ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

BTW Revealed: Het Eendenveld – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: Het Eendenveld – The Carp Specialist

In deze BTW Revealed vertelt Jesper Schothorst over zijn zijn ervaring op Het Eendenveld, een nieuw water van The Carp Specialist. De omstandigheden waren niet optimaal, maar toch was het genieten op dit bijzondere Brabantse water!


Voordat je de review kunt lezen, bekijk je hieronder een kort filmfragment dat de mannen maakte van hun trip:

Jesper vertelt: Dieptes tot 20 meter, extreem steile taluds en prachtige vissen, dat is het Eendenveld omschreven in een paar woorden! Wat een bijzonder water is dit. Op het moment van schrijven en vissen zitten we eigenlijk midden in de COVID-19 crisis, dus een trip in het buitenland zit er helaas niet in. Toen Tjeert en ik gevraagd werden om een review te maken van dit betaalwater, hoefden we hier niet lang over na te denken. Plannen die vistrip!  

Toen we gevraagd werden voor een review hoefde we daar niet lang over na te denken!

Over het water  

Het Eendenveld is een bijzonder mooi water in het Brabantse Land van Altena, op korte reisafstand van ’s-Hertogenbosch en Gorinchem. Het water is decennia geleden gegraven voor de zandwinning van de nabijgelegen provinciale wegen N267 & N322. Met dieptes tot ruim over de vijftien meter vind je er prachtige diepteverschillen, taluds & plateaus  en is het eigenlijk een must om een dieptemeter of peilhengel te gebruiken. Het water is in al die jaren nauwelijks bevist, enkel door de familie zelf en door enkele bevriende vissers. Het resultaat laat zich raden: een prachtig ‘volwassen’ water met mooie begroeiing waar het heerlijk toeven is!

Het Eendenveld, midden tussen de weilanden!

Het Eendenveld bevindt zich in een mooie groene ‘agrarische’ omgeving met veel landbouw en weilanden in de directe omgeving. Het domein zelf is prachtig begroeid en echt een plekje in de natuur om even lekker tot rust te komen!

De faciliteiten

Het Eendenveld is een vrij nieuw water op The Carp Specialist.  
Op de stekken is er helaas geen mogelijkheid tot stroom, wat soms wel eens jammer is. Echter hebben ze in het sanitair gebouw wel een stopcontact zitten, waar je eventueel elektrische apparaten aan zou kunnen opladen. Ook beschikt Het Eendenveld over een douche en wastafel. Deze zijn vrij eenvoudig, maar het werkt allemaal prima! Als we op openbaar water aan het vissen zijn beschikken we immers nooit over een douche en stromend drinkwater 😉 Hier moet dus niet te nauwlettend naar gekeken worden als je het mij vraagt. Wel is het handig om van te voren even te informeren bij de vissers van de andere stekken of je kunt gaan douchen. Zo voorkom je dat je straks in de wachtrij voor de douche komt te staan.

Een douche en wastafel zijn aanwezig.

Het opruimen van je afval is als karpervisser zijnde vaak wel een dingetje, want op Het Eendenveld staan helaas geen afvalbakken op de stekken. Dat probleem was echter zo opgelost. Toen we weer richting huis vertrokken hebben we de eigenaar even een belletje gedaan. Hij heeft ons afval meegenomen en weggegooid, top service van eigenaar Dio dus!  

De voorzieningen zijn eenvoudig, maar werkt perfect!

Het lijkt allemaal wat eenvoudig te klinken zo, maar je moet ook rekening houden met de prijs-kwaliteitsverhouding. Bij Het Eendenveld betaal je voor één midweek een scherpe prijs van 125 euro. Dat geeft dit water een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding!

In het sanitair gebouw zijn stopcontacten om je apparatuur op te laden.

De trip

Midden in de maand mei was het dan eindelijk zo ver, onze midweek naar Het Eendenveld! Uiteraard werden er in de week voor de trip al veel voorbereidingen gedaan, zoals aas en end tackle aanschaffen. Zo hebben we werkelijk alles tot onze beschikking aan de waterkant! We hielden ook de weersvoorspelling nauwlettend in de gaten en het bleek helaas geen ideaal visweer te worden: de gehele week 23 graden en zelfs uitschieters tot 28 graden… Het weer kan je helaas niet veranderen, dus hier moesten we maar mee omgaan.

Elke stek beschikt over een goede steiger!

De aankomstdag 

Maandag om 12:00 uur kwamen we aan bij het complex. Deze tijd staat ook in het reglement, want eigenaar Dio heeft naast het beheer van Het Eendenveld ook nog een andere baan. Deze aankomsttijd komt hem dus het beste uit. Bij aankomst liet hij ons binnen en vertelde ons over het water. Wat ons meteen opviel waren de aantrekkelijke kanten om in te vissen. Veel overhangende takken en waterlelies, enorm ‘carpy’ dus! Dio vertelde ons ook dat er voornamelijk in de kanten gevangen werd, dus ons werd aangeraden om het hier te proberen. Ook vertelde Dio dat het water dieptes bevat tot wel 20 meter en dat het constante watertoevoer krijgt van een ondergrondse wel. Na het praatje met Dio is het tijd om de bus open te gooien. Visspullen eruit en vissen maar!

Het water ziet er ‘carpy’ uit!

Allereerst gingen we op zoek naar interessante dieptes. Wat ons direct opviel waren de extreem steile taluds. Vanaf de kant liep het rustig af naar twee meter en daarna zakt het tot zes meter diepte, dit herhaalde een aantal keer tot het uiteindelijk op 22 (!) meter diepte stopte. Mogelijkheden om er te vissen zijn er dus genoeg! Er werden kleine beetjes gevoerd in de kanten en vanuit hier gingen we de eerste nacht in…

Het diepteverloop is interessant en biedt veel mogelijkheden!

De eerste nacht 

Rond een uur of acht in de morgen werden we wakker. Een strakblauwe lucht, geen zuchtje wind en geen enkele piep gehad. Wel goed voor de nachtrust zo, maar voor een goede nachtrust kwamen we natuurlijk niet. Onder het genot van een bakje koffie spraken Tjeert en ik de plannen door, hoe gaan we vis strikken hier? Gelukkig hebben we het geluk dat we beide beschikken over een drone. Na een snelle rondvlucht over het water zagen we het al, er lag een groot gedeelte van de vissen in de bovenste waterlaag en dit betekende maar één ding: ZIGS!  

Dit soort plaatjes vragen natuurlijk om een zig!

Gelukkig hadden we deze ingeslagen in de week voor onze trip. Aangezien het prachtig zonnig weer ging worden en de vissen dan graag in de bovenste lagen van het water gaan liggen, hadden we naar eigen zeggen een goede kans om vis te vangen. Niets bleek minder waar. De uren vlogen om en er kwam geen enkele vis op de kant… Vlak voor het avondeten besloten we om nog eens met de drone te gaan vliegen, nu zagen we dat de groepen vis zich wat meer hadden verspreid over het water. Ze bevonden zich voornamelijk in de kanten. De zigs werden weer binnengedraaid en omgewisseld voor bodemaas. Deze rigs werden perfect ingelegd met onze rubberboten en we gingen de tweede nacht in!

In de avond hadden de vissen zich meer verspreid over het water…

Aanbeten

Woensdagochtend was het eindelijk zo ver, de eerste aanbeet! Een paar piepjes op de piepers van Tjeert waren voldoende, RUN! Beide renden we als een gek naar de hengels van Tjeert toe en stapten in de boot. De vis had zich echter al vastgezwommen in de takken. Met wat moeite kwam de vis er uiteindelijk uit. Het was een prachtige spiegel van 10,5 kilo, een prima begin! Nadat we even snel wat foto’s schoten en de bek behandeld hadden met CarpCare (dit is verplicht bij het vangen van een vis) werd de vis weer vrijgelaten in het prachtige water. Deze aanbeet voor Tjeert was ook positief voor mij, want de volgende aanbeet zou voor mij zijn! 😉

Een prachige spiegel was het resultaat!

Er moesten ook even boodschappen gedaan worden, aangezien we al snel door ons eten heen waren. Op vier kilometer afstand van Het Eendenveld zit een Albert Heijn. je bent hierdoor binnen een kwartier weer terug aan je stek met alle benodigde boodschappen, ideaal is dat!  

Deze aanbeet voor Tjeert was ook positief voor mij, want de volgende aanbeet zou voor mij zijn!

Aangezien ik de stekkeuze had gewonnen op maandag, besloot ik dan ook maar om boodschappen te doen. Een domme zet natuurlijk, want toen ik terug kwam lag er namelijk een sling in het water. Iedereen die kent het wel, je vismaat houdt je even voor de gek door even een sling in het water te leggen. Dat was ook mijn eerste gedachte. Echter zat er nu daadwerkelijk een vis in. Tjeert had een vis gevangen op mijn hengels toen ik boodschappen aan het doen was… Verdikke! Uiteraard gun ik Tjeert de vis van harte en het was ook nog eens een hele mooie beschubde spiegel. Eén van de vele prachtige vissen van Het Eendenveld! Na snel wat foto’s van deze vis te hebben geschoten, plaatsten we de hengels weer op exact dezelfde stekken. Helaas zou het echter bij deze twee vissen blijven…

Deze vis liet de mannen de onderwatertakken van dichtbij bekijken!

Tips

Op Het Eendenveld geldt de regel dat je verplicht bent een boot te gebruiken, doe dit ook! Wij hebben namelijk gemerkt dat vrijwel alle vissen zich vast zwemmen in de takken en je zult dus achter ze aan moeten. Bij Het Eendenveld kun je ook een boot huren, mocht je er zelf geen hebben. Hou er wel rekening mee dat het niet de meest moderne boten zijn. Uiteraard kun je er prima een vis mee drillen, of een rig droppen, maar om de gehele week met een van die boten te varen is niet ideaal.

Een boot is verplicht te gebruiken, dus een must-have om bij je te hebben of te huren!

Ook mag je bij Het Eendenveld vissen met gevlochten lijn, dit is voor het vissen op langere afstand ideaal, aangezien de beetindicatie veel directer is dan met bijvoorbeeld nylon op een afstand van 100 meter. Echter is het vissen met gevlochten lijn wel wat ‘lastiger’ dan met nylon. Vis een gevlochten lijn ook altijd met voorslag, zodat de vis zich hier niet aan kan beschadigen. Bovendien zinkt een voorslag snel, een duidelijke win-win situatie dus.  

De vissen die hier zwemmen zijn in topconditie!

Het Eendenveld beschikt over vijf stekken, vier stekken aan één zijde van het water en één stek tegenover de andere vier. Wat ons persoonlijk opviel is dat stek 2 en 3 behoorlijk dicht bij elkaar zitten.  
Mocht je dus met een kameraad een betaalwater willen boeken, dan is stek 2 en 3 aan Het Eendenveld een goede optie.  

Het gebruik van een boot is echt een must!

De rust

Het Eendenveld is echt een unieke locatie, je zit namelijk op een zandafgraving omringt door bomen, echt prachtig! Eén minpuntje aan deze locatie, is dat dit oefengebied is voor de helikopters van de luchtmacht. Wij kwamen op maandag aan en vernamen wat helikopters in de lucht, waarna ze steeds dichterbij kwamen, om uiteindelijk weer te vertrekken. Enkele uren later waren ze er echter weer.

Het Eendenveld is een prachtige locatie!

Het bleek om Apaches en Chinooks te gaan van het Nederlandse leger. We hebben met wat mensen uit de buurt gesproken, die vertelden ons dat ze elke maandag, dinsdag en donderdag toestemming hebben om hier te oefenen/testvluchten te doen. Dit doen ze vaak vanaf ongeveer 10:00 uur in de ochtend tot 17:00 uur. Niet de gehele tijd, maar af en toe komen ze soms langs vliegen. Soms vliegen de helikopters op zo’n 30 à 50 meter boven de grond, wat echt een flink kabaal geeft. Dio kan hier uiteraard niks aan doen en heeft het al meerdere keren aangekaart bij o.a. de gemeente. De vissen lijken er echter geen last van te hebben, die bleven lekker kalm zwemmen toen er een Apache overvloog! 😉

Het water is omringd door bomen, wat een heerlijke sfeer creëert.

Het visbestand –  9,5  

Het bestand aan vissen is echt bijzonder te noemen. De vissen die hier op zitten zijn bijna stuk voor stuk allemaal pareltjes, van enorm geschubde spiegels tot dikke schubs, werkelijk alles zit er. De topvis van het water is één week voor onze trip nog gevangen, deze schub genaamd “Nemo” woog toen 24,5 kilo. Ook zit er nog een oud bestand aan vissen op. Het gerucht gaat er dat er een vis zwemt die nog groter is dan Nemo, maar deze is helaas nog nooit gevangen.  

Naast deze vissen zijn er eind april nog eens een aantal snelgroeiende Hongaarse vissen uitgezet, deze vissen zullen ook in mum van tijd de 20 pond grens gaan passeren. Het gemiddelde gewicht van het bestand ligt ongeveer op acht tot tien kilo.

Vissen met dit soort schubbenpatronen zijn heel goed te vangen op Het Eendenveld!

Service – 8,5  

Dio is een topgozer! Bij aankomst vertelde hij ons zo veel mogelijk wat er de weken ervoor was gevangen en op welke rigs. Doordat hij ook nog ander werk heeft was het niet mogelijk om elke dag langs te komen. Mocht je hem echter nodig hebben, dan kon je hem altijd bellen. Aan het eind van de week nam hij zelf ons afval mee. We weten het niet zeker, maar het leek ons dat Dio zelf geen visser is, dit is natuurlijk helemaal niet erg! Hierdoor krijg je misschien niet de tips die je gewend bent van een ander betaalwater met een vissende eigenaar.  

Met de service zit het wel snor bij Het Eendenveld!

Stekken – 8  

De stekken op Het Eendenveld zijn prima. Zelf beschikten we over stek 3 en 4 en door een afzegging van stek 2 hadden we ook nog de mogelijkheid om die stek te gebruiken. Vanaf onze stekken kon je een groot gedeelte van het water bevissen. Hierdoor hadden veel opties qua diepte en stekken.
De stekken zijn allemaal aangelegd met een strakke moderne steiger en houtsnippers op de grond. Houtsnippers zijn ideaal, mocht het regenen dan krijg je geen vieze schoenen. Op de stekken is geen vast stroompunt, maar dit is zoals eerder aangegeven te verkrijgen in het sanitair gebouw.  

Een goede laag houtsnippers op de stek, ideaal!

Eindbeoordeling – 8,5

Uiteindelijk hebben we een super midweek gehad! Met oog op de vangsten was het alleen niet geweldig, twee vissen is natuurlijk wat mager. Gelukkig maakt de schoonheid van de vissen een hoop goed. Twee werkelijk prachtige spiegels mochten bij ons op de mat komen.  

Uiteindelijk kijken we terug op een geslaagde week!

Het weer was de hele week enorm warm, dat heeft natuurlijk niet meegeholpen in de vangsten. Eigenaar Dio heeft ons zo goed mogelijk geprobeerd te helpen en mede dankzij zijn tips hebben we toch die vissen weten te vangen. Daarnaast hebben we genoten van de natuur en het mooie weer, en komen we zeker nog eens terug voor een herkansing!

Succes en tot de volgende!

Jesper Schothorst  


Meer weten over Het Eendenveld? Bezoek dan de website van The Carp Specialist!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl