BTW Revealed: Het Broek van The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: Het Broek van The Carp Specialist

Betaalwateren in ons eigen kikkerland zijn de afgelopen jaren letterlijk als paddenstoelen uit de grond geschoten. Onder de rook van het Gelderse Arnhem ligt sinds enkele jaren ‘Het Broek‘ van The Carp Specialist. Begin juni trok Luuk Zomerhuis namens KWO voor enkele nachtjes naar dit 2 hectare grote betaalwater en in onderstaande video check je het verslag van deze succesvolle midweek. Tevens lees je hieronder alles nog eens rustig terug in het artikel!


Op naar Het Broek!

Luuk vertelt: Voor de eerste keer iets nieuws doen is altijd een soort van ‘spannend’. Zo ook mijn vistrip naar Het Broek, want het was immers mijn allereerste keer vissen op een betaalwater. Van tevoren wist ik dan ook niet goed wat ik kon verwachten. “Zou de vis wel in mijn zone zitten?”, is wat ik mijzelf van te voren regelmatig af vroeg…

" Voor de eerste keer iets nieuws doen is altijd een soort van ‘spannend’. "

De tijd vloog voorbij en voor we het wisten zaten we alweer in begin juni en begon ik langzaam met het uitzoeken van de materialen. De Rigsafe werd gevuld met veel te veel type rigs, ik wist immers niet wat ik kon verwachten. Tevens werd er op de site van The Carp Specialist een dieptekaart gedownload van het water, maar hier kom ik later op terug.

De tijd vloog voorbij en voor ik het wist waren de voorbereidingen in volle gang.

Na een korte rit van slechts 15 minuten stond ik voor de afgesloten parkeerplaats van Het Broek. Het eerste dat mij opviel, was dat het domein er ontzettend verzorgd bij lag. Björn, de uiterst vriendelijke beheerder, kwam op de grasmaaier aanrijden en samen bespraken we wat features van het water. Na een korte rondleiding laadde ik de spullen uit de auto en zette ik koers naar stek 2.

Stek 2 werd het strijddomein van de midweek.


Het water

Bij aankomst op mijn stek viel meteen op in wat voor een mooie omgeving Het Broek ligt. Het water wordt omringd door vele bomen die je echt het gevoel geven dat je op een afgezonderd plekje zit te vissen. Deze bomen zijn overigens ook een ware trekpleister voor diverse soorten vogels, want de gehele dag door hoor je ze luid en duidelijk! Het water zelf ligt er eveneens prachtig bij en meteen wordt duidelijk dat er door Bjorn veel tijd en moeite in wordt gestoken.

Het water ligt in een prachtige omgeving en wordt omringd door bomen en struiken.

Het 2 hectare grote water kent een interessant bodemverloop met dieptes variërend tussen de 0,5 en de 4,5 meter. Op de site van The Carp Specialist is gratis een handige dieptekaart te downloaden die je in één keer een duidelijk beeld geeft van het bodemverloop op jouw stek. Zoals gezegd viste ik zelf vanaf stek 2, het diepste gedeelte van het water. Het enige negatieve dat mij wel opviel, was dat er met name aan de kant van het kleine eilandje enorm veel wier groeide. Mocht je dus vanaf stek 1 of 4 vissen, dan is het wel raadzaam om hier in de warmere maanden rekening mee te houden.

De stekken aan de kant van het eiland hadden tijdens mijn verblijf te kampen met een flinke hoeveelheid wier.

Het water kent in totaal 6 stekken, maar er kunnen er maar 4 tegelijkertijd worden bevist. De stekken in het midden, stek 5 en 6, kunnen enkel worden bevist bij exclusieve afhuur van het water of wanneer je met z’n tweeën bent en je twee stekken aan één kant van het water boekt. Zo heb je naar mijn mening relatief veel ruimte en zul je elkaar niet snel hinderen. Tijdens mijn verblijf had ik het geluk dat niet alle stekken bezet waren, dus had ik nóg meer ruimte.

Een overzicht van de stekken op het water. (bron: Het Broek, vis- en recreatieplassen).

Op iedere stek is een mooie steiger aangelegd, dus het vissen met losse banksticks is niet mogelijk. Het meenemen van een rodpod of stage stands is dus een vereiste! De steiger heeft wel als voordeel dat je veel ruimte hebt om je hengels te plaatsen, vis te drillen, etc. Tevens staat er op iedere stek een picknicktafel en een afvalbak. Deze kleine dingen lijken op het eerste gezicht misschien een beetje overbodig, maar in de praktijk is het erg handig!

" Het meenemen van een rodpod of stage stands is een vereiste! "

Doordat op iedere stek een mooie steiger is aangelegd…

…is het vissen met een rodpod of stage stands een must.


De eerste dagen

Zo, genoeg over het water, want er moest natuurlijk ook gevist worden! Zoals ik bovenaan al vertelde had ik op safe gespeeld en materiaal meegenomen voor verschillende typen visserij. Bij aankomst op de stek zag ik al vele vissen langs de bosrand aan de rechterkant trekken, dus voordat de spullen werden opgezet gooide ik twee hengels voorzien van kleine, subtiele chods richting de bosrand. Het duurde niet lang voordat ik beet kreeg, want na een klein uurtje verraadde een stuiterende hengeltop dat er een vis gehaakt was. Een kleine spiegel van om en nabij de vijf kilo zorgde voor de nodige spanning en werd direct na het onthaken weer teruggezet. Wat is het heerlijk om van de ‘nul’ af te zijn! 🙂

" Wat is het heerlijk om van de ‘nul’ af te zijn! "

Toen alles net eenmaal stond en ik mijn maaltijdsalade achter de kiezen had, wilde ik de hengels gaan uitvaren op de plekken voor de nacht. Hier werd echter abrupt een einde aan gemaakt, want de tweede vis van de sessie vond het nodig om er flink vandoor te gaan. Een mooi spiegeltje van krap 10 kilo gaf mij flink veel hoop voor de nacht!

Na eerder al een kleiner spiegeltje gevangen te hebben ging dezelfde hengel er opnieuw vandoor. Ditmaal pakte een krappe twintiger het felgekleurde pop-upje.

In het warme avondzonnetje werden alle drie de hengels op scherp gelegd en kon het wachten beginnen. Wederom duurde het niet lang, want nog voordat ik in de slaapzak lag ging er een hengel af. Het betrof dit maal een klein uitzetvisje dat direct weer terug mocht. In totaal moest ik die nacht nog drie keer van de stretcher, want ik kon nog twee kleine uitzetspiegels vangen. Helaas tot dus toe niets groots, maar we kregen beet!

Gedurende de nacht werden er nog diverse, kleine uitzetspiegels gevangen.

De volgende morgen werden de hengels wederom op scherp gelegd. Het beloofde een warme dag te worden, dus één hengel werd voorzien van een zig. Tijdens het ontbijt kreeg ik opnieuw beet en wederom was het een kleine spiegel. Toen de vis net in het net zat ging ook de andere hengel er vandoor, dus de aanpak met veel kleine aasdeeltjes leek zeker te werken! Echter leverde het voornamelijk kleinere exemplaren op, dus de hengels werden opnieuw uitgevaren met een ‘lompere’ montage met groot aas.

Een ‘brace’ van een kleine schub en spiegel zorgde…

…voor een aantal spannende momenten tijdens de dril!

Tot laat in de middag bleef de zig onaangeraakt. Ook na het proberen van meerdere dieptes kwam ik tot de conclusie dat het niet echt leek te werken, dus ook deze hengel werd geswitcht naar een bodemmontage. Dit bleek een goede zet, want een uurtje later ving ik een mooie schub. Deze dag werd dus afgesloten met een aantal mooie vissen, maar helaas niets groots…

Het switchen van de zig naar een bodemmontage bleek een goede zet!


Faciliteiten

Meteen bij aankomst werd mij al duidelijk dat het domein er goed verzorgd bij lag. Dit gold zeker voor de keurige faciliteiten in en rondom de lodge, want daar was werkelijk niets op aan te merken. Vooraan op het domein stond een keurig verzorgd gebouwtje waar je jezelf kon douchen, naar het toilet kon gaan en ’s avonds wat te eten en drinken kon halen.

Het gebouwtje vooraan het domein is keurig verzorgd en is van alle gemakken voorzien.

In het gebouwtje is een ruimte waarin de douche en het toilet staat. Om gebruik te maken van de douche dien je wél een €0,50 muntstuk in een automaat te werpen voordat je kan gaan douchen. Zowel de douche als het toilet worden regelmatig schoongemaakt, dus dat is goed geregeld.

De douche en het toilet zijn in prima…

…staat en worden regelmatig schoongemaakt.

Tevens staat er in die zelfde ruimte een koelkast, vriezer, combioven en een frisdrankautomaat. Je kan je eigen eten, drinken en/of aas dus goed bewaren. Dit zijn dus zeker punten die het verblijf aan de waterkant een stuk makkelijker en comfortabel maken. Zeker een pluspunt!

" Zeker een pluspunt! "

In de koelkast en vriezer kun je je…

…eten, drinken en/of aas gekoeld opbergen.

Bij het boeken van een stek op dit water krijg je twee sleutels mee. De ene is bedoeld voor de ruimte waarin je bovenstaande faciliteiten vindt en de andere is voor een klein, afgesloten tuinhuisje die per stek wordt verstreken. Hierin kun je je (persoonlijke) spullen opbergen en tevens staan hier de verplichte materialen in die je dient te gebruiken. Dit zijn een onthaakmat, weighsling, landingsnet en een Carpporter voor het vervoeren van de spullen van en naar je stek. De weighsling en het landingsnet waren op het moment van mijn aanwezigheid in een slechte staat, want er zaten vele (grote) gaten in en ook de ritsen van de sling waren kapot. Gelukkig worden deze materialen dit najaar vernieuwd, dus dat komt goed!

[slider navigation_style=”arrows” custom_slider_transition=”move”]

[slide]

De kleine, afgesloten tuinhuisjes staan vooraan op het domein naast de parking.

[/slide]

[slide]

Hierin staan onder andere de verplichte carp care materialen in opgeslagen.

[/slide]

[slide]

Ook staat hier een degelijke Carpporter in opgeslagen, waarmee je perfect je spullen kan vervoeren.

[/slide]

[/slider]

Wat ik persoonlijk een erg goed punt vind, zijn het 3-tal stopcontacten die in het afgesloten tuinhuisje beschikbaar zijn. Hier kun je dus eenvoudig en vooral veilig je kostbare persoonlijkheden zoals je telefoon, camera of laptop opladen zonder dat je bang hoeft te zijn dat ongewenste gasten er mogelijk met je dure spullen vandoor gaan terwijl jij op je stek zit.

De stopcontacten in het tuinhuisje geven je de optie…

…om je spullen eenvoudig en veilig op te laden.

Naast het kleine tuinhuisje is ook de ruimte waarin je jezelf kunt douchen en naar het toilet gaan volledig afgesloten. Ook de parking vooraan op het domein gaat bij afwezigheid van de beheerder en ’s nachts dicht, zodat je je ook geen zorgen hoeft te maken dat er mogelijk ongewenste gasten bij je auto zijn. Het Broek is door al deze punten dan ook perfect voor de visser die er veilig, comfortabel en in alle luxe op uit wilt.

" Het Broek is perfect voor de visser die er veilig, comfortabel en in alle luxe op uit wilt. "

Doordat alle ruimtes en de parking zijn afgesloten, hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid van je auto en je spullen.


Terug naar het water

Goed, genoeg over de faciliteiten, want er moest natuurlijk nog meer gevist worden! Inmiddels was het de vierde en tevens de heetste dag van de midweek. Met temperaturen tot wel 36 graden zou het die dag behoorlijk afzien worden. Er werd een flinke hoeveelheid rigs en aas geprepareerd, waardoor ik mijn vistijd zo efficiënt mogelijk kon benutten. Het was rond 08:00 in de morgen toen mijn linkerhengel er vandoor ging en tijdens de dril voelde ik overduidelijk dat het om een grotere vis ging.

" Er werd een flinke hoeveelheid rigs en aas geprepareerd, waardoor ik mijn vistijd zo efficiënt mogelijk kon benutten. "

Vlak voor het landingsnet werd dit bevestigd: een korte, dikke spiegel zwom rustig wat rondjes onder de hengeltop. Na dit nog een aantal keer herhaald te hebben lag ‘ie in het net. Op de kant bleek het om een bekende spiegel te gaan van net geen dertig pond. Een mooie beloning na al de kleintjes!

Eindelijk een betere vis! 🙂

Dé perfecte beloning na heel wat kleine spiegeltjes!

Die dag werden er nog een aantal andere kleine vissen gevangen en werd het nodige beeldmateriaal voor de video geschoten. Ook midden op de dag met hoge temperaturen bleven de aanbeten komen, dus overdag kun je ook voldoende actie verwachten! Helaas moest ik mijn spullen één nacht eerder inpakken wegens andere zaken, dus in het avondzonnetje werd voor de laatste nacht alles nog eens perfect in orde gemaakt.

In het avondzonnetje werd alles nog eens ‘spot on’ gelegd voor de laatste nacht.

De laatste nacht leverde uiteindelijk nog eens vier vissen op, waaronder een mooie twintiger. Ik was deze week geëindigd op een totaal van 18 vissen en dat was gezien de slechte omstandigheden en het warme weer natuurlijk niet slecht. Ik ben er van overtuigd dat je met goede omstandigheden een prima week tegemoet kan gaan op Het Broek!

De laatste nacht leverde onder andere deze mooie twintiger op.


Eindoordeel

Om nog eens een duidelijk beeld te geven van Het Broek heb ik hieronder diverse punten beoordeeld met een cijfer. Ik wil hierbij benadrukken dat dit een momentopname is, maar over het algemeen zit het wel goed! Tevens heb ik elk cijfer met een aantal woorden kort toegelicht.

  • Service: 9 > Erg vriendelijke en behulpzame beheerder
  • Vangsten: 8 > Zowel overdag als ’s nachts veel actie
  • Bestand: 6,5 > Tijdens mijn aanwezigheid veel kleine vis, maar let op: dit is een momentopname!
  • Sanitair en faciliteiten: 9 > Keurige, schone faciliteiten
  • Stekken: 8 > Goed verzorgde, ruime stekken

" Gemiddeld scoort Het Broek een vette 8,1! "

Ik kan Het Broek dan ook van harte aanbevelen aan iedereen die er lekker en in alle rust en luxe een paar dagen op uit wilt en kans wilt maken op veel actie! 🙂


Is je interesse gewekt door Het Broek? Bezoek dan zeker de website van The Carp Specialist voor meer informatie en boekingen. Houd ook de Facebookpagina in de gaten voor de meest actuele vangsten en nieuwtjes!

Tot aan de waterkant! 

Luuk Zomerhuis – Team KWO

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl