ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

BTW Revealed: Jurassik Carpe 3 – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: Jurassik Carpe 3 – The Carp Specialist

Afgelopen november trok Bianca Venema naar Jurassik Carpe 3 voor een late herfstsessie. Dit prachtige water uit het gamma van The Carp Specialist behoort tot één van Bianca’s favoriete bestemmingen. Later in de sessie sloot ook Lizette nog aan, en beide dames beleefde een succesvolle trip met meerdere vissen!

Jurassik Carpe 3 is niet voor niets een zeer geliefd water bij veel vissers!


Bianca aan het woord: Domaine d’Halatte is één van onze favoriete bestemmingen van The Carp Specialist. Enkele jaren geleden mochten we er al vissen, vingen we mooi en genoten we volop van de prachtige natuur. Het gevarieerde karperbestand, de uitstekende service en de hartelijke gastvrijheid maakten de trip tot een groot succes. Het karakteristieke viscomplex Domaine d’Halatte is al enkele eeuwen in het bezit van een voorname Franse familie.

Domaine d’Halatte omvat een drietal unieke karperwateren!

Het omvat in totaal een drietal unieke karperwateren dat door uitbater Plet Guillaume omgedoopt is tot Jurassik Carpe; een waar karperparadijs met alles erop en eraan! Je vindt er welgeteld een uitgebreide tackleshop, restaurant, douches, toiletten, oplaadpunten, maaltijd- en oplaadservice op de stek en er zijn barbecues en boten te huur.

Bij het zien van dit uitzicht begrijpen we wel waarom dit water favoriet is bij Bianca en Lizette!

Zoals gezegd bevisten we dit complex al eens eerder, en met succes! Ons sessieverslag van Jurassik Carpe 1 kun je hier teruglezen.

Het water

Einde herfst, begin van de winter waren mijn pijlen gericht op het bevissen van Jurassik Carpe 3. In overleg met Bas van Klaveren plande ik een sessie voor een week. Formeel gezien is het karperseizoen voor de wateren van maart tot en met oktober, maar op aanvraag is het goed mogelijk om tijdens de wintermaanden door te vissen. De herfst is voor mij één van de mooiste periodes van het jaar. Het is over het algemeen wat rustiger aan de waterkant, de natuur toont haar kleuren in de mooiste pracht en de karpers zijn op hun best. Mijn oog viel op stek vijf vanwege de verschillende dieptes die ik vanaf deze plek kon bevissen. Als de watertemperatuur daalt, beweegt de koudbloedige karper minder, wat betekent dat je nog harder je best moet doen om de holding areas te vinden.

De vissen zijn in deze tijd van het jaar misschien wat rustiger, maar zeker nog vangbaar!

Jurassik Carpe 3 is het kleinste meer van Domaine d’Halatte en zo’n zeven hectare groot. Rondom het meer zijn vijf ruime stekken aangelegd, die allen geschikt zijn voor één visser. Het is mogelijk om twee stekken naast elkaar te reserveren zodat je met je vismaat samen kunt vissen. Per visser is ongeveer één hectare viswater beschikbaar, dus prima visruimte!

Per visser is ongeveer één hectare viswater beschikbaar, dus prima visruimte!

Bij aankomst ben ik direct onder de indruk van de omgeving, kleurenpracht en de rust die er op en rondom dit water heerst. De stekken zijn goed bereikbaar per auto, die tijdens de sessie mooi achter de stek mag blijven staan. Alle stekken zijn keurig netjes aangelegd en beschikken over een voorziening om je boot aan vast te leggen. Het water staat in het late najaar zichtbaar laag en door bailiff Baptiste wordt op een aantal stekken een trapje aangelegd zodat het in- en uitstappen van de boot voor de gasten makkelijker wordt. Dat is nog eens goede service!

Jurassik Carpe is bijzonder mooi in deze tijd van het jaar!

Aankomst

Na een hartelijk weerzien rijdt uitbater Plet Guillaume mee naar de stek en legt de gehuurde boot schoon voor mij klaar. De motor en accu heeft hij al meegenomen in zijn auto. Hij praat vol enthousiasme over het water, de flora en fauna in de omgeving en geeft bruikbare informatie over de stekken, vangsttechnieken en faciliteiten. Hij is duidelijk trots op zijn karperparadijs. En terecht!

Hij is duidelijk trots op zijn karperparadijs.

Ter voorbereiding op deze sessie had ik vast de informatie over het water via de site van The Carp Specialist doorgenomen en zodoende gelezen dat het gebruik van een boot de voorkeur had. Overigens beschikt de site over alle wateren nuttige informatie! Op deze manier verklein je de kans dat je op het water van jouw keuze voor verrassingen komt te staan. Ik ben de enige visser deze week op het water en Lizette zal aankomend weekend ook komen om samen enkele nachten op de karpers te jagen.

Het beloofde een prima weekje te worden!

Guillaume vraagt welk soort stokbrood, croissants of chocoladebroodje ik graag dagelijks wil ontvangen en waarschuwt mij dat de vangsten de laatste tijd, gezien de vele weerschommelingen, wat tegen zijn gevallen. Op deze manier wil hij vast mijn verwachtingen managen en hij geeft aan te hopen dat ik wel mooie vangsten mag treffen deze week. Samen met Baptiste als bailiff en Letitea in de keuken runt hij dit water sinds 2014 en dat gaat hem merkbaar goed af. Het geheel geeft een verzorgde eerste indruk!

Guillaume runt het complex samen met Baptiste…

…en met Letitea, die de maaltijden verzorgt!

Faciliteiten en service

Tussen de stekken van Jurassik Carpe 3 zijn toiletvoorzieningen op de Franse manier geplaatst. Deze gebouwen zijn nieuw neergezet en zijn qua uitvoering vergelijkbaar met de zogenaamde Dixi toiletgebouwen die je op festivals vindt. Dus een toiletbril gemonteerd op een houten verhoging met een gat in de grond. Op ongeveer 500 meter afstand is het grotere en moderne toilet- en douchegebouw van het complex te vinden.

Even douchen tussen het drillen door is wel zo relaxt!

Er leidt een met kiezel verharde weg naartoe en het moderne toiletgebouw ziet er verzorgd uit. Er zijn meerdere wastafels, douches, toiletten en er is een vrieskist en koelkast die voor baits en eten gebruikt kan worden. Ook is er een drinkwatervoorziening en de accu’s kunnen op deze locatie worden opgeladen. Extra service is overigens dat de accu’s tijdens de dagelijkse ronde worden opgehaald door bailiff Baptiste, ’s nachts door hem worden opgeladen en de volgende ochtend volgeladen retour worden gebracht op de stek. Dit geldt voor bootaccu’s, maar ook voor alle andere batterypacks die opgeladen moeten worden. Een ideale service, waardoor je lekker op stek kan blijven om te vissen!

Boilies invriezen of boodschappen in de koelkast bewaren? Geen probleem op dit complex!

Ook voor extra snacks of dranken kun je terecht.

Maaltijden en tackleshop

In de periode maart tot en met november geldt er een all-inclusive maaltijdservice op het gehele Jurassik Carpe complex. Dit betekent dat ontbijt, lunch en diner als extra kan worden bijbesteld en dagelijks warm op de stek worden bezorgd. Het afzonderlijk bestellen van ontbijt, lunch en/of diner is ook mogelijk. Dagelijks vers Frans stokbrood op de stek geserveerd krijgen ervaar ik altijd als een luxe. Heerlijk!

Ontbijt, lunch én diner kunnen van maart tot november op de stek worden bezorgd.

In de maanden daarbuiten kan er overigens in het restaurant een warme of koude lunch worden genoten. De maaltijden, gekookt door Leatitia, zien er smakelijk uit en dagelijks komen ook de locals genieten van haar kookkunsten. Het is tevens mogelijk een barbecue op de stek te gebruiken voor degene die graag zelf het vlees bereidt. Er is ter plaatse een uitgebreide tackleshop waar alle vis- en aasbenodigdheden aangeschaft kunnen worden. In het restaurant worden diverse snacks en dranken verkocht. Aan alles is gedacht!

’s Avonds genieten van een warme maaltijd? Het kan allemaal op dit complex!

De stekken

Tijdens de sessie is mijn keuze gevallen op stek vijf, maar elke stek van Jurassik Carpe 3 biedt mogelijkheden en viskansen. Elke stek is voldoende ruim en biedt plaats aan een grote bivvy. Er loopt een verharde weg om het water heen en elke stek is bereikbaar voor auto en/of bus. De stekken zijn allen keurig aangelegd en liggen mooi beschut tussen bossage. Naar wens wordt er een boot inclusief motor en accu ter verhuur voor je klaargelegd. De waterdiepte varieert van één tot zo’n vier à vijf meter op het diepste punt. In het midden ligt een eiland waar de karper graag omheen trekt. Een kleine tip tussendoor: vis er niet te dicht tegenaan, dit zal de vangsten niet ten goede komen!

De stekken zijn keurig voor elkaar!

Rondom het water zijn in totaal vijf stekken aangelegd. De bodem is relatief hard met af en toe wierbegroeiing. Aangezien mijn sessie in november plaatsvond viel de wiergroei reuze mee. Overigens heeft de uitbater Plet Guillaume het water onlangs een speciale behandeling gegeven, waardoor wiergroei minder kans krijgt dan voorgaande jaren. Er kan kreeft in het water voorkomen, dus houd hier rekening mee met je aaskeuze (en bescherming).

Er zwemmen flink wat pareltjes rond op dit water!

Naast karper zwemt er een enkele steur, graskarper en koi rond. Het bestand bevat in totaal zo’n 350 karpers met een 25 kilo + spiegelkarper en 23 kilo schubkarper als uitschieters. Verder zwemt er een aantal karpers boven de 20 kilo en rond de 150 karpers tussen de 15 en 20 kilo. Het is mogelijk om tijdens de sessie in overleg met Guillaume te verkassen om de vis te volgen als dat nodig is en hier ruimte voor is.

Aan mooie vissen geen gebrek op Jurassik Carpe 3.

De sessie

Aangezien de watertemperatuur lager dan twaalf graden is, is mijn voertactiek gericht op compacte aanbieding van gesoakte een geoliede crushed Red-Amo boilies, pellets en particles van Dynamite Baits in de soorten Monster Tigernut en hennep. Per hengel voer ik ongeveer 100 tot 200 gram bij, met kleine en deels oplosbare voerdelen. De hengels leg ik stuk voor stuk weg in gaten op dieptes variërend van 2,5 tot 4 meter.

Het aas dat Bianca inzet: Dyamite Baits Red Amo.

Dit blijkt een goede keuze, want binnen enkele uren ligt de eerste karper spartelend op de mat. Niet na een bedenkelijke trage aanbeet, nee, gewoon een snoeiharde run! Mijn hoop begint meer en meer te leven. Dit belooft vast een mooie sessie te worden! Het weer zit verder ook lekker mee. Het zonnetje begint al snel de bivvy te verwarmen en de zonnebril kan op. Mooi herfstweer, ik geniet met volle teugen.

De mix van grote en kleine voerdeeltjes zet de vissen aan tot azen.

Jurassik Carpe 3 is een oase van rust en natuurpracht. Al snel zie ik de ijsvogels druk af en aan vliegen over het water om soms zelfs een pitstop te maken op mijn hengel. Dit is écht genieten! Ik zie zelfs af en toe karper springen, wat redelijk uniek is voor deze tijd van het jaar. Gedurende de hele sessie had ik zo enige malen per dag mooie actie, keiharde runs en gave karpers op de mat tussen de 13 en 17 kilo. In totaal ving ik er elf deze week. Gezien de lage watertemperatuur en de tijd van het jaar een mooi resultaat.

Ook hond Beau was onder de indruk van de vissen! 😉

De sessie verliep super en gelukkig zette dit zich positief door toen Lizette aankwam. Zo kon ze de hengel tijdens haar weekend nog enkele keren kom trekken en heeft haar rit op die manier ook zin gehad. De laatste nacht besluiten we bewust op steur te vissen en we vangen er zowaar zelfs twee!

In totaal kwamen er bij Bianca 11 vissen op de mat…

…en ook Lizette ging niet met lege handen naar huis!

In de laatste nacht kwamen er zowaar nog twee steuren op de kant.

Regels

Er mag in afwijking van de meeste Franse betaalwateren met vier hengels per visser gevist worden. Das alweer mooi meegenomen! Het domein is afgesloten tussen 19:00 en 8:00 uur, wat ik zelf altijd een veilig gevoel vind. Ontsmetting van de wonden is verplicht, net als onthaakmatten en microbarb haken met als maximale haakmaat twee. Bewaarzakken, onbewaakte hengels en gevlochten hoofdlijnen zijn verboden. Gebruik van leadcore is toegestaan met een maximale lengte van 50 centimeter. Zelfgemaakte particles zijn toegestaan op Jurassik Carpe, maar de kwaliteit ervan kan ter plaatse worden gecontroleerd.

Zorg goed voor de vis, zodat anderen er ook nog van kunnen genieten.

Er mag zowel met baitboot als roeiboot gevist worden. Op zich zijn de regels verder vergelijkbaar met de regels die gelden op de betaalwateren in het aanbod van The Carp Specialist. Visveiligheid en verzorging zijn belangrijke aandachtspunten. Het feit dat dit voorop wordt gesteld, gecontroleerd wordt en waar mogelijk gewaarborgd spreekt mij enorm aan van de betaalwateren. Goed beheer is het halve werk!

Zorg altijd dat je boven het water of de onthaakmat fotografeert, zodat de vis niet beschadigt wanneer dit gebeurt! 😉

Review

De service op Jurassik Carpe 3 krijgt een welverdiende acht! Het vissen wordt comfortabel gemaakt doordat er een maaltijdservice bestaat, die als totaal pakket maar ook afzonderlijk als in ontbijt, lunch en/of diner kan worden afgenomen. De maaltijden worden op de stek verzorgt. De accu’s worden meegenomen, opgeladen en weer teruggebracht. Dit vind ik persoonlijk een hele fijne service. Dit scheelt immers het zelf sjouwen met die zware dingen en dus een zorg minder. De toilet- en douchegebouwen liggen wel op 500 meter en tussen de stekken zijn toiletgebouwen op de Franse manier uitgevoerd.

De toiletgebouwen zijn prima in orde.

De vangsten en het karperbestand krijgt een mooie zeven. Tijdens deze weeksessie had ik elke dag mooie actie en ving ik in totaal elf prachtige karpers, waarvan de zwaarste 17 kilo woog. Zij gaven stuk voor stuk een mooie dril en aan niets was te merken dat de watertemperatuur laag was. Op volle kracht en in mooie pracht dus! De karpers zagen er gezond en sterk uit; mooie hele bekken en nagenoeg onbeschadigd.

Stuk voor stuk puntgave vissen: daar houden we van!

Sanitair, stekken en bereikbaarheid

Het sanitair in het hoofdgebouw ziet er prima uit. Er zijn voldoende wastafels, prima toiletten, goede douches en vrieskisten ter plaatse. Het gebouw is redelijk schoon, maar een pietje precies zou zeggen dat het schoner zou kunnen. De toiletten tussen de stekken in de Franse uitvoering waren voor mijn sessie net vernieuwd en zagen er keurig uit. De Franse uitvoering zal echter niet iedereen aanspreken en het sanitair in het hoofdgebouw is met 500 meter wel wat ver weg. Al met al geef ik het sanitair ter plaatse van Jurassik Carpe 3 een zes.

De toiletten zien er netjes uit, maar je moet er wel een kleine wandeling voor maken.

De stekken liggen er keurig verzorgd bij en op prima afstand van elkaar. Er is zelfs aan een voorziening gedacht om je boot aan te leggen en het in- en uitstappen wordt vergemakkelijkt via een aangelegd trapje. Tijdens mijn sessie ging bailiff Baptiste nog aan het werk om gezien de lage waterstand speciaal een trapje te maken voor de visser die de week erop er zou bivakkeren. Goed voor elkaar dus, vandaar een mooie zeven!

Op iedere stekken zijn afvalbakken voor sigaretten aangebracht. Zo worden de stekken netjes gehouden.

De bereikbaarheid van Jurassik Carpe vind ik één van de grote voordelen van dit water. Op nog geen vier uur rijden van Breda, op slechts 60 kilometer van Parijs en 85 kilometer van Disneyland Parijs gelegen is de bereikbaarheid van dit water een absoluut pluspunt! Dit maakt het vissen op Jurassik Carpe ook geschikt voor gezinnen die naast het karpervissen ook graag andere uitstapjes maken tijdens hun vakantie. De bereikbaarheid en ligging van Jurassik Carpe krijgt hiermee een mooie negen.

Binnen slechts een paar uur rijden zit je aan dit prachtige water.

Eindoordeel

Het gemiddelde cijfer komt hiermee uit op een 7,5. Jurassik Carpe 3 is een water waar karpervissers die houden van een uitdaging, graag genieten van rust en ruimte én service op prijs stellen, absoluut aan hun trekken komen. Het water heeft ruime potentie: bij deze koude watertemperatuur wist ik elf karpers te strikken, dus dat biedt perspectief voor de warmere maanden. Het karperbestand is top en zal in gemiddeld gewicht alleen maar groeien!

Jurassik Carpe 3 bevat flink wat vissen met potentie, zoals deze schitterend getekende spiegel.

De flexibele mogelijkheden om een midweek, weekend of volledige week te boeken vind ik persoonlijk ook een mooi pluspunt van Jurassik Carpe 3. Dit in combinatie met de aantrekkelijke reistijd zorgt er ook voor dat je op die manier ook een korte Franse sessie kan maken. Gewoon doen!

Veel plezier en vang ze!

Bianca Venema


Enthousiast geworden over Jurassik Carpe 3? Kijk voor boekingen op de website van The Carp Specialist.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl