ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

BTW Revealed – Iktus Carpe – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed – Iktus Carpe – The Carp Specialist

In deze nieuwe BTW Revealed vertelt Bianca Venema over haar ervaring op het Franse Iktus Carpe, dat is te boeken via The Carp Specialist. Het was een top week met hele mooie vangsten, waaronder een 25 kilo +.

Bianca Venema aan het woord: Een karper betaalwater dat al heel lang op mijn zogenaamde bucketlist stond. Al jaren zag ik de vele dikke en mooie karpers, monsterachtige steuren, gigantische meervallen die het complex rijk is via verschillende social media kanalen voorbij komen. Dit inspireert en het leek mij fantastisch om er ooit eens te mogen vissen. Nadat ik vorig jaar van een heerlijke sessie op Iktus Ruffaud had genoten boekte ik daarom direct via The Carp Specialist het Iktus Carpe.

Beide wateren zijn het bezit van trotse eigenaar Jérémy Fournier. Over Iktus Carpe had ik al vele goede verhalen gehoord van karpervissers die mij voor gingen. Bovendien was de kennismaking met eigenaar Jéremy Fournier tijdens de sessie op Iktus Ruffaud al zo positief verlopen dat ik er-naar uitkeek hem op zijn andere water weer te zien. Jérémy staat bekend en wordt alom geprezen om zijn oog voor ondernemerschap en is bovendien van beroep waterbioloog. Hierdoor beschikt hij over de expertise van water- en vismanagement. Het Iktus Carpe water is al jaren in zijn bezit en hij heeft hier werkelijk een enorm succes van gemaakt. Het is uitgegroeid tot een schitterend vis- en vakantiecomplex dat door vele internationale gasten -zowel vissers als niet-vissers- jaarlijks weer bezocht wordt en vele gasten tevreden naar terugkeren.

Het domein

Beide wateren zijn het bezit van trotse eigenaar Jérémy Fournier.

Het Iktus Carpe domein is in totaal maar liefst 100 hectare groot, bestaat uit drie meren en is gelegen in een soort van parkachtig natuurlandschap. Voor alle drie de wateren is er een eigen specifieke doelgroep en hiermee voor elk wat wils. Iktus Sturgeon is er voor de fervente steurvisser, Iktus Run voor de visser die vooral houdt van veel vangen en vaak actie en Iktus Carpe. Iktus Carpe is ongeveer 35 hectare groot en staat bekend als een absolute aanrader voor de fanatieke karpervisser. Het water is gelegen op ongeveer 1200km van Breda aan de voet van de Pyreneeën tussen de stad Pau en de rivier de Gave. De omgeving is sprookjesachtig. Het water is zo gesitueerd dat je er prachtig uitkijkt over de Pyreneeën en de vele bossen en bergen die het gebied rijk is. Je ziet en voelt de rust en ruimte. Bij aankomst komen we dan ook direct in een fijne vakantiestemming. De ontspanning begint direct en alle inspanning van de reis valt direct van ons af.

De stek-verdeling op Iktus Carpe.

Het Iktus visvakantiepark is zichtbaar keurig aangelegd en bij binnenkomst zie je direct rechts het water Iktus Sturgeon en links de tackleshop annex receptie waar je bij aankomst kan melden. Het vakantiecomplex is afgesloten en veilig. In de verte kronkelt een rivier en de mensen die we er zien, gezinnen en vismaten hebben het duidelijk naar hun zin. We worden direct hartelijk ontvangen door Jérémy, Ludovic die zichzelf manusje van alles noemt en Laurent die de tackleshop runt. Voor een sfeerimpressie van het water klik hier.

De tackleshop annex receptie ziet er netjes, verzorgd en compleet uit. Er zijn accu’s, motoren en fietsen te huur, er zijn oplaadpunten en qua tackle en aas is er van alles te koop. Voor de mensen die niet zover willen rijden en toch op dit water willen vissen is het mogelijk om van het vliegveld gehaald te worden en hengels, molens, bivvy, stretcher, rod-pod, bivytafel, onthaakmat oftewel alles wat je nodig hebt om te vissen is ter plaatse te huur!

Ter plaatse kan je bijvoorbeeld ook fietsen huren.

Dus mocht je iets vergeten zijn of liever ter plaatse bepaalde zaken aanschaffen, huren of wat dan ook; geen enkel probleem! Altijd fijn en bijzonder als er op deze manier ook service geboden wordt. Jérémy geeft uitleg over het complex en Iktus Carpe in het bijzonder. Hij vertelt ons de weg naar de stek en vertelt vol enthousiasme over het water, de vissen en omgeving. De supermarkt, bakker, Decathlon, uitgebreide hengelsportzaak alles wat je nodig hebt qua winkels ligt dichtbij en op fietsafstand. Er is een mooi restaurant ter plaatse dat met een fraai terras uitkijkt over Iktus Carpe en de douche- en toiletfaciliteiten zijn centraal gelegen. We hebben er alle vertrouwen in dat we hier een prachtige visvakantie gaan beleven!

Het terras met een prachtig uitzicht op het water.

Voorbereiding

Via topvisser en karper legende Steve Briggs, die ook dit water geregeld samen met zijn vrouw Joan bezoekt, had ik gezien de tijd van het jaar de tip gekregen om vanaf stek 8 te vissen. Dit vanwege de interessante obstakels en mooie bodemverlopen die vanaf deze stek te bevissen zijn. Na via The Carp Specialist geboekt te hebben en kennis te hebben genomen van de nodige informatie via de nieuwe website ging ik goed voorbereid op weg. Een kleine tip: vraag ter voorbereiding als je de mogelijkheid hebt altijd informatie op bij vissers die je voorgingen. Via de Iktus Carpe Facebook pagina, website van The Carp Specialist (via de reviews) en via The Carp Specialist Instagram kan je al snel te weten komen wie er op dit water hebben gevist en zodoende tips en adviezen ter voorbereiding meekrijgen. Net als voor alle andere vissessies had ik bij de vissers die dit water goed kenden dus ook informatie opgevraagd over soort aas, hengels, loodmontages en diverse rigs. Een goede voorbereiding is het halve werk en het kan net zorgen voor die ene karper of het verschil maken tussen vangen en blanken.

Stek 8, daar moest het gebeuren…

Aankomst

Bij aankomst op stek 8 valt ons direct de ruimte, mooie ligging en verharde grind en grasaanleg van deze stek op. De stek ligt op een punt en is uitgerust met een mooie houten steiger waar de gehuurde roeiboot al schoon en fris voor ons klaarligt. We hoeven alleen onze motor, accu en fish-finder nog maar aan te koppelen. Er is op de stek voldoende plaats voor meerdere bivvies en specifiek voor stek 8 is er een Lodge uitgevoerd met TV, eenvoudige keuken, magnetron, koelkast en vrieskist. De Lodge heeft verder geen ramen en geeft ons hierdoor in de eerste indruk een wat bunkerachtige en donkere uitstraling. Tijdens de vissessie blijkt de Lodge echter super praktisch te zijn! Er staan diverse stellages in waar je de visspullen overzichtelijk neer kan zetten.

Een ruime stek met lodge.

Het feit dat er stroom is werkt natuurlijk ideaal en super de luxe en als het regent kun je met de beide deuren open en gezellig binnen zitten. Er hangt een lamp buiten met bewegingssensor, er staat een tafel met stoelen en een grote houten tafel met bank buiten. De Lodge is tevens ruim genoeg om met meerdere vrienden in plaats van een bivvy te gebruiken om je stretchers in te zetten of als je met het gezin op vakantie gaat, deze uitgebreid als verblijf- en slaapaccommodatie in te richten. Er passen met gemak wel zes stretchers in om je een idee te geven van de omvang. De stek is afgesloten met een hek en dit geeft een veilig gevoel. De Lodge is ook af te sluiten waardoor je spullen altijd veilig staan tijdens een dagje uit in de mooie omgeving van Zuid Frankrijk.

Sessie

Tijdens onze sessie kiezen we voor het uitvaren en drillen vanaf de roeiboot omdat we dit mooie visserij vinden en hier enorm van genieten. Qua aas kiezen we gezien de tijd van het jaar en watertemperatuur van rond de 16 graden voor Dynamite Baits (Monster Tigernut Red-Amo boilie) . We voeren de gevonden spots lekker ruim aan met hele en halve boilies en leggen onze hengels op scherp.

De Tiger Nut van Dynamite Baits.

Het bleek een sessie te worden waar we nooit over hadden durven dromen. Onvoorstelbaar wat een actie en wat een gave vissen mochten we vangen! Op verschillende dieptes kregen we runs, namelijk vanaf het plateau rechts op 2.5m, op 7m diepte richting het midden van de stek en op een bodemverloop naar 5.5m diepte links van de stek. De hengels bleven niet stil en we vielen qua kaperpracht van de ene in de andere verbazing! Mooi gebouwde en getekende spiegelkarpers van ruim over de 20 kilo, met als topvis een spiegel van ruim 26 kilo, krachtige puntgave schubs, een meerval en bijzondere graskarpers.

Mooie bekken, gezonde vissen en fantastisch drillen vanuit de boot waarbij het heldere water een gave rol speelt. Je ziet de vis op een meter of 4-5 tijdens de dril al zwemmen, een machtig mooie ervaring! Vanwege de obstakel-visserij moet je wel vlot zijn met een boot en de motor als hulp gebruiken om snel boven de vis te komen. Ze kennen er duidelijk het klappen van de zweep en weten de weg naar deze obstakels soms vrijwel direct te vinden om zich vervolgens te onthaken. Goede bootvaardigheid is dus een must!

Drillen vanuit de boot, fantastisch!

Om een lang verhaal kort te maken; we vingen in een week 35 plaatjes van vissen en we sliepen enkele nachten niet omdat de hengels maar bleven gaan! We hebben dik genoten van dit prachtige water en haar mooie sterke bestand. Een paar tips: relatief lange onderlijnen gebruiken, vissen met single 20mm boilies werkt prima, bescherm je aas eventueel tegen kreeft en vis met drop-off systeem zodat het lood tijdens een run eraf schiet en de vis naar boven komt. Gezien de enorme helderheid van het water vind ik persoonlijk onopvallende hoofd- en onderlijn het beste.

Yes, hij zit in het net.

De stekken

Elke stek is ruim aangelegd en goed bereikbaar via de verharde weg dat geheel om Iktus Carpe is aangelegd. Er is ruim voldoende visruimte en per stek voldoende privacy en rust. De stekken zijn schoon en dusdanig groot dat je eenvoudig meer tenten kan opzetten. Elke stek heeft mooie eigen kenmerken onder water en je maakt altijd kans op vis. Vanwege bereikbaarheid van de faciliteiten en de grootte van het water adviseer ik voor het comfort wel een fiets te huren of mee te nemen. Bovendien kan je dan eenvoudig fietsen naar de nabij gelegen winkels om ’s morgens een vers stokbroodje te halen en onderweg te genieten van de geweldige omgeving.

Aan ruimte geen gebrek…

Elke stek heeft voldoende ruimte voor een of meerdere roeiboten en van ongedierte hebben wij geen last gehad. Wat bij Iktus Carpe veel gedaan wordt door bv. gezinnen is dat de vissers ter plaatse een stek boeken en het gezin in de vakantiewoning verblijft. Iktus Carpe is een echt vakantiecomplex zoals we dat hier kennen van bijvoorbeeld Centre Parcs, Roompot of dat soort vakantieparken. Er zijn allerlei bijbehorende faciliteiten voor gezinnen, kinderen en hier werd tijdens ons verblijf om ons heen veel gebruik van gemaakt. Veel mensen gingen ’s nachts vissen aan het water, draaide overdag de hengels in om vervolgens Quality-time met het gezin door te brengen op het vakantiepark of via dagjes uit.

De stekken geef ik een 9.5

Prachtig aangelegd, schoon, verzorgd, voldoende ruimte, verhard, goed bereikbaar en veel vis-ruimte.

Regels en service

De regels van Iktus Carpe zijn ongeveer gelijk aan wat ik gewend ben van andere betaalwateren. Maximaal drie hengels per visser, geen onbewaakte hengels, dikke onthaakmatten zijn verplicht evenals het gebruik van ruime slings met twee buizen. Ontsmetting van eventuele wonden is verplicht en de visveiligheid gaat natuurlijk voor alles. Een eigen roeiboot mag, maar die kan je ook ter plaatse huren. Wij hebben een boot ter plaatse gehuurd en eigen dieptemeter en elektromotor meegenomen. Zoals overal in Frankrijk is het dragen van een reddingsvest verplicht. Er is een professionele tackleshop on site en men verkoopt ter plaatse het aas assortiment van Dynamite Baits. Honden zijn toegestaan.

De service van Iktus Carpe is enorm uitgebreid. Mocht je per vliegtuig Iktus Carpe willen aandoen, dan kan je alles wat je nodig hebt om te vissen ter plaatse huren. Het is echter ook mogelijk om zelf je spullen mee te nemen of gedeeltelijk ter plaatse materialen te huren of aan te schaffen. Ter plaatse is een mooi restaurant met uitgebreide drank- en menukaart aanwezig. Veelzijdigheid ten top dus! Bovendien vallen de prijzen voor stekken en huren/aanschaf van materialen reuze mee.

De service geef ik een 9.5

Het enige dat ontbreekt is dat brood/maaltijden niet op de stek worden bezorgd vandaar net geen 10. Als je dit echter niet belangrijk vindt dan is een 10 op z’n plaats.

Faciliteiten

Het sanitair, toiletten en douches zijn vergelijkbaar zoals je die op een vakantiepark mag verwachten. Goede douches, lekker warm, voldoende ruimte, aantal toiletten en netjes schoon. Alles werkte perfect. Neem een fiets mee of huur die ter plaatse, want het Iktus complex is mooi en ruim opgezet.

Er zijn verder ruim voldoende koelkasten, vrieskisten, oplaadpunten, tackleshop en een mooi opgezet restaurant met uitgebreide menu- en drankenkaart.

De faciliteiten geef ik een 10.

Op Iktus Carpe is alles aanwezig: koelkast, magnetron en nog veel meer.

Hierbij speelt ook mee dat Iktus Carpe een vakantiecomplex is waar recreatie en vissen met elkaar gecombineerd kan worden en het complex vergelijkbaar is met een vakantiepark. Werkelijk alles is er en is mogelijk om je visvakantie perfect te laten verlopen.

Bestand

Het visbestand is in 1 woord perfect. De karpers zien er prachtig, gezond en vol uit, geven een heerlijke sport en zijn stuk voor stuk plaatjes. De gewichten liegen er niet om! De topvis is ruim 33 kilo en er zwemmen meerdere van dit formaat rond. We vingen zelf de ene na de andere vis boven de 20 kilo met als topvis een schitterende spiegelkarper op 26.2kg.

Er werden schitterende vissen gevangen.

Het totale bestand wordt geschat op zo’n 1200 karpers waarvan 15% schubkarper en 85% spiegelkarper. Het gemiddelde gewicht bedraagt zo’n 17-18 kg en van de 1200 karpers wegen er ongeveer 300 tussen de 20 en 25kg. Ongeveer 25 stuks tussen de 25-30kg en momenteel wordt geschat dat er 10 karpers zwemmen boven de 30kg met als topvis een spiegelkarper van 33.5kg. Naast schub- en spiegelkarper kent het water zo’n 200 graskarpers waarvan de zwaarste exemplaren ook de 30kg overstijgen. Verder zwemmen er 2 koikarpers (beiden 10kg+), 12 steuren, ongeveer 10 grote meervallen (2 meter +), wat zeelt en brasem.

We kregen zelfs een dubbelrun.
Voordat die weer gaat zwemmen, even een kusje.
Er kwam zelfs een meerval langs.

Voor mij is het dus duidelijk het visbestand geef ik een dikke 10.

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid is in kilometers (voor de mensen die niet graag ver willen rijden) wat ongunstig. Gezien de reisafstand is het boeken van een overnachting onderweg daarom misschien een goed idee. Verder komen er tolkosten bij. De route is duidelijk omschreven op de site van The Carp Specialist. Per vliegtuig is Iktus Carpe echter ook prima en snel bereikbaar inclusief alle materialen die ter plaatse te huur zijn, dus dit haalt het cijfer voor de bereikbaarheid weer naar boven.

Iktus Carpe, verscholen in een prachtig gebied.

De bereikbaarheid geef ik daarom een mooie 8,5.

Conclusie

Iktus Carpe kan ik elke karpervisser aanraden die een uitdaging niet uit de weg gaat. Het betaalwater is bijzonder geschikt voor vrienden- en familievakanties vanwege het aanliggende vakantiepark en de schitterende natuurlijke omgeving van het water met vele mogelijkheden voor uitstapjes.

Het niveau van het water is volgens The Carp Specialist terecht moeilijk en daarom alleen geschikt en fijn te bevissen voor de ervaren karpervisser of de karpervisser die wil leren en open staat voor iets nieuws. Het is een water dat absoluut op het verlanglijstje moet staan van de karpervisser die houdt van specimen karpers met karakter. Het is een fantasie die werkelijkheid kan worden.

Totaalcijfer Iktus Carpe: 9.5!

Veel visplezier!

Bianca Venema


Mocht je dit water willen boeken; je vindt alle informatie hier en stuur Bianca gerust een berichtje ter voorbereiding op je vissessie die absoluut memorabel kan worden.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl