BTW Revealed: Lac de Grosley van Fisherman Holidays

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: Lac de Grosley van Fisherman Holidays

In de nieuwe rubriek ‘BTW Revealed’ bezoeken we betaalwateren en geven we een uitgebreide en eerlijke weergave van het water en het verloop van de sessie. Juist, er wordt ook daadwerkelijk gevist! Namens KWO trok Remy van Os naar Normandië, alwaar hij een week viste op Lac de Grosley.

Ook navel truitjes zijn verkrijgbaar in de KWO webshop ;-)

Ook navel truitjes zijn verkrijgbaar in de KWO webshop 😉

Feiten over Grosley

Remy aan het woord: Half Juni ben ik samen met mijn vriendin richting Normandië gereden om een week op een betaalwater te vissen. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Lac de Grosley. Op het complex liggen 2 wateren naast elkaar waarvan er een 12 hectare is en de andere 4 hectare groot is. Het ligt op ongeveer 570 km van Utrecht wat ongeveer 6,5 uur rijden is. Tijdens de heen en terugreis heb ik ongeveer €19,- tol af moeten tikken. Een creditcard is hierbij erg handig, de rijen voor de poortjes waar je met cash geld kan (moet) betalen zijn aanzienlijk langer.

Van dit groene uitzicht krijg ik geen genoeg.

Van dit groene uitzicht krijg ik geen genoeg.

Op het complex zijn er 11 stekken die je vooraf kan boeken. 9 stekken liggen aan het grote meer en er zijn ook 2 stekken op het kleine meer. Er kunnen maximaal 18 vissers tegelijk vissen. Afhankelijk of de stekken geboekt zijn door 1,2 of 3 personen.

Klik op de afbeelding om naar de site van Fisherman Holidays te bekijken.

Klik op de afbeelding om de stekken op de site van Fisherman Holidays te bekijken.

Het water bevat niet echt heel veel verloop wat betreft de bodem, het is overal ongeveer 2 tot 2,5 meter diep, met hier en daar een dieper punt. Omdat Grosley van oudsher een grindafgraving is zul je er geen hele zachte modder bodem aantreffen. Over het algeheel is de grindbodem bedekt met een laagje slib maar als je goed zoekt vind je enkele overgebleven harde grindplaten.

Bij de ingang van het restaurant hangt een dieptekaart. Erg handig voor de vissers zonder dieptemeter.

Bij de ingang van het restaurant hangt een dieptekaart. Erg handig voor de vissers zonder dieptemeter.

Afgelopen winter is er een afnetting geweest om te kijken hoeveel vis er precies op het water zwemt. Omdat het grote meer een eiland in het midden heeft, is het lastig om alle vissen af te netten. Het meer leeg laten lopen is ook geen optie, het water wordt namelijk gevoed door diverse natuurlijke (onderwater) bronnen. Hoeveel karpers er precies zwemmen weet niemand maar dat er een hoop vis op zit moge duidelijk zijn. Er is tijdens de afnetting ongeveer 3500 kg brasem weggevangen van het grote meer en ongeveer 500 kg van het kleine meer.

Bij het clubhuis van Grosley hangt een duidelijke dieptekaart van het water. Zeker de moeite waard om een indruk te krijgen van het bodemverloop.

Bij het clubhuis van Grosley hangt een duidelijke dieptekaart van het water. Zeker de moeite waard om een indruk te krijgen van het bodemverloop.

Mede door het wegvallen van de brasems groeien de karpers goed. Er worden wekelijks meerdere veertigers gevangen en de grootste vis die dit jaar op de kant is gekomen woog maar liefst 27 kg.

Mijn vriendin had haar draai ook al snel gevonden :-)

Mijn vriendin had haar draai ook al snel gevonden 🙂

Een van de voordelen van het vissen op een betaalwater is dat het er veiliger is dan op een openbaar water. Een hek aan het begin van het complex zorgt ervoor dat er geen vreemden het terrein op kunnen komen. Je krijgt een code waarmee je het hangslot kan openen zodat je even boodschappen kunt gaan doen.

Op ongeveer 5 km afstand vind je al een normale supermarkt. Mijn hoofdlamp ging kapot tijdens deze sessie, gelukkig kon ik een nieuwe kopen in een MEGA supermarkt in Elbeuf. Het is wel iets verder rijden (25km) maar je kunt er werkelijk alles kopen.

Het domein is afgesloten met een hek: super veilig!

Het domein is afgesloten met een hek: super veilig!

Voorbereiding 

Een voordeel van Grosley is dat je een weekend (zaterdag tot dinsdag) en een midweek (dinsdag tot zaterdag) kunt boeken, je zit niet gelijk vast aan een hele week vissen. Dit is handig voor de karpervissers die zich niet zolang los kunnen rukken van hun familie. Een ander voordeel hiervan is dat je in een week 2 verschillende stekken kunt boeken. Ik heb die week stek 23 (kleine meer) en stek 17 (grote meer) bevist, zo kon ik in een week op allebei de wateren vissen.

Het uitzicht op stek 23 is niet verkeerd ;-)

Het uitzicht op stek 23 is niet verkeerd 😉

Omdat ik al eerder op Lac de Grosley had gevist, wist ik al een beetje wat ik kon verwachten. Met die ervaring in mijn achterhoofd heb ik een bepaald soort aas en end-tackle aangeschaft (veel minder brasem, nauwelijks rivierkreeftjes en geen dwergmeerval).

Om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen van dat water heb ik de Facebook pagina Lac de Grosley geliked en heb ik de recensies doorgelezen. Hierdoor was ik weer redelijk op de hoogte van wat er speelt aan de oevers van dit Franse meer. Je kunt via Facebook ook je kant-en-klare partikels en pellets bestellen, vervolgens zorgt de beheerder ervoor dat deze al klaar staan op je stek. Het gebruik van je eigen partikels op Grosley is niet toegestaan maar voor de prijs hoef je het niet te laten. Het scheelt je trouwens ook een hoop gesjouw.

[slider navigation_style=”arrows” custom_slider_transition=”move”]

[slide]

Voor een prijs van rond de €2,50- per kg krijg je goed klaargemaakt partikels, ideaal!

Voor een prijs van rond de €2,50- per kg krijg je goed klaargemaakt partikels, ideaal!

[/slide]

[slide]

fisherman-holidays-grosley-4b

[/slide]

[slide]

fisherman-holidays-grosley-4c

[/slide]

[slide]

fisherman-holidays-grosley-4d

[/slide]

[/slider]

Zo, de stekken zijn geboekt en bij aankomst staan ook nog eens mijn partikels en pellets op mij te wachten. Er rest mij alleen nog mijn auto in te pakken en 600 km asfalt weg te stampen.

Ontvangst en service

Op de Lac de Grosley is het niet de bedoeling om op wisseldagen eerder aan te komen dan 12 uur, hierdoor heeft de visser die op die dag vertrekt geen last van nieuwe rondneuzende klanten en kan hij rustig inpakken. Je wordt vanaf 12 uur in het restaurant met open armen door de beheerders ontvangen met een bak koffie, ook worden hier de regels doorgesproken en de borg voor je aankomend verblijf voldaan.

Hier komen we voor: het kromtrekken van de hengels!

Hier komen we voor: het kromtrekken van de hengels!

Op ongeveer 100 meter lopen van het restaurant staat een houten blokhut waarin 2 koelkasten en 1 grote vriezers staan. In diezelfde blokhut zijn ook oplaadpunten aanwezig voor het opladen van de accu’s van je voerboot. Aan diegene die niet in het bezit zijn van een voerboot is ook gedacht, je kunt voor €15,- per dag of voor €90,- per week een voerboot huren. Klik op de pijltjes om door onderstaande slider te navigeren:

[slider navigation_style=”arrows” custom_slider_transition=”move”]

[slide]

Genoeg ruimte om je accu’s op te laden.

Genoeg ruimte om je accu’s op te laden.

[/slide]

[slide]

fisherman-holidays-grosley-5b

[/slide]

[slide]

fisherman-holidays-grosley-5c

[/slide]

[/slider]

Overigens is het mogelijk om een fiets te huren. Ideaal voor de vissers op de stekken die wat verder weg van het restaurant gelegen zijn. Daarnaast worden er op het domein momenteel een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo wordt er onder andere gewerkt aan een klein winkeltje waar je straks wat klein materiaal en andere benodigdheden kunt kopen.

Het sanitair

Samen met je vriendin vissen heeft ook een extra aandachtpuntje. Voor ons heren is het allemaal niet zo moeilijk, maar voor de dames is het toch wel wenselijk dat het sanitair goed onderhouden wordt. Tijdens mijn verblijf zijn de douches en toiletten na genoeg elke dag schoon gemaakt. Het sanitair op Grosley is verouderd en misschien wel aan vervanging toe maar het is schoon en dat maakt een hele hoop goed (dubbelzinnig J). Er zijn 2 toiletten, 2 urinoirs en 2 douches.

Het sanitair...

Het sanitair…

Verouderd maar wel schoon!

Verouderd maar wel schoon!

De stekken  

Zoals eerder vermeld zijn er 11 stekken rondom het water. Stek 2,15,18 en 19 kunnen door 1 visser geboekt worden, de overige stekken 3, 7, 10, 13, 17, 21 en 23 worden als dubbele stekken beschouwd. Stek 10 en 21 kunnen door 3 vissers worden geboekt.

Op het terrein staan 6 houten tuinhuisjes, deze huisje staan op stek 7, 10, 13, 17, 21 en 23. In de huisjes is geen stromend water en elektriciteit aanwezig maar ach dat heb ik in mijn bivvy ook niet.

Foto7a-Fisherman-Holidays-Grosley

Genoeg struiken om tegen aan te vissen.

Alle stekken zijn met de auto te bereiken en mogen op de stek blijven staan. Buiten stek 19 zijn alle stekken zeer ruim, stek 19 is dan ook een 1 mans stek. Als je stek 18 en 19 tegelijk boekt kun je prima met drie man vissen, boek je deze stek echter alleen en je wilt wat privacy dan vind ik dat er wel erg weinig ruimte tussen zit.

Tijdens mijn bezoek aan Grosley was het vissen vanaf stek 13 niet te doen. Een wierbed van ongeveer 1 ha maakte het vissen echt onmogelijk. Echter, op dat moment was de beheerder bezig met het verwijderen van dit wierveld en ik heb inmiddels vernomen dat de planten nagenoeg weg zijn. Ook zijn op het hele water vrijwel alle obstakels (onderwater) weggehaald. Zelfs voor het eiland is de bodem weer helemaal obstakelvrij.

Het verblijf op Grosley is me wederom prima bevallen, mede door de fraaie natuur.

Het verblijf op Grosley is me wederom prima bevallen, mede door de fraaie natuur.

Mijn aanpak op Lac de Grosley

Van de voorgaande sessies wist ik dat de vissen zich overdag veelvuldig onder de takken schuil houden. Stijf tegen de kant, onder de overhangende takken vissen was mijn tactiek.

Ook Elise wist haar karpers mee te pakken!

Ook Elise wist haar karpers mee te pakken!

Ik wil heel graag weten hoe de structuur van de bodem is op de plek waar ik vis. Door met een wartellood mijn stek af te peilen weet ik wat meer van mijn stek onderwater. Is het hard, zacht, zijn er obstakels, wat is de diepte? Alle informatie is immers welkom en verwerk ik in mijn ‘game-plan’.

Uiteindelijk voelde ik me het beste bij een bepaald stukje water en bodem. Na deze worp heb ik de lijn achter mijn clip gedaan en uitgemeten met de ‘distance poles’. Zo wist ik in ieder geval zeker dat ik mijn rig niet in de struiken zou gooien.

Kleine investering, groot gemak!

Kleine investering, groot gemak!

Ik heb 3 stekjes uitgepeild waarvan ik er maar 2 tegelijk zal bevissen. Die andere stek zal ik gedurende mijn verblijf lichtjes aanvoeren en er later pas op vissen. Mijn derde hengel heb ik uitgevaren met de voerboot op het wijd zodat ik de vissen die ‘s nachts onder de takken vandaan komen kon strikken.

Werner Drost, een zeer gewaardeerde en goede karpervisser, sprak ooit de wijze woorden:

" Op het wijd duurt het wel iets langer voordat je beet krijgt, maar daar komen wel de grotere vandaan. "

Dat bleek de vorige keer ook een schot in de roos toen ik de topvis van het kleine meer ving. Ik heb daarom ook deze keer zijn raad opgevolgd. Ook daar ging de clip erop om zo elke keer op dezelfde afstand mijn rigje te kunnen droppen.

Een zware Grosley karper wordt gewogen.

Een zware Grosley karper wordt gewogen.

Een halve pop-up op een halve boilie zorgde ervoor dat mijn aas precies uitgebalanceerd was. Een haakmaatje 7 in combinatie met een 78 grams wartelloodje moesten voor het prikeffect zorgen. 3 cm vanaf de haak het semi stiff rig materiaal strippen, een beetje puttie erop, 50 cm tunsten rig tube op de hoofdlijn en allez avec la banana.

Drie keer raden van welke hengel deze kwam? Bedankt Werner!

Drie keer raden van welke hengel deze kwam? Bedankt Werner!

Bovenstaande tactiek heb ik gebruikt op stek 23 van het kleine meer. Ik ben dinsdag verkast naar het grote meer en heb gevist vanaf stek 17. Omdat deze 2 wateren naast elkaar liggen betekend dat nog niet dat je op dezelfde manier succes kan hebben. Al gauw merkte ik dat de vissen de paai inschoten in het zeer grote wierbed voor stek 13. Alleen de 2 stekken naast het wierbed ( stek 10 en 15) vingen nog vis, zelfs op de topstek 19 vielen de vangsten helemaal stil.

Kijk eens wat een poepie, en mijn vriendin ook trouwens. ;-)

Kijk eens wat een poepie, en mijn vriendin ook trouwens. 😉

Het werd een harde noot om te kraken. De stek overdag met rust laten, ziggen, struinen en ander aas; het maakte niks uit. Na advies van de beheerder om strak tegen het eiland aan te vissen en met de andere hengel op een grind plateau, wist ik toch nog een aantal bonusvissen te vangen.

Een ware hotspot: het eiland van Lac de Grosley.

Een ware hotspot: het eiland van Lac de Grosley.

In de hele week heb ik 4 kg pellets, 5 kg partikels, 5 kg hennep, 3 liter maden en 7 kg boilies gebruikt. Ik heb er voor gekozen om vismeel en zoete boilies door elkaar te mixen. Ik heb gebruik gemaakt van verschillende diameters, te weten 10, 15, 18 en 24 mm. Door een gedeelte van de bollen te halveren zorgde ik ervoor dat er verschillende vormen en maten verdeeld over mijn voerplek lagen.

Er is op Grosley veel aandacht voor de gezondheid van de karpers. Desinfecterend middel is dan ook verplicht.

Er is op Grosley veel aandacht voor de gezondheid van de karpers. Desinfecterend middel is dan ook verplicht.

Check trouwens ook even dit item wat eerder op KWO gepubliceerd is. Goede tips over het vissen op betaalwater zijn altijd welkom en kunnen je ook op Grosley dichterbij een vangst helpen.

Vangsten

In totaal kregen we 11 runs en hebben we 8 karpers weten te vangen. Ik heb 2 keer een steur verspeeld doordat hij helemaal uit het water sprong en daardoor mijn montage loste, maar ach dat is niet echt mijn ‘cup of tea’. Het is trouwens best wel imposant als een beest van 53 kg een run neemt en helemaal los komt uit het water. De lichtste karper woog 5,6 kg en de zwaarste woog 19,8 kg. Al met al heb ik dan ook een heerlijke week gehad!

Grosley-Fisherman-Holidays-impressie-3

Grosley-Fisherman-Holidays-impressie-10

Overall 

Als ik Lac de Grosley in een cijfers zou moeten uitdrukken:

Service
Vangsten/bestand
Sanitair
Stekken
Bereikbaarheid

9
8
6,5
7
8

" Dit zorgt voor het volgende gemiddelde cijfer: 7,7 "

Eén van de 'cottages', geen stroom en water, maar wel beschutting en een vakantiegevoel!

Eén van de ‘cottages’, geen stroom en water, maar wel beschutting en een vakantiegevoel!

Lac de Grosley heeft de toon gezet met een aardig cijfer en ik ben dan ook benieuwd naar de andere bestemmingen van Fisherman Holidays. Dat zijn er inmiddels 23, bekijk het complete overzicht hier. Voor wat extra indrukken van Grosley, klik door de slideshow hieronder:

[slider navigation_style=”arrows” custom_slider_transition=”move”]

[slide]

Grosley-Fisherman-Holidays-impressie-1

[/slide]

[slide]

Grosley-Fisherman-Holidays-impressie-4

[/slide]

[slide]

Grosley-Fisherman-Holidays-impressie-6

[/slide]

[slide]

Grosley-Fisherman-Holidays-impressie-5

[/slide]

[slide]

Grosley-Fisherman-Holidays-impressie-9

[/slide]

[/slider]

Mocht je naar Grosley afreizen: veel plezier en geniet van je vakantie op dit mooie complex!

Remy van Os

https://karperwereld.nl/undercover-in-france-partner-in-crime/

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl