BTW Revealed: Grand Fontenay van Fisherman Holidays

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: Grand Fontenay van Fisherman Holidays

Grand Fontenay is een water met een verhaal. Tot 1982 had het gediend als grindafgraving en tot 2012 ging het door het leven onder een andere naam. Sinds 2015 is er veel in geïnvesteerd in het water en kan er gevist worden op karper. ‘Betaalwater hooligans’ Linnar Bos (Zlatan), Sjoerd Piké en Pablo Born zijn afgelopen september op pad geweest om dit water van Fisherman Holidays aan de tand te voelen voor een nieuwe editie van BTW Revealed.


Linnar vertelt: Enkele weken geleden riep ik naar Jos “of er toevallig ergens nog een plekje vrij was op een BTW in Noord-Frankrijk?” Na enkele dagen kwam Jos met Grand Fontenay van Fisherman Holidays op de proppen. ‘Zlatan’ had daar wel oren naar want ik had tenslotte de gehele zomer doorgewerkt dus ik snakte naar een weekje vakantie…

Let’s go!

Over het water

Op zo’n 1,5 uur ten zuiden van Parijs ligt het water Grand Fontenay van Fisherman Holidays. Het meer heeft een oppervlakte van zo’n 22 hectare en herbergt 17 stekken. Wanneer het water exact is ontstaan is niet geheel duidelijk, maar dat het een grindafgraving is geweest is wel bekend. Grand Fontenay is omgeven door tientallen privé wateren en langs stek 8 en 9 loopt de rivier de Loing.

Het water ligt in een heerlijke rustige omgeving.

Tijdens de reis kom je een tweetal tol punten tegen, uiteindelijk hebben we €40,- in totaal moeten betalen. Als je niet oppast qua snelheid kan het nog duurder uitvallen, onderweg kom je tientallen flitspalen tegen en in het dorpje zelf staan er ook een aantal. De supermarkten zijn super dichtbij, op zo’n 10 minuten rijden heb je een Carrefour en als je liever naar de Lidl gaat is dit ongeveer 15 minuten rijden, naast de Lidl ligt een McDonald’s… #WIN

In 2015 zijn er 8 zuurstofpompen aangelegd.

Boeken

Op de meeste betaalwateren vis je steevast van zaterdag tot zaterdag. Grand Fontenay heeft gekozen voor een andere aanpak. Je kan namelijk kiezen voor een weekend van vrijdag tot maandag of een midweek van maandag tot vrijdag. Uiteraard kan je ook de week boeken van vrijdag tot vrijdag en maandag tot maandag. Je hebt dus super veel opties om je ideale week te plannen.

Klik op de afbeelding om een stek te boeken bij Grand Fontenay!


Ontvangst en het beheer

In de reglementen van Fisherman Holidays staat dat de aankomst gewenst is na 12:00. Toen we aankwamen bij Fontenay stonden we voor een hek met een slot. Op dit moment moesten we blijkbaar de beheerder bellen, dat was ons niet geheel duidelijk dus hadden we (boefjes dat we zijn) het hek zelf maar geforceerd… Eenmaal aangekomen bij de receptie leverde dat ook een awkward situatie op. Vincent de beheerder was duidelijk niet blij dat we het hek zelf hadden geopend, sorry Vincent! 😉 Nadat de kou uit de lucht was bleek dat Vincent ook geen woord Engels sprak. Medevisser Sjoerd spreekt echter een klein woordje Frans dus we kwamen er wel uit. Maar erg relaxed was het niet. De andere beheerder van het water, William spreekt wel Engels. Helaas hebben wij hem in de week niet kunnen begroeten.

In 2015 is het beheer van Grand Fontenay in handen gekomen van Vincent en William. Vincent woont zelf ook op het complex, net achter stek 3 staat zijn stacaravan. Vincent komt ook elke ochtend langs om even te vragen of je wat gevangen hebt. Aangezien hij enkel Frans spreekt ging dat met handen en voetenwerk. Als je ontbijt had besteld werd dit ook netjes afgeleverd. Een Frans ontbijtje kost €7,- per dag en indien je avondeten wilt kost dat €12,- per dag. Ook voor een lekker ijsje kan je terecht bij de receptie 🙂

Beheerder Vincent met één van de nieuwe parels van het water!

Het bestand

Op de website van Fisherman Holidays staat dat het bestand bestaat uit ruim 1000 vissen. Door de jaren heen zijn er meerdere uitzettingen gedaan om het bestand nog verder uit te breiden. Dit zodat iedere karpervisser hier zeker een vis moet kunnen vangen (met kans op een grote klapper uiteraard).

Het water en de omgeving is om van te smullen!

In het water zwemmen: steuren, snoeken, witvis, meervallen en diverse soorten karper. Naast schub -en spiegelkarpers zwemmen er ook koi, ghosts en graskarpers. Het record qua karper is rond de 28KG, deze unit houdt zich al een tijdje stil. Bijna alle grasmaaiers zitten in de 20KG en waar Vincent duidelijk het meest trots op is, is de meerval van bijna 100KG. In de week hebben wij máár 2 brasems gevangen, gelukkig 😉

Deze rakkers komen ook elke 10 minuten even buurten…

De chip

Bijna alle karpers op het water zijn voorzien van een chip. Hiermee houdt Vincent bij hoe vaak de vissen zijn gevangen, hoe ze gegroeid zijn en op wat ze gevangen zijn. Bij aankomst krijg je een lijst mee waarop je alles moet invullen qua soort, gewicht, aas en chipnummer.

In mijn ogen een zeer goede ontwikkeling.

Onze eerste vis had geen chip, de ghostkarper die Sjoerd wist te landen had een gewicht van 8,5KG en nadat wij Vincent hadden gebeld kwam hij aangereden op zijn quad met de benodigde gereedschap. Hij chipte de vis snel en na het chippen werd nog snel een fotootje geschoten. Op Facebook kwam de foto al snel voorbij en door de automatische vertaling wisten wij te lezen dat de vis in de winter van 2015 was uitgezet op een gewicht van 1,5KG.

Deze rakker had de groei lekker te pakken! #tagjegroeimaatje

De stekken

Het water heeft 17 stekken waarvan er elf 1 persoon stekken zijn, drie 2 persoons stekken en 4 stekken hebben een chalet, 2 grote en 2 kleine stekken. Ook hebben verschillende stekken de mogelijkheid tot stroom op de stek, dit kost je €5,- per dag.

Elke stek heeft een eigen steknaam…

…daarnaast zijn alle stekken zeer ruim opgezet.

De stekken op Grand Fontenay zijn van hoog niveau. Alle ‘swims’ zijn goed aangelegd met kiezels en zijn ook lekker ruim. De stekken zijn opgedeeld in een deel ‘boven’ waar je je bivvy kwijt kan en een deel ‘beneden’ waar je je hengels kwijt kan. Door middel van een mini trap ben je er snel. Tevens staat er op elke stek een picknickbank waardoor je eigenlijk je stoeltjes thuis kan laten!

De weg achter de stek leende zich perfect als jeu de boules baan 😛

Faciliteiten

Achter stek 3 ligt het sanitair van het domein. In dit huisje kan je de afwas doen, het toilet bezoeken en lekker (warm) douchen. Er is ook de mogelijkheid om je freezerbaits te bewaren en eventueel je accu’s op te laden. Het enige minpunt is dat het alles-in-1 is. Als je even lekker wilt douchen en er is iemand net aan het afwassen is dit niet mogelijk. Bij het eiland (stek 10, 11, 12, 13) is overigens ook nog een toilet te vinden.

Het huisje met daarin o.a één douche…

…en WC, vriezer en wasbak. Niet ruim maar wel super!

Er is ook een mogelijkheid om een fiets te huren bij de beheerder, op de site van Fisherman Holidays staat dat dit €4,- per dag kost. Nadat ik aan Vincent had gevraagd of ik zo’n fiets kon krijgen was dit geen probleem, met gebarentaal maakte hij duidelijk waar ik er eentje kon vinden.

Handig en leuk: de mogelijkheid om een fiets te huren!

Onze aanpak

We hadden slechts een korte voorbereiding, in de 3 weken voor de trip hebben we ervoor gezorgd dat alle mogelijkheden om eventueel te ‘hakken’ aanwezig waren. We hadden de mogelijkheid om stek 6 en 7 te bevissen. Beide zijn 1 persoonsstekken maar er kunnen gemakkelijk 2 vissers op kwijt. Nu zal je denken ”he, maar ze zijn toch met zijn drieën?” dat is helemaal juist, maar nu komt het: ik (Zlatan) ben de ‘niet-visser’ van de groep. Pablo en Sjoerd zijn de échte vissers en hebben deze week VOLGAS gegeven. Sjoerd koos ervoor om tegen de takken aan te vissen en Pablo koos voor het wijd.

In het water zijn markers geplaatst die aangeven wat jouw visgebied is. Zo kom je nooit in de knoei met je buren.

We kozen voor de tactiek van weinig voeren, slechts een handjevol voer ging de voerboot in. Helaas waren onze buren van stek 5 het tegenovergestelde aan het doen, zij voerde juist kilo’s, tientallen kilo’s zelfs.

Een tijgernootje met 2 kunstmaisjes was onze tactiek.

Vincent gaf zelf aan dat het vissen met boilies niet altijd de beste tactiek was. Hij tipte ons om zeker ook tijgernoten en blikmais te gebruiken. Toch lieten wij een tweetal hengels op het wijd met boilies liggen, deze gaven wel actie maar pas nadat de hengels er al meer dan 48 uur in lagen.

Deze schub kon het 48 uur oude aas niet weerstaan.

De vangsten

De vangsten waren erg matig te noemen, het water was nergens helemaal ‘los’. Wij wisten in totaal 8 vissen te strikken over 7 dagen. Over het gehele meer werden in totaal 15 vissen gevangen, wij waren dus verantwoordelijk voor de helft van de productie.

[slider navigation_style=”arrows” custom_slider_transition=”move”]

[slide]

De wijzer van de Reuben Heaton schoof helaas niet over de 10 kilo…

[/slide]

[slide]

Desalniettemin waren de vangsten ”klein maar fijn”.

[/slide]

[slide]

Aan het uiterlijk van de vissen lag het niet.

[/slide]

[slide]

KWO Member Stijn Vandewalle ving in zijn weekend een 14,5KG spiegel.

[/slide]

[/slider]

[slider navigation_style=”arrows” custom_slider_transition=”move”]

Eindoordeel

Al met al hebben wij toch een relaxte week gehad, het was niet helemaal waar wij op gehoopt hadden maar het kan niet altijd meezitten.

  • Service: 7 >Het zou fijn zijn als Vincent de Engelse taal zou leren. Een goed verblijf begint in mijn ogen met een goede communicatie.
  • Vangsten: 5 > Deze vielen erg tegen, bij alle aanwezige vissers helaas.
  • Bestand: 6 > Het formaat viel erg tegen, echter: er zwemmen wel grotere vissen.
  • Sanitair en faciliteiten: 7 > Wat aan de kleine kant, maar wel schoon!
  • Stekken: 9 > De stekken zijn uitstekend, zeer ruim en stralen rust uit.

" Gemiddeld scoort Grand Fontenay een 6,8! "

Misschien wel de belangrijkste vangst van de trip, onze voetbal 😉

Meer informatie over Grand Fontenay kun je terugvinden op de website Fisherman Holidays of op hun eigen website en de Facebookpagina. We sluiten de update af met onderstaande (vette) drone video:

Linnar Bos aka Zlatan

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl