BTW Revealed: Iktus Ruffaud – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: Iktus Ruffaud – The Carp Specialist

Midden in een naaldbos, gelegen in Midden-Frankrijk, ligt een 25 hectare groot betaalwater genaamd Iktus Ruffaud van The Carp Specialist. Een meer dat door velen omschreven wordt als ‘het mooiste betaalwater van Frankrijk’. Bianca Venema bracht eind februari een bezoekje aan dit bijzondere water. Benieuwd wat haar bevindingen waren? Lees dan snel verder…


Bianca vertelt: In een fraaie bergachtige omgeving in het midden van Frankrijk ligt het splinternieuwe betaalwater Iktus Ruffaud. Het is het tweede water van de Iktus groep met Jeremy Fournier als trotse (en enthousiaste) eigenaar. Wellicht ben je via The Carp Specialist al bekend met Iktus Carpe dat zuidelijker is gelegen in het Franse Pau. De reisafstand naar Iktus Ruffaud is zo’n 875 km van Breda en vanaf Brussel is het ongeveer 800 km tuffen.

Over één ding is geen twijfel mogelijk: Iktus Ruffaud is één van de mooiste BTW’s in Frankrijk!

De voorpret voor deze sessie begon voor mij al ruim van tevoren thuis na het liken van de Facebookpagina. Nagenoeg elke dag genoot ik tussen de bedrijven door van de foto’s geplaatst door Danny Stanmore. Er kwamen er prachtige plaatjes voorbij van de stekken, natuur en uitgezette karpers. Het volgen van hun Facebookpage is dan ook een echte aanrader!

Geen slecht uitzicht zo dachten wij 😉

Let’s go!

Eind februari stelde ik de navigatie in op het dropje Gimel-les-Cascades. Gezien de reisafstand had ik onderweg een overnachting gepland zodat ik de volgende dag lekker uitgerust zou aankomen. Bij aankomst aan Iktus Ruffaud maakte dit meer direct een onuitwisbare indruk om mij. Het heeft een mooie grillige vorm, is ruim opgezet, groot en intens qua schoonheid. Het bezoeken van dit water is eigenlijk al een mooie belevenis op zich. Ruffaud is 25 hectare groot en heeft ongeveer 5 kilometer oeverlengte. Elke stek is zorgvuldig door het Iktus team zelf aangelegd met oog voor de wensen van de karpervisser. Het team vist zelf ook fanatiek op karper en beschikt hierdoor over de nodige kennis en ervaring. Dat zie je direct terug op de stekken en bij de faciliteiten op en rond het water.

In één woord: #schitterend

Allerhartelijkst word ik meteen ontvangen door Danny, die zowel vloeiend Engels als Frans spreekt. Hij stelt mij spontaan voor aan chef-kok Pascale en stagiaire Morgan. De gastvrijheid straalt ervan af. Danny biedt mij een lekkere bak koffie aan en ik ben even stil van het prachtige restaurant Bistro des Pecheurs. Het is by far het mooiste restaurant voor karpervissers dat ik ooit heb gezien. Een bar met een zichtbaar uitgebreide en luxe drankvoorraad, een schoon en ruim opgezet restaurant met zowel vanuit binnen als buiten uitzicht op het water. Dit heb ik niet eerder gezien!

" Dit heb ik niet eerder gezien! "

Pascale maakt ter plaatse in een professionele keuken dagelijks de meest waanzinnige heerlijkheden klaar en er is naast het eten a la carte dagelijks een drie gangen menu beschikbaar. Een echte fisherman’s bistro ook qua inrichting. En eerlijk; wie is nou niet weg van de Franse keuken? De Bistro de Pecheurs heeft een eigen Facebookpagina en het liken hiervan is eveneens de moeite waard met prachtige foto’s van de gerechten, uitzichten en sfeer.

Chefkok Pascale staat dagelijks voor je klaar!

De stekken

Elke stek van Iktus Ruffaud heeft een boot beschikbaar en alles is nieuw aangelegd, fris en schoon. Overal staan ruime prullenbakken. Aangezien ik onderweg ziek ben geworden en vanwege hoge koorts met moeite mijn stek zelf per boot kan opzetten, krijg ik direct assistentie van Morgan die van harte aanbiedt om mijn bagage per quad te verplaatsen naar de safari stek. Voor mij een grote opluchting en top van de mannen om mij op die manier te helpen. Met de service zit het dus wel goed! Al snel is m’n bus leeg gepakt en staan alle spullen netjes opgesteld in het voorportaal van de safaritent die nieuw is opgezet aan stek 9.

Er zijn ruim voldoende boten te huur.

Onderweg maak ik op stek 7 kennis met karper legende Steve Briggs en zijn vrouw Joan die beiden al vol enthousiasme vertellen over het water en de eerste twee vissen binnen 48 uur al op de kant hebben. Top! Vooral mooi omdat het ijs net van het water is gesmolten en de watertemperatuur op dat moment rond de 4 graden is.

In de nachts was het nog wel frisjes 😛

Regels en service

De regels van Iktus Ruffaud zijn ongeveer gelijk aan wat ik gewend ben van andere betaalwateren. Maximaal drie hengels per visser, dikke onthaakmatten zijn verplicht evenals het gebruik van ruime weightslings. Ontsmetting van eventuele wonden is verplicht en de vis veiligheid gaat natuurlijk voor alles. Een eigen roeiboot mag en hoef je niet mee te nemen, wel je eigen dieptemeter en elektromotor als je niet wenst te roeien bij het uitvaren. Echter is het eveneens mogelijk om ter plaatse een elektromotor en dieptemeter inclusief batterij te huren. Net zo makkelijk! Zoals overal in Frankrijk is het dragen van een reddingsvest verplicht. Er is een professionele tackleshop on site en men verkoopt ter plaatse het aas assortiment van Dynamite Baits.

In de shop verkopen ze aas van Dynamite Baits.

Als je gebruik wilt maken van het weekmenu dan is tegen vergoeding een Engels ontbijt en culinair hoogstaand 3 gangen diner af te nemen zodat je de volledige focus kunt houden op het vissen. Overigens is op een steenworp rijden een prima bakker en supermarkt gelegen, waar je allervriendelijkst wordt ontvangen en je ruime keuze hebt uit allerlei soorten brood en gebak. Erg lekker!

Vers bereid in het restaurant!

Alle stekken zijn per boot bereikbaar en zijn voorzien van een steiger. Het is zelfs mogelijk om een woonboot of drijvend ponton van Raptor te huren, wat ik persoonlijk waanzinnig vind. Op die manier heb je volledige privacy en visvrijheid. Vanwege de indeling van het water heb je geen overburen en beschikt elke stek over minimaal 2 hectare water dat exclusief bij die stek hoort. De diepte over het meer is gemiddeld ongeveer 2 tot 2,5 meter en het diepst 6 meter aan de dijkzijde bij de overloop. Het totale water is gedurende het aflaten door het Iktus team volledig obstakel vrij gemaakt op een enkel rotsblok na. De karpers zijn tijdens de winterperiode bijgevoerd met pellets en mais waardoor het een prima water is om vroeg in het jaar al kans te maken op een (mooie) vis.

Huur een Raptor Ponton om de moeilijkste stekken te bevissen.

Aanpak

Elke sessie start ik met het in kaart brengen van de bodemstructuur van mijn stek. Zo ook nu met mijn nieuwe Deeper Pro+; een super handige sonar fishfinder die eenvoudig op elke baitboot en roeiboot te monteren is en zelfs via het uitwerpen de bodem nauwkeurig in kaart brengt. Het enige dat je hoeft te doen is de Deeper app te installeren op je smartphone en gaan met die banaan! Al snel blijkt dat de bodem over het algemeen hard is met hier en daar een sliblaag. In de ondiepere delen is de bodem wat zachter. Er zijn op mijn stek interessante bodem verlopen te zien, waardoor ik al snel een paar mooie hotspots heb gevonden.

Met de Deeper vind ik hier en daar mooi plekjes.

Met succes zo blijkt want binnen 48 uur heb ik twee geweldige schubs op de kant! Beide gevangen op Dynamite Baits’ Frienzied Maize en Tigernuts aangeboden op een verspreide voerstrook van Mixed Particles. Een lekker begin en dat smaakt natuurlijk naar meer!

De eerste is binnen!

Ondanks de lage watertemperatuur geven deze krachtige (en puntgave) karpers een mooie sport. Superblij voel ik me met deze wintervangsten. Het originele visbestand bestaat naar inschatting uit 200 karpers. Er zijn 300 karpers en 54 koi’s door het Iktus team uitgezet. Het gemiddelde gewicht is 13 kilo en de topvis weegt rond de 28 kilo. Gezien de groeiratio van de karpers is de verwachting dat er dit jaar nog een 30 kilo karper gevangen kan worden!

Hoe bedoel je potentie? Van zulke spiegels houden we toch allemaal?

Faciliteiten

De faciliteiten van Iktus Ruffaud zijn comfortabel te noemen. Bij de receptie is een toiletgebouw aanwezig voorzien van toiletten, douches, spoelbakken voor de afwas, een wasmachine, koelkast, vriezer en oplaadpunten. Zoals eerder genoemd is het restaurant uniek en staan er afgesloten prullenbakken op het terrein. Tijdens mijn vissessie heb ik geen ongedierte gezien. Naast de fraai aangelegde bivvy stekken zijn er een aantal unieke stekken te reserveren zoals een VIP lodge, een safari tent, Raptor platform en een woonboot. Voor elk wat wils dus!

Eén echte safaritent, waar zie je dat nou aan het water?

De cijfers

Service: een dikke 9! aangezien het de karpervisser op Iktus Ruffaud aan niets ontbreekt. Waanzinnig restaurant met een bar, waar elke cocktail gemixt kan worden, culinair hoogstaand eten, uitgebreide tackleshop met Dynamite Baits assortiment en boot inclusief toebehoren te huur.

Deze mannen maken je verblijf een stuk beter!

Bestand: een mooie 8! Er zijn fantastische uitzettingen gedaan. Het bestand heeft absoluut potentie en gezien de groeiratio is het een kwestie van tijd voordat de eerste 30 kilo karper wordt gevangen. Persoonlijk ben ik een liefhebber van koi dus dat bestand spreekt mij ook enorm aan.

Het zal een kwestie van tijd zijn voor de eerste vis de 30 kilo passeert.

Sanitair: het ziet er keurig schoon en fris uit. Er is een apart toiletgebouw met allerlei faciliteiten. Ik maakte gebruik van de douche in de chalets en daar was de douchekop niet vast te maken. Er is dus ruimte voor verbetering dus een verdiende 7.

Er is ruimte voor verbetering.

Stekken: de stekken zijn door het Iktus team zelf aangelegd en kwalitatief goed. Mooi gelegen met oog voor privacy en tenminste 2 hectare uniek bevisbaar water. De stekken zijn voornamelijk per boot bereikbaar en beschikken allen over een eigen steiger. Bovendien zijn er unieke stekken te boeken zoals op een Raptor platform, een woonboot, safaritent of VIP lodge. Vandaar geef ik de stekken een 9.

Elke stek heeft een eigen steiger.

Bereikbaarheid: De bereikbaarheid van Iktus Ruffaud is ruim voldoende. Gezien de reisafstand heb ik zelf een overnachting onderweg geboekt. De route is duidelijk omschreven op de site van The Carp Specialist en het aanrijden is al een mooie belevenis op zich. Voor de bereikbaarheid geef ik een 7.

Gemiddeld scoort het water een dikke 8!

Conclusie

We gaan absoluut terug naar Iktus Ruffaud! Het water kent zijn gelijke niet qua schoonheid en mag zich nu al een van de mooiste wateren van The Carp Specialist noemen. Het water is een droom voor de karpervisser die op zoek is naar uitdagende visserij en heeft enorme potentie voor de toekomst.

Ik kan eerlijk gezegd niet wachten om terug te gaan 🙂

Check ook zeker de onderstaande video die Bas van Klaveren schoot op Iktus Ruffaud!

Bianca Venema


Voor meer informatie over dit water (en om de beschikbaarheid te bekijken) surf je naar de website van The Carp Specialist! Like ook de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de mooiste vangsten.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl