BTW Revealed: La Ramade – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: La Ramade – The Carp Specialist

La Ramade van is een bijzonder water uit het assortiment van The Carp Specialist. Het is namelijk het enige water dat officieel geen particulier eigendom is. Het water is namelijk het bezit van een Franse gemeente en wordt door een speciaal opgerichte stichting beheerd. Buiten de zomerperiode om is het water heerlijk rustig en een waar walhalla voor de karpervisser. Lizette Beunders en Bianca Venema vereerden dit water met een bezoekje en delen hun bevindingen met ons in deze BTW Revealed.

Het beloofde een week vol actie te worden voor Lizette en Bianca!


Lizette en Bianca aan het woord: De meningen en informatie over de omvang van La Ramade in hectares is verdeeld. Wij hebben qua maten 66 hectare en 82 hectare gehoord, een aanzienlijk verschil! Beheerder Jean-Pierre vertelt vol trots dat het water volgens hem 82 hectare groot is. Het water is geen particulier eigendom, maar in bezit van de gemeente Giat. Hierdoor heeft het een openbaar karakter met een ligging, uitstraling en vorm die onwijs veel weg heeft van Cassien.

De vorm van dit water heeft veel weg van het machtige Lac de Saint-Cassien.

Er zijn een 16-tal stekken aangelegd, allen bijzonder ruim ingedeeld en voornamelijk bereikbaar per boot. De reisafstand tot La Ramade vanaf de Belgisch-Franse grens is ongeveer 700km. Op iedere stek is veel ruimte en per visser mag er met vier hengels gevist worden. Tijdens onze sessie visten wij vanaf stek 7 en hier hadden wij vier à vijf hectare helemaal voor onszelf!

Aan ruimte geen gebrek op La Ramade!

Voorzieningen

Vorig jaar had ik al twee weken op dit schitterende water gevist en hierdoor wist ik wat ons te wachten stond. We hadden de fishfinder op orde en een reserve mee, ruim voldoende aas ingepakt, markers op orde en voldoende accu’s zodat we met een omvormer ook onze telefoons konden opladen. Er is een laadpunt aanwezig bij het water, maar die is best een eindje varen. Een extra accu met omvormer meenemen is dus wel handig! Verder hadden we natuurlijk voldoende reserveaccu’s voor de boot ingeladen en de verplichte reddingsvesten mee.

Tijdens het varen naar de stek kun je van alles tegenkomen!

La Ramade is qua vissen een doe-het-zelf bestemming. Beheerder Jean-Pierre neemt het niet zo nauw met de aankomsttijden, dus het kan zomaar zijn dat hij niet aanwezig is als je aankomt. Hetzelfde geldt voor de tijden dat hij aanwezig is en het restaurant open zou moeten zijn. Als het niet druk is, dan wordt er niet gekookt zeg maar. Als er wel gekookt wordt, dan kunnen wij de pizza’s van harte aanraden! De aanwezige douche is niet nieuw, maar qua straal en warmteregeling super goed te noemen. De toiletten zijn ook prima in orde.

La Remade is een doe-het-zelf water, zorg dus dat je uitrusting goed op orde is!

Er is geen tackle te koop en voor zover wij hebben gezien wordt er niets te huur aangeboden. Er liggen stevige polyesterboten die de vissers kunnen gebruiken voor het vervoer van je uitrusting van en naar de stek. De plek voor het in- en uitladen van de boten is ruim opgezet met een verharde weg. Hierdoor kan de auto tot dicht bij het water worden gereden. Ook kan de auto veilig worden geparkeerd. Er is een kleine vrieskist aanwezig die uitsluitend kan worden gebruikt voor koelelementen en niet geschikt is voor aas.

Het was al snel raak op La Ramade voor Lizette en Bianca!

Over het water

Op het hele water is het interessant om de rivierbedding, gelegen in het midden, te bevissen. Op de fishfinder is deze rivierbedding duidelijk te zien. In het water zelf zijn qua obstakels stenen aanwezig, die soms voor lijnbreuk kunnen zorgen. De bodem is over het algemeen wat modderig en donker. Wier hebben wij niet ontdekt op onze stek. Het gebruiken van licht aas wordt aanbevolen vooral in ondiepe delen. Kant- en obstakelvisserij kan interessant zijn, echter kregen wij voornamelijk aanbeten in en rondom de rivierbedding die door het water slingert. Zowel in de bedding zelf als net ervoor of erachter zijn interessante stekken.

De oude rivierbedding blijkt een effectieve hotspots te zijn op dit karakteristieke water.

Zowel in de bedding zelf als net ervoor of erachter zijn interessante stekken.

Het visbestand is over het algemeen 10 -15 kilogram en zowel schub als spiegel. Naast karpers zwemmen er allerlei soorten vissen en kreeften in La Ramade, dus baitprotectie is aan te raden. Als je geen steur of meerval wilt vangen, is het gebruik van zoete boilies een goede optie. Neem voldoende voer mee om de vis op de stek te houden om lekker door te kunnen vangen. Het voeren van hele boilies volstaat in onze ervaring prima!

Vissen tussen de 10 en 15 kilo zorgen voor een week vol actie en plezier!

Onze aanpak

Wij visten met de zoete range boilies van Dynamite Baits op basis van tijgernootmeel. Om precies te zijn de Red Amo en White Chocolate range, in alle soorten en maten. Qua aanpak kozen we voor het plaatsen van een drietal markers op de stek. Het gebruik van markers is, naast het markeren van de spots, een aanrader voor het richtingsgevoel op het grote water. Wij hebben niet gemerkt dat het aantal aanbeten minder was door het gebruik van markers dan van vissers die geen markers gebruikten. We visten met zes hengels in totaal en vingen in een week tijd 30 karpers. De vissen varieerde in gewicht van 10 tot zo’n 18 kilo waaronder een graskarper van over een meter. Het blijft een mooie manier van sporten; het drillen van deze sterke ‘grasmaaiers’!

Deze brute graskarper is meer dan een meter lang en leverde flink wat actie op tijdens de dril!

De hengels werden tijdens deze sessie uitsluitend per boot uitgevaren. We vingen de karpers voornamelijk ’s ochtends vroeg, ’s avonds laat en ’s nachts. Soms konden we de wekker er op gelijkzetten; zo strak waren de aastijden! Bezuinig niet op voeren, het water kan gerust wat hebben. Het verspreiden van voer is bij aanvang van de sessie goed om de aandacht van de vissen naar je toe te trekken. De vangsten zullen in het begin voornamelijk kleinere karpers zijn, maar actie is in ieder geval (bijna) gegarandeerd!

Bij het verspreid voeren start de sessie vaak met kleinere vissen, die natuurlijk ook meer dan welkom zijn!

Natuurschoon

De nachten op La Ramade zijn aardedonker. Het meer ligt in een bosrijk gebied en dusdanig ver van de bewoonde wereld af dat er geen sprake is van kunstlicht. De sterren kunnen stuk voor stuk geteld worden! De maan geeft ’s nachts nog écht licht en op La Ramade ontdek je weer wat het begrip ‘stilte’ daadwerkelijk inhoud. De natuur rondom La Ramade is beeldschoon, puur en indrukwekkend. Je merkt tijdens je verblijf goed hoe klein en bescheiden je als mens eigenlijk bent.

Het openbare karakter van dit water geeft je een heerlijk rustgevend gevoel.

Overdag kan er in de verte wat lawaai zijn van grondstoffenwinning, hetgeen soms explosies met zich meebrengt. Als je niet weet wat dit is, schrik je er best wel even van. De aangelegen camping brengt wat recreatie op het water met zich mee. Tijdens onze sessies beperkte zich dat tot het zwemmen vanaf het daarvoor aangewezen strandje en het restaurant dat wordt bezocht door de campinggasten. Wij ondervonden dus geen enkele hinder van de recreatie. Soms vaart er een bootje met campinggasten langs de stek, maar dat gebeurt maar zelden.

Er is geen of nauwelijks hinder van recreatie op het water waardoor je ongestoord kunt genieten van het vissen.

Beoordeling

La Ramade is een parel van een water en een echte aanrader voor de karpervisser die houdt van actie houdt, van grote wateren met een openbaar karakter en avontuurlijk en zelfstandig is ingesteld. De service op het water geven we net een voldoende: een 6. Dit omdat Jean-Pierre en zijn vrouw (ondanks dat het hele vriendelijke mensen zijn) simpelweg niet aanwezig zijn of niet koken als ze er geen zin in hebben. Ook al staat er dat het restaurant geopend is vanaf 19:00 uur, als er niet genoeg gasten zijn dan staat er niets op het menu.

Het is heerlijk om even te eten bij het restaurant (als het open is) en daarna weer VOLGAS te vissen!

Jean-Pierre komt tijdens je visweek niet langs voor een praatje dus er kan ongestoord gevist worden. Er liggen goede boten klaar die je kunt gebruiken voor het overvaren naar het restaurant om pizza’s te happen. Jean-Pierre staat je verder prima te woord bij vragen en praat enigszins Engels.

Hoewel de écht grote rakkers uitblijven…

…is er aan knappe vissen geen gebrek!

De vangsten zijn qua aantallen super, maar qua gewichten iets minder. Hiervoor geven wij een 7. Actie gegarandeerd, maar voor het vangen van de bakken moet je geluk hebben. Dit is voor zover wij kunnen overzien meer een uitzondering dan de regel. De vissen zijn wel in goede conditie, geven mooie drils, zijn vaak zichtbaar niet eerder gevangen en het karperbestand is enorm! De stekken geven wij ook een 7. Prima aangelegd en erg ruim, maar sommige stekken liggen pal in de zon en het water kan flink omhoog komen als het regent. Er is ruim voldoende water voor elke visser aanwezig waardoor je prima je gang kunt gaan.

Heerlijk om zoveel ruimte te hebben op je stek!

Het sanitair is voldoende. De douches zijn enigszins verouderd, maar wel top qua gevoel. Hierdoor geven wij het sanitair een 7,5. Kortom, een prima voldoende voor La Ramade (6,9 gemiddeld) en zeker een water dat ons in alle opzichten aanspreekt!

La Ramade krijgt een gemiddeld cijfer van een 6,9!

Geniet ervan!

Lizette en Bianca


Voor meer informatie over dit water (en om de beschikbaarheid te bekijken) surf je naar de website van The Carp Specialist! Like ook de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de mooiste vangsten.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl