissen verwijderd, nieuwe snelgroeiers opgezet en het origineel bestand aangevuld naar 200 vissen met grote vis tot 28 kilo. Deze grotere vissen komen van het bekende Nautica, waar de dam ging doorbreken en ze zo aan hun einde zouden komen. Je kan de som dus waarschijnlijk ook zelf al maken! Het is niet omdat het Rys z’n eerste seizoen is dat je er zomaar de pannen van het dak vist. De vissen kennen de slagen van de zweep en dat zie je soms aan de bekken. Gelukkig heb ik er zo maar eentje gevangen. Het is het logische gevolg van drukke visserij.

OEF… Geen hele beste foto, maar het formaat zegt genoeg!

Regels

Afspraken zijn er om na te komen. Ook hier gelden dus regels, maar in vergelijking met andere wateren zijn die bijna onbestaand. Ik geef je in een notendop wat er de voornaamste ‘do and don’t’s’ zijn. Het gebruik van gevlochten hoofdlijn en leadcore, ongekookte granen, tijgernoten en pinda’s in het algemeen zijn VERBODEN. Ook het zakken van vis is niet de bedoeling. De vis even in het net of recoverysling houden om te fotograferen is wel toegestaan.

De vissen even bij laten komen in het net of in een recovery sling is wel toegestaan!

Wat je wel mag is een voerboot of boot gebruiken. Je mag alleen gebruik maken van de boten die op het domein aanwezig zijn en daar moet je ook voor betalen. Drie hengels per visser mogen er gebruikt worden, tenzij je voor een vierde bijbetaald. Voor de mensen die tijdens de sessie graag een BBQ doen is dat geen probleem, maar open vuur is ten strengste verboden.

Als je graag gebruik maakt van een boot zijn er op Etang Rys boten beschikbaar.

De faciliteiten

Enkel stek één is uitgerust met een gigantische hut die op palen boven het water staat. Ondanks z’n grootte steekt het helemaal niet af met de bossen er rond. Integendeel zelfs! Het is 100% uit eikenhout gemaakt en zelfs het dak is begroeid met vegetatie om het nóg meer één geheel met de omgeving te maken. Het is uiterst geschikt om hier een weekje te komen vissen met je gezin of bevriend koppel die ook graag de lijnen natmaken.

Vissen vanuit een luxe hut als deze is beslist geen straf!

De hut is voorzien van een splinternieuwe keuken met vaatwasser, magnetron,  koffiezetapparaat, bestek, borden, noem het maar op. Je hebt er zelfs Wi-Fi tot je beschikking! Echt alles is er beschikbaar voor jouw verblijf. De blokhut telt twee slaapkamers met dubbele bedden. Hoofdkussens en lakens moet je wel zelf meenemen. Een zithoek om even te chillen of je foto’s op de laptop te zetten is er ook. Evenals een eettafel en nog belangrijker: een eigen douche en toilet. Snel warm water en op je gemak naar de WC gaan is toch nét iets aangenamer dan onder een koude douche of in het bos gaan als je het niet tot de voorziene toiletten haalt.

Een eigen douche en toilet zijn wel prettig, zeker bij langdurig verblijf aan het water.

De luxe hut bevat onder andere een keuken…

…en een heerlijk bed!

Last but not least is de luxehut voorzien van een groot buitenterras dat, net als de volledige blok, helemaal over het water uitstrekt. Aan loungestoelen en tafeltjes is ook gedacht, waarvandaan je de activiteit op het water of als het eens iets anders mag zijn, de grazende herten, in het oog kan houden.

Uit je warme bedje rollen en meteen genieten van een uitzicht als dit? Het kan op Etang Rys!

Stel dat je een andere stek hebt geboekt, dan raad ik je aan om met de auto naar de faciliteiten van Etang Neuf te gaan. Op het grote rondpunt in het bos kun je het bordje ‘accueil’ volgen en dan kom je er vanzelf. Daar is er een gebouwtje met koelkast, douche en toiletten. Je kan er ook al je batterijen en/of telefoon opladen.

In dit gebouwtje kun je douchen, naar het toilet en je elektrische apparaten opladen.

Ontvangst en service

De eigenaar Guillaume heeft bij voorkeur graag dat de vissers op tijd zijn aangezien hij nog twee andere wateren moet managen. Als iedereen dus toekomt wanneer hij/zij wilt, kan het snel aardig in de soep draaien. Ik geloof dat je voor Rys rond 14:00 aan het hek wordt verwacht. Bij mijn aankomst was het hek defect en kregen we allemaal de kans om via een andere ingang begeleid door het volledige domein te rijden. De paden door het bos zijn vrij goed berijdbaar en zijn aangelegd met grind.

Voor de eigenaar is het belangrijk dat je op tijd op het complex bent, dus houd daar rekening mee!

Qua service zat het ook helemaal goed. Een rondleiding in de hut zorgt ervoor dat je goed start aan een leuk verblijf en de verdere bediening wordt meestal door de eigenaar zelf verzorgd. Als je vers brood of iets dergelijks wenst, hoef je dat alleen maar te melden op de dag ervoor. Voor andere vragen kun je Guillaume met de telefoon in de blokhut ook altijd bereiken.

Als je vers brood of iets dergelijks wenst hoef je dat alleen maar te melden!

Voorbereiding en aanpak

Aangezien ik pas vader was geworden had ik eigenlijk weinig of geen tijd om iets voor te bereiden. Ik wist dat het een mooi gelegen water was met een leuk bestand en that’s it. De week voor mij was stek één voor de eerste keer bevist en ik kon dus onmogelijk info vergaren. Daar zit ik niet mee in, want ik probeer zoveel mogelijk m’n eigen ding te doen. Het enige dat ik wel wat voorbereid heb is een grote kuip met gecrushte SUMO boilies en enkele emmers met gecrushte SUMO boilies, kemp, enkele blikken zoete mais en pellets erbij. Op elke emmer goot ik er ongeveer één liter predigested chicken liver liquid op. Iets wat ik altijd gebruik om aan te voeren in het kantje! Stinkt als de pest, maar dat lijkt de vissen niets te kunnen schelen: ze smullen er van!

De voermix van David heeft zijn kracht al meerdere malen bewezen!

Ik had mezelf voorgenomen om in het begin niet heel veel te voeren. Zodra de eerste vissen snel na elkaar volgden, zou er goed doorgevoerd worden. Ik had amper vier dagen de tijd om een mooie vis te vangen en dan kan je niet echt gokken op ergens gaan zitten, een voerplek opbouwen en zitten wachten. Actief de vis volgen zou dus mijn aanpak worden! Gelukkig was er maar één andere stek bezet en had ik vrij veel ruimte om m’n eigen gang te gaan.

Vangsten

Bij aankomst werd het me al snel duidelijk gemaakt waar de vis lag. Wind vol op de kop en de vissen sprongen werkelijk overal voor me uit, zelfs tot tegen de chalet! Met volle goesting had ik al snel twee hengels opgetuigd. Telkens op dezelfde plaats plofte er een dikke vis verschillende keren uit het water. De werppijp werd al snel ingezet en een half kilootje boilies werd over een kleine oppervlakte verdeeld. Aangezien de vissen op amper vijf meter uit de kant sprongen, besloot ik rond te gaan om wat uit de stinkemmer te gaan voeren.

Tijdens het voeren meldde de eerste aanbeet zich al!

Tijdens het voeren meldde de eerste aanbeet zich al en mocht ik om te beginnen een aardig sprintje trekken tot aan de hengels! De vis hing er nog steeds aan en was van de kant af naar het midden gezwommen. Vrij snel kon ik bevestigen dat het om een dikke vis ging, aangezien hij mooi tegen de bodem bleef hangen en enkel op kracht de lijn van m’n spoel tikte. Als een duikboot bleef ‘ie heen en weer zwemmen. Eenmaal geschept zag ik een lange brede rug in het net liggen. YES, mission accomplished! Een schub van over de 22 kilo was na een halfuur vissen de mijne. De vis liet ik even bekomen in het net om snel m’n cameraspullen klaar te zetten en toen vertrok de tweede hengel al. Over een droomstart gesproken!

Wauw, na slechts een halfuur vissen ligt er al een mega bak op de mat!

Windgevoelig

Die namiddag ving ik vier vissen in hoog tempo achter elkaar en ik ging dus met een goed gevoel de eerste nacht in, die tot mijn grootste verbazing NIETS opleverde. Tijdens de dag zou het zichzelf verklaren, aangezien de wind draaide en de jongens aan de andere kant verschillende beten begonnen te krijgen. Na nog een dag en een nacht blanken viel het water al snel bij de categorie ‘heel windgevoelig’.

Het water viel al snel in de categorie ‘heel windgevoelig’!

Na overleg met de Nederlandse jongens kon ik de vis dan toch nog voor twee korte dagen volgen naar de ondiepe staart van het meer waar de wind naartoe blies. De vissen lagen er werkelijk op elkaar gestapeld en na slechts tien minuten vissen was het al raak. Om de vissen niet teveel onder druk te zetten viste ik tijdens de laatste nacht terug aan de chalet. Geen enkele aanbeet konden we tijdens de nacht versieren, maar van zodra het ochtendgloren begon kwamen de aanbeten terug met vaak heel fraaie vissen als resultaat!

Er zwemmen flink wat fraaie vissen rond op Etang Rys!

De sessie liep zoals verwacht heel snel op z’n einde en de laatste voormiddag sloot ik af in de ondiepe staart van het meer. Drie dag en drie nachten brachten voor mij zeven of acht vissen op de kant met als grootste een spiegel van 19,5 kilo en een schub van 22,1 kilo.

Als je naar de bouw van de vissen kijkt dan snap je wel dat ze zich niet zomaar gewonnen geven!

Eindoordeel

Pluspunten

 • Luxe verblijf op een toplocatie
 • Oorverdovende stilte
 • Grote vis
 • Weinig stekken
 • Voerboot en boot zijn toegestaan

Minpunten

 • GEEN!

Kort samengevat zou ik de volgende cijfers geven:

 • Service 7
 • Vangsten/bestand 8
 • Sanitair 10
 • Stekken 8
 • Bereikbaarheid 8

Deze cijfers vormen gemiddeld een 8,2. Een hele mooi score!

Conclusie

Etang Rys is naar mijn mening een absolute TOP bestemming om met je gezin of vrienden te boeken. Als je de hut boekt vind ik wel dat je stek drie ook moet boeken. Als de wind dan ongunstig naar de ene kant staat heb je altijd nog een tweede optie. Ik ben ervan overtuigd dat als je dat zo doet, je de sessie van je leven kunt draaien!

Verder zit je werkelijk midden in de natuur wat voor een heel relaxerend effect zorgt. Overal zie je sporen en modderbaden van de wilde zwijnen. ‘s Ochtends en ‘s avonds kun je op elk open grasveld tussen de bossen de herten aanschouwen. De faciliteiten zijn uitstekend en de service is er top. Dit alles gecombineerd met een dik bestand aan karper maakt het een plekje waar ik met mijn gezin zeker nog eens terug kom! Maar nu eerst terug naar huis, waar m’n twee vrouwen op me zitten te wachten.

Tijd om naar de vrouw(en) te gaan!

Meer weten

Wil je meer weten over de visserij van mij en mijn vrouw? Lees dan het interview dat Michiel Pilaar met ons afnam. Ook kun je op onze Facebookpagina en ons YouTube kanaal meer over onze avonturen zien, zowel in binnen- als in buitenland.

They don’t have to be big, they have to be awesome!

David Vandevelde (The Carping Couple)


Ben je geïnteresseerd in het boeken van Etang Rys? Check dan de website van Fisherman Holidays en bekijk ook de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes over al hun betaalwateren!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl