BTW Revealed: High Mill Lake – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: High Mill Lake – The Carp Specialist

In de schitterende Franse Limousin regio ligt High Mill Lake, een bestemming van The Carp Specialist. Dit 10 hectare grote water dateert uit de 18e eeuw en is eigendom van Andy en Tracey Jones. De fraaie omgeving en het mooie bestand aan vissen maken deze bestemming behoorlijk aantrekkelijk! In deze update volgen we David en Dorien, a.k.a. ‘The Carping Couple’, bij hun bezoek aan dit betaalwater.


Het meer en omgeving

The Carping Couple vertelt: High Mill Lake of Brigueuil (genoemd naar het dorpje) is een 10 hectare grote plas die in verbinding staat met zeven tot acht andere meren in de buurt. Zoals de naam al doet vermoeden diende het water van het meer als aandrijving van de molen. Deze is met de tijd verdwenen, maar de restanten zoals de sluis zijn nog terug te vinden aan de oever. Dat verklapt ons ook al waar het diepste punt van het meer ligt! Het meer wordt gevoed door twee stroompjes die een kleine geul snijden in de bedding van de plas. De geulen zijn door staafmarkers aangegeven, zodat ze eenvoudig te vinden zijn. Door het uniforme bodemverloop zou het nogal moeilijk zijn om die anders te vinden, tenzij je natuurlijk beschikt over een voerboot met dieptemeter. Logischerwijs is het dus het diepst (zo’n 2,5 – 3 meter) aan de straatkant en het ondiepst (1 – 1,5 meter) bij de stekken 8 en 11.

De stekken op High Mill Lake zijn netjes verzorgd!

De bodem is slibberig en zou volgens de eigenaren enkele harde platen moeten bevatten. Deze heb ik zelf niet kunnen vinden, maar dat is geen ramp! Karpers zoeken wel vaker naar natuurlijk voedsel met hun snuit volledig in de modder. De achterste stekken van het meer (8 en 11) zijn zelfs nog zachter qua bodem, door de grote aanwezigheid van lelies. De ‘leliestekken’ zijn een ware magneet voor de vissen maar je moet wel rekening houden met het risico op verspelen en een ondiep water niveau. Voor diegene die dat risico niet willen nemen zijn er genoeg andere stekken! HML telt namelijk tien stekken die allemaal heel mooi aangelegd zijn met een dikke laag houtsnippers en die zijn afgerand me treinbielzen.

De lelievelden op High Mill Lake trekken behoorlijk wat vissen aan!

HML ligt in de Limousin-regio waar je prachtige flora en fauna tegenkomt. Eén van de mooiste bestemmingen waar ik ooit gevist heb!

Regels

Zoals elk betaalwater heeft ook HML z’n eigen regels. Ik zal de meest belangrijke even vernoemen, maar voor een gedetailleerd reglement verwijs ik graag naar de website. De eigenaren Andy en Tracey zijn enorme dierenvrienden. Ik stond er dus niet van te kijken toen ze me zeiden dat boilies met conserveringsmiddelen niet gebruikt mogen worden. Ook zelfgemaakte partikels zijn niet toegestaan, en de reden weet je vast wel! Wat betreft carp-care mag je vissen boven de 25 kilo enkel fotograferen IN het water. Het komt spijtig genoeg nog altijd voor dat de karper ongelukkig valt tijdens het poseren. Of het nu een vis is van vijf kilo of van 25 kilo, het is altijd erg als een vis op de grond kwakt! Bij dikke vissen is er echter sneller grote schade als bij kleinere exemplaren, dus vandaar deze maatregel.

Grotere vissen raken vaak sneller beschadigd dan de kleinere exemplaren. Wees er dus voorzichtig mee!

Roeiboten zijn niet toegestaan. Stel dat je vast komt te zitten in de lelies dan haal je Andy erbij en die verwijdert de lijn uit het water. Zelf heb ik die week een vis gevangen die met een tiental meter lijn rondzwom doordat een de haak vast zat in z’n flank. Een beetje verantwoordelijk visser zet dus z’n trots opzij en zegt dat ie nét te ver ingegooid heeft. Om elkaar niet te storen is het verboden om verder dan kniehoogte in het water te gaan. Je kunt op HML aardig ver het water in lopen en als je een goede inworp in je armen hebt kun je aardig in de buurt komen van andere vissers. Het slib is iets verder van de kant ook dieper en kan je vastzuigen en uit evenwicht brengen. Let hier dus op!

Om elkaar niet te storen is het verboden om verder dan kniehoogte in het water te gaan.

Route en afstand

Vanaf onze woonplaats (Turnhout) is High Mill Lake zo’n 800 kilometer rijden. Vanaf Amsterdam moet je rekenen op 9,5 uur reistijd. Zoals gewoonlijk reden wij over Parijs richting Nantes om vervolgens aan te houden Bordeaux. Vanaf La Souteraine, waar je de snelweg moet verlaten, is het nog een uur via de nationale wegen. Dat uurtje is zo voorbij als je van de omgeving begint te genieten en het echte vakantie gevoel begint op te borrelen!

Zodra dit bord in zicht komt is het vakantiegevoel compleet!

Drukte

High Mill Lake is een trekpleister voor met name Engelse vissers. Steve Briggs is bijvoorbeeld een vaste klant voor deze bestemming en dat wil wel iets zeggen. Net als bij veel andere betaalwateren is de agenda in het voorjaar erg vol. Op tijd zijn met boeken dus! Zodra de zomer begint neemt de drukte af en ook het najaar is een stuk rustiger. De drukst beviste stekken zijn 2, 10, 8, de cabine en het chalet. Bekijk hieronder een voorjaarsvideo van Steve op HML.

Voorbereiding

Als voorbereiding heb ik eigenlijk niet veel gedaan. Er mochten geen zelfgemaakte partikels gebruikt worden dus er viel al een aardige slok werk weg. Bereid je voor zoals je voor iedere andere trip zou doen, maar de ‘Rainbow Lake uitrusting’ kun je gerust thuis laten 😉 Laad de batterijen op, zorg dat je lichte stukken lood bij je hebt en vergeet je spodhengel niet mee te nemen. Voor de rest is het vissen zoals dat op de meeste plaatsen gebeurt: heel relaxed dus!

Het vissen is zoals dat op de meeste plaatsen gebeurt: heel relaxed dus!

Ontvangst

Rond 14:00 word je verwacht bij Andy en Tracey. Ik zie je al denken dat dat vrij laat is, maar dat heeft te maken met de schoonmaak van de chalet. HML ligt net naast de weg en is dus heel makkelijk te vinden. In de receptie zal ofwel Andy of Tracey je ontvangen en samen met een drankje de regels doornemen. De vangsten van vorige weken worden ook bijgehouden, dus deze kan je altijd eens navragen terwijl je daar zit. Ook verdere service wordt op dat moment afgesproken.

De eigenaren wonen dichtbij het meer en staan 24/7 voor je klaar!

Service

Niet eerder heb ik zulke goede service gehad als op HML. Het leek wel een zonvakantie in een hotel! Stel dat je iets dringends moet hebben van de winkel, apotheek of iets dergelijks dan staan Andy en Tracey te springen om dat te halen. Je heeft ze gewoon een lijstje mee en klaar. Heel handig als je alleen zit te vissen. Ook als je bijvoorbeeld te weinig kleren hebt meegebracht: geen probleem. De vuile was geef je af en deze wordt gewassen. Ik had nog nergens gezien dat ik op visvakantie m’n vuile kleren kon laten wassen! Voor diegene die toch wat extra attractie bij hun voer willen of simpelweg met iets anders willen vissen als anders kun je bij het water partikels en boilies kopen. Een volledige lijst met het aanbod van partikels check je de website.

Het leek wel een zonvakantie in een hotel!

Als je het wenst om een dag niet voor jezelf te koken dan meld je dat en wordt er voor je gekookt. Natuurlijk eet je dan wat de pot schaft! Mensen die een volledige week niet willen koken, zijn er ook op hun plek. Tijdens de warme zomermaanden is er elke donderdagavond een BBQ met de vissers die willen komen. Daar kun je dan in alle gezelligheid met de vissers aan tafel bijpraten. Dit heb ik als super aangenaam ervaren toen ik er was! De lijst blijft maar doorgaan: één dag in de week is het pizza-dag. Je pizza wordt op schoot afgeleverd aan het water. Ook handig is de quad-service. Als je auto niet bij de stek geparkeerd kan worden brengt Andy je met al je gear naar de geboekte stek. Je hoeft dus niet met je ‘zooi’ te slepen!

Dit is natuurlijk #genieten. Laat de barrow maar in de garage staan!

Sanitair

Het sanitair bevindt zich in de grote schuur naast de woning van de eigenaren. Het is basic, maar voldoet zeker aan mijn wensen. Dagelijkse reiniging, propere wc’s (daar zorg je zelf ook voor vind ik) en snel warme douches. Voor de dames onder ons is het misschien net iets minder aangenaam, aangezien je door een deel van de schuur moet waar zwaluwen boven je hoofd slapen en die laten wel eens iets vallen… Voor alle duidelijkheid: de vogels kunnen NIET in de wasruimte! Zelf vond ik het een zekere charme hebben om in een schuur vol zwaluwen te douchen. In het sanitaire gedeelte staan ook de diepvries en een koelkast om alles fris en vers te houden. Ook kun je daar batterijen, telefoons etc. opladen.

Het sanitair is vrij ‘basic’ maar voldoen aan de verwachtingen!

Stekken

Zoals ik al eerder zei zijn er 10 stekken aanwezig. Drie daarvan liggen aan de linkerkant van het meer en zijn tot zekere hoogte te bereiken met de auto. Vanaf stek 9 moet je de auto achterlaten, maar daar staat Andy al met de quad te wachten. Stek 9 en 10 worden vaak samen geboekt omdat deze vlak naast elkaar liggen en stek 10 eigenlijk groot genoeg is om samen op te vissen. Je kan er zeker twee grote tenten op kwijt zonder elkaar te hinderen! Dat is ook voornamelijk de stek waarvan wij gevist hebben. Een zeer interessante plek, omdat je links naar de lelies toe kan vissen en een groot oppervlak aan water hebt waar niemand anders bij kan. Rechts voor de stek loopt ook de rivierbedding op werpafstand en daar kwamen de meeste aanbeten vandaan.

Stek 10 biedt meer dan genoeg ruimte voor twee personen!

Stek 11, of beter gezegd ‘de cabine’, ligt aan het uiteinde van het water en is drukbezet. Dit komt waarschijnlijk door de grote hoeveelheden aan lelies die de stek rijk is. Echter is er niet veel bevisbaar water. Wat ik daarmee wil zeggen: je vist op kortere afstanden in ondiep water. Aan de straatkant ligt de felbegeerde chalet-stek, waar je op het diepe gedeelte van de het meer kan vissen. Een super goede stek waar altijd verrassingen vandaan komen en tevens interessant als je het gezin mee wilt brengen op vakantie! Aan de rechterzijde van het water liggen de resterende 6 stekken in een schapenwei. Hier mag je GEEN honden meenemen. Ik kan het weten, want we hadden stek 8 geboekt maar dat bleek niet mogelijk omdat wij altijd ons hondje meenemen.

Op stek 11 vind je een cabin die ruimte biedt aan twee personen.

In het kort

Stek 1 is in de loop der jaren verdwenen, omdat er teveel geruzie onder de vissers van de chalet en stek 1 kwam. Je kon er van beide kanten op de straat/damkant vissen en met voerbootjes die elkaar kruisten is letterlijk en figuurlijk het hek al snel van de dam. Stek 2 is dus de eerste mogelijke stek aan die kant. Stek 3 is er ook tussenuit gelaten, omdat die heel dichtbij andere stekken ligt en de visruimte gewoonweg nihil is. Stek 4 is daarentegen een hele mooie stek waar ik zelf ook twee nachten gevist heb. Mijn tip: vis richting de dam/straat! Stek 5 en 6 zijn net als alle andere stekken mooi aangelegd met schors en een plezier om te vertoeven. Stek 7 ligt op de overgang van het ondiepe naar de lelies en kan dus tijdens het voorjaar een absolute holding-area zijn voor de karpers. Stek 8 is volgens mij dan de absolute topstek. Een overvloed aan dikke pakken lelies en voor degene die het risico durven nemen kun je rechts van de lelies naar één van de twee inkomende stroompjes vissen. Wees je er wel van bewust dat het water tussen de oever en de lelies aan de stroompjes amper een tiental meter beslaat.

Alle stekken op High Mill Lake hebben zo hun eigen pluspunten. Er valt echter overal wel een visje te vangen, mits de omstandigheden dat toelaten natuurlijk!

Mijn aanpak

Hoewel je met vier hengels per persoon mag vissen, beginnen wij altijd te vissen met drie. Minder lijndruk op de stek kan alleen maar voordelig zijn, tenminste dat denk ik dan! De twee linkerhengels gingen beide net voor en tussen twee lelievelden met aan elke rig een klein PVA zakje. De twee middelste hengels gingen richting de geul, één vlakbij de marker en de andere over de geul, en tot slot gingen de twee rechterhengels richting het chalet. Aangezien de week ervoor op Villedon de voerboot kapot was gegaan was ik gedwongen om al m’n hengels al werpend naar de uitgekozen stekken te krijgen. Het probleem om de partikels daar te krijgen stak natuurlijk de kop op, maar was snel opgelost door één van de twee overgebleven hengels om te bouwen tot een spodrod.

De spodmix die David en Dorien hebben gebruikt om de karpers te verleiden.

De spodmix bestond voornamelijk uit fijn en grof gemalen boilies, zwarte en gewone tijgernoten en kempzaad. Elke gemaakt emmer werd overgoten met een halve liter liquid. Zowel boilies als tijgernoten liepen er goed, ook al is het echt een typisch ‘partikel-water’. Door de aanwezigheid van slib op de bodem werd mijn standaard aanpak toch licht aangepast door lichter lood en langere onderlijnen te gaan gebruiken. De vissen zijn niet bang om echt in het slijk te wroeten maar toch presenteer ik mijn haakaasje het liefste óp het slijk in plaats van erin. Dit ook om een snellere aanbeet te kunnen forceren. Na elke aanbeet werden er 15-20 spods en een aantal losse boilies met de werppijp verdeeld over de stek. Voor de rest hield ik rust op de stek en liet ik de stokken met uitgebalanceerde aasjes soms meerdere dagen na elkaar inliggen. Niet zoveel anders als anders!

Het vissen op High Mill Lake vereist weinig gekkigheid. Heerlijk relaxed dus!

Vangsten

Na het bepalen van de stekjes was het lang wachten op de eerste aanbeet. Terwijl het achterste gedeelte van het meer goed tot zeer goed ving was het bij ons en het voorste gedeelte gewoonweg ‘dood’. De wind blies strak de lelies in en in vlagen was het behoorlijk warm. Pas toen het weer omsloeg konden we elke nacht een aanbeet versieren. De eerste aanbeet kwam heel langzaam om gang en ik besefte al snel dat dit eens een goede vis zou kunnen zijn. Direct na het aanslaan werd mijn vermoeden bevestigd door het logge gewicht aan de andere kant van de lijn. Ik had mezelf voorgenomen om bij elke aanbeet het water in te gaan om de vissen niet in te ondiep water te moeten drillen. Het is algemeen bekend dat vissen die je in heel ondiep water probeert af te drillen sneller verspeeld worden als in andere situaties. Kort na de aanbeet kon ik de eerste vis scheppen. Een dikke 20 kilo plusser!

Hoppa, de eerste vis is meteen een 20 kilo plusser!

Overdag bleef het bij ons stil terwijl stek 8 de pannen van het dak viste. Het is toch dik balen als je eerst diezelfde stek wou gaan bevissen… Maar goed, het was de jonge Engelse knaap met z’n moeder gegund! Ook de volgende nacht verliep zonder aanbeet. “Waar kan het toch aan liggen?” Volgens mij was wind een absolute factor om vis te vangen, dus was het plan om meer in de wind te gaan vissen. Ik had geregeld dat ik een stek aan de overkant kon gaan bevissen terwijl Dorien op stek 10 bleef. We kregen elk een aanbeet; ik een 19 kilo vis en Dorien haar aanbeet werd helaas verspeeld doordat de rig deels in de knoop zat.

Terwijl David nog een fraaie spiegel van 19 kilo ving had Dorien helaas minder geluk.

Het blijft vissen

Overdag werd er niet meer gevist op de plekken waar de vis aasde, om zo wat rust aan de stek te geven. Wel werd alles voorzien van verse tijgers, boilies en kempzaad. De nacht daarop was het wederom stil op beide stekken. De mannen op de chalet stek kregen wel hun eerste aanbeet na vier dagen vissen, maar verspeelde die vis helaas. Soms is het gewoon ondergaan! Als er geen vis ligt die wil eten, dan zit je er voor spek en bonen. Gelukkig bracht de volgende nacht nog wel een hele mooie schub op de kant voor Dorien en toen stek 11 een nacht minder viste, kwam er ineens een aanbeet van de lelies vandaan. Zo zie je maar weer dat lijndruk een belangrijke factor kan zijn.

Dorien mocht deze fraaie schub verwelkomen…

…en ook bij David bleef het niet stil!

Qua vangsten was het dus geen hoogvlieger geworden, al zaten er wel zware vissen bij. De vis zat simpelweg volledig aan de andere kant en al hang je een klompje goud aan je hair voor de zware ladies, het zal niet werken. Pech, maar ook dat hoort bij het vissen! Van de mooie momenten die we op HML beleefde hebben we ook een video geschoten. Bekijk ‘m hieronder!

Score

Hieronder geven we onze mening over dit water op een schaal van 1 tot 10:

Service: 10
Vangsten/bestand: 8
Sanitair: 7
Stekken: 8
Bereikbaarheid: 8

Daarmee komen we op een gemiddelde scoren van 8,2. Een hele vette voldoende dus!

High Mill Lake heeft voor ieder wat wils. Wat dacht je van de fraaie chalet-stek, ideaal voor het hele gezin!

Conclusie

High Mill Lake is ondanks de magere vangst in aantallen voor ons een hele leuke reis geweest. Je moet gewoon een beetje geluk hebben en dat is op elk water zo. Dat hadden we deze keer niet aan ons zijde. Ik zou absoluut terug gaan want de vissen zijn in goeie conditie, de omgeving is er overweldigend mooi maar vooral de eigenaren zijn van onschatbare waarde! Zonder te overdrijven zijn dit de meest aangename mensen die ik ooit in het visserswereldje tegen kwam. Via dit verslag wil ik hen ook nog eens bedanken voor de vakantie. Vakantie ja! Want een weekje daar vertoeven is niet zomaar vissen, maar voelt echt als vakantie aan.

“Hier komen we zeker nog een keer terug!”

Wij, The Carping Couple danken jullie voor het lezen van het artikel en het bekijken van het bijhorende filmpje! Wie nog niets over ons heeft gehoord, geen nood. Op de KWO site kunnen jullie het interview lezen dat Michiel Pilaar bij ons afnam. Wil je nog meer zien over ons, check dan ons Facebookpagina en het YouTube kanaal!

They don’t have to be big, they have to be awesome!

The Carping Couple


Wil je meer weten over High Mill Lake of over de andere wateren van The Carp Specialist? Bezoek dan de website en vergeet ook zeker niet de Facebookpagina te liken!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl